Inlägg från: Phalaenopsis |Visa alla inlägg
  • Phalaenopsis

    Varför har vi svenskar ingen stil? Varför accepterar vi byggandet av nya fula hus i betong och glas, och opersonlig stadsplanering..?

    Tror det har att göra med att arkitektprogrammet indoktrinerar studenterna i vad som "egentligen" är eftersträvansvärt. Vacker är "pastisch" och "Disney". Finns någon studie på att de tycker som alla andra innan, men ju längre programmet går desto fulare saker gillar de. Samma byggnader brukar få arkitektpriser och "stadens fulaste"-priser. Sedan inbillar de politiker att det är det enda som finns att välja på. Fast jag tror att det senaste långsamt håller på att vända. Arkitekturupproret har nämligen talat om för en och annan politiker att det finns annat att välja - om man bara ställer krav.

  • Phalaenopsis

    Du kan inte ha läst särskilt noga. Ingen på Arkitekturupproret vill tillbaka i tiden eller ha omoderna tillverkningsmetoder. Bara en snygg och tilltalande yta som faktiskt är framtagen för människor, även utomhus.

  • Phalaenopsis
    Steven01 skrev 2020-11-23 16:11:21 följande:
    Jag vet exakt vad ni håller på med. Man skulle rösta fram dom snyggaste husen, där alla var av nationalromantiskt eller jugend snitt. Snark.
    Antar att du också bara gillar konst "där man ser vad det föreställer"
    Tja, Sveriges Arkitekter röstar ju bland byggnader med en mycket mer begränsad vidd på stilen. Och att båda lägren gillar att rösta är ju uppenbart, oavsett hur mycket man ser ner på deras smakpreferenser.

    Du får gärna ha precis vilken konst du behagar hemma hos dig, så länge du inte tvingar folk att se den. Eller betala för den. Bara lite snobbism här?


  • Phalaenopsis
    Steven01 skrev 2020-11-23 17:13:53 följande:
    Bra där. Allt nytt är bara läskigt, bättre att det får vara som det alltid har varit ;)
    Jo, Sveriges arkitekter verkar seriöst oroade över förändring. Allt ska vara som det har varit sedan 30-talet. Skrattande
Svar på tråden Varför har vi svenskar ingen stil? Varför accepterar vi byggandet av nya fula hus i betong och glas, och opersonlig stadsplanering..?