• Sat 21 Nov 2020 19:42
    1585 visningar
    11 svar
    11
    1585

    Grekisk yoghurt- mjölken pastöriserad men grädden? Gravid.

    Inga påhopp. Jag undrar bara varför det står att mjölken är pastöriserad men inget om grädden? Är den säker att äta som gravid?

    Grekisk yoghurt från märket larsa. Bifogar bild.

    Har ni inget trevligt att säga kommentera ej. :)

  • Svar på tråden Grekisk yoghurt- mjölken pastöriserad men grädden? Gravid.
  • S23
    Sat 21 Nov 2020 19:46
    #1

    Jag vet faktiskt inte. På vanlig grädde står det att den är pastöriserad. Maila tillverkaren. Låter väldigt otroligt att grädden inte är pastöriserad. Den lär vara separerad på mejeriet och det är helt orimligt att den då inte skulle vara pastöriserad.

    Oavsett så tycker jag inte du ska oroa dig. Om den skulle visa sig inte vara det så är det ganska otroligt att du skulle bli smittad av någon av dom farligare bakterierna från den

  • Sat 21 Nov 2020 19:55
    #2

    Köp yoghurt tillverkad på svensk mjölk nästa gång istället. Bättre ur många avseenden :)

    Sannolikt så är den pastöriserad.


    Keep your child rear facing for as long as possible!
  • S23
    Sat 21 Nov 2020 19:55
    #3
    Sisisisi skrev 2020-11-21 19:55:01 följande:

    Köp yoghurt tillverkad på svensk mjölk nästa gång istället. Bättre ur många avseenden :)

    Sannolikt så är den pastöriserad.


    Håller med dig.
  • Sat 21 Nov 2020 19:58
    #4
    S23 skrev 2020-11-21 19:46:41 följande:

    Jag vet faktiskt inte. På vanlig grädde står det att den är pastöriserad. Maila tillverkaren. Låter väldigt otroligt att grädden inte är pastöriserad. Den lär vara separerad på mejeriet och det är helt orimligt att den då inte skulle vara pastöriserad.

    Oavsett så tycker jag inte du ska oroa dig. Om den skulle visa sig inte vara det så är det ganska otroligt att du skulle bli smittad av någon av dom farligare bakterierna från den


    Sisisisi skrev 2020-11-21 19:55:01 följande:

    Köp yoghurt tillverkad på svensk mjölk nästa gång istället. Bättre ur många avseenden :)

    Sannolikt så är den pastöriserad.


    Brukar alltid göra det. Ångrar så att jag åt denna nu. :(

    Tog för givet och läste inte förrän efteråt, mitt fel.
  • S23
    Sat 21 Nov 2020 20:00
    #5
    askyfullofstars skrev 2020-11-21 19:58:22 följande:

    Brukar alltid göra det. Ångrar så att jag åt denna nu. :(

    Tog för givet och läste inte förrän efteråt, mitt fel.


    Ost och yoghurt är ofta inte svensk. Mycket utan Arlas ost är gjord på dansk mjölk.

    Jag tror verkligen att mjölken är pastöriserad. Är den inte det så är risken minimal att den ska ha smitta med sig. Så andas lugnt du
  • Sat 21 Nov 2020 20:10
    #6
    S23 skrev 2020-11-21 20:00:44 följande:

    Ost och yoghurt är ofta inte svensk. Mycket utan Arlas ost är gjord på dansk mjölk.

    Jag tror verkligen att mjölken är pastöriserad. Är den inte det så är risken minimal att den ska ha smitta med sig. Så andas lugnt du


    Tack snälla du för du tog dig tiden. Jag försöker verkligen inte vara sådär hysterisk som med första barnet. Då var jag så extrem men det går ju inte att bara släppa på allt när man är ?ansvarig? över ett liv. Men du, tack för du svarade med ett lugnande svar. Har fått så många påhopp på FL med mina frågor så var beredd på det.
  • S23
    Sat 21 Nov 2020 20:15
    #7
    askyfullofstars skrev 2020-11-21 20:10:55 följande:

    Tack snälla du för du tog dig tiden. Jag försöker verkligen inte vara sådär hysterisk som med första barnet. Då var jag så extrem men det går ju inte att bara släppa på allt när man är ?ansvarig? över ett liv. Men du, tack för du svarade med ett lugnande svar. Har fått så många påhopp på FL med mina frågor så var beredd på det.


    Man bör absolut inte släppa allt. Men du bör vara medveten om att risken för smitta inte är särskilt stor även gällande de produkter man avråds från. I Frankrike är det tex helt ok att äta alla färska ostar. Där testar de å andra sidan för listeria när man är gravid.

    Naturligtvis bör du undvika det man avråds från. Men det finns ingen anledning att få panik om man skulle råka äta fel. Går ju dessutom inte att göra så mycket åt saken när man redan gjort det.

    Jah kan säga att jag Ofta går på rätt hårt i denna typ av trådar. Men de handlar om de trådar där man helt obefogat tror att något inte går att äta och uppenbart inte ens bemödat sig med att läsa Livsmedelsverkets lista
  • Sat 21 Nov 2020 21:22
    #8
    S23 skrev 2020-11-21 20:15:48 följande:

    Man bör absolut inte släppa allt. Men du bör vara medveten om att risken för smitta inte är särskilt stor även gällande de produkter man avråds från. I Frankrike är det tex helt ok att äta alla färska ostar. Där testar de å andra sidan för listeria när man är gravid.

    Naturligtvis bör du undvika det man avråds från. Men det finns ingen anledning att få panik om man skulle råka äta fel. Går ju dessutom inte att göra så mycket åt saken när man redan gjort det.

    Jah kan säga att jag Ofta går på rätt hårt i denna typ av trådar. Men de handlar om de trådar där man helt obefogat tror att något inte går att äta och uppenbart inte ens bemödat sig med att läsa Livsmedelsverkets lista


    Det kan ju vara intressant att veta att de svenska och franska råden för vilka ostar man får äta som gravid är precis likadana :)

    Hur eller hur TS, på Larsas svenska hemsida står det såhär om deras yoghurttillverkning, så jag tror inte alls att du behöver oroa dig:

    Yoghurt framställs av homogeniserad och därefter pastöriserad mjölk och grädde. Till skillnad från mjölk som ska användas till ost, grädde och smör både homogeniseras och pastöriseras mjölken.
  • S23
    Sat 21 Nov 2020 21:30
    #9
    Solblomma30 skrev 2020-11-21 21:22:37 följande:

    Det kan ju vara intressant att veta att de svenska och franska råden för vilka ostar man får äta som gravid är precis likadana :)

    Hur eller hur TS, på Larsas svenska hemsida står det såhär om deras yoghurttillverkning, så jag tror inte alls att du behöver oroa dig:

    Yoghurt framställs av homogeniserad och därefter pastöriserad mjölk och grädde. Till skillnad från mjölk som ska användas till ost, grädde och smör både homogeniseras och pastöriseras mjölken.


    Är råden likadana? Det har de inte varit tidigare. Tack för upplysningen isf
  • Sun 22 Nov 2020 09:39
    #10
    S23 skrev 2020-11-21 21:30:13 följande:

    Är råden likadana? Det har de inte varit tidigare. Tack för upplysningen isf


    Ja de är faktiskt det :) Man kan ju tro att fransmännen ska vara mindre försiktiga än oss när det gäller ost, men inte under graviditet. De får äta färska ostar av typen mozzarella, feta, färskost. Hårda långlagrade ostar (även om de inte är pastöriserade, precis som här i Sverige) av typen parmesan, pecorino osv. De får inte äta blåmögelostar eller mjuka dessertostar av brietyp.
  • Sun 22 Nov 2020 09:40
    #11
    Solblomma30 skrev 2020-11-22 09:39:37 följande:

    Ja de är faktiskt det :) Man kan ju tro att fransmännen ska vara mindre försiktiga än oss när det gäller ost, men inte under graviditet. De får äta färska ostar av typen mozzarella, feta, färskost. Hårda långlagrade ostar (även om de inte är pastöriserade, precis som här i Sverige) av typen parmesan, pecorino osv. De får inte äta blåmögelostar eller mjuka dessertostar av brietyp.


    De får förstås äta fler ostar än de jag nämnde ovanför, men det är inte fler ostar än svenska kvinnor får äta under graviditet.
Svar på tråden Grekisk yoghurt- mjölken pastöriserad men grädden? Gravid.