• Andreas311

    Tvättning

    Hej,

    Är en man i 31 års åldern, som bor med min sambo. Vi har snart bott tillsammans under ett år. Under den här perioden har hon tvättat mina kläder två gånger totalt! Jag tvättar våra kläder mer eller mindre varje vecka, det här har blivit ett stort problem eftersom hon tar aldrig tag i det (som jag upplever).

    Även när tvättkorgen är överfull och det inte går att stänga locket så struntar hon i det eftersom hon vet att jag kommer ta hand om det, när jag tar upp problemet som jag gjort flertalet gånger så vräker hon ut sig att hon kan tvätta sin egna kläder och att jag ska tvätta mina egna.

    Känns otacksamt och otroligt induvidulistiskt, anser att man bör hjälpas åt och uppskatta varandra för vad man gör i hushållet. Otroligt frustrerad man råd och tipps uppskattas!

  • Svar på tråden Tvättning
  • erikaABC

    Och hon gör inte annat hushållsarbet så att det blir lika?
    Hon kanske vill tvätta sina kläder på ett speciellt sätt?

  • Andreas311

    Jag är också den som städar mest, och kastar soppor och rensar kylen. Men direkt när jag påtalar det blir hon defensiv. Känns som något är fundamentalt fel i dagens samhälle och hennes kontring när jag konfronterar henne är att hon "klarar det själv".

    Vad ligger problemet i tror ni?

  • Andreas311
    Andreas311 skrev 2020-10-17 00:01:46 följande:

    Jag är också den som städar mest, och kastar sopor och rensar kylen. Men direkt när jag påtalar det blir hon defensiv. Känns som något är fundamentalt fel i dagens samhälle och hennes kontring när jag konfronterar henne är att hon "klarar det själv".

    Vad ligger problemet i tror ni?


  • Silverjenny

    Jag är av den åsikten att man inte nödvändigtvis måste göra allt exakt lika. Jag gillar t.ex att tvätta och stryka, till den milda grad att jag betraktar det som min hobby (jag borde skaffa mig ett liv jag vet) och dessutom har jag sjukligt neurotiska idéer om exakt hur alla kläder ska vikas och sorteras i skåpen så det är lika bra för alla att jag tar hand om tvätten.

    Och min slarviga charmiga bortskämda man ursäktar sig med att han inte vet hur man gör hushållsarbete...vilket är sant för det gör han verkligen inte, och jag har väl fastnat i kvinnofällan deluxe som tycker det är lite sött att han är så beroende av mig, my bad.

    Men JÄVLAR om han hade försvarat sig med att han minsann kan tvätta sin egen tvätt och han inte ens vore tacksam och visar mig uppskattning för att jag gör det åt honom. Då hade jag inte rört en enda strumpa som tillhör honom utan skaffat varsin tvättkorg åt oss och råkar en enda kalsong hamna i min korg så åkte den i soporna direkt!

  • Andreas311

    Tack för svaret! Jag har heller inget problem med att tvätta, städa och kasta sopor.

    Men blev så jävla förbannad av att hon uttalar sig på det sättet känns så otroligt respektlöst. Kastade ut alla hennes kläder i en Ikea-bag och tänket åka och köpa en ny tvättkorg till henne imorgon. Snäll är jag men utnyttjad tänker jag inte bli. Hon får helt enkelt tvätta sina egna kläder själv i fortsättning.

    Tycker ni att jag överreagerar? Till saken hör att hon sagt det här flertalet gånger.

  • KittyK80

    Jag tycker att det var ett bra förslag att ni ska tvätta era egna kläder. Förstår inte riktigt vad som är så upprörande. Du behöver inte ens fixa en tvättkorg. Går väl att lägga i samma korg och sedan tvättar du dina egna kläder när du har en full maskin. Herregud, det är bara tvätt.

  • Silverjenny

    Nej du överreagerar inte, hon har sagt att hon kan tvätta sin egen tvätt så då gör du bara som hon själv har föreslagit. Låt henne sköta sin tvätt så tar du hand om din. Ligger hennes skit på golvet eller elsewhere så tryck ner det i korgen bara. Tonåringar och idioter måste man ibland vara extremt tydlig med och du är i det läget just nu. Lycka till och köp en extra stor tvättkorg, kör hårt ;)

  • Silverjenny
    KittyK80 skrev 2020-10-17 00:42:34 följande:

    Jag tycker att det var ett bra förslag att ni ska tvätta era egna kläder. Förstår inte riktigt vad som är så upprörande. Du behöver inte ens fixa en tvättkorg. Går väl att lägga i samma korg och sedan tvättar du dina egna kläder när du har en full maskin. Herregud, det är bara tvätt.


    Det finns en skön symbolik i att köpa en fin ny tvättkorg åt henne och att hon väldigt tydligt ser att det är hennes kläder som förblir otvättade, inte hans. Annars är ju bara "deras" tvättkorg full.
  • Tomelilla15

    Som sambo vill man ju att maskineriet i vardagen ska funka bra. Kan du försöka prata med henne vid ett tillfälle då hon är mottaglig? Föreslå att ni delar upp ansvar för sysslor? Tycker det verkar väldigt trist med varsin tvättkorg.

  • Kusinen

    Steg ett när man är oense om hushållssysslorna är att sätta sig ned tillsammans och gå igenom vilka uppgifter som finns, hur ofta de behöver göras och ungefär hur lång tid de hae.

    Sen kan iman fördela uppgifterna. Endera delar ni lika på varje uppgift (så att ni tar den varannan gång) eller sådelar ni upp uppgifterna emellan er. Det viktiga äratt det tar ungefäer ika mycket tid (pch attden ena inte får alla hatuppgifter och den andre sina "favoriter).

    Är man oense om hur mycket som ska göras får man kompromissa.

    Men att tänka sig att det löser sig av sig själv och att var och en tar det de ser behöver göras funkar sällan, särskilkt inte de första åren som sambos/efter attman fått barn. Har man kört med tydliga rutiner ett tag kam det funka sen (beroende på hur man är).

    Men har ni egen tvättmaskin är det väl enkelt att dela på tvätten så att ni tar er egen om en av er föredrar det. Om det är det enda problemet alltså.

Svar på tråden Tvättning