Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Mentat skrev 2023-12-21 20:06:19 följande:

    När vi fått en ny regering låter det annorlunda: "Förstudien om förutsättningarna för att bygga ny kärnkraft på Väröhalvön beräknas vara klar i slutet av 2023" och "Vattenfall planerar att väster om det befintliga kärnkraftverket vid Ringhals uppföra en ny kärnkraftsanläggning på Väröhalvön med ambitionen att ta nya reaktorer i drift under tidigt 2030-tal."

    Märkligt det där, hur de tekniska förutsättningarna tydligen ändras beroende på vilken regering vi har...

    Vattenfall ansöker om ny detaljplan för kärnkraft på Väröhalvön vid Ringhals - Vattenfall


    Ja, kanske är det märkligt att det under regeringen FR2 förväntades ta runt 6 år för att en regering skulle fatta beslut om att investera i kärnkraft?

    Det går säkert att gräva fram någon om detta - kanske inte i de onämnda och opålitliga källor du tar uppgifter från.
  • Padirac
    Mentat skrev 2023-12-21 20:12:31 följande:
    2013 var alltså Vattenfalls näst bästa år någonsin för dess kärnkraft: Vattenfalls kärnkraft näst bästa produktionsår hittills - Vattenfall

    M
    en visst, regeringen som tillträdde 2014 motarbetade kärnkraften på alla vis. Resultatet ser vi nu med kraftigt svängande elpriser. Dagens regering försöker åtminstone städa upp röran, men det kommer att ta tid.

    Med tanke på att du inte ens kunde skilja på kall fusion (vilket du upprepade 3 ggr, så det var ingen felskrivning) och mer normal fusion så tror jag att du skall tala väldigt tyst om inkompetens. Jag har inte sett att du diskuterat skillnaden på en stellarator och en tokamak, men visa gärna var du gjorde det. Jag vet att det inte är din stil att vara tystlåten, men prova så får du se.
    De kraftigt svängade elpriserna berode på elmakrnarknaden och det stora behovet av att exportera el till kontinentala europa iom energbrist pga minskad tysk elproduktion, problem med fransk kärnkraft, samhällets uppstart efter pandemin och gasbrist pga Putins anfallskrig mot Ukraina.

    I år är pridet betydligt lägre och det beror inte på att Sverige har en massa extra kärnkraftsel att exportera utan det beror på att kontinentala europoa har fyllda gaslager och inte samma problem med fransk kärnkraft som förra vintern

    www.nyteknik.se/energi/dampad-oro-kring-fransk-karnkraft-sanker-elpris/4189429

    "PUBLICERAD 4 SEP 2023 KL 14.31
    Fjolårets energikris i Europa förklarades i första hand av strypta gasleveranser från Ryssland. Men till detta bidrog även att delar av Frankrikes stora kärnkraftsindustri ? som står för omkring två tredjedelar av Frankrikes kraftproduktion ? stängdes ned för reparationer och underhåll.
     
    ...

    På måndagen var produktionskapaciteten i fransk kärnkraft uppe på 40 gigawatt för första gången på flera månader, sedan 12 av 16 reaktorer med reparationsbehov nu åter är i drift.
     
    Totalt har den förstatligade kraftproducenten Électricité de France (EDF) 37 av sina 56 reaktorer tillgängliga.
     
    Energieffektivisering bland hushåll och minskad industriproduktion under det gångna året har också minskat pristrycket
    ...
    "
  • Padirac
    Mentat skrev 2023-12-21 20:56:14 följande:
    Ja, en regering som intensivt motarbetar kärnkraft kommer givetvis att förhala varje form av beslut så mycket den kan. Ingen är förvånad. Med en ny regering låter det alltså annorlunda, vilket jag visade ovan med hänvisning till Vattenfalls egen hemsida som du tydligen anser opålitlig men ändå refererar till själv...
    16 januari 2014 var det alliansen som satt i regering - det är datumet för vattenfalls ord sam jag länkade till ovan - vid den tiden visste inte Vattenfall vilken regering som riksdagen skulle godkänna långt mycket senare samma år.

    16 januari 2014 hade Sverige samma regering som 2009 fattade ett inom regeringspartierna gemensamt beslut om kärnkraftens villkor - vilket seanre kom att ingå i 2016 års energiöverensommelse i riksdagen.

    Att du vill påstå att vattenfall under en alliansregering hade en kärnkraftsfientlig regering som motarbetade och förhalade kärnkraft verkar vara taget ur luften eller så har du felaktiga källor.

    Igen, vad har du för källor som gör gällande att alliansregeringen miotarbetade och förhalade kärnkraft? Eller menar du att Vattenfall många kvartal innan riksdagsval kände till valresultatet och hur riksdagen skulle rösta i fråga om statminister?   

    Hur kommer du fram till de påstående du håller för sanna vid de datum som redovisats ovan?

    historia.vattenfall.se/stories/i-hetluften/motstand-mot-karnkraft

    "Överenskommelsen mellan de borgerliga allianspartierna i februari 2009 kom att bilda grund för den så kallade Energiöverenskommelsen som slöts i juni 2016. Där kom regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna med oppositionsparterna Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna överens om att beslutet från 2009 angående kärnkraftens villkor skulle behållas. Det vill säga att det är tillåtet att bygga nya kärnkraftreaktorer på befintliga platser. Dock inom ramen för maximalt tio reaktorer."
  • Padirac
    Mentat skrev 2023-12-21 20:56:14 följande:
    Ja, en regering som intensivt motarbetar kärnkraft kommer givetvis att förhala varje form av beslut så mycket den kan. Ingen är förvånad. Med en ny regering låter det alltså annorlunda, vilket jag visade ovan med hänvisning till Vattenfalls egen hemsida som du tydligen anser opålitlig men ändå refererar till själv...
    Det verkar som att du bygger hela din argumenation om att jag anser att vattenfalls hemsida som opålitlig på oklara permisser och missuppfattningar om att en text vid en tid på vattenfalls sida skulle göra en annan text vid en annan tid osann - eller vad bygger du ditt resonemang på? 

    Jag gissar att det handlar om att du inte fattat vilka som satt i regeringen vid vilken tidpunkt? 

    Eller så är tiden lika spastisk i den argumentation du lägger fram som 'man och nöjds' omvända kausalitetsargument.

    Ser fram mot att du reder ut vem som satt i regering när och vad vattenfal sa sedan - nu verkar det som att dina källor endera ljuger för dig eller helt enkelt lurar dig.
  • Padirac

    Mentat skrev 2023-12-21 20:56:14 följande:
    Ja, en regering som intensivt motarbetar kärnkraft kommer givetvis att förhala varje form av beslut så mycket den kan. Ingen är förvånad. Med en ny regering låter det alltså annorlunda, vilket jag visade ovan med hänvisning till Vattenfalls egen hemsida som du tydligen anser opålitlig men ändå refererar till själv...

    Koll på svenska regeringar?

    Om inte kommer lite fakta här

    www.riksdagen.se/sv/ledamoter-och-partier/ledamot/fredrik-reinfeldt_d7c31d61-83e4-11d4-ae60-0050040c9b55/

    "

    Fredrik Reinfeldt (M)

    Tidigare riksdagsledamot

    ...

    Statsrådsberedningen

    Statsminister 2006-10-06 ? 2014-10-03"
    Padirac skrev 2023-12-21 20:29:54 följande:
    Så här skriver vattenfall i början av 2014 - ett möjlig regerings beslut kring år 2020... därefter upphandling och teknisk kravställning och planering för projektering och byggnation?

    group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/ringhals-och-forsmark-arkiv-2013-2016/2014/vattenfall-fortsatter-utredningen-om-ersattningskarnkraft

    "NYHET
    16 JANUARI 2014
    4 MIN
    Vattenfall fortsätter utredningen om ersättningskärnkraft
    Vattenfall inleder torsdag 16 januari samråd angående ersättningskärnkraft vid Ringhals kärnkraftverk. Samrådet med myndigheter, närboende och andra intressenter är en viktig del av det pågående långsiktiga analysarbetet för att kunna ta ställning till om en investering i ersättningskärnkraft bör genomföras. Dessutom krävs i sådana fall beslut av regeringen men ett sådant beslut förväntas inte förrän kring år 2020."
  • Padirac
    Mentat skrev 2023-12-21 21:41:35 följande:
    Det är litet löjligt att komma med fakta om regeringar, som om jag inte skulle vara medveten om dessa. Bättre kan du.

    Alliansen inkluderade (c). På många vis var det utmärkt men (c) var nästan lika kärnkraftsfientliga som (mp), om än inte lika rabiata. Det vet du mycket väl.
    Så du menar verkligen att det att C var med om uppgöreslen inom alliansregeringen 2009 ändå  gjorde att Vattenfall i Januari 20i4 under samma  alliansregering skriver att de förväntar sig att en regering är redo att fatta beslut om investeringar i kärnkraft runt 2020.

    Det verkar vara helt ogrundade påståenden du kommer fram med här - ingenting av det Vattenfall själva skriver och kommer med som uppgifter duger visst  för dig.  Det ser ut som att du alltid hittar ett nytt skäl för att vidhålla den politiserade uppfattning du fört fram. 

    I det här läget kan man fråga om det överhuvud taget i din uppfattingsvärld är möjligt att det skulle kunna ha funnit något skäl till vattenfalls uppfattning om datum som inte bygger på S, MP eller C påståedda eller verkliga motstånd mot kärnkraft.  Så, kan du tänka dig att det kunde funnits en teoretiskt möjlighet att vattenfalls uppgifter om ett regerinsgbeslut runt 2020 inte byggde på C eller MP eller S?
     
  • Padirac

    Du får när du vill sluta tjafsa och sluta komma med påståenden som inte stämmer med verkligheten.

    Oavsett vad vattenfall säger nu så sa de i januari 2014 att de väntade att ett regeringsbeslut kunde komma runt 2020. 

    Att du påstår att MP och sen C skulle vara en bakomliggande parameter i Vattenfalls bedömning är ingenting annat än politiserad falsk verklighetsbeskrivning.

    Det är knappast regeringen 2014-2022 som ligger bakom att Vattenfall i januari under alliansregeringen 2006-2014 gör bedömningen politiken är redo för beslut runt 2020.   Ditt påstående där är ju helt frånkopplat verkligheten och tidens riktning från dåtid till framtid. 

    Hur kan du påstå att Vattenfalls text från 16e januari 2014 hänger ihop med en regering som tillträder den 3e oktober och sen ha mage att påstå att det inte är ditt inlägg som är tjafs.


    Mentat skrev 2023-12-22 09:44:10 följande:
    Det är ju ett evigt tjafsande. Ja, Alliansregeringen borde också ha gjort mer. Frågan är om du någonsin kan medge att en (s)-ledd regering också gjort misstag? Alliansen öppnade för att det blev tillåtet att alls bygga nya kärnkraftverk så det var väl ett steg framåt även om det var för litet.

    Då började Vattenfall projektera ersättningsverk inför den dagen Ringhals skulle behöva stängas, ett arbete som stoppades direkt 2014. Nu, när vi fått en regering som inte bromsar utbyggnad av planerbar el säger Vattenfall själva att de räknar med att arbetet kommer att gå betydligt snabbare. Uppenbarligen har politiken en påverkan här. Om regeringen 2014-2022 hade haft samma inställning som dagens regering kunde de där verken varit i princip klara nu. Vattenfall säger ju att de räknar med att driftsätta nya verk under tidigt 2030-tal, dvs om ca 10 år. Det är 9 år sedan de blev stoppade.
  • Padirac
    Rataxes skrev 2024-01-04 10:33:36 följande:
     
     
    Det intressanta är än en gång dumvänsterns argumentation i frågan. För de går ju apeshit som vanligt. Det är för dyrt med kärnkraft så ingen vill bygga det, men det är väldigt viktigt att begränsa det med en massa lagar. Fast Socialdemokraterna har alltid varit för kärnkraft, förutom på partistämmor och i installationstal.
    Det verkar som att regeringen förstått att det inte är så enkelt att få igång nya kärnkraftverk - 2 nya reaktorer klara till 2035...

    www.dn.se/sverige/han-ska-bana-vag-for-ny-karnkraft/

    "Carl Berglöfs uppdrag presenterades av energiminister Ebba Busch (KD) på en pressträff. Berglöf har en bakgrund på branschorganet Energiföretagen och även statliga energibolaget Vattenfall. På hans cv finns också en doktorsexamen i reaktorfysik från KTH.
     
    ? Hans uppdrag handlar om två saker. Carl Berglöf ska följa upp hur utbyggnaden av kärnkraften går men också föreslå kompletterande åtgärder som behövs. Han ska också vara en kontaktpunkt för de som vill bygga ny kärnkraft för att öka takten, säger Ebba Busch.
     
    Hon motiverar behovet av en samordnare med att frågorna kring kärnkraften är spridda på flera ministrar och departement. Dessutom krävs samverkan på europeisk nivå.
    ...
    ? Det är ingen enkel uppgift att snabbt få till ny kärnkraft. Det kräver samverkan mellan aktörer på alla nivåer. Men jag bedömer att det regeringen har föreslagit är fullt möjligt, säger Carl Berglöf.
     
    De två största hindren att övervinna är enligt honom att hitta en finansieringsmodell och att effektivisera tillståndsprocesserna. "
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-01-04 20:28:18 följande:
    Tro fan att ingen vågar investera i kärnkraft när ett före detta regeringsparti har som målsättning att stänga ner all kärnkraft. Den politiska risken gör att det är bättre att bränna olja än att satsa på kärnkraft.

    Ett statligt ansvar för en så viktig del av vår infrastruktur som elproduktionen och distributionen är en utmärkt ide så länge de politiska aktivisterna hålls på en armlängds avstånd och inte tillåts sätta sin politiska agenda före en väl fungerande infrastruktur.
    Det finns en bred samsyn i riksdagen om att kärnkraften kommer att behövas.   Det som saknas är en bred politisk samsyn om att göra en långsiktig överenskommelse som gör att kärnkraften inte blir en politiserad fråga framåt.   

    Men nu vill inte regeringens partier göra en överenskommelse, de vill istället politisera frågan. 

    Det är en av de stora osäkerheterna som näringslivet själva uttryckt.
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-01-04 20:17:38 följande:
    Hade inte ditt parti med samarbetspartners aktivt jobbat för att rusta ner det svenska elnätet hade det funnits tillräcklig redundans i elsystemet för att hantera störningar.
    Njää.  Nu skarvar du ordentligt och glider runt på sanningen. 

    Historiskt låga och fortsatt långsiktigt förväntat låga Elpriser, nya säkerhetskrav, eftersatt underhåll knäckte ekonomin trots att effektskatten togs bort.

    Marknaden och säkerhetskrav spelade MP i händerna som tog det som en politisk skalp. 

    Barsebäck var däremot ett politiskt beslut 

    https://www.uniper.energy/sv/sverige/barseback/om-barseback/barsebacks-historia

    www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svar-pa-skriftlig-fraga/barseback-och-om-beslutet-om-stangning-av_gl12327/
Svar på tråden Regeringens el-fiasko