Inlägg från: RodisDoris |Visa alla inlägg
  • RodisDoris

    Regeringens el-fiasko

    Folk lär väl bli varse när elräkningen dimper ned.

    Att inte ens förstå att vi behöver planerbar energi över lång tid framöver gör att många borde lägga ned hela tjatet med vind och solenergi. 

    Tyskarna vill bli beroende av Ryssland och deras gas. Farlig väg vi är på väg in i, men så blir det när politiker inte tänker längre än en blind er. 

  • RodisDoris
    Padirac skrev 2022-01-13 08:24:08 följande:
    Jo, det är sant. men det hade inte påverkat priset på elhandelsmarknaden mer än på marginalen. Så länge inte alla andra länder som ingår i elhandeln har en överkapacitet så kommer priset att drivas upp av gas-priset till exempel.

    Det finns fler olika problem och ett av problemen har en markandslösning - dvs att när det används som mest el och det finns som minst el att tillgå så sätts ett högt pris. Det handlar om tillgång och efterfrågan på en marknad med marginalprissättning av produkten för att motivera till lägre elförbrukning, investeringar i produktion, effektiviseringar.. själv uppfattar jag det som att marknadsmodellen haltar en del.
    Problemet är ju uppenbart. Länder som tyskalnd, med sin gröna mumbojumbo-våg har inte tillräcklig produktion, varken planerrbar eller icke planerbar för att säkerställa det egna landets effektuttag. 

    Så är det i södra Sverige just nu. Vi kan inte vara beroende av våra grannländer och än mindre av rysk gas eller olja för att säkerställa energiproduktionen. 
    Vi måste ha en planerbar energiproduktion som tillgodoser hela Sveriges befolkning och industrier. Annars kan vi totalt glömma omställningen till fossilfritt. 

    Pris efter efterfrågan, vi har gått över till mer och mer vind och sol som är icke planerbar samt som inte går att köra i kyla. Vindenergin är boven i dramat. Extremsubventionerad är den också. Bort med subventionerna och bort med straffskatter på kärnkraft så kommer vi åter få billig ren energi i from av kärnkraft. All annan tankegång visar på ett naivt och kortsiktigt tänkande. Kärnkraften är framtiden, kolla bara på den superintressanta forskningen från Blykalla AB och även Thoriumreaktorerna. Inte ens miljöfanatikerna kan säga något.

    Står det om det sådan i dagspressen, nej det gör det inte givetvis. Folk är okunniga och lata. Thoriumreaktorer är framtiden, lägg pengarna där. Samma med Blykallas reaktor. Googla lite så får du se. 
  • RodisDoris
    KillBill skrev 2022-01-16 12:32:42 följande:
    Du är en mästare på att cherrypicka. Dessa rader hoppade du över.

    S står bakom energiuppgörelsen och har skapat möjlighet för att bygga upp till 10 nya kärnreaktorer.
    Problemet är, att S med Mp och övriga väster, C inkluderat, enbart tillåter befintliga ägare av kärnkraftverk att bygga nytt. Uniper och Eon är sugna, men eftersom Vattenfall och alla äger tillsammans kärnkraftverket som finns kvar. Men eftersom vattenfall har ägardirektiv från regering, med S och Mp i spetsen, har de lagt ned sina kärnkraftverk och vill inte bygga nya, givetvis hårt hållna med strypkoppel från regeringen. 
Svar på tråden Regeringens el-fiasko