Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Så allting gick skrev 2023-06-03 23:40:19 följande:
    Dessa undersökningar stämmer sällan, vi vet nästan hälften plock inte upp samtalet, man är rädd för repressalier. sedan räknar man inte med stöd röster, vilket vi tydligt ser på de mindre partier, nästan samtliga hamnar under riksdagsspärren på 4%, detta har aldrig stämt igenom tiderna.

    Varav vi förstår att dessa undersökningar är bara rent nonsens.
    Det spelar ingen roll om inte mer än hälften lyfter på luren. Statistiska undersökningar bygger inte på att alla i landet svarar. Inte heller ska det registreras och jämföras med vad du väljer.. det var väl ngt liknande som Trump försökte sig på då han valts till president, han ville kolla vilka som röstat på demokraterna. Inte ok.

    Det räcker med att tillräckligt många svarar och med det får undersökningen en statistisk sannolikhet. fler som svarar ger ett resultat som stämmer mer med verkligheten. Det spelar alltså ingen roll hur många som inte svarar bara tillräckligt många svarar. Sen finns det ju de som ljuger i tron att de ska få biobiljetter för att de ljuger. De hade fått samma biobiljetter oavsett vad de angav,lögn eller sanning. 

    Varje undersökningsinstitut har det som kallas en house effekt, de stämmer historiskt med viss avvikelse mot valresultat. Detta kan användas för att vikta och värdera resultaten. 

    Kolla pollofpolls.se
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-06-17 23:10:48 följande:
    Tar vi Olof Schultz han la ner dom sista kärnkraftverken, Olaf och Arga Andersson är vänner, tar en massa selfie med varandra eller arga Andersson vill ta selfie med Olaf, det finns gott om bildbevis på detta.
    Det menas att Andersson har Olaf som förebild, vi vet att Andersson inte heller är en talare, hon kopierar mycket från Usa och Trump.

    Tyskland, som i stället fortsätter att nedmontera den kärnkraftsflotta som varit en stöttepelare för den tyska industrin. Nu, lördag den 15 april, stängs de sista tre kvarvarande reaktorerna som har en kapacitet på cirka 1 400 megawatt vardera. De är med andra ord lika kraftfulla som Sveriges största kärnkraftverk Oskarshamn 3 på 1450 megawatt.


    ? Man har sparat de bästa till sist, men nu ska även de ersättas med brunkol. Jag ser ingen chans för Parisavtalet men i den tyska energipolitiken är det skit detsamma. Det ideologiska kärnkraftsmotståndet är viktigare


    Det är knappast någon hemlighet vad som kommer att ersätta de ytterligare 33 terawattimmar som dessa tre kärnkraftverk kan producera på ett år. Det blir ännu mer kolkraft och att elda 13 000 ton brunkol i timmen som Tyskland redan gör för att undvika strömavbrott är förstås ingen hållbar lösning.


    Tyska politiker slår sig just nu för bröstet för att de lyckats få upp 1 500 havsbaserade vindkraftsturbiner, berättar Staffan Reveman.


    ? Vad man däremot inte berättar är att de tre kvarvarande kärnkraftverken som nu läggs ned producerar 30 procent mer elektricitet än samtliga av dessa vindkraftverk. De får anlägga 2 000 till bara för att ersätta dessa sista tre kärnkraftverk. Och då ska man komma ihåg att Tyskland som mest hade 16 kärnkraftverk innan avvecklingen började och om de hade fått stå kvar hade nästan hela kolkraften varit borta nu.


    Brunkol finns det däremot gott om.


     


    ? Tyskland har väldigt mycket brunkol i jorden även om vi måste riva många byar och småstäder för att komma åt det så räcker det gott för ungefär 100 år framöver. Det finns energi att tillgå men konsekvenserna för klimatet blir katastrofala.


    Har du kopierar nån text du hittat nu igen - och nu igen utan att ange källa.  Som vanligt stödjer din kopierade text inte dina påståenden
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-07-01 22:44:15 följande:
    Ja varför kan inte den nya regeringen lösa problemen med elproduktionen på kortare tid än det tog för den förra regeringen att skapa problemet.
    Problement med den senaste beslutade nedläggningen av kärnkraft var fler, ett stort eftersatt underhåll, ett stort eftersatt säkerhetsarbete, ett stort lönsamhetsproblem iom ett decenium av falande elpriser ... 

    Att med trovärdighet påstå att allt detta faller på regeringarna 2014- 2022 är svårt - men du kanske kan förklara hur dessa regeringer är ansvariga för elprisutvecklingen de föregående 1-åren, hur de är ansvariga för att myndigheter inte ger fortsatt tilltånd för att driva vidare kärnkraftverk som inte uppfyller säkerhetskrav och kärnkraft som inte är lönsam....

    De omvända orsak/verkan och tidens gång är väl det enda som kan förklara det du påstår - eller är det okunskap om enkel företagsekonomi, tidsuppfattning och tron att en regeringe som ännu inte har tillträtt kan påverka det som redan skett...    eller är det helt enkelt politisk propaganda du gått på.. eller försöker få andra att gå på?

    Kan du hitta några verkliga argument får dina påståenden?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-07-03 15:43:25 följande:
    Så har också el-produktionen med fossila bränslen ökat.
    Just Karlshamnsverkets elproduktion stod för knappa 1.4 promille av svensk elproduktion, året före var den knappt 0,7 promille. Man får gå tillbaks mer än 10 år för att Karlshamnsverkets produktion ska vara på den nivån. 

    Samtidigt hade koncernen södra ett elöverskott i sin egen produktion som var mer än dubbelt så stor som Karlshamnsverkets och en total elproduktion som var nio gånger större än Karlshamnsverkeys produktion

    Den totala produktionen från kraftvärme var ca 70 ggr större än Karlshamnsverkeys produktion.  Där eldas väl sopor, biobränslen och fossila bränslen. 

    Att peka ut Karlshamnsverkets ökade produktion är som att peka på EN myra i myrstacken och därifrån dra statistiska slutsatser.   

    Jag tror du behöver mer indata för att ge ditt påstående trovärdighet, du kanske har rätt, du kanske har fel. Att bara peka på Karlshamnsverket räcker inte för annat än att med trovärdighet säga att Karlshamnsverket ökade sin förbrukning av fossila bränslen för elproduktion.

    Jag poppar lite popcorn medan du letar och hittar och presenterar verkliga underlag för påståendet du lagt fram .
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-07-03 21:09:30 följande:
    Som jag berätta, Sossarna förstår sig inte på elsystemet. eller det är det få som gör.
    Men ta detta jag tar upp med jetmotorer som ännu inte räknas med i totalen, samt dessa har blivit ett måste att använda sedan kärnkraften avvecklats i SE 4. Och vi utökat o planerbar vindkraft, då kliver dessa naturgas drivna grejer in, dessa är inte miljövänliga. totalt har vi 22 st.

    mFRR viktig stödtjänst för balansering

    Stödtjänsten mFRR har till uppgift att avlasta automatiska stödtjänster vid en obalans eller störning och återställa frekvensen till 50 Hz. Aktivering sker på begäran av Svenska kraftnät och full aktivering ska ske inom 15 minuter. Stora volymer mFRR aktiveras varje timme för att balansera det nordiska elsystemet.

    Källa svenska kraftnät.


    Är du säker på att du förstår elsystemet?  Du verkar i alla fall inte vara uppdaterad på störninsgreserven....

    https://www.uniper.energy/sv/sverige/kraftverk-i-sverige/storningsreserven

    "
    Gasturbinerna kan även startas när behovet av el är extremt stort, exempelvis under kalla vinterdagar. Normalt sett körs gasturbinerna bara korta stunder, och den årliga drifttiden är kort. Gasturbinerna kan levererar även andra stödtjänster som bidrar till att trygga elförsörjningen, exempelvis automatisk frekvensreglering.

    Gasturbinerna byggdes på sjuttiotalet, med undantag för den största gasturbinen i Halmstad som togs i drift 1993. Under de senaste åren har det gjorts stora investeringar i gasturbinerna för högre effekt, bättre verkningsgrad och minskade utsläpp - allt för att säkerställa leveransen av kraft i extrema situationer.

    Gasturbinerna i Malmö är först ut att konvertera till det förnybara bränslet HVO i den svenska störningsreserven. HVO står för Hydrerad Vegetabilisk Olja och är ett förnybart bränsle som framställs av bland annat avfall, vegetabiliska oljor och restprodukter från livsmedelsindustrin.


    En stor fördel med gasturbiner är att de kan starta snabbt. Det tar mellan 3 till 15 minuter för en gasturbin att nå full effekt, beroende på typ och storlek. Speciellt om gasturbinen sätts in när ett stort kraftverk plötsligt har stoppat är snabbheten avgörande.


    En gasturbin som konstruerats och byggts för elproduktion kallas industrigasturbin. Man kan också utnyttja jetmotorer av samma typ som används i flygplan och koppla dessa till en turbin och generator. Sådana gasturbiner kallas jetmotorkraftverk och har särskilt kort starttid.


     


    Våra gasturbiner är i regel obemannade och fjärrstyrs från centrala kontrollrum. De är placerade runt om i södra Sverige och har en sammanlagd effekt på cirka 500 MW."

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-07-03 18:16:38 följande:
    Man måste förstå att Putin har jobbat på i några år för att göra både Sverige och Europa gas beroende, S och MP har haft full tillit till Putins goda vilja att leverera naturgas. Tar man avvecklingen av Ringhals 2020 syns en mycket markant ökning av gas import till Sverige 2021, detta till Putins stora glädje, med dom här inkomsterna kan jag starta krig mot Ukraina.
    -

    Sedan 2015 har biogasanvändningen ökat med 145 procent, medan svensk produktion bara ökat med 17 procent under samma period. Nettoimporten av biogas till det sydvästsvenska gasnätet via Danmark ökade kraftigt 2021 till totalt nästan 2,5 TWh (+ 34 procent), att jämföra med endast + 1 procent 2020. En mindre del av importen används som fordonsgas och merparten främst i industrin och till uppvärmning.

    BIOgas...  ryssland exporterar naturgas

    www.nationalgrid.com/stories/energy-explained/what-is-biogas
    "What is biogas?
    Biogas is an environmentally-friendly, renewable energy source produced by the breakdown of organic matter such as food scraps and animal waste. Find out how biogas is produced and and how it can be used to fuel vehicles, heat our homes and to generate electricity.
     
    How is biogas produced?
    Biogas a renewable fuel that's produced when organic matter, such as food or animal waste, is broken down by microorganisms in the absence of oxygen. This process is called anaerobic digestion. For this to take place, the waste material needs to be enclosed in an environment where there is no oxygen.
     
    Biogas can occur naturally or as part of an industrial process to intentionally create it as a fuel.

    ...
    Biogas is most commonly also known as biomethane. It?s also sometimes called marsh gas, sewer gas, compost gas and swamp gas in the US.
     
    Biogas is a naturally occurring and renewable source of energy, resulting from the breakdown of organic matter. Biogas is not to be confused with ?natural? gas, which is a non-renewable source of power."

    www.naturalgasintel.com/who-does-russia-export-gas-to/

    "Russia is the world?s largest pipeline natural gas exporter and the fourth largest liquefied natural gas (LNG) exporter. It exports to regions across the world. Its top five pipeline gas consumers are Germany, Italy, Belarus, Turkey and the Netherlands. Its top five LNG consumers are Japan, China, France, Spain and Taiwan, according to the  BP Statistical Review of World Energy."

    sv.wikipedia.org/wiki/Naturgas

    "
    Naturgas, eller fossilgas, på finlandssvenska också jordgas, är en blandning av gaser, huvudsakligen metan, som finns i fickor i jordskorpan.

    Gasen bildas när lager av sönderfallande växt- och djurämnen utsätts för intensiv värme och tryck under jordytan under miljoner år.[1] Energin som växterna ursprungligen fått från solen lagras i gasen.


    Fossilgas är en icke förnybar energikälla som utvinns ur separata gasfyndigheter och i samband med oljeutvinning. Den används i bland annat värmematlagning och elproduktion, som bränsle för fordon och som kemisk råvara vid tillverkning av bland annat plast."

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-07-03 23:04:05 följande:
    Vet inte vad du vill ha sagt med detta, ska vi ta oljan det står gasen utvinns isamband med oljan. dvs det är inget miljövänligt alternativ med gas.
    -

    Fossila bränslen består av organiska kol- och väteföreningar i sediment eller sedimenterad berggrund. De kommer från små vattendjur och växter som dött och blivit liggande på bottnen av hav och insjöar. Under miljontals år har dessa organiska rester täckts av allt tjockare sedimentlager och utsatts för ökande tryck och temperatur, och som då sakta omvandlats till kol, olja och gas.

    Fossilgas (naturgas) ger lägst utsläpp av koldioxid per energienhet jämfört med andra fossila bränslen. Däremot finns risker för annan klimatpåverkan. Fossilgas består framför allt av gasen metan, som har en klimatpåverkan som är cirka 28 gånger högre än koldioxid. Det är svårt att helt undvika läckage av gasen. Läckagen kan göra så att den relativa klimatfördelen med fossilgas minskar i jämförelse med till exempel bensin eller kol.
    Du refererar till svensk användning av BIOgas och till rysk export av NATUSgas..

    Om du kan skilja på de två olika begreppen och har kännedom om vilken sorts gas som Ryssland exporterar så kan det vara möjligt att förstå vad jag vill ha sagt..
    SÅ ALLTING GICK SKREV 2023-07-03 18:16:38 FÖLJANDE:
    Man måste förstå att Putin har jobbat på i några år för att göra både Sverige och Europa gas beroende, S och MP har haft full tillit till Putins goda vilja att leverera naturgas. Tar man avvecklingen av Ringhals 2020 syns en mycket markant ökning av gas import till Sverige 2021, detta till Putins stora glädje, med dom här inkomsterna kan jag starta krig mot Ukraina.
    -

    Sedan 2015 har biogasanvändningen ökat med 145 procent, medan svensk produktion bara ökat med 17 procent under samma period. Nettoimporten av biogas till det sydvästsvenska gasnätet via Danmark ökade kraftigt 2021 till totalt nästan 2,5 TWh (+ 34 procent), att jämföra med endast + 1 procent 2020. En mindre del av importen används som fordonsgas och merparten främst i industrin och till uppvärmning

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-07-04 19:20:23 följande:
    Sverige importerar inte Bio-gas, naturgas är fossilgas.

    Fossilgas, naturgas, jordgas är olika benämningar på samma gas.
    Har du ändrat dig - nyss var det ju BIOgas du pratade om och sa att importen ökat för....

    Du kanske kan bestämma dig vad du pratar om ...
    SÅ ALLTING GICK SKREV 2023-07-03 18:16:38 FÖLJANDE:
    Man måste förstå att Putin har jobbat på i några år för att göra både Sverige och Europa gas beroende, S och MP har haft full tillit till Putins goda vilja att leverera naturgas. Tar man avvecklingen av Ringhals 2020 syns en mycket markant ökning av gas import till Sverige 2021, detta till Putins stora glädje, med dom här inkomsterna kan jag starta krig mot Ukraina.
    -

    Sedan 2015 har biogasanvändningen ökat med 145 procent, medan svensk produktion bara ökat med 17 procent under samma period. Nettoimporten av biogas till det sydvästsvenska gasnätet via Danmark ökade kraftigt 2021 till totalt nästan 2,5 TWh (+ 34 procent), att jämföra med endast + 1 procent 2020. En mindre del av importen används som fordonsgas och merparten främst i industrin och till uppvärmning.

    BIOgas...  ryssland exporterar naturgas
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-07-04 19:20:23 följande:
    Sverige importerar inte Bio-gas, naturgas är fossilgas.

    Fossilgas, naturgas, jordgas är olika benämningar på samma gas.
    här är länken till biogasanvändningen som du citerade tidigare utan att ange källa -  vad det har med Putins naturgas att göra kan du gära berätta  

    www.energigas.se/fakta-om-gas/biogas/statistik-om-biogas/

    "
    Sedan 2015 har biogasanvändningen ökat med 145 procent, medan svensk produktion bara ökat med 17 procent under samma period. Nettoimporten av biogas till det sydvästsvenska gasnätet via Danmark ökade kraftigt 2021 till totalt nästan 2,5 TWh (+ 34 procent), att jämföra med endast + 1 procent 2020. En mindre del av importen används som fordonsgas och merparten främst i industrin och till uppvärmning."

    SÅ ALLTING GICK SKREV 2023-07-03 18:16:38 FÖLJANDE:
    Man måste förstå att Putin har jobbat på i några år för att göra både Sverige och Europa gas beroende, S och MP har haft full tillit till Putins goda vilja att leverera naturgas. Tar man avvecklingen av Ringhals 2020 syns en mycket markant ökning av gas import till Sverige 2021, detta till Putins stora glädje, med dom här inkomsterna kan jag starta krig mot Ukraina.
    -

    Sedan 2015 har biogasanvändningen ökat med 145 procent, medan svensk produktion bara ökat med 17 procent under samma period. Nettoimporten av biogas till det sydvästsvenska gasnätet via Danmark ökade kraftigt 2021 till totalt nästan 2,5 TWh (+ 34 procent), att jämföra med endast + 1 procent 2020. En mindre del av importen används som fordonsgas och merparten främst i industrin och till uppvärmning.

    BIOgas...  ryssland exporterar naturgas
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-07-04 19:57:11 följande:
    Som sagt Linus Klackenberg på energi gas Sverige har inte mycket koll han, vad det är för gas.
    -
    .

    Från Danmark importeras rörbunden naturgas till det västsvenska naturgasnätet. Till Sverige importeras även flytande naturgas, kallad LNG (Liquefied Natural Gas), som tas emot i svenska hamnar. I de 3 procenten av den totala energitillförseln ingår all import av naturgas till Sverige, så väl rörbunden som LNG. 

    Naturgas ursprungsmärks inte i handeln med gas

    Danmark producerar normalt sett naturgas, men på grund av underhållsarbete importeras nu mer naturgas till Danmark från Tyskland, vars ledningsnät är sammanbundet med övriga Europas ledningsnät. Detta gör att den blandning av naturgas som finns i det europeiska nätet också kan transporteras till Sverige. 


    Andelen rysk gas i den europeiska gasmixen går att uppskatta, men kan inte anges exakt eftersom naturgas inte ursprungsmärks. Den ryska andelen varierar från dag till dag, beroende på den dagsaktuella importen och hur mycket gas som tas från olika gaslager. Även gas från lager kan ha ryskt ursprung, men är inte längre beroende av Ryssland ur försörjningshänsyn. 


    Vet du ens vad u pratar om - ena stunden är det biogas och i andra studen är det naturgas...

    Ska du betämma dig någpon gång?
    SÅ ALLTING GICK SKREV 2023-07-03 18:16:38 FÖLJANDE:
    Man måste förstå att Putin har jobbat på i några år för att göra både Sverige och Europa gas beroende, S och MP har haft full tillit till Putins goda vilja att leverera naturgas. Tar man avvecklingen av Ringhals 2020 syns en mycket markant ökning av gas import till Sverige 2021, detta till Putins stora glädje, med dom här inkomsterna kan jag starta krig mot Ukraina.
    -

    Sedan 2015 har biogasanvändningen ökat med 145 procent, medan svensk produktion bara ökat med 17 procent under samma period. Nettoimporten av biogas till det sydvästsvenska gasnätet via Danmark ökade kraftigt 2021 till totalt nästan 2,5 TWh (+ 34 procent), att jämföra med endast + 1 procent 2020. En mindre del av importen används som fordonsgas och merparten främst i industrin och till uppvärmning.

    BIOgas...  ryssland exporterar naturgas
    Padirac skrev 2023-07-04 19:43:38 följande:
    här är länken till biogasanvändningen som du citerade tidigare utan att ange källa -  vad det har med Putins naturgas att göra kan du gära berätta  

    www.energigas.se/fakta-om-gas/biogas/statistik-om-biogas/

    "Sedan 2015 har biogasanvändningen ökat med 145 procent, medan svensk produktion bara ökat med 17 procent under samma period. Nettoimporten av biogas till det sydvästsvenska gasnätet via Danmark ökade kraftigt 2021 till totalt nästan 2,5 TWh (+ 34 procent), att jämföra med endast + 1 procent 2020. En mindre del av importen används som fordonsgas och merparten främst i industrin och till uppvärmning."
    SÅ ALLTING GICK SKREV 2023-07-03 18:16:38 FÖLJANDE:
    Man måste förstå att Putin har jobbat på i några år för att göra både Sverige och Europa gas beroende, S och MP har haft full tillit till Putins goda vilja att leverera naturgas. Tar man avvecklingen av Ringhals 2020 syns en mycket markant ökning av gas import till Sverige 2021, detta till Putins stora glädje, med dom här inkomsterna kan jag starta krig mot Ukraina.
    -

    Sedan 2015 har biogasanvändningen ökat med 145 procent, medan svensk produktion bara ökat med 17 procent under samma period. Nettoimporten av biogas till det sydvästsvenska gasnätet via Danmark ökade kraftigt 2021 till totalt nästan 2,5 TWh (+ 34 procent), att jämföra med endast + 1 procent 2020. En mindre del av importen används som fordonsgas och merparten främst i industrin och till uppvärmning.
    BIOgas...  ryssland exporterar naturgas


Svar på tråden Regeringens el-fiasko