Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Regeringens el-fiasko

    Nu blir väl miljöpartisterna riktigt sura:

    group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/pressmeddelanden/2022/vattenfall-redo-for-effekthojning-av-karnkraftsreaktorn-forsmark-1

    Vattenfall redo för effekthöjning av kärnkraftsreaktorn Forsmark 1

    Att öka produktionen från en befintlig kärnkraftsreaktor är ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att öka den planerbara elproduktionen. Vattenfall har förberett en ökning av effekten av kärnkraftsreaktorn Forsmark 1 med drygt 100 MW, varav hälften kan göras redan i samband med kommande underhållsperiod i höst.

    - En effekthöjning av Forsmark 1 kan bli ett viktigt effekttillskott i elområde 3, inte minst vintertid då elbrist kan uppstå i de södra elområdena vid riktigt kall väderlek. Sverige behöver mer planerbar elproduktion i södra Sverige och vi kan höja effekten vid F1 med relativt små åtgärder med 50 MW i år och ytterligare 50 MW nästa år, säger Björn Linde, vd för kärnkraftverken Forsmark och Ringhals.

  • K Markatta

    www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter/2022/risken-for-bortkoppling-av-el-i-vinter-har-okat/

    Risken för bortkoppling av el i vinter har ökat

    Trots att elproduktionen i landet likväl som överföringskapaciteten från norr till söder har varit hög under året har risken för effektbrist kommande vinter ökat i södra Sverige.

    - Vi har gått från låg till reell risk, vilket innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.

  • K Markatta

    Slänger man räkningarna i soptunnan istället för att betala dem märker man inte att vi har Bolundpriser på el:

    omni.se/mptopp-har-haft-17-arenden-hos-kronofogden/a/JQWbr4

    MP-topp har haft 17 ärenden hos Kronofogden

    MP-toppen Leila Ali Elmi har haft 17 betalningsförelägganden hos Kronofogden under sin tid som riksdagsledamot, skriver Aftonbladet.

    Leila Ali Elmi sitter i både riksdagen och Miljöpartiets partistyrelse. På grund av skulderna har Kronofogden fattat beslut om både indrivning och utmätning under mandatperioden.

  • K Markatta

    När S och MP utformat energipolitiken blir resultatet att man nu kan behöva elda med olja och gas i ett kraftverk mitt i stan för att säkra elförsörjningen:

    omni.se/malmo-far-dispens-for-att-elda-olja-och-gas-i-vinter/a/zElplO

    Malmö får dispens för att elda olja och gas i vinter

    I ett nytt avtal mellan Eon och Svenska kraftnät får Malmö dispens för att vid behov elda olja och gas för att klara den skånska krisvintern, vilket Sydsvenskan först rapporterade.

    Det skulle i så fall ske i det gamla Heleneholmsverket mitt i stan, för första gången på decennier.

  • K Markatta

    De beslut som Vattenfall fattar på marknadsmässig grund kan snart komma att se något annorlunda ut jämfört med tidigare Glad

  • K Markatta

    DN:s beryktade "6,1 miljarder" baseras alltså på en prognos med betydligt högre elpriser och inte de faktiska elpriserna i januari och februari.

    Svar i Ingerös twittertråd:

    twitter.com/PeterAlestig/status/1627746170591141888

    Peter Alestig, DN: De 6.1 mdr kronorna kommer från en beräkning som Ei gjort åt regeringskansliet och gäller enbart jan-feb enl ett av fyra scenarier. Den siffra vi nämner för hela den uteblivna perioden är 3-10 miljarder. Jag förser dig gärna med mer detaljerade siffror om du vill (källa: RK).

    NN: Jag har också reagerat på de 6,1 miljarderna, men inte fått något svar från dig. Mellan 1/1-21/2 är det bara SE4 som på dagssnitt legat över 1.957 kr/MWh. Under 2 dagar, varav den ena med 21 öre! Varför kan inte alla få se ert detaljunderlag bakom 6,1 miljarder.

    Alestig: Genomsnittliga priser per dag är irrelevant, taket handlar om timpriser (det utgår man också från i regeringens prop om elstöd från 1 mars). Beräkningen utgår också från scenarier, inte utfall. Priserna i dec var högre än väntat och i jan lägre.

    NN:
    Tror inte 116 av 2.976 tim i januari (3,9%) för 4 elområden ger ett radikalt annat utfall än 2 av 124 dgr (1,6%)? Trots att ni vet utfallet för merparten av jan-feb kommer blir ett annat än scenariot 6,1 mdr säger ni inget i artikeln. Just det belopp som blivit fokus i debatten.

  • K Markatta

    Läste följande i kommentarsfältet till Lars W:s blogginlägg:

    "Jag har en jordbruksfastighet med ett aktivt jordbruk. I relation till exemplet har vi extremt låg elförbrukning. Vi har bara en elmätare för hela fastigheten, abonnemanget står på mig som privatperson. I redovisningen får vi ta och uppskatta hur mycket av elen som går privat och hur mycket som ska vara i näringsfastigheten. Kör nån maskin här, nån värmelampa där, men det går ju inte att räkna på varje enskild förbrukare. Eftersom det är så liten förbrukning så har jag uppskattat det till 50/50 (vilket verkar vanligt). Halva kostnaden drogs av i firman, halva momsen fick vi tillbaka. Nu i februari fick vi några tusenlappar i Ebbas falukorvstöd."

    Gällde visserligen en småförbrukare men en företagare har alltså fått elstöd då abonnemanget stod på denne som privatperson.

  • K Markatta

    www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/04/ny-styrelse-foreslas-for-vattenfall/

    Ny styrelse föreslås för Vattenfall

    Finansminister Elisabeth Svantesson har i dag beslutat att nominera en ny styrelse för Vattenfall. Nomineringarna ger Vattenfalls styrelse ökad kompetens i linje med regeringens ambition att bolaget i framtiden ska bidra till utbyggnaden av planerbar och fossilfri elproduktion.

    - Regeringens ambition är att Vattenfall i framtiden ska spela en viktig roll för att Sverige återigen kan få en stabil, robust och planerbar elförsörjning. Därför nominerar regeringen en styrelse med tre nya ledamöter för att stärka bolagets förutsättningar, rusta Vattenfall som bolag och ta viktiga steg för mer kärnkraft, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

  • K Markatta

    omni.se/gd-petas-regeringen-vill-se-nystart-for-karnkraften/a/APqemM

    GD petas - regeringen vill se nystart för kärnkraften

    Regeringen byter ut Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier, något som Aftonbladet var först med att berätta. Cromniers förordnande går ut sommaren 2025, men regeringen vill redan nu byta ut henne, delvis för att signalera en nystart i arbetet för ny kärnkraft. Hon får under tiden andra arbetsuppgifter, skriver TT.

    - Vi har en regering som har en helt annan syn på vad som kommer att hända med kärnkraften, säger Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

  • K Markatta

    Ansvarig minister i Magdalenas (S) tidigare regering uttalar sig om energipolitik:

    www.svd.se/a/dwPxWX/annika-strandhall-varnar-for-nytt-fukushima

    Intern S-kritik om kärnkraft: "Livsfarligt"

    S-kvinnors ledare Annika Strandhäll tar strid mot partiledningens omsvängning kring kärnkraft. I ett inlägg på sociala medier varnar den tidigare klimatministern för "nästa Fukushima".

    Det blir nog fortsatt nedlagd kärnkraft, och därmed risk för el-fiasko, om S återkommer i regering.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2023-10-07 16:32:39 följande:

    Den SD styrda M/KD/L regeringen gick till val på att sänka elskatten men gör tvärtom och höjer skatten.

    Glöm inte det när det bli val igen år 2026.


    Jussi (S), som du citerar, är en socialdemokratisk partiarbetare.
  • K Markatta

    www.dn.se/varlden/karnkraften-ska-tredubblas-for-klimatets-skull/

    Kärnkraften ska tredubblas - för klimatets skull

    Kärnkraft har hamnat i centrum på klimatförhandlingarna i Dubai. En ny deklaration sätter nu målet att tredubbla kärnkraften till 2050. Bland de 20 världsledare som tagit initiativ till deklarationen finns USA:s John Kerry och Frankrikes Emanuel Macron - och Sveriges Ulf Kristersson.

    - Vi är vid inledningen av ett paradigmskifte, säger Ulf Kristersson.

Svar på tråden Regeringens el-fiasko