• Sat 21 Nov 2020 17:05
  1393 visningar
  21 svar
  21
  1393

  Corona har utrotat en hel folksjukdom!

  Beige trollförsök eller är TS bara allmänt okunnig om hur influensasäsongen funkar och vet inte hur man googlar, stackars liten.

  Influsensafallen övervakas som vanligt fr.o.m v 40 (innan dess händer inget av intresse) genom sentinelprovtagning. Om man är intresserad av fakta kan man läsa om det på Folkhälsoinstitutets sidor, här rapporten från v 46:

  www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-influensa/2020-2021/influensarapport-2020-46.pdf

  Självfallet får man mindre smittspridning för ett influensavirus som bara har ett par dagars inkubationstid innan det ger symptom, när stora delar av befolkningen inte träffar någon utom det egna hushållet en stor del av tiden, många jobbar hemma flera dagar i veckan och alla är kommenderade att stanna hemma vid minsta symptom. Men vi är heller inte inne i peak influensatider än- den brukar gå upp runt storhelgerna och sen fälla alla i jan/feb så det lär bli en spännande vinter.


  Var inte en rövhatt bara så ordnar det sig nog.
 • Sat 21 Nov 2020 18:04
  #12
  Kentaur skrev 2020-11-21 17:29:35 följande:
  Intressant. Tack för info. Solig
  Men vad betyder sentinelprovtagning?
  sentinel=  eng. väktare, alltså en bevakning.

  Det innebär att de läkare som på sina VC får in patienter med influensasymptom (eller nu också misstänkt covid 19) beställer en extra provtagning där man tar reda på vilken virusvariant som patienten har. Summan av alla dessa prover som inlämnas över Sverige ger FHM en indikation på hur många som har influensa och vilka influensastammar som går i befolkningen just nu. Utifrån gammal statistik vet man ungefär hur det hör ihop med antal sjukskrivna osv.

  Det finns fler parametrar men de följer lite hur covid-rapporterna är upplagda- hur många ligger på IVA med övre luftvägsinfektion osv. Tidigare kunde man bunta ihop vissa parametrar som "influensa", men nu har vi en ny spelare på plan och sentinelsystemet måste nu särskilja covid från "det gamla vanliga".

  Läser man både covid-veckorapporten och influensarapporterna så lär man veta precis hur vanligt det ena eller andra är hela vintern.

  Jag gissar att vi får en mycket måttlig spridning av influensa. I våras försvann t.ex. kräksjukeviruset (calicivirus) åtta veckor tidigare än normalt bara för att folk började tvätta händerna och stanna hemma. Ska bli spännande att se hur det går för calici denna säsong, men den rackaren är också så smittsam så den borde komma igen, tyvärr.
  Var inte en rövhatt bara så ordnar det sig nog.
 • Sat 21 Nov 2020 18:24
  #14
  mari123 skrev 2020-11-21 18:12:59 följande:
  Förstår hur du tänker. Mina gamla föräldrar 85+ har i ÅRATAL vaccinerat sig mot den "årliga flunsan" (vad nu det kan vara för sjukdom? har den funnits?) MEN nu finns väl inget vaccin ......för inte kan det väl finnas en "årlig" flunsa jämte Covid19? Många frågor och inga svar.......
  Vad i hela friden snurrar du om? Det är klart att influensavirus finns, det finns tusentals olika virus!

  Det finns varje år flera stammar av influensavirus som orsakar sjukdom över världen och man väljer ut de stammar som man tror kommer att slå hårdast och stoppar vissa av deras specifika proteiner i säsongens vaccin. När kroppen får vaccinet känner den igen bitarna av virus och bildar då antikroppar så att man får ett skydd. Men skyddet gäller givetvis bara de stammar som var med i vaccinet.

  Den som bor i t.ex. Brasilien kan få två flunsasprutor årligen för i de länderna slår olika influensastammar överlappande under vinter/sommar.

  Och även i år finns det givetvis influensavirus, men om vi tvättar oss bättre och  stannar hemma utan att träffa folk i trånga utrymmen så hindras influensan mer av det än coronaviruset.

  www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/influensa-/


  Vad orsakar influensa och hur sprids den?

  Influensasjukdomen orsakas av att influensavirus infekterar luftvägarna. Det finns fyra influensavirustyper: A, B, C och D. Influensa A och B, ger upphov till den typiska influensasjukdomen. Influensa C orsakar oftast mycket milda symtom och ingår därför inte i någon ordinarie sjukdomsövervakning. Influensa D har inte påvisats hos människa, men hos flera däggdjursarter och är vanlig hos boskap.


  På influensavirusets yta finns det två molekyler som är avgörande för immunförsvarets möjlighet att känna igen och bekämpa viruset och därmed för smittsamheten: hemagglutinin (H) och neuraminidas (N). Det finns många olika undertyper av H och N hos influensa A som numrerats (till exempel H1 eller H18, N2 eller N11) och olika influensa A-virus benämns därför till exempel influensa A(H2N3) eller A(H1N1). Ytmolekylerna förändras lite mellan varje säsong och därmed skyddar inte alltid den immunitet man fått från tidigare influensainfektioner. De influensatyper som återkommer varje vinter kallas säsongsinfluensa.


  Följande säsongsinfluensor cirkulerar världen över sedan pandemin 2009:


  Influensa A(H3N2)
  Influensa A(H1N1)pdm09
  Influensa B/Yamagata
  Influensa B/Victoria
  Var inte en rövhatt bara så ordnar det sig nog.
 • Sun 22 Nov 2020 00:07
  #21
  mari123 skrev 2020-11-21 18:29:42 följande:

  Tack "Themis" för infon. Mina gamla föräldrar har nog inte tänkt så mkt på virusstammar och hur det ser ut vad gäller influensor globalt sett utan bara åkt till vårdcentralen på hösten och fått den där sprutan mot "årliga flunsan" och åkt hem trygga och nöjda. Har de blivit lurade? Kanske inte vaccin i sprutan utan placebo?


  Man får givetvis riktigt vaccin på vårdcentralen.

  Men som sagt kan det bara skydda mot de virusprotein som finns med i sprutan, och eftersom svenskar reser så väldigt mycket i vanliga fall så är det fortfarande möjligt att någon hostar på en i matbutiken som har hämtat hem en flunsa från Hongkong eller nåt, och som inte finns med i den vaccination man fått.

  Sen har inte vacciner heller 100% effektivitet, de kan ligga från 95% nåt som bäst och ända ner till 70%, så alla blir inte hjälpta av vaccinsprutan. Men man måste klart bestämma en dos som är säker för så många som möjligt och inte ger biverkningar, och det går inte alltid att hitta det perfekta läget för det.

  Det skrivs nu om ett par coronavaccin som har 95% effektivitet och om det stämmer så är det ungefär så bra som det kan bli, med dagens kunskap.
  Var inte en rövhatt bara så ordnar det sig nog.
Svar på tråden Corona har utrotat en hel folksjukdom!
Logga in
Bli medlem