Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Digestive skrev 2023-09-21 13:19:11 följande:
    Nej. Den omdiskuterade effektskatten röstades igenom i Vårändringsbudgeten 2015 och med en avstående majoritet i riksdagen.

    Vårändringsbudgeten 2015: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/proposition/varandringsbudget-for-2015_h20399/#top

    Aktuellt betänkande: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/betankande/varandringsbudget-for-2015_h201fiu21/

    Socialdemokraterna och Miljöpartiet (ihop med Vänsterpartiet) fick som de ville och läxan blev dyr.
    Du berättar bara första delen av storyn - det är nu jag ska fråga dig om du har belägg för de påståenden du presenterar ii inläggen eller så kan jag säga att dina påståenden är desinformation av kremlsk klass där delar av verkligheten förvrängs för att skapa ett politiserat påstående som pushar en falsk bild av vad som verkligen utspelade sig.

    I det första inlägget om detta fokuserar argumentationen i ditt inlägg enbart på den del av rapporten som används för att pusha en falsk politiserad bild av vad som verkligen utspelade sig.

    Varför tar du inte upp alla delar av vad rapporten innehåller och varför tar du inte upp alla delar av det som ledde till att beslut om att stänga kärnkraftverk var för sig fattades.

    Ditt inlägg är vilseledande och politiserat och återger inte förlopp och förutsättningar för de beslut som fattades.

  • Padirac
    klyban skrev 2023-09-21 21:16:05 följande:

    En intressant sak med budgeten, det är att kärnkraftssatsningen var också ett vallöfte som man aldrig ämnade att uppfylla.


    Och nu är dessa vallöfte väldigt många som de aldrig ens brytt sig att genomföra.
    Som diesel tex, 9;- sänkning lovade dom väljarna, vad blev det?
    Samma med bensinen, där lovande man runt och höll tunt.

    Finns det någon politiker i Svensk politisk i historia som var/är lika inkompetent som ebba är?
    För detta är en så låg nivå man inte ser på på dessa ministerposter normalt.


    Både skor och rock är någon storlek för stor för Busch som jag ser det. Kanske växer hon in i rollen som hon ännu inte axlar.  

    En del vill ju ha 'vanligt folk' och inte den 'politiska eliten' i maktställnng -  så där har de möjligen fått som de vill.  Busch är utnämnd till både  det ospecifierade vice statsminister och som statsminsterns ställföreträdare. 

    www.altinget.se/artikel/vem-tar-over-statsministerns-uppgifter-om-han-ar-borta
  • Padirac

    Sak eller person var det någon som sa

    Att peka på att påståenden inte tar upp hela bilden som det refererades till är sak. 

    Så.. har du belägg för dina påståenden om vad du selektivt läst ut från riksrevisionens rapport?


    Digestive skrev 2023-09-21 23:19:02 följande:
    Är det här någon slags skrivövning i tomma påståenden? 

    Aja, de var iallafall fantastiska påståenden - det kan man iallafall ge dig. 🙂
  • Padirac
    Digestive skrev 2023-09-22 00:16:11 följande:
    Mitt påstående (singular) var "Riksrevisionen hade tydligen en hel del att säga om tidigare regeringars energipolitik" vilket stämmer så fint så.

    Har du någonting att tillägga så gör det istället för att gasta om förvrängda verkligheter och Kreml.

    Övrigt har dock diskuterats i tråden och ingen ifrågasätter exempelvis Alliansens ansvar och det gäller i högsta grad även mig - som gång på gång hänvisar ansvaret till regeringar hela vägen bak till 90-talet.

    Du påstår så mycket tokigheter om mig samtidigt som du minns försvinnande lite av det jag skriver - inget att bry sig om.
    Vad skriver du om de två orsaker som du citerar från riksrevisionens rapport?
  • Padirac
    Digestive skrev 2023-09-22 00:51:10 följande:
    Jag skriver inte mycket om någonting gällande Riksrevisionens rapport utan presenterar delar ur den - delar som fortfarande ifrågasätts i den här tråden.
    Jag menar att ensidigt presentera enskilda delar av en mening är att förvanska det verkliga skeendet och att förvanska riksrevisionens rapport.

    Det är en missrepresentativ beskrivning som du presenterar. Att peka på detta handlar inte om att det ifrågasätts delar. Det som ifrågasätts är en selektiv ensidig presentation som ger en missrepresentativ beskrivning av sammanhang och verklighet.
  • Padirac
    Digestive skrev 2023-09-22 02:34:20 följande:
    Eller så lyfter jag det som jag vill diskutera och/eller poängtera - i det här fallet poängtera då diskursen är väckt sedan länge i tråden.

    Det är möjligt att du behöver fler sidor och mer nyanser i ett ämne som har diskuterats flitigt i den här tråden sedan det begav sig, sedan 2015 - alltså i åtta (8) år - det är dock ditt behov att mätta, läs helt enkelt tråden.

    Jag har ingen skyldighet eller något behov av att trycka på någon slags "starta om hela diskursen"-knapp: varken med jämna mellanrum eller någonsin överhuvudtaget.

    Har du ett sådant behov så får du stilla det på egen hand.
    Tom Araya skrev 2023-09-22 03:37:16 följande:
    Men skriv då vad du anser var viktigt i rapporten istället för att gnälla över att det saknas i andras inlägg!
    Det jag tyckte var viktigt var att peka på att den diskussion som inleddes här - efter att material från riksrevisionen presenterats i ett inlägg - var missvisande och ensidig och jag efterfrågade då belägg för det missvisande påståendet.

    Då gnälls det visst

  • Padirac
    Rataxes skrev 2023-11-28 19:28:18 följande:
    Man kan nästan tro att såssarna fortfarande styr.
    En del tror som de har förstånd. 

    Ebba har just öppnat för att driva en klassisk S-politik för statliga investeringar och ett statligt ekonomiskt engagemang då företagen inte vill investera och marknadslösningar lyser med sin frånvaro.

    Men det är väl inte mer än keynsiansk ekonomisk politik i ett utsatt läge. Det har gjorts över en större politisk skala än den S sträcker sig över.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Xbm3Vm/sa-ska-ebba-busch-lyfta-kd-med-nytt-politiskt-projekt

    "LUDVIKA. Ebba Busch vill fyra av startskottet för en era av nybyggaranda, där staten tar större ansvar för stora investeringar.
    Kärnkraft, vägar, järnvägar, bostäder och välfärd ska byggas ut med staten som motor. Det nya stora politiska projektet kan kräva att Sveriges finanspolitik helt läggs om ? något KD-ledaren nu öppnar för.
    ? Jag söker inte pris för att vara den mest renläriga marknadsliberalen, säger Ebba Busch

    ...
    Nyligen gick regeringen ut med att staten ska vara med och dela risken när ny kärnkraft byggs. Det kan ske genom statliga investeringar ? en fråga som nu ska utredas.
     
    ? Jag har suttit på insikten att det kan behövas en längre tid, men det är ovant för Sverige att jobba på det sättet. Det är också lite ovant för borgerligheten att tänka statligt engagemang så offensivt, "

  • Padirac
    Rataxes skrev 2023-11-29 12:46:24 följande:

    Men så bra det blev? 

    www.tv4.se/artikel/NKnZvX6uoK3IAWROYoiez/konkursvag-hotar-svensk-vindkraft


    "En snabb uppbyggnad i kombination med sjunkande elpriser, när många verk producerar el samtidigt är en av orsakerna till lägre lönsamhet. Databasen omfattar cirka 3 500 av landets 5 200 vindkraftsverk.
    ? Av dessa uppskattar vi att åtminstone 1 000 vindkraftverk befinner sig i vindkraftsparker som är konkursmässiga, säger Christian."

    Och detta trots att miljöpartiets samtliga numerologer, genusvetare, kristallterapeuter och astrologer samstämmigt bedyrat att vindkraften skulle bli en jättebra affär för landet. 
    En bra affär för dig som fått lägre elpriser?

    Utan den billiga elsen skulle du och industrier fått högre energipriser.

    Att elmarknaden översvämmats av lågkostnadsel så till den grad att el säljs till negativa pris påverkar inte bara vindkraft, till och med kärnkraftsverk har med de låga priser som var under 00- och 10-talet ansetts vara olönsamma och lagts ned.

    Hade du inte utbildning och erfarenhet av området i fråga?
  • Padirac
    Mentat skrev 2023-11-29 20:29:07 följande:
    Nåja, så lågt är det inte just nu: Elpriset stiger efter reaktorstopp | SVT Nyheter
    Problemet är instabiliteten och volatiliteten. Elsystemet är betydligt mer känsligt för elstörningar nu är det var innan man såg till att flera kärnkraftsreaktorer lades ner. Då var det inte så farligt om en reaktor stoppades, nu ger det stora störningar och snabbt stigande elpris.
    Överkapacitet skulle en del beskriva det som, outnyttjad produktionskapacitet.

    Hela upplägget med marginalprissättning och den gemensamma elmarknaden var att öka transmission över gränserna och att utnyttja produktionskapaciteten på hela elmarknaden. Tanken var också att de höga marginalpriserna skulle locka till investering och konkurrens på elmarkanden.

    Allt har väl inte gått som tänkt, margninalprismodellen slog undan lönsamhet för en del elproduktion som behövde stora investeringar och skapade möjlighet till elproduktion som krävde mindre investeringar, det gav i sin tur ännu billigare el som med investeringar i transmissionslänkar som gör att billigt producerad el kan säljas till högprisområden till högre pris vilket driver upp priset när marknaden behöver mer el på andra håll. marginalprissättningen har också skapat volatilitet i fråga om pris och tillgång och motverkat hushållning av text vattenkraft.  Allt för att inte ha outnyttjad produktionskapacitet och för att låta marknaden styra elförsörjning, produktion och pris. 
  • Padirac

    Var är stålarna?

    Vem ska byggga?

    Hur ska kärnkraften bli lönsam?


    K Markatta skrev 2023-12-03 18:36:04 följande:

    www.dn.se/varlden/karnkraften-ska-tredubblas-for-klimatets-skull/

    Kärnkraften ska tredubblas - för klimatets skull

    Kärnkraft har hamnat i centrum på klimatförhandlingarna i Dubai. En ny deklaration sätter nu målet att tredubbla kärnkraften till 2050. Bland de 20 världsledare som tagit initiativ till deklarationen finns USA:s John Kerry och Frankrikes Emanuel Macron - och Sveriges Ulf Kristersson.

    - Vi är vid inledningen av ett paradigmskifte, säger Ulf Kristersson.


Svar på tråden Regeringens el-fiasko