Inlägg från: Jonnynilsson |Visa alla inlägg
  • Jonnynilsson

    Synd bara att S väljare inte förstår vad de röstar på. S låter ett litet skitparti förstöra landet fullständigt med sin miljöagenda som inte är kopplad till världen runt omkring oss alls.

    Hela Sveriges utsläpp av växthusgaser försvinner på ungefär tre månader i den globala ökningen. Så om vi raderar Sverige från världskartan tar det endast tre månader så har den globala ökningen fyllt luckan som blev efter Sverige.

    MP är rent livsfarligt för Sverige men det är S också som släpper fram dessa miljötallibaner.

    Genom att förstöra en av vår baskrafter (kärnkraften) har importen av el framställd av fossila bränslen ökat. Bara under förra året var ökningen av växthusgaser på grund av vår import av el större än utsläppen från Sveriges fordonsflotta...

  • Jonnynilsson

    Vi har aldrig exporterat så mycket el som under 2020. Sant men vi har heller aldrig importerat så mycket tidigare som under 2020.

    Detta eftersom den ansvariga S-regeringen i sin röd-gröna röra låtit små skitpartier med en samhällsfarlig miljöagenda styra och ställa på egen hand tvärt emot folkets vilja.

    Och då undrar vi vad som importerades. Jo energi producerad av fossila bränslen. Det innebär att utsläppen av växthusgaser från en energiproduktionen vida översteg utsläppen från Sveriges hela lastbilsflotta. Miljövänligt? Ja det tycker våra politiker för de utsläppen skedde inte i Sverige.

    Hål i huvet? Ja jättestort och totalt av de styrande. Jag har pratat med flera vänner/kollegor som är grymt besvikna på S som nu i miljöns tecken totalt förstör vårt land. Den minnesgoda vet att det var tillgången på billig energi som en gång lade grunden för industrialiseringen av Sverige. Nu förstör S hela det tillsammans med miljötallibanerna.

    Ni som kan, se till att binda er elpriser för blir det en kall vinter kommer elpriserna att rusa på grund av energibrist.

    Offtopic: En kompis sa att det var trist att Stefan avgår. Han har mu gjort så mycket för Sverige. Jag bad han nämna en sak. Det blev inte mer än att han tyckte Stefan skött pandemin bra. När jag sa att jag kommer att komma ihåg Stefan som politikern som gick med på vad som helst för att få sitta vid makten. Då gick han och sa att jag var orättvis.

    S måste hitta tillbaka till den politik man en gång drev när landet byggdes upp och vi alla fick drägliga levnadsvillkor.

  • Jonnynilsson
    KillBill skrev 2021-09-01 08:13:21 följande:
    Siemens säger att deras Vätgaskoncept är färdigutvecklat redan 2025 dvs om 3 år. Detta ska jämföras med ett kärnkraftverk som kanske tar 15 år att etablera (Finska Olkiluoto 3 har man hållt på att bygga i 15 år med projektplanering så handlar det om 20 år)

     


     
    www.vindkraftcentrum.se/index.php/arkiv/748-siemens-vaetgas-fran-vindkraftsturbin-blir-levebroed-fran-2025-direkt
    Vi behöver inte bygga nytt! Bara underhålla och utveckla det kärnkraftverk vi har. Kärnkraften och vattenkraften skapar vår baskraft. När det blåser och solen skiner kan vi dra ner på baskraften genom att minska vattenkraften och spara vatten i magasinen till kalla, mörka vindstilla dagar.

    För övrigt är vätgas intressant men komplicerat och inte helt lätt att hantera. Att använda sol eller vindenergi för att skapa vätgas och sedan skapa energi av vätgasen via bränsleceller har en förhållandevis låg verkningsgrad. Men är ett bra alternativ för att kunna lagra och transportera energi som inte är fossil.
  • Jonnynilsson
    KillBill skrev 2021-09-01 08:39:56 följande:
    Stämmer inte.  Historiskt sett så var elimpotrten inte särskilt hög år 2020. Nedan ser du Sveriges elimport från år 2000 fram till idag och som du ser så har elimporten minskat över tid. 

    Källa:www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__EN__EN0108/EltillfM/
    Fel. Det är skitig el vi har importerat. Inte finel från Norge. Där av de hemska siffrorna vad gäller växthusgaser och har slagit alla tidigare rekord. Och det kommer att bli ännu värre kommande vinter om det blir sträng kyla.

    Återigen har ni gjort bort er helt och hållet. Istället för en stabil baskraft importerar vi skitig fossilel när vi kunde klarat behoven med egen fossilfri produktion.

    Jag förstår att ni har lite svårt att erkänna denna fadäs av stora mått. Att vi dessutom har fått en mångdubbel höjning av elpriset verkar inte röra dig ett skit. För återigen är tillgång till billig energi en förutsättning för att industrin skall överleva i Sverige.
  • Jonnynilsson
    KillBill skrev 2021-09-01 17:21:38 följande:

    Det är du som gör bort dig genom att sitta och hitta på egna uppgifter. Du påstod att Sverige aldrig importerat så mycket el som under 2020 vilket diagrammet med all tydlighet visar är ett felaktigt påstående. 


    Du fintar bort utsläppen av växthusgaser med något annat. Men ok påståendet från mig var felaktigt när det gäller volymerna. Men som jag skrev tidigare har vi importerat ren el från bland annat Norge som inte bidragit nämnvärt med växthusgaser.

    När det blev panik och elbrist förra året importerade vi smutsig fossilel. Så jag backar på mitt påstående om volymerna och formulerar om frågan:

    Tycker du KillBill att det var lyckat att stänga ner vår inhemska fossilfria elproduktion och istället importera smutsig el vars utsläpp överstiger Sveriges hela lastbilsflotta? 
  • Jonnynilsson
    KillBill skrev 2021-09-09 13:32:39 följande:
    Märkligt inlägg av Stora Enso. Det finns inga politiska förslag om att stänga kärnkraftverk i Sverige. Det kärnkraftverk som har stängt har stängts pga. av beslut av ägarna och då på kommersiella grunder. Stora Enso är ett finskt bolag och i Finland (som har en högre andel kärnkraft än Sverige) är elen dyrare än i Sverige. 

    Tittar man på Stora Ensos bruk i Sverige så ligger de flesta i norra/mellan Sverige och just nu ligger elpriset där (enligt Nordpool) på 56 ?/MWh. Motsvarande pris i Finland är över 100 ?/MWh. 

    Jag noterar också att du hämtar information från tn. Tn ges ut av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och bör i sammanhanget betraktas som en lobbyorganisation. Det bör man känna till när man tar del av artiklar i tn. 
    Ja det är riktigt att stänga av kraftverken var ägarnas beslut. Och besluten att avveckla tog man eftersom det vid den tiden togs ut en förhållandevis hög effektskatt från ägarna till kärnkraftverken samt att sol och vindkraft subventionerades. Detta sammantaget gjorde det olönsamt att driva dessa verk vidare.

    Det intressant är dock att det var effektskatterna (nu mera avskaffade) och de elcertifikat som vi konsumenter betalar som gjorde möjligt för sol och vindenergiproducenterna att hålla låga energipriser. Så man kan säga att kärnkraftverken sponsrade sin egen undergång.

    För jag är helt övertygad om att absolut ingen människa vid sina sinnes fulla bruk skulle bygga ett enda vindkraftverk om det inte hade varit för subventionerna. Det är extremt svårt att tjäna pengar på vindkraftverk då dessa har ett i förhållande till vad det producerar stort underhållsbehov och kort livslängd i jämförelse med andra produktionssätt som vatten och kärnkraft.

    När vi hamnat i energibrist och företag tvekar eller till och med nekas etablering på grund av att energin inte räcker till så anser i alla fall jag att politikerna gjort helt fel val.
  • Jonnynilsson
    Vindkraftverken blir snabbt utslitna!

    Dessutom visar en engelsk studie att även om man räknar med att ett vindkraftverk håller i 20?25 år, så har elleveranserna minskat med en tredjedel redan efter tio år på grund av slitage och haverier. När kraftverken är 12?15 år gamla har de så dålig lönsamhet att de måste bytas ut. För havsbaserad vindkraft är slitaget ännu hårdare och elleveranserna har minskat med mer än 50 procent efter tio år.
  • Jonnynilsson
    Ojämn drift och stora kostnader.

    Det finns två stora problem med vindkraft, förutom den korta livslängden. Ojämn drift och stora kostnader.
     
    Vindkraften är en väldigt osäker produktionsmetod eftersom vinden varierar. Detta ger inte bara en ojämn produktion, utan även en svårhanterad elförsörjning eftersom man måste parera denna med andra kraftkällor för att få ett jämnt flöde i systemet. Och ju större andel vindkraft, ju svårare för Svenska kraftnät att hålla frekvensen stabil. Speciellt om man samtidigt minskar kärnkraften, som är den stabilaste kraftkälla vi har.
  • Jonnynilsson
    Enorma subventioner krävs!

    Det krävs enorma subventioner för att kunna bygga alla dessa vindkraftverk. Och för att ta ett exempel, eftersom Charlotte menar att vi kan bygga ut med ännu mer havsbaserad vindkraft, så menar Energimyndigheten att en utbyggnad av 15 TWh havsbaserad vindkraft kräver subventioner på 150 miljarder. Och då ger de bara 7 TWh efter tio år och måste bytas ut mot nya.
     
    Som alltid är det konsumenterna och skattebetalarna som får stå för kostnaderna.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko