Inlägg från: Steven01 |Visa alla inlägg
  • Steven01

    Varför har vi svenskar ingen stil? Varför accepterar vi byggandet av nya fula hus i betong och glas, och opersonlig stadsplanering..?

    Det är typiskt korkat resonemang som alltid bottnar i att allt var bättre förr och allt nytt är fult och dåligt. Men tänk efter, om alla tänkte så skulle vi ju bo kvar i grottor!
    Hur tror du snacket var när den nu så firade funkisstilen kom? Det fann massor med bakåtsträvare även då med som tyckte att det var en styggelse och att det skulle vara tinnar och torn på riktiga hus..

  • Steven01
    Phalaenopsis skrev 2020-11-21 19:24:20 följande:

    Tror det har att göra med att arkitektprogrammet indoktrinerar studenterna i vad som "egentligen" är eftersträvansvärt. Vacker är "pastisch" och "Disney". Finns någon studie på att de tycker som alla andra innan, men ju längre programmet går desto fulare saker gillar de. Samma byggnader brukar få arkitektpriser och "stadens fulaste"-priser. Sedan inbillar de politiker att det är det enda som finns att välja på. Fast jag tror att det senaste långsamt håller på att vända. Arkitekturupproret har nämligen talat om för en och annan politiker att det finns annat att välja - om man bara ställer krav.


    Arkitekturupproret är bara så tramsigt. Hålla på och rösta och larva sig. Säg som det är istället att inga hus byggda efter 1800-talet duger åt er. Men jag antar att ni inte sparar dom gamla köken o badrummen, nä då ska det vara nytt och moderna.
  • Steven01
    Phalaenopsis skrev 2020-11-22 21:36:19 följande:

    Du kan inte ha läst särskilt noga. Ingen på Arkitekturupproret vill tillbaka i tiden eller ha omoderna tillverkningsmetoder. Bara en snygg och tilltalande yta som faktiskt är framtagen för människor, även utomhus.


    Jag vet exakt vad ni håller på med. Man skulle rösta fram dom snyggaste husen, där alla var av nationalromantiskt eller jugend snitt. Snark.
    Antar att du också bara gillar konst "där man ser vad det föreställer"
  • Steven01
    sextiotalist skrev 2020-11-23 16:23:59 följande:

    Inte bara i Sverige. Det finns exempel på detta utanför vårt lands gränser.

    Ibland undrar man vad stadsarkitekten fått i sig när de godkänt vissa byggnader.

    Vid infarten till Malmö finns en fastighet där delar av våningen hänger utanför. Både fult och opraktiskt.

    En del av gräsligheterna lär gå till historien. Andra hoppas jag faller för grävskopan.

    Personligen gillar jag konst som man kan se, i varje fall relatera till. Det är nog så med arkitektur. Man vill gilla det man ser


    Vilken musik gillar du?
  • Steven01
    sextiotalist skrev 2020-11-23 17:08:54 följande:
    Bowie, 80-talet (både rock och disco).
    Bra där. Allt nytt är bara läskigt, bättre att det får vara som det alltid har varit ;)

  • Steven01
    Anonym (Neo) skrev 2020-11-24 00:04:03 följande:

    I det område där jag bor byggdes ett nytt höghus så sent som 2014-15 som passar perfekt in i omgivande bebyggelse från 50 och 60 talet. Arkitekturen anspelar på femtiotalsfunkisen runt omkring, så huset ser ut att vara från den tiden nästan, men ser samtidigt nytt ut på samma gång. Byggnaden har också en rad moderna smarta lösningar.. och man har verkligen lyckats!

    Platsen där huset står är faktiskt finare idag än den var innan i mitt tycke.

    I min hemkommun där jag växte upp byggdes 2001 tre stycken riktigt fina nya flerbostadshus på fyra-fem våningar. Lite modernare arkitektur men lagom modernt. Husen är snygga än idag faktiskt. Stilen är modern men inte så det stör. Man har lånat drag från 30-40-50-talsfunktionalismen utan att det blivit en pastisch. Man har gjort nåt modernt och praktiskt av det. Bra ritade med moderna praktiska trapphus och funktionella cykelförråd m.m. Husen är också ritade för att perfekt passa in på platsen där de står. Storleken harmoniserar med omkringliggande natur och bebyggelse skulle man kunna säga! Trots att husen är höga. De smälter inte in, utan sticker ut, MEN på ett sätt som ändå känns harmoniskt på samma gång.

    Så det går tydligen att rita modernt och snyggt även på 2000 talet? Men det är sällan man ser det..


    Jag läser saker som "passa in" "50tals funkis" "lagom modernt" "lånat från 30-40 och 50talet"
    Har du ts varit i Paris? Tror du att Paris hade blivit en sådan vacker stad om dom franska arkitekterna hade anammat ditt mycket försiktiga synsätt på bra arkitektur?
Svar på tråden Varför har vi svenskar ingen stil? Varför accepterar vi byggandet av nya fula hus i betong och glas, och opersonlig stadsplanering..?