• Ess

    Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?

    Nej, jag hade inget dåligt samvete. Vi är dessutom ihop nu snart 20 år senare, och nej det var inte barnens mamma.

  • Ess
    Anonym (sådär) skrev 2020-11-03 14:21:15 följande:
    På vilket sätt menar du att man inte är skyldig till vad man medvetet väljer att delta i? Om du deltar i att mobba någon annan, är du inte skyldig då?
    Ställer jag mig och pekar finger och mobbar en person är jag skyldig till det.
    Men om jag säger åt Kalle att mobba Kajsa, så är det Kalles val att verkligen göra det.
  • Ess
    Anonym (sådär) skrev 2020-11-03 17:35:40 följande:

    Japp, men då har du ju inte deltagit i själva handlingen utan bara sagt åt någon att att utföra den, det är snarare uppvigling än deltagande. Men en älskarinna gör ju betydligt mer än bara säger åt den otrogna mannen att vara otrogen, hon deltar ju även i själv handlingen, eller hur?

    Det är ju inte så att hon säger åt Kalle att "nu ska du vara otrogen" och sen så går hon därifrån. Hon säger åt kalle att vara otrogen och sen deltar hon även i själva utförandet. Vilket i ditt exempel motsvarar att du säger åt Kalle att mobba Kajsa och sen deltar du i själva mobbningen.

    Och eftersom du då deltagit så har du medverkat och då har du även ett ansvar för din delaktighet i konsekvenserna som drabbade Kajsa.

     


    Jag anser att det är den gifta partens ansvar att tänka på din partner, ingen annans.

    Man kan aldrig tvinga någon att va otrogen hen har alltid två val, att va otrogen eller låta bli. Valen är de samma oavsett vem som är den drivande parten i otroheten.

    Jag var otrogen mot ett ex, men det var mitt val och ingen annans.

    Jag värdesätter mitt förhållande med min nuvarande make, och väljer att inte va otrogen, eller att göra något annat han skulle må dåligt av.

    Ansvaret för att mitt och makens förhållande fungerar och att vi mår bra i det, ligger på oss två, och inte på någon utomstående.
  • Ess
    Bjoer skrev 2020-11-04 11:13:56 följande:

    Visst, men det ligger väl ändå ett visst ansvar på tredje part att inte medvetet försöka sabotera, eller hur?


    Nej, ansvaret ligger hos den som är i ett förhållande.
  • Ess
    Anonym (sådär) skrev 2020-11-04 10:45:22 följande:

    Jo jag har förstått att du tycker så och var och en får tycka vad man vill men begreppet delaktighet avgörs inte av vad man tycker utan av vad man gör. En person som deltar i ett mord går inte fri för att han tycker att han saknar ansvar.

    Japp man kan aldrig tvinga någon att vara otrogen så det ansvaret otroheten ligger helt och hållet på personen själv, men den som deltog har ju oxå valt det frivilligt och det ansvaret ligger helt och hållet på personen själv. Ingen tvingade ju personen att delta i den andra otrohet.

    Ja ansvaret för din otrohet ligger på dig, men ansvaret för den som deltog i din otrohet ligger på honom/henne. Det var ett frivilligt val som han/hon gjorde.

    Hur du värdesätter ditt förhållande har inte med saken att göra, medverkan, deltagande, etc...har i sig ingen moralisk värdering, det säger helt enkelt att du hjälpte till att utföra något, sen vad det är, om det är moraliskt rätt eller fel kvittar. Du kan delta i att göra något glad och du kan delta i att göra någon ledsen med deltagit har du gjort oavsett och du bär ett ansvar för det.

    Ja ansvaret för ert förhållande ligger på er, men om du ordnar en fest för din man med hjälp av någon annan så ligger ansvaret för att ha gjort honom glad på alla som hjälpte till (deltog). Om du bedrar honom så ligger ansvaret för att ha gjort honom ledsen på alla som hjälte till (deltog).


    Den andra personen väljer att ha sex med den upptagna, men ansvaret för partnern ligger enbart på den upptagna. Eftersom man inte kan tvinga någon till sex eller hångel, så går det utmärkt att backa och va tydlig med, nej jag vill inte för jag har en partner. Om personen ändå tvingar sig på en så slår man undan den, och går inte det så är det ett solklart fall av övergrepp som ska anmälas.
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-04 17:57:23 följande:
    Ja,ansvaret för ert förhållande ligger såklart på er. Ingen har påstått något annat.
    Men ansvaret för att ligga med en upptagen person ligger ju på den som gör det.
    Alla har ansvar för sina egna handlingar.
    Nej det är den upptagna personens ansvar att den bedrar sin partner. 
    Jag förutsätter att du inte själv heller rusar på och har sex med varenda en som kan tänka sig va intresserade av dig, eller drar ner sina byxor framför dig. Även om killen är super het, så tänker jag i alla fall i banorna att jag inte vill bedra min man och sätta min familj på spel för en idiotgrej.

    Jag tycker det verkar ligga i tiden att folk i allmänhet inte klarar av att tänka i nästa steg, att om jag gör detta vad blir följderna. Det är lättare att inte se längre än näsan räcker och sen skylla på andra när det skiter sig. Tycker denna attityden även är väldigt spridd i arbetslivet, att ingen varken ser eller kan planera för nästa steg. Konsekvenstänket är lika med noll.
  • Ess
    Bjoer skrev 2020-11-04 13:12:26 följande:
    Du tycker alltså inte att man har ett allmänt ansvar för sina medmänniskor? Ser man någon som har ramlat och brytit benet är det ok att bara gå vidare för "det är inte mitt ansvar"? Det är ok att sprida lögner om grannarna för "deras välmående är inte mitt ansvar"?
    Att va otrogen kan ju överhuvudtaget inte jämföras med att ha trillat och brutit benet. Det ena är en medveten handling och det andra en olyckshändelse.
  • Ess
    Anonym (Sara) skrev 2020-11-04 18:37:16 följande:
    Så den otrogne har heller i nte HELA ansvaret för sin otrohet enligt dig? (Efter som hen enligt dig är otrogen tillsammans med någon annan)
    Ska man va otrogen så ska man ha ett rejält gangbang, för då är det ju så många som delar på skulden att det knappt blir något över åt en själv.
    Problemet löst!!
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-05 09:06:08 följande:

    Ja,och det är väl ingen som har påstått något annat heller.

    Självklart skulle jag inte falla för en kille som föröskte ragga på mig. Jag vill inte bedra min man.

    Jag skulle heller inte ragga på någon som är upptagen,även om jag hade varit singel.

    Men hade jag gjort det så är jag ansvarig för den handlingen.

    Hade jag haft sex med en upptagen person så är jag ansvarig för min del i det.

    Man är alltid ansvarig för sina egna handlingar.

    De flesta som ligger med en upptagen person har inte blivit tvingade under pistolhot.

    Eller anser du att den som är otrogen också bär ansvaret för sin älskarinnas/älskares val att möjliggöra hans/hennes otrohet?

    Eller har man inget som helst ansvar för sina egna val,enligt dig?

    Är man en total nickedocka när man blir uppraggad av en upptagen person?

    Ja,konsekvenstänket verkar vara lika med noll även hos de som bedrar och de som ligger med dessa personer.


    Är man singel eller lever i ett öppet förhållande så är det ok att flirta med vem man vill, och vill den personen ha sex så är det den som bedrar sin partner. Det är den med partner som har ansvaret för sin relation. Vill man inte bedra sin partner så står det en fritt att tacka nej till inbjudan, men det är enbart den otrogna som bär ansvaret för dens partner.
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-06 08:56:07 följande:

    Återigen,det är ingen som har påstått att älskarinnan har ansvar för mannens relation.

    Men hon har väl ansvar för sitt val att ligga med den upptagne mannen?

    Eller är det också den upptagne mannens ansvar,menar du?


    Men det är ju just det hela frågeställningen går ut på, ansvaret för att en partner blir bedragen, att singeln inte ska stöta på eller ligga med en upptagen man.
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-06 09:20:10 följande:

    Ja,och det är ingen som har påstått att älskarinnan har ansvaret för att mannen hon ligger med bedrar sin fru.

    Men hon har väl ansvar för sitt egna val att ändå ligga med honom?

    Det är det vi diskuterar.


    Nej det är det inte, det handlar om ansvaret för att en partner blir bedragen och en familj går åt pipan, åtminstone om vi diskuterar ts.
  • Ess
    Bjoer skrev 2020-11-06 11:33:18 följande:

    Konsekvenserna för Karin är delvis Lisas skuld eftersom hon deltog i akten som skapade dem. Hon är ansvarig för att möjliggöra Kalles handling och därmed delansvarig i otroheten. Du skriver att

    "Lisa inte har ett ansvar för Kalles beslut eller handling. Helt enkelt eftersom var och en ansvarar för sina egna handlingar."

    Jag anser inte att den första meningen är en slutsats man kan dra av den andra meningen. Att var och en ansvarar för sina egna handlingar innebär inte att andra inte också kan ha ansvar för dem. Ansvar är inte ett nollsummespel där den enes delansvar minskar någon annans ansvar. Exempel:

    1) Kalle rånar en bank. 

    2) Jag säljer en pistol till Kalle som jag vet han vill använda för att råna en bank. Kalle rånar en bank.

    I 1) Är Kalle ansvarig för bankrånet. I 2) är Kalle lika ansvarig för bankrånet som i 1) men jag är nu också ansvarig för bankrånet eftersom jag möjliggorde det genom att sälja pistolen. Är fler delaktiga är fler ansvariga men varje person har inte mindre personligt ansvar för att handlingen kunde ske och konsekvenserna av den.


    Jag säljer en pistol till Kalle för att jag behöver pengar, sen vad han väljer göra med den är hans val och ensak. Min del av affären tar slut när jag fått mina pengar och gett honom pistolen. Valet är hans huruvida han vill skjuta sin fru eller ägna sig åt att skjuta burkar, han är en vuxen man som får ta eget ansvar för sina val. Man är liksom inte tvingad att råna en bank eller skjuta någon bara för att man äger en pistol och kan göra det.
  • Ess
    Anonym (Sara) skrev 2020-11-06 13:46:25 följande:

    Ok. Intressant. Även om handlingen inte anses elak? Om jag söker ett jobb vilket gör att en annan sökande inte får jobbet påverkar det ju den personen negativt. Är det fel av mig att söka jobbet då, om jag tror att jag kan få det?


    Ja, för då gör du en massa personer ledsna som ville ha jobbet och kanske blir vräkta med sina familjer tack vare att de inte fick jobbet. Det bästa du kan göra är att aldrig söka ett jobb, aldrig göra något och aldrig prata med någon eftersom de kan ta illa upp/deras liv skita sig.
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-06 17:14:26 följande:
    Och TS diskuterar om skuldkänslor hos den som ligger med upptagna män.
    Oavsett vilket så har man ansvar för sina egna handlingar. Oavsett vad det gäller.
    Ja, och jag ser ingen anledning till att man ska känna skuld, det är upp till den andra som gett löften om att va trogen osv.
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-06 17:33:19 följande:
    Har man någon form av empati så känner man skuld när man ligger med någon annans partner.
    Det skulle i alla fall jag göra.
    Men då har jag också blivit bedragen själv och vet hur det kan kännas.
    Jag har blivit bedragen och har själv bedragit, och med facit i hand så var de förhållandena ändå inget att hänga i granen. Visst, ens ego fick sig en törn när man blev bedragen, men inte värre än att det rättade upp sig igen.
    Det dåliga samvetet ska ligga på den som bedrar sin partner, men oftast så finns det inget dåligt samvete där eftersom förhållandet ändå inte är någon höjdare. Hade förhållandet varit bra så hade personen hållit sig till sin partner.
    Så det där med "empati" ska ligga där det hör hemma, hos den med partner.
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-06 17:25:17 följande:
    Det tycker jag är en annan sak. Det är ju inte du själv som bestämmer att du ska ha jobbet. Det gör ju arbetsgivaren.
    Har man nu haft den dåliga smaken att söka det, så tackar man nej när man får det. Man får aldrig trampa på några tår inte ens indirekt, flera led därifrån.
  • Ess
    Anonym (WTF) skrev 2020-11-10 21:45:13 följande:

    Man kan ju också lyfta frågan ett snäpp.

    Hur skulle ni kvinnor t.ex vilja att ni agerar gentemot varandra?
    Vill ni att att en snyggare kvinnor med större bröst lägger an på din man lite då och då? Det är ju upp till honom att säga nej, så detta har ni inget emot? Eller skulle ni hellre ha en överenskommelse att så gör man inte?

    Tro nu inte att ni är mer attraktiva än någon annan bara för att ni kan få en upptagen man i säng. Det är inte speciellt svårt, de flesta män är idioter.


    Eftersom man inte kan styra andra så gäller det att hitta en som har samma värderingar som en själv gällande partnerskap. Jag anser inte att ett ligg är värt att riskera förlora min familj för.
  • Ess
    Anonym (WTF) skrev 2020-11-11 00:29:30 följande:

    Så har många sagt innan dig.

    Vänta du bara tills du är sexuellt utsvulten och riktigt j-a less på skiten. Plötsligt uppenbarar sig möjligheten till ligget du drömt om med obefintlig sannolikhet för upptäckt. Du och jag klarar säkert att stå emot frestelsen här och nu med vetskapen om att det kommer bli bra igen om vi bara härdar ut. Eller...


    Jag är så pass gammal och har gått igenom många förhållanden så jag vet vad jag värdesätter idag, och det är min familj.
  • Ess
    Anonym (FYI) skrev 2020-11-11 15:11:25 följande:

    Men ett ansvar kan man väl alltid utkräva? Vem utkräver ansvaret av älskarinnan?


    Hennes partner, OM hon har någon.
  • Ess
    Anonym (WTF) skrev 2020-11-12 08:50:23 följande:
     Kan ju bero på att den som är otrogen inte längre finner förhållandet värt så mycket.
    Mest troligt är det så.
    Det kan också va att hen är trött på sin partner och är otrogen bara för att det inte ska bli en massa drama där partnern ska hålla fast och gnöla om att prova igen, hen kan ändra sig osv osv.
Svar på tråden Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?