• Mon 21 Dec 2020 15:17
    2957 visningar
    35 svar
    -2 +1
    35
    2957

    Snippsauna/Hukbad

    Hej!

    Någon här som har personlig erfarenhet av snippsauna?

    Jag har under lång tid haft problem med svampinfektioner vilket lett till att jag har extremt sköra slemhinnor. Det är på en nivå att sex är helt uteslutet, spricker & blöder då. Huden i yttre området spricker och svider bara jag torkar mig, sitter för länge eller har trosor på. Det är fruktansvärt och påverkar mitt liv enormt mycket. Gyn ger inget vettig hjälp, gör redan allt man ska i förhållande till tvätt, luftning osv.

    Fått tips att prova snippsauna, och ska nu göra det! Men hade varit roligt att komma i kontakt med någon med erfarenhet, särskilt i förhållande till torra och sköra slemhinnor!

    (Och jag vet att jag fortsatt ska utreda varför jag för svamp hela tiden, har redan ändrat min kost osv och inväntar nu specialistmottagning).

  • Svar på tråden Snippsauna/Hukbad
  • Tue 22 Dec 2020 13:10
    #3

    Hukbadet är inte för svampen, utan för mina extremt torra slemhinnor som är ett resultat av återkommande svamp! Så ska göra det när svampbehandling är över. 

  • Tue 22 Dec 2020 13:12
    #4

    Jag upplever att behandlingen mot svampen hjälper, mitt problem är att det kommer tillbaka efter några veckor =/ Och som ett resultat av detta under så lång tid har mina slemhinnor blivit extremt sköra!


    Anonym (Zvampen) skrev 2020-12-21 15:22:46 följande:

    Det tog mig två år och sex gynekologer att komma fram till att jag är överkänslig mot antisvampkrämerna förutom mot svampen. Fast svampen var stendöd bara fortsatte symptomen så jag fortsatte behandla (eftersom läkarna sa så) och det blev värre coh värre.

    Det enda som hjälper mig är att få en "bombkapsel" med Diflucan att ta oralt. Jag kan inte alls ha salvor eller vagitorier, och sen när svampen är död måste jag äta antihistamin för att min slemhinna ska kunna lugna ner sig och läka.

    När jag väl fick koll på det försvann svampen och har inte synts till på 15 år


  • Tue 22 Dec 2020 14:42
    #6
    Anonym (...) skrev 2020-12-22 13:24:48 följande:

    Jag har också besvärats av svamp länge. Fått behandling utskrivet varje månad sen i maj. Hade då också bakteriell vaginos vilket gick över efter två behandlingar.

    Testade första gången negativt för svamp nu denna månad.

    Har nu fått utskrivet ovesterin att prova behandla förebyggande med i 3 mån. Får se om det funkar. Det är dock ett läkemedel som används av kvinnor i klimakteriet eller äldre, och jag är bara 30 år! Så jag är egentligen för ung för besvär med så sköra slemhinnor enligt läkare. Vi försöker nu hitta bakomliggande problematik. Hade inte diabetes iaf. Så får se vad proverna säger nästa läkarbesök.

    Vad säger läkarna till dig?


    Jag är också 30! Eller var när detta började.. är 31 nu, & lite till. Men som du säger, för ung för dessa besvär!

    Till mig har de tidigare konstaterat svamp och bakteriell vaginos, behandlats för både och blev efter låååååång tid av med BV nu i november. Men antibiotikakuren jag fick för det triggade igång den värsta svamp jag haft, och har sedan dess trots behandling inte blivit av med den =( 


     


    Det är många månaders väntetid till gyn, sökte då i november igen efter det besöket (vilket jag fick endast för att jag lyckades ringa precis när någon avbokat en tid) och har nu ny tid i februari.... Känns långt dit =( 

  • Thu 24 Dec 2020 12:15
    #8
    Anonym (...) skrev 2020-12-23 22:35:21 följande:

    Vi verkar ha rätt lika besvär då. Svampen började ge riktiga symptom när jag behandlats för bv. Testade mig egentligen för bv då det var det jag trodde jag hade, svamp hade jag inte ens tänkt på innan jag fick resultatet.

    Jag har inte ens lyckats komma till gyn än. Har fått hjälp av nätläkare varje gång förutom nu senast då jag sökte till vc. Träffade dock en bra läkare som vill ta reda på vad som ligger bakom. Enligt honom har man inte sådana här besvär så länge och så ung utan bakomliggande problematik som diabetes eller nedsatt immunförsvar. Känns bra att han verkligen vill utreda.

    Vid undersökning hade jag sköra slemhinnor och var torr på blygdläppar. Jag har haft vita beläggningar på inre blygdläppar. Har trott det var från flytningar vid svamp. Men var tydligen smegma som överproducerats pga torrhet. Har du också problem med det?

    Känner också igen mig i dina problem vid sex. Jag får också som skavsår efteråt och ibland gör det bara ont så går inte att genomföra.


    Åh precis samma förfarande som för mig!

    Hoppas också på att få träffa någon som tar det på allvar! Vill försöka skaffa barn men vågar knappt nu, all obalans kan dels göra det svårare men också bidra till missfall och tidig födsel :/

    Hm jag har inte haft beläggning men har varit extremt röd och svullen & även rödflammig på insidan av blygdläpparna! När jag fick

    Mens sist fick jag spel. Kunde inte ha binda för gjorde sååå ont mot blygdläpparna, och inte ha tampong för det sprack när jag tog i & ur den! Fy fan alltså..
  • Fri 25 Dec 2020 23:37
    #11
    Surprised88 skrev 2020-12-25 09:11:37 följande:

    Hej!

    Har inte heller testat men har däremot kämpat i 2,5 år med helt sjuka symtom där nere. Så känner för dig ( eller ja er båda som skrivit i tråden. Helt klart.

    Inga av mina test har visat att det är svamp och nu är de inne på att det är allergi så ska göra tester för det, jag tror tyvärr det är helt meningslöst och inte kommer visa på ngnting alls men man är ju totalt maktlös :(

    Hur ser era ?rutiner? ut för nederdelen? Vad gör dagsformen bättre eller sämre tex?


    Åh :/ Har de även testat för bakteriell vaginos? Jag hade det länge och då negativa tester för svamp, men det är ju väldigt lika symptom! Nu är

    Det dock svamp... det finns ju så många olika åkommor man kan ha där nere och allt är ju liknande symptom! Känner igen mig i hopplösheten :/ Men låt dem undersöka och fortsätt sen om de inte hittar något! Såhär ska man inte behövs ha det :( Så många gyn som är stängda nu också pga Corona, gör det så svårt att då tider :/

    Jag brukar normalt tvätta med olja alt en skum som innehåller mjölksyra varannan dag. Sen går jag numera utan trosor så ofta jag kan, lufta lufta lufta!

    Nu senaste tiden är jag nitisk, smörjer med olja 2 ggr per dag & probiotisk kräm 2 ggr. Inga tajta byxor & inget sex. Men det är för att jag haft aggressiv svamp nu ett bra tag så känner mig helt trasig :(
  • Fri 25 Dec 2020 23:38
    #12
    Anonym (God jul) skrev 2020-12-25 10:53:13 följande:

    Det här är säkert nåt ni (ts och den andra personen i tråden med problem) vet om eller kanske redan testat eller så, men jag skriver det ändå för man vet ju aldrig!

    Jag hade för länge sen svåra problem med svamp, inte riktigt så illa som er men det hade nog kunnat bli. Jag var utan p-piller då men senare skaffade jag det och fick såna som mensen kan försvinna av vilket den gjorde för mig, och med den svampen. Det var mensen som triggat igång svampen men eftersom den aldrig hann försvinna förrän nästa mens så förstod jag nog inte att det var därför. Svampen försvann helt. Många år senare skulle jag sluta med p-pillren och var rädd att det skulle komma tillbaka men det gjorde det inte. Efter mens nu kan jag ha 2-3 dagar då jag är torr och lite kliig men det är inte svamp. 


    Det märkliga för mig är att jag kan ha massa besvär, men så fort mensen kommer försvinner det! För att komma tillbaka efteråt. Väldigt skumt! Senaste mensen var det dock inte så, då blev det värre...
  • Sat 26 Dec 2020 23:11
    #14
    Surprised88 skrev 2020-12-26 17:21:22 följande:
    De har inte ens misstänkt bakteriell vaginos antagligen för att de inre tycker att det finns några symtom som tyder på det. Nu mer kommer det väldigt mycket i skov för mig. Har inte haft trosor på över ett år och inte ofta innan det heller iofs har aldrig tighta brallor som inte släpper in luft eller kan skava. Varken rakar eller vaxar längre för minsta lilla kan sabba den lilla balansen jag har mellan att det kliar eller inte. Även fått prova behandling emot Lischens (vet ej om det stavas så) som inte direkt hjälpt. Gyn, har varit hos två olika, skickade mig Vidare till hud och kön där jag nu ska utredas för allergi som jag tidigare nämnt. Hos Gyn sa de att jag skall tvätta med mandelolja och absolut inte vatten, på hud och kön säger de tvärtom... jag smörjer med locobase varje kväll.. om det är för jävligt blandar jag i lite kortison. Sex har jag inte haft sedan skiten började. Det följer inte heller ngn tydlig cykel ihop med mensen :( hatar det.
    Jag förstår dina känslor.. Känner också en sån himla uppgivenhet, och just att man får höra så mycket olika saker också..
    Det jag gjort är dens att jag testat att gå på "the candida diet" som handlar om att svälta ut svampen i kroppen. Läs på deras sida det står en massa info där! Samt att jag smörjer med probiotikakräm för att främja ph-balansen och även äter mjölksyrebakterier som kosttillskott. Just nu är det bättre igen, men som du upplever jag det som skov samt att minsta lilla utlöser det igen. Senast det kändes rätt så bra igen hade jag sex EN gång med min sambo, sen kom det smygande efter några timmar och så pang, svampen från helvetet. Väldigt jobbigt för vår relation; jag känner mig konstant otillräcklig och han är frustrerad...
  • Sun 27 Dec 2020 09:40
    #16
    Surprised88 skrev 2020-12-26 23:46:16 följande:

    Jag har haft svamp två gånger tidigare i livet, som utlösts av Antibiotika kurer, den ena läkte ut av sig själv (var väldigt ung då så fattade inte vad det var), den andra gick jag i princip direkt till läkaren med och fick en tablett utskriven och det va borta på en dag. Förutom de två gångerna har jag i princip aldrig haft några bekymmer fram tills detta dök upp, har verkligen tagit min nederdel förgiven..

    har provat dieten redan och flera olika tillskott både som kosttillskott och lokalverkande sådana. Tvättar allt i minst 60 grader, allergi tvättmedel osv osv.

    Så sjukt less på eländet och bara önskar mig tillbaka till tiden då jag kunde leva mitt liv utan att varje dag och sekund tänka på att det kliar, skaver eller kommer flytningar. Man känner sig äcklig, otillräcklig och hela ens självbild har bara raserats. Att ens tänka tanken att ha på sig ett par trosor är iaf för

    Mig helt otänkbart. Vården är inte heller speciellt intresserade av att hjälpa till och det gör inte saken bättre, de bara rycker på axlarna typ..

    De har testat och skickat in till labbet för artbestämning av svamp 4 gånger på olika ställen och det finns inget, de har kikat direkt i microskåp vid besök men finns ingen svamp men dom är alltid lika säkra på att det är det om det är.


    Ja då har du precis som jag gjort allt man kan göra själv...

    jag upplever också dålig hjälp från vården. Ibland hittar de inget & då släpper dem det, och påtalar det vanligaste man kan göra själv. De förstår inte att ens liv förstörs :(
  • Sun 3 Jan 2021 20:07
    #19
    Surprised88 skrev 2020-12-27 10:48:19 följande:
    Man undrar om de själva någonsin haft ngt liknande och kan förstå att livskvalitén går från 100 till 0. Ens relation tvär dör, ingenting funkar normalt, fått sluta träna, kan knappt jobba när det är som värst.

    Ska ge allergi grejen en chans men tror inte alls på den teorin. Eftersom jag har regelbunden mens vägrar de ens testa om det är ngt hormon som ligger knas.

    Här näst ska jag gå till kinesolog eller vad det heter, är på riktigt desperat efter att kunna leva igen.

    Eller hur! 


    Vad gör en kinesolog?

  • Sun 3 Jan 2021 20:10
    #20
    Anonym (...) skrev 2021-01-02 16:22:18 följande:
    Vad använder du för preventivmedel? Jag använder kopparspiral. Har därför också oturen att ha mens i 10-14 dagar varje månad. Ibland tänker jag om det kan påverka besvären också.

    Som andra också beskriver att svampen försvinner några dagar för att sedan komma tillbaka efter mens känner jag igen. Sexlivet blir så påverkat. Först har man mens i nästan 2 veckor, sen kan man ligga några gånger och sen får man svamp, sen är det dags för mens igen. Och så rullar det på. Min partner får också besvär av svampen. Torr och sårig förhud.

    Nu har jag lyckats hålla mig symptomfri från svamp i 4 veckor. Men har dagligen besvär av smegma. Funkar om jag smörjer in underlivet med apotekets tvättolja några gånger om dagen. Provade apotekets återfuktande intimgel, men funkar inte alls.
    Jag har inget preventivmedel just nu. Tog ut min kopparspiral i november för jag var rädd att den kunde bidra till problemen. Förra veckan upplevde jag en stor förbättring, för att plötsligt bara pang återvända.. Nu är det bättre igen och hade väldigt försiktigt sex idag för första gången på över en månad. Men oj vad skört allt är, det brände & sved mest, & minst felaktig rörelse så kände jag hur hur kring slidöppningen sprang igen =(

    Visar sig också att jag kommer ha mens när jag har fått tid äntligen till specialist, och då kan de inte se ordentligt då måste få en ny tid så lär ju dröja ännu längre =(
  • Mon 4 Jan 2021 10:18
    #22
    Anonym (...) skrev 2021-01-03 21:17:09 följande:

    Kanske har något samband med kopparspiralen då.. Hade du långvarig mens när du hade spiralen också?

    Ja fy vad trist det är. Man vill ju bara kunna ligga som vanligt. Får din partner också besvär efteråt?

    Vad typiskt att det ska inträffa just under din bokade tid. Hoppas dom kan vara schyssta och erbjuda en närliggande tid med tanke på varför du bokar om. Har läkarna inte tidigare velat att du provar östrogen? Har läst fler som fått den behandlingen pga sköra slemhinnor.


    Jag hoppas nästan på det, men det har aldrig varit så illa som efter jag tog ut den komiskt nog.. Men var väl antibiotikakuren som fick det att balla ur helt. 

    Min sambo får inga besvär som tur är!

    Jag har aldrig haft någon som nämnt östrogen! Kan det hjälpa alltså, mot torrheten?
  • Wed 6 Jan 2021 23:43
    #25
    Anonym (...) skrev 2021-01-06 20:46:54 följande:

    Jag fick östrogen för torra/sköra slemhinnor utskrivet. Ovesterin som jag ska ta två gånger i veckan i tre månader och se om det blir nån förbättring. Tror det finns även receptfritt att köpa på apoteket. Har använt i 1 mån nu och verkar funka hittills. Inga symptom på svamp och funkar bra att ligga utan besvär. Om jag blir smekt eller smeker för mycket får jag tyvärr skavsår och blir svullen efteråt. Men hoppas att det ska ge med sig också.


    Åh det låter ju lovande!!! Hoppas jag också kan få något sånt!
  • Fri 8 Jan 2021 10:02
    #28
    Anonym (Vad är det?) skrev 2021-01-08 00:02:20 följande:

    Jaha, eftersom ingen här vet, så tog jag reda på det själv.

    Snippsauna, eller hukbad som det egentligen heter, är att man ordnar ett slags ångbad bara för underlivet. Det skall tydligen vara en ganska gammal metod men som inte används så mycket längre.

    Ordet snippsauna låter knäppt och varför använda det när det redan finns ett etablerat ord?



    Anonym (Vad är det?) skrev 2021-01-08 00:02:20 följande:

    Jaha, eftersom ingen här vet, så tog jag reda på det själv.

    Snippsauna, eller hukbad som det egentligen heter, är att man ordnar ett slags ångbad bara för underlivet. Det skall tydligen vara en ganska gammal metod men som inte används så mycket längre.

    Ordet snippsauna låter knäppt och varför använda det när det redan finns ett etablerat ord?


    Precis =) Det kan ev hjälpa med diverse besvär.

    Jag tror man "döpt" om det bara för att modernisera det lite!
  • Mon 3 May 2021 09:21
    #32
    Anonym (...) skrev 2021-04-30 23:22:36 följande:
    Hur har det gått, har du varit på gyn?

    Jag fick svamp igen förra veckan. Efter att ha klarat mig bra sen december. Var på återbesök på vårdcentralen som inte kan hjälpa mig med. Så dom skickade remiss till gyn.

    Hej!


    Jag tillslut grät jag mig till en tid i en annan kommun.. Fick någon medicin mot svampen (minns ej vilken) som hjälpte, men har fått tillbaka det 2 gånger och fått behandla igen. Men jag jobbar på, smörjer & donar för torrheten, som blivit något bättre men inte helt bra, samt gör allt jag kan för att det inte ska komma tillbaka!

  • Mon 10 May 2021 08:26
    #35
    Anonym (...) skrev 2021-05-08 21:59:11 följande:
    Sa dom inget på gyn vad det kunde bero på att infektionen kommer tillbaka? Fick du behandlingen sen från gyn igen eller du köpte receptfritt?

    Jag fick cortymyk salva en gång förra året. Använder den fortfarande ibland när jag känner att det är på gång. Funkar. Men känns inte bra att använda i längden. Får se om dom har någon lösning på gyn sen.
    Nej de hade ingen teori om det.. Men får nytt utskrivet så fort det kommer tillbaka, över telefon. Men ska be om en till undersökning nästa gång, för så här kan man ju inte hålla på! Får Fluconzal eller vad det heter...
Svar på tråden Snippsauna/Hukbad