Inlägg från: Anonym (Maria) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Maria)

    Snälla använd munskydd

    Munskydden tror jag mest signalerar en sorts fejkad trygghet när vi pratar om att gemene man ska använda dessa.

    Det invaggar folk i falsk säkerhet och i dessa tider vill väl gärna vissa ledare, WHO osv komma med någon form av trygghet. Därför förordar man detta även till allmänheten.

    De flesta använder inte munskydden rätt iallafall är ju ett problem,. De byter inte tillräckligt ofta, de ska bytas i i princip hela tiden då har vi ännu ett problem ifall folk inte sköter det basica, att ha rena händer och vara symtomfri när man ska fixa runt på ansiktet. Jämför med vårdpersonal som oftast hanterar dem rätt. Riktiga munskydd är dyra i längden. De ligger och skräpar överallt nuförtiden också...

    Många jag ser har dem på fel, under nästan tex och har sett folk snyta sig i dem under användning.

    Sedan kanske man ska undvika kvällstidningarnas märkligheter och sensationsjournalistik. De sprider ju mest bara allmän oro i samhället. Särskilt mycket nu gällande Covid. Försöka hitta lite mer kunskapsbaserade nyheter.

  • Anonym (Maria)
    Johannus skrev 2020-12-12 03:07:55 följande:

    För det första BAR N får inte testas.....Jag är mormor till 3 barnbarn som jag bor i hop med som inte testas TROTS att dem är i rosksoon.......Ett av barnbarnen har hjärtfel..... Alla barnen har inget immunförsvar


    Barn från förskoleklass och uppåt ska testas vid symtom. Man ser väl inte riktigt nyttan med småbarn, också vägt kostnader också och belastningen på vården som det ger.

    Utan de får hålla sig till förälder och de restriktioner som gäller vid minsta symtom. Vara hemma två dygn frisk helt symtomfri, innan man kan gå till FSK igen. Testar någon annan positivt i fam så blir det karantän för alla. Tills dess att man är konstaterad negativ ska den sjuke ändå leva som om den har covid. Alltså är det ju lättare med småbarn, var hemma helt enkelt vid symtom.

    Samtidigt accepteras tydligen att småbarn får gå till FSK efter 7 sjukdagar även med lätt snuva och hosta. Det är väldigt märkligt kan jag tycka med tanke på hur alla andra i samhället ska bete sig och skydda andra vid minsta symtom. Där blir ett fel i systemet tycker jag iaf.

    Utan immunförsvar alls så lever man inte. Man kan ha nedsatt immunförsvar däremot, oftast pga kronisk sjukdom tex.
  • Anonym (Maria)
    Mimosa86 skrev 2020-12-20 09:11:01 följande:

    -inte skyddar i den utsträckningen- nä men den skyddar LITE. Och om den marginalen hjälper att dämpa smittan och kan bidra till ett något lägre tryck på vår fullbelagda sjukhus så är väl det något vi ska anamma utan diskussion! Den här diskussionen är patetisk. Vad är det värsta som kan hända om vi alla bär munskydd när vi tex måste gå in i en mataffär? Att vi kan blir lite för skyddade?

    Och nej, man blir inte mer risktagande med munskydd. Tvärt om. Kommer det någon med munskydd så påminns man om att vi lever i en pandemi och man håller alltid extra avstånd till en människa som bör mun skydd.

    Ja vi Sverige är helt iq befriade gentemot andra länder. Våra grannar körde lockdown vilket innebar att de begränsade smittspridningen och har därför kunnat lätta restriktionerna. Sverige kör (nu är det uttalat) flockimmunitet vilket är en ren och skär dödsdom mot äldre och redan svårt sjuka. Ska man köra flockimmunitet så måste man isolera äldreboende och personal totalt. Detta har inte gjorts, inte ens en handlingsplan för de äldre upprättades och finns fortfarande inte. Vi har valt en strategi som slår ut samhällets svaga! Vi erbjuder dem inte ens läkarbedömning utan sätter in palliativ vård direkt. Vi väljer att låta de äldre dö. Och det är en så jävla nationell katastrof utan dess like.

    Jag förstå varför våra grannländer, Europa och USA undrar om vi är vid våra sinnes fulla bruk. Vi har misslyckats kapitalt.


    Nej, det stämmer inte helt enkelt allt du påstår. Om ett land som USA undrar om vi är vid våra sinnes fulla bruk kunde man ju inte bry sig mindre om ärligt talat. Förstår iofs om de hellre pekar mot andra länder än sitt egna sk*t. Där skenar ju smittspridningen tex i Californien där man har använt munskydd snart ett år. Plus viktiga saker tex som sjukvårdsystemet som är icke fungerande alls för många.

    EU tycker inte svart eller vitt. De flesta länder gör sedan somras som vi. Några infört strikta lockdowns igen. I vissa delar eller hela landet. Du kan inte bara läsa kvällstidningar skräckprogaganda och dylikt.

    Sedan vet du att munskydden ska bytas hela tiden? Varför ser man människor plocka på sig samma munskydd? Fram o tillbaka. Med händer i fejset. De ska dessutom alltid vara nytvättade händer innan man byter. Hur många har det efter en bussresa, drällt runt i shoppingcenter, tunnelbanan osv? Folk slänger potentiellt smittbärande munskydd var helst de känner? Hur tänker du kring det? Förstår du att det kan faktiskt driva smittan istället.
  • Anonym (Maria)
    TillFlorida skrev 2020-12-21 04:35:16 följande:

    Munskydd fungerar även om de återvänds. De skyddar inte huvudsakligen dig utan skyddar andra från dig (om du råkar ha covid utan att veta det). I USA har det visat sig att stater som kräver munskydd har lägre smittspridning än de som inte har det kravet.


    Helt fel att använda begagnade munskydd, återanvända. Avtaget skydd ska läggas i en återförslutbar påse och slängas.

    Vilka stater har munskyddskrav? Och hur vet man att det är munskyddet som skulle ha minskat smittspridningen?

    Finns ju mycket annat som väger in. Ålder, befolkningen, utbildning, allmäna hälsotillstånd, ev trångboddhet, tillgång till fungerande sjukvård för att nämna några få.
  • Anonym (Maria)
    Mimosa86 skrev 2020-12-21 16:12:55 följande:

    Vad snackats om? Det är väl en SJÄLVKLARHET att du inte besöker köpcentrum under en pandemi? Det är väl en SJÄLVKLARHET att du inte åker kommunalt om inte absolut absolut måste? Det är väl SJÄLVKLART att man byter munnskydd efter användning och har god handhygien? Om inte så har man väl en förbannad skyldighet att läsa på?? Om man skräpar väl inte ner generellt?

    Och oavsett om du är slarvig med detta så lovar jag att jag kommer få en betydligt mindre dos covid av att du bytt munnskydd med otvättade händer än att du nyser eller andas rakt ut på mig. Det är väl rätt enkelt?

    I Asien har man sen långt tidigare ALLTID använt munnskydd vid förkylning, skulle de vara helt bakom flötet menar du? Det finns många amerikanska och asiatiskt medicinska studier som stödjer användnings av munnskydd.

    Och ponera att munnskydd inte skulle hjälpa alls. Vad har vi då förlorat på att använda det? Gentemot vad vi kan ha vunnit på att använda det?


    Självklart hit och dit säger du . Folk många tyvärr fattar ju faktiskt inte. Jag tror inte nu munskydden minskat smittan. Snarare en kombination av andra åtgärder. Som hårdare restriktioner. Smittan har ju istället skenat på platser där man använt munskydd länge tex i USA på vissa platser.

    I Asien använder väl många adningsmasker just pga luftföroreningar. Effekt vet ej...men det smittar ju iaf inte mellan människor.

    Vid sjukdom/symtom ska man ju stanna hemma iaf ,så det är ju en ickefråga. Inte smita ut med munskydd på.

    Du verkar leva i en drömvärld. Se dig omkring, inte 17 skulle jag stå och nysa på dig. Men det finns mängder med äckliga människor där ute. De slänger skydden runt sig ( potentiell smitthärd som någon annan måste städa upp....) tvättar inte händer och listan kan göras lång.
  • Anonym (Maria)
    Anonym (Munskydd) skrev 2021-01-06 19:26:02 följande:

    En fråga, varför ska just Sveriges folkfälsomyndighet ha rätt då de gjort så mkt som inte var bra under hela pandemin? Och varför ska just Sverige som enda land ha rätt när resten av världen inklusive WHO säger något annat?

    Om alla bara använde munskydden rätt plus höll avstånd så skulle vi ha ett bättre läge. Detta gäller alla länder. Folk använder munskydden fel i alla länder. Inte alla såklart men många.

    Men om alla skulle anstränga sig plus hålla avstånd så är vi en bra bit på vägen.


    Vem som gör rätt och fel är nog osagt, de flesta har anammat ungefär liknande som Sverige har. Även om vissa har strikta lockdowns, lokalt eller mer utbrett.

    Man kan inte heller jämföra oss med de övriga nordiska länderna då vi verkar ha betydligt fler ICKE läskunniga här i landet som inte kan ta till sig information om hur man ska bete sig under pandemin. Vi hade redan från början sämre utgångsläge än tex Finland och Norge.

    Politiker och "världsledare" försöker såklart få deras beslut och handlingar att verka bättre än andras länder (vara handlingskraftiga även om det saknas kunskap och grund för beslut) , och det är väldigt mycket smutskastning och häxjakt just nu i medier. Inte direkt det mest kunskapsbaserade får utrymme direkt kan man säga.

    Ja, visst är det så att munskydd KAN ha viss effekt ute i samhället kanske OM det stora OM allmänheten hade först och främst följt restriktionerna. Och håller extremt hårt på handhygienen. Och givetvis stannat hemma vid minsta symtom och bara varit ute bland folk vid total symtomfrihet.

    Där är problemet att många fortfarande inte fattat detta.

    Munskydd bland allmänheten kan invagga folk i en falsk säkerhet och riskerar att människor ger sig ut med symtom som de döljer enklare med munskydd dessutom.

    Varenda gång folk tar sig i ansiktet på tex buss så är det potentiell smittöverföring. Det gör man ofta tyvärr lätt hänt, också de med munskydd gör detta de sitter ofta och pillar med skydden, rättar till dem, drar upp, drar ner och tar av och på samma skydd.

    Även i sjukvården kan det gå fel i att alltid göra helt rätt och helt enligt korrekt procedur.

    Men man är ofta i en lite redan renare miljö iaf (förhoppningsvis), och man kan plocka fram nya skydd och göra om proceduren, det är inte lika lätt på typ en busstation med begränsade/vandaliserade toaletter.
  • Anonym (Maria)
    Kentaur skrev 2021-01-07 07:32:01 följande:

    Varje gång du pillar på ett munskydd ska du slänga det, tvätta händerna med handsprit och ta ett nytt munskydd.

    Det gamla, slängda ska behandlas som riskavfall. Det betyder att du inte kan knöla ner det i fickan eller slänga det i vilken papperskorg som helst, hur som helst. Du kan definitivt inte slänga det på marken, det alternativ som allra flest människor gör.

    Människor kan inte använda munskydd rätt. De som påstår det vet inte hur komplicerat det är utan gör bara det de tycker "känns rätt".


    Spelar ingen roll hur ofta vi upprepar samma saker dock. För de förstår inte helt enkelt. Det måste verkligen vara så att en del av befolkningen i Sverige faktiskt inte är så väldigt läskunniga. Eller egotrippade dårar eller både och...
  • Anonym (Maria)
    Anonym (Munskydd) skrev 2021-01-08 14:24:48 följande:

    En fråga till er alla som inte tycker ma ska använda munskydd.

    Varför skulle det spela mer roll om personen petar sig i ansiktet med munskydd än utan? Jag ser dagligen folk som petar i näsan och vuxna människor som biter på naglarna, skickar på fingrarna för att kunna bläddra i sin tidning bättre osv osv osv. Dessa personer är ju en större fara för omgivningen än om de haft munskydd på sig.


    Det är ju lika illa, om jag förstår dig rätt. Att inte röra sig i ansiktet är ju basic hygienkunkskap för att motverka infektionsspridning.

    Det är däremot en väldigt svår ovana att stå emot. Tro det eller ej. Med eller utan munskydd.

    Har man rört på sitt munskydd anses det kontaminerat och ska slängas i soppåsen som som sedan knyts om och slänger i brännbart avfall.

    Kan tänka mig att t ex Operationspersonal är de som verkligen kan detta i ryggmärgen inom vården. Ute i allmänheten...... Nej.

    Bara kolla runt dig så ser du, t o m jag som bor i en liten småstad hinner se människor äckla sig med munskydd en varje gång jag är på stan. Då är jag bara på apoteket och typ matvarubutiker. M v h/från Sjukvården.
  • Anonym (Maria)
    Anonym (Munskydd) skrev 2021-01-07 12:05:56 följande:

    håller med dig. Att jag är så extra noga har ju att göra med att jag även var noggrann med hygien innan Corona tog aldrig på handtag ens då utan öppnar med armbågen osv. Men just munskydd var nytt för mig.


    Jag vill säga att jag tror dig Munskydd, och jag gillar att du är en sådan noggrann person. Jag och många andra var också noggranna med hygienen, stanna hemma vid sjukdom, öppnade dörrar med axel, armbåge osv, redan innan innan just covid-19 kom.

    Problemet är att väldigt många här i landet inte bryr sig. Eller Kan. Förstår inte. Eller är allmänt obegåvade bara. Någonstans på vägen blev Sverige ett ego-land fullt av narcissister.
  • Anonym (Maria)
    Kentaur skrev 2021-01-09 16:11:08 följande:

    Och därför är det bättre att inte använda munskydd.

    För att det finns alldeles för många som inte förstår hur man gör och gör fel. Så håller de mindre distans "för de har ju munskydd".

    Krav på munskydd kommer från de som inte förstår och inte kan. De tycker att det känns rätt och därför tror de att det är rätt.


    Ja, jag vet redan detta redan och håller med dig.
Svar på tråden Snälla använd munskydd