Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2022-05-12 19:10:05 följande:
    Till och med IEA bedömer att kärnkraft är dyrare att producera än land och havsbaserad vindkraft.
    Tom Araya skrev 2022-05-12 19:17:11 följande:
    Jag vet inte hur många gånger det här i tråden har påpekats att produktionskostnaden inte är det enda viktiga i valet av sätt eller energikälla för el-produktion, vilket aldrig besvaras av kärnkraftsmotståndarna, eftersom de vet att det är en återvändsgränd för dem.

    Det är inte kärnkraftens produktionskostnader som har drivit upp priserna och ökad produktion med kärnkraft skulle inte heller höja priserna.
    Förövrigt har jag inte sett en enda uträkning som räknar med vindkraftens fulla kostnader. Exempelvis behöver vindkraften inte fullt ut avsätta medel för avvecklingskostnaden såsom kärnkraften måste göra.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-05-12 22:49:40 följande:
    Vad menar du med det? Skulle inte kärnkraften själv bekosta rivning, slutförvar och förpackning av avfallet? Det är ju detta som avgiften används till. 
    Det är exakt vad kärnkraften gör, vilket är helt i sin ordning.

    Den avsättning för avvecklingskostnader som avkrävs vindkraften är dock långt ifrån den verkliga kostnaden, så man kan undra vem som ska stå för resten!?

    När man ska räkna på respektive kraftkällas kostnader så blir det också missvisande.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-05-12 23:13:18 följande:
    Kanske är det minskad avkastning jämfört med andra investeringar som är skälet till att ovilja att investera. 
    Detta har i tråden redan påvisats inte stämma. Det är politisk styrning som är skälet till oviljan att investera i kärnkraft, vilket mp också har bekräftar är den politik de bedrivit och bedriver.
    Padirac skrev 2022-05-12 23:13:18 följande:
     Tidigare i tråden har det anförts av vindkraftsmotstpndare att det är bättre att satsa på fossila energislag då de ger större avkastning än vindkraft.
    Men det är kärnkraftmotståndarpolitik som leder dit, vilket man får anta att de stödjer då produktionskostnad och lönsamhet enligt dem är överordnat alla andra faktorer för val av energikälla.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-05-13 07:24:31 följande:
    Det här måste du ha missförstått. 
     
    Den som äger en fastighet, ett kärnkraftverk, ett vindkraftverk eller liknande är ansvarig för avveckling och eventuella skador för närmiljön (mark och vatten) som fastigheten orsakar.   Här är det ingen skillnad mellan kärnkraftverk och vindkraftverk. 
     
    Att Kärnkraften måste avsätta särskilda medel för avvecklingskostnader beror på att kärnkraften orsakar kostnader upp till 100 000 år efter det att kärnkraftverket är avvecklat och för att säkerställa att pengar finns under hela den tiden får kärnkraften avsätta pengarna i förväg. 
    Läs Flash Gordons inlägg #2127 här ovan, där får du svaren på dina frågetecken.
    KillBill skrev 2022-05-13 07:24:31 följande:
     Motsvarande problem finns inte med vindkraften så varför skulle den betala en sådan avgift? 
    Där håller jag inte med.

    Även vindkraftverk kräver omfattande arbete vid avveckling. Det ska monteras ned, material ska sorteras, transporteras och återvinnas (i den mån det går, annars kommer kostnaden för deponi), marken ska återställas e.t.c.
    Detta kostar mycket pengar.

    Om bolaget som ägde vindkraftverket har gått i konkurs eller har en utländsk ägare som inte går att nå, så måste problemet lösas på annat sätt, till en kostnad som det i nuläget inte finns full täckning för.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-05-13 14:08:44 följande:
    Jag tycker att du tänker galet. 

    Den avvecklingskostnad som avsätts är inte tänkt att tänkt att täcka  kostnader under ett kärnkraftsverks livstid utan ska täcka kostnaderna för tusentals år efter det att kärnkraftsverket avvecklats. 
    Avvecklingskostnader avser såklart de som uppstår vid avveckling, efter att verket är uttjänt och taget ur drift, oavsett om det är kärnkraft, vindkraft eller vilket sätt som helst att producera energi.

    Prova och se hur länge ett vindkraftverk står om man inte monterar ner det... antagligen i några hundra år i alla fall.
    KillBill skrev 2022-05-13 14:08:44 följande:
     Motsvarande kostnader finns inte för ett vindkraftverk. 
    Hur menar du, att man bara ska låta det stå när det är uttjänt eller att det av någon outgrundlig anledning skulle kunna avvecklas utan att det kostar något?
    KillBill skrev 2022-05-13 14:08:44 följande:
     För övrigt kan även ett kärnkraftverk gå i konkurs och då kommer inte avsättningar som gjorts räcka för hela avvecklingen.
    Vet du något svenskt kärnkraftverk som ägs till mer än 49,9 % av utländska privata bolag?

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-05-13 15:21:09 följande:
    Som sagt. En fastighetsägare är ansvarig för sina fastigheter och för dess dess säkerhet. Detta gäller både kärnkraftverk och vindkraftverk. Den avsättning som kärnkraften tvingas fondera göra är tänkt för framtida kostnader. Kostnader som kan dyka upp om tiotusentals år. Det är svamligt att påstå att det finns risker att vindkraftverk skulle orsaka skador om tiotusentals år. 
    Vad är det du inte förstår?

    Avvecklingskostnader finns för alla kraftverk.

    Framtidskostnader finns (eftersom avveckling sker i framtiden), oavsett om det handlar om 3 år, 300 år eller 3000 år.

    Detta är fakta, inget svammel.

    Vindkraften behöver inte avsätta medel för sina avvecklingskostnader.
    Detta är också fakta.

    Svamlet finns nog mest i ditt huvud.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-05-13 19:01:01 följande:
    Det du inte verkar begripa är att om du ska avveckla ett vattenkraftverk eller vindkraftverk  idag så kan du genomföra detta och ta kostnaden på en gång. Detta ska bekostas av den som driver  vattenkraftverk eller vindkraftverk eller i värsta fall av dess konkursbon. 

    När det gäller kärnkraften så fungerar det inte så utan även efter det att själva kärnkraftverket är avvecklat så ska fortfarande kärnavfallshantering bekostas i hundratusen år. Det är framförallt detta som medel från kärnavfallsfonden ska användas till. 
    Men de pengar som avsätts för avveckling ska ju täcka hela avvecklingen, från dag ett, så det handlar ju inte bara om det som ligger hundratals eller tusentals år framåt i tiden.

    Vad det gäller sol- och vindkraft så har vi ingen aning om hur det ligger till med finanser eller om bolagen ens existerar (och vart) 20 år senare.

    Sedan är frågan, är vindkraftens avvecklingskostnader medräknade i dess totala kostnader, såsom det är för kärnkraft?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-05-13 19:09:36 följande:
    har du kollat vem som ansvarar för rivningen av ett kärnkraftverk om verket går i konkurs? Hitintills har vi inte sett konkurser i kärnkraftsindustrin i Sverige men det har varit nära i USA  och Frankrike och där har skattebetalarna fått betala av en stor nota för misslyckade projekt. 

     


    https://sverigesradio.se/artikel/6777209


    Samma Kåberger som mp valde ut till Vattenfalls styrelse, för att avveckla kärnkraften... Skrattande
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-05-15 21:34:21 följande:
    Ja, det är inte jag som sprider SDs och alternativhögerns propanda Digestive,

    om du tycker att det är diskurs och debatt att göra det så får du stå för det själv.

    80 mil propellarblad är väl knappast en konsumentupplysning som tillför någonting . det är ett pseudoproblem som Jönson och sedan du för fram som ett verkligt problem. 

    "Det är vanligt att vänsteraktivister inte vet vad diskurs och debatt innebär. Fokus ligger snarare på informationskontroll och shame-stämplar, vilket är exakt hur du jobbar och har jobbat i flera år här." 

    Det verkar som att du tagit upp 'vänteraktivisternas' fokus - någonting som SDs vurmare och fotfolk hållit på med betydligt längre än jag bemött dem med deras egna ord här på FL.
    Henrik Jönsson= SD i dina ögon?

    Huruvida 80 mil propellerblad eller 80 mil av vad som helst utgör ett problem eller ej hänger ju på sammanhanget. 80 mil nedgrävd fungerande el-ledning är inget problem, men 80 mil trasig ledning är ett problem.
    Hur vore det om du försökte att vara lite saklig i din argumentation?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-05-16 00:09:29 följande:
    Nä, Jönsson är väl libertarian - SD är väl inte libertarianer på något sätt , möjligvis delar de uppfattning om att de inte gillar sossar, men a olika skäl.

    Ja, precis,  80 mil propellerblad är inget problem i sammanhanget och i jämförelse med alternativen- trots att det tagits upp som ett 'obelyst problem' är det ett presudoproblem.
    Men du beskriver inte sammanhanget. Är det vid tillverkning, transport, montering, vid drift, för kraftverkets funktion och effektivitet eller vad?

    Jag är övertygad om att du skulle se 80 mil propellerblad dumpade i din bostad som ett problem.

    Vad det gäller nedmontering och materialåtervinning så ser jag absolut problem om vi har 80 mil blad som inte kan materialåtervinnas.

    Vilka alternativ jämför du med?
    Alla energislag har sina fördelar, nackdelar och problem, så varför förneka det?

    Dina inlägg i frågan handlar bara om förnekelse och med den kommer inga problem att lösas.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko