Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Klasstillhörighet

    Överste Senap skrev 2020-10-11 13:07:26 följande:

    Det handlar inte bara om inkomst utan även om bakgrund.

    Du kan tillhöra överklassen med lägre inkomst om du härstammar därifrån. Men jag kan inte sätta någon gräns för vad som definierar en klass. Klass är ju en ren konstruktion.


    Exakt.

    Jag skulle säga A medelklass, B och C arbetarklass
  • sextiotalist
    Aurora Borrealis skrev 2020-10-12 06:41:04 följande:

    Det kan vara så att den som tjänar minst på förvärvsarbete har passiv inkomst och kommer från en högre bakgrund än den som tjänar lite mer. Det handlar om vilka skolor personen gått på och från vilken klass föräldrar och mor- och farföräldrar tillhörde. Sedan tycker jag inte att någon är medelklass som inte har företag och personer under sig och det beror på hur många personer som någon har som jobbar inom ett företag, minst 5 anställda. De flesta i medelklass har cirka 40 personer anställda under sig. Och utbildning. Vilka kulturella intressen man har, vilka böcker man läser och vad man kan diskutera kulturellt. Bordsskick, värderingar. Hur någon för sig. Om man äger mark. Om man äger fastigheter som hyrs ut t ex. Som många andra här ovanför redan förklarat för dig.

    Om släkten och 4 generationer tillbaka för person C är adel är hon det också och då är hon högst upp i klass av dde 3 i exemplet. Många kan också äga mycket och tillhöra en högre klass men ständigt sakna kontanter, t ex äga ett slott som de ärvt men ha brist på kontanter att renovera det för och arbeta inom hemtjänst som person C men ändå anses vara högst upp i klassammhället pga sin bakgrund.

    Är någon från en högre bakgrund sedan 4 generationer tillbaka krävs det bara en bra utbildning, bildning och en passiv inkomst utan förvärvsarbete för att stanna kvar högst upp.

    Egentligen krävs det också, förutom allt det andra att någon har minst 4 personer som arbetar i ens hem för att personen ska anses vara den högsta klassen.


    Vad har chef och antalet anställda under sig om man är medelklass eller inte.

    I min krets är 90% tillhörande akademisk medelklass eller uppåt (mina kusiner tillhör övre medelklass och jag har bekanta som tillhör överklassen, läs adel, hus på Djursholm som varit i ägo i några generationer etc).

    Kanske 1/3 har chefspositioner och några är i toppen av näringslivet resten har vanliga anställningar, med reglerad arbetstid och semester enligt kollektivavtal.

    Själv fick jag erbjudande av att vara projektledare till ett större projekt både i tid och resurser men tackade nej.

    Med tanke på att man idag anställer nykläckta socionomer att bli chef på äldreboende så känns chefspositioner inte så där fantastiskt.

    Så jag akademisk utbildning. En nettolön som är högre än snittlönen i Sverige.

    Rötter i övre medelklass inte skulle tillhöra medelklassen för att man inte är chef.

    På mitt arbete har man utbildning från kandidat till doktorsexamen.

    Men väldigt få chefer.
  • sextiotalist
    Aurora Borrealis skrev 2020-10-12 09:17:05 följande:

    Jo rötter ja. Har man rötter i övre medelklassen och sedan går arbetslös tillhör man fortfarande sin bakgrund. Har man däremot rötter i arbetarklassen så krävs det att man är chef + akademisk utbildning för att anses tillhöra övre medeklassen och ha gjort en klassresa uppåt, eftersom rötter var i från man kommer spelar så stor roll i sammanhanget. Är någon adel har inkomst ingen betydelse alls, utan en adel är adel även i en hyresrätt.


    Man blir inte övre medelklass bara för att man har en akademisk utbildning och är chef.

    En tyngre post på ett väldigt stort etablerat företag, då först kan man kanske kvala in
  • sextiotalist
    Aurora Borrealis skrev 2020-10-12 09:39:04 följande:

    Dessutom... är någon i toppskiktet högst upp kan hen bosätta sig vart den vill, t ex ute i Fittja i en hyresrätt på 10 kvm, äga en cykel i stället för en BMV och fortfarande tillhöra toppskiktet. En hertige är alltid en hertige oavsett adress eller vilken fasad som syns utåt, även om han förlorar alla sina pengar. En medelklassperson från en medel- eller arbarbakgrund måste däremot kämpa med att bo på en fin adress, hålla sig kvar, utåt sett ha det gott ställt för OM den personen förlorar allt så förlorar den allt och åker tillbaka i hirarkin till sina föräldrars klass.


    Jag var långtidsarbetslös och tillhörde även då akademisk medelklass.
  • sextiotalist
    KittyK80 skrev 2020-10-11 22:12:59 följande:

    Här kan du läsa, ts: www.grundskoleboken.se/wiki/Klassamhället


    Ah, en mycket förenklad form byggd på 70-talets klasssyn.

    Stämmer inte alls

    De flesta egenföretagare kommer ofta från arbetarklassen

    De flesta från övre medelklass och överklassen har anställningar. Ofta i form av tunga poster i ledningen på stora företag och/eller tunga styrelseposter.

    Den stora majoriteten i Sverige tillhör medelklassen, dvs är tjänstemän. En stor grupp tillhör den akademiska medelklassen, dvs familjer där utbildningen är viktigare än vad man har för ekonomisk status.

    Om man skulle beskriva hur en som är född i övre medelklass eller i överklassen.

    Grundskolan är idag ofta en välrenommerad friskola, gymnasiet likaså.

    Universitetet, gärna handelshögskolan, KTH, Chalmers eller Lund.

    Väljer man medicin så är det Stockholm, Göteborg eller Lund. Dvs äldre lärosäten.

    Men det är helt ok att även välja konstfack eller läsa till journalist (även affärsvärlden behöver bra journalister).

    Utbildningar inom SLU är också något som står på helt ok utbildning.

    Grunden för dessa är bakgrunden. Dvs man är född eller ingift. De nykomlingar som kommer in kommer aldrig räknas som äkta överklass eller övre medelklass. Men deras barn kommer nog göra det, om de har samma kompass som föräldrarna.

    Vi andra dödliga kommer tillhöra medelklassen, även om vi vinner drömvinsten, köper hus på den lyxigaste adressen.

    För bland de, som tillhör övre medelklass eller överklassen så är nykomlingarna inte en av dom, pga vår bakgrund.

    Arbetarklassen finns kvar. Där hittar man de som saknar eftergymnasial utbildning och arbetar inom områden där det räcker med max en YH-utbildning.

    Däremot kan de ha dyrare hus, högre inkomst, friare arbeten än många inom medelklassen

    Sedan har vi nyrika som uppfyller listan på vad många här kallar överklassen.
Svar på tråden Klasstillhörighet