Inlägg från: Anonym (Biobonus) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Biobonus)

    Hur mycket ger ni barnen till första kontantinsatsen?

    700 000 minus skatt. Räckte till 30% av lägenheten, så amorteringskravet blir bara 1%. Barnet hade själv sparat ihop ca 150K efter gymnasiet varav en del användes till möbler och en del står kvar i fonder. Hade varit mer om inte Corona satt stopp för timjobbet.

  • Anonym (Biobonus)
    Glinda från Oz skrev 2020-11-18 15:49:34 följande:

    Jag vet inte vad ni räknar som stort, pyttelitet och svindyrt det är olika för alla. Jag och mina syskon bor alla i Stockholm. Min syster betalar 3500 i månaden för en etta på 25 kvadrat, min bror 4500 för 40 kvadrat och jag 5000 för 50 kvadrat med trädgård. Jag tycker inte det är en orimlig hyra.


    Problemet är väl att de lägenheterna är svåra att komma över.

    Vet ingen ungdom som fått förstahandskontrakt i Stockholm.
  • Anonym (Biobonus)
    Anonym (Fisken) skrev 2020-11-18 18:42:02 följande:

    0 kr, de får själva spara till kontantinsats om de vill köpa en bostad. Har man inte råd får man bo på hyra, svårare än så är det inte. Själv bor jag på hyra så det jag sparar går i så fall till min egen kontantinsats och kunna köpa något längre fram. 


    Och om det inte finns några lägenheter där man kan ?bo på hyra?? Bor man kvar hemma då? Tältar?
  • Anonym (Biobonus)
    Glinda från Oz skrev 2020-11-18 19:21:10 följande:

    Nej, det fick vi inte men lägenheterna finns och är man uthållig och smart kommer man dit det är inte som att man måste köpa en lägenhet.

    Varför skulle det vara en särskild bedrift att få en lägenhet vid T- banan? T- banan är inte bara centrala Stockholm utan Norsborg, Rågsved, Fittja, Akalla, Husby, Rinkeby mmDet är såklart inte det första man får men vissa här verkar tro att man antigen måste äga eller bo i andrahand resten av livet.Klart man inte sitter och väntar jag menar bara att det finns fler tillfällen i livet att köpa en bostadsrätt än när man är 18-20 år.

    Kan man bara tänka sig ett förstahandskontrakt eller bostadsrätt är man väldigt bortskämd och kräsen.


    Jag hjälper gärna mina barn att inte bo i Norsborg, Fittja eller Akalla/Husby (där har jag själv bott).

    Att ta sig in i den sk bostadssvängen tidigt i Stockholm ökar ens chanser att bo till en dräglig kostnad.

    Att försöka undvika andrahandsmarknaden är inte att vara bortskämd, det är att vara ekonomiskt medveten. Till samma kostnad kan du amortera = betala till dig själv och investera i en värdeökning. Att få ett förstahandskontrakt (lagligt) är näst inpå omöjligt, om man inte känner någon privat hyresvärd.
  • Anonym (Biobonus)
    Glinda från Oz skrev 2020-11-19 19:04:39 följande:

    Jag anser att det är att vara kräsen då man är för fin för att bo i t.ex Norsborg och låta ens föräldrar betala när man är vuxen. 

    Vill man hyra går det utmärkt att få en lägenhet till rimlig kostnad efter några år om man är smart och vet vad man gör. 

    Som ungdom kan man såklart inte förvänta sig det bästa, man börjar längst ner och klättrar upp. Det är jätteviktigt att ställa sig i kön så fort man fyller 18 år. 

    Vi är inga unika fall som har halkat in på ett bananskal. Lägger man ner lite tid och energi kan man göra samma sak. Mitt första förstahandskontrakt var en lägenhet i Rågsved, den såg ut som en pundarkvart, hål i golven, tapeter som lossnat överallt, inrökt mm Jag tapetserade och bytte golv själv och målade om köket (själv för att slippa hyreshöjning) sen kunde jag byta den mot en bättre lägenhet. Jag har bytt till mig en lägenhet för att den snart skulle stambytas och då var det möjligt att stanna kvar i evakueringslägenheten om man ville. Jag såg till att kolla upp vilka evakueringslägenheter värden hade och prata till mig den bästa. (De flesta har inga särskilda önskemål så det gick bra) Man får vara lite smart. 


    Barnen är inte för kräsna för att bo i Rågsved, Norsborg eller Husby, även om de såklart inte skulle säga nej till ett förstahandskontrakt i innerstan. Det är vi föräldrar som inte vill att de ska bo där. Har du varit där de senaste åren? Det har jag.

    Att få hjälp till kontantinsatsen är inte att ge dem allt på silverfat. Vi har valt att bo i Stockholms innerstad och vill gärna att de ska välja att (kunna) bosätta sig inom rimligt avstånd, därför har vi från start valt att sätta undan pengar åt dem för att de ska kunna stanna på ?hemorten?. De kommer troligtvis att få kämpa ekonomiskt ändå med tanke på bostadspriserna här.
  • Anonym (Biobonus)
    Glinda från Oz skrev 2020-11-20 22:26:48 följande:

    Mig?!?!  Herregud vad får du allt ifrån  Jag känner inte ens hon jag citerade det här är ett anonymt forum, du kanske var missat det. 

    Främst sina föräldrar, det är deras pengar man tar sen är det en moralisk grej också att man tar något man inte förtjänat. Jag har bott flera år i Rågsved, en av mina närmaste vänner bor i Norsborg och jag har både vänner och familj som bor i liknande förorter. Tillhör du inte gängen, inte glor på folk och sköter ditt så är det ingen fara. 

    Det är ett uttryck  Jag glömde att alla på FL tar allt bokstavligt. Om jag t,ex säger nära skjuter ingen hare så betyder det inte att jag ber någon skjuta en hare. 

    Det här är knappast en åsikt som är unik för mig, du behöver bara läsa i den här tråden så ser du själv. 

    Att få en studentlägenhet är mycket lättare än ett vanligt förstahandskontrakt. Har dina barn någon diagnos som gör att det är svårt att flytta? Isåfall förstår jag dig helt och hållet annars klarar de flesta både flytt och studier. Sen är det inte säkert att de vill plugga vidare heller. 

    Ja, det är precis vad jag menar. Du pratar som att 300k inte är någonting men det är en årslön eller mer för de flesta, Det är inte missunnsamt att tycka att man inte bara ska ha, ha, ha och ta sina föräldrars pengar. 

    Då är det ni föräldrar som är för fina. Jag har bott där i några år (var inte så länge sedan) jag har både vänner och familj som bor i liknande områden, det är inget fel på dem de flesta är skötsamma och tillhör man inte gängen och sköter sitt är det ingen fara. 


    För fina för vadå? Jag vill definitivt inte att barnen ska behöva se ner i backen och skynda sig förbi gängen när de går förbi tunnelbanan och hoppas att ingen ska be dem om en cigg. Vill inte att nån ska erbjuda dem droger. Vill inte att de ska bli skjutna av misstag för att de råkar vara på fel plats vid fel tid när två gäng gör upp.
  • Anonym (Biobonus)
    Glinda från Oz skrev 2020-11-21 09:20:52 följande:

    Vad är det som är så fruktansvärt med att någon frågar dem en fråga? Det är bara att säga att man inte röker. Ungdomsgäng finns överallt, i Djursholm också, umgås man inte i de gången finns det ingen som erbjuder droger. 


    Nu förstår jag mer varför du tycker att det bara skulle vara kräset att välja bort dessa områden. Kanske är du naiv, kanske bara oinsatt, men både barn och ungdomar blir faktiskt numer erbjudna droger av främlingar. Att fråga om en cigg är ett sätt att få dig att stanna upp; de är inte ute efter cigg utan efter antingen råna dig eller spöa upp dig. I bästa fall får du gå därifrån barfota utan jacka.
Svar på tråden Hur mycket ger ni barnen till första kontantinsatsen?