• Sat 17 Oct 2020 10:13
    1312 visningar
    85 svar
    85
    1312

    Varför gifter sig folk?

    Kombination av romantik och juridik. Ville åt det juridiska regelverket och romantiskt att visa för omvärlden att vi vill höra ihop resten av livet.

    Vid borgerlig vigsel lovar man inte att älska tills döden skiljer en åt och jag tror egentligen inte att man gör det vid kyrklig vigsel heller. Det kallas löften men man säger aldrig jag lovar.

    I våra s.k. löften som inspirerades av de kyrkliga sa vi X, jag vill älska dig, Dela glädje och sorg med dig, Och vara dig trogen, Så länge jag lever, Och som tecken på vår kärlek vill jag ge dig den här ringen.

    Inget löfte om att det blir hela livet men vi vill och hoppas att det blir så.

  • Sat 17 Oct 2020 10:20
    #17
    Litenmenhård skrev 2020-10-17 10:14:12 följande:

    Jo, det förstod jag, men det jag inte förstår är hur det an vara så? Även om man är sambos så älskar man ju varandra lika mycket som om man vore gifta. Hänger du med vad jag menar?


    Vad är det du inte förstår? Varför olika lagar gäller för sambos och gifta?
  • Sat 17 Oct 2020 10:29
    #20
    Litenmenhård skrev 2020-10-17 10:26:18 följande:

    Innerst inne vet jag att det är olika lagar för gifta/sambos och att det ska vara det, men jag tycker det är dumt bara.


    Alternativet skulle ju antingen vara att de ytterligare reglerna som gäller för gifta enligt ÄktB tas bort eller att man direkt vid samboskap fick samma regler som gäller enligt ÄktB. Vilket tycker du det ska vara?
  • Sat 17 Oct 2020 10:47
    #24
    Litenmenhård skrev 2020-10-17 10:32:50 följande:

    Jag tycker nog att det skulle vara samma regler i så fall. Jag personligen tycker det är dumt att gifta sig enbart för att få fördelarna. Tänker jag fel?


    Finns väl inget rätt och fel i åsikter. Men jag förstår inte hur du tänker. Du förstår inte varför vissa gifter sig men du vill inte att det ska vara olika regler? Vill du att det ska vara samma regler så att inga ska gifta sig för att det då är onödigt?

    Jag kan tycka att det blir lite konstigt att direkt man flyttar ihop ska ha rätt till hälften av nettovärdet av alla tillgångar den dag man flyttar isär. Det är som du ser av andras svar inte alla som vill ha de regler som följer med äktenskapet. Tror det skulle bli betungande om Skatteverket skulle behöva hantera alla de äktenskapsförord som skulle vara tvungna att registreras för alla som ska flytta ihop som inte vill träffas av äktenskapsbalkens regler direkt.
  • Sat 17 Oct 2020 10:52
    #25
    +1

    Tillägg. Om din utgångspunkt är att hälften ändå skiljer sig blir det ju ännu konstigare om ÄktB regler skulle träffa alla separationer. Är ju många människor som är sambos fler gånger i livet.

    Men du kanske menar att det är sambolagens regler som ska gälla även för gifta? Men hur ska man då uppnå vad som gäller enligt ÄktB? Vanliga avtal? Tycker det känns mer praktiskt med ett uppstyrt regelverk istället för att lägga på individnivå att avtala om det som nu regleras i lag.

  • Sat 17 Oct 2020 11:22
    #27
    Litenmenhård skrev 2020-10-17 11:12:05 följande:

    Jag förstår vad du menar. Det är inte många som tänker som mig. Vet knappt själv hur jag tänker ibland, men jag tycker det är kul att ha en debatt kring giftermål. .


    Det är svårt att ha en debatt med dig när du inte skriver hur du tycker det ska fungera.
  • Sat 17 Oct 2020 11:29
    #29
    Litenmenhård skrev 2020-10-17 11:25:32 följande:

    Jag tycker det ska fungera samma även om man är gift/sambo. Jag vet att det inte funkar så, men...


    Men på vilket sätt? Som nuvarande regler för sambos? Som nuvarande regler för gifta? Som nuvarande regler för ensamstående? På annat sätt? Vilket iså fall?
  • Sat 17 Oct 2020 15:32
    #51
    jrockyracoon skrev 2020-10-17 12:38:54 följande:

    Jag tycker du har en poäng, Litenmenhård!

    Idag gifter sig många enbart för kärlek. Varför ska det nödvändigtvis bli juridiska konsekvenser för den sakens skull?

    Och varför ska de som är sambos få sämre juridiska förmåner än de som är gifta? Det är som att lagstiftaren försöker premiera giftermål framför samboskap.

    Det skulle kunna göras om så att sambolagarna eller giftemålsregleringen kan väljas via avtal. Blir man sambo eller gifter sig skulle man t.ex. kunna välja att innefattas av "sambolagen", "giftemålsreglering" eller ingetdera. Det skulle kunna vara så enkelt att man får välja mellan tre olika kryssrutor vid anmälan.

    Svaret på varför detta inte har införts är antagligen av historiska skäl. Historiskt har det varit viktigt att premiera giftermål eftersom det har ansetts vara syndigt att leva tillsammans med någon utan att vara gifta. Det lever kvar i vår lagstiftning, trots att skammen av att leva tillsammans ogifta inte längre existerar.


    Premiera och premiera. Det är olika regler men för den sakens skull behöver inte ÄktB vara bättre än SamboL.

    Vad händer om man glömmer skicka in anmälan vid ihopflytt? Om man inte väljer. Vilka regler ska gälla då? Det är sällan så enkelt att det handlar om kryssrutor. Skriver du ett samboavtal eller äktenskapsförord idag väljer man bara inte bort den ena utan man kan göra olika anpassningar.
  • Sat 17 Oct 2020 22:24
    #59
    +1
    BeautifulLiz skrev 2020-10-17 18:15:09 följande:

    Men, om man vill ha allt det som äktenskapet ger så kan man väl lika gärna gifta sig.


    Verkligen! Fattar inte varför vissa här vill krångla till det så för att uppnå det som redan gäller om man väljer att gifta sig.
Svar på tråden Varför gifter sig folk?