• Kringlan86

    Treåring har börjat kissa på sig varje dag

    Hej alla kloka!

    Jag har världens finaste treåring här hemma. I somras blev hon torr och har endast blöja på natten, hon behöver egentligen inte det heller för den är alltid torr på morgonen men tror hon tycker det känns tryggt att ha den kvar ett tag till så har inte pushat. Problemet är nu att hon börjat kissa på sig varje dag, ibland flera gånger. Förut var det mest på föris eller om vi är utomhus men nu har hon börjat här hemma också. Tycker det är svårt att inte bli uppgiven och less eftersom det blir kiss överallt, massa extra tvätt mm. Och jag vet ju att hon kan då det tidigare har funkat bra. Någon som har något bra råd att komma med?

  • Svar på tråden Treåring har börjat kissa på sig varje dag
  • Anonym (S)

    Har något i hennes liv förändrats? En flytt, ett syskon, nån som dött, något annat stort?

  • Anonym (S)

    Prata med henne igen om hur det känns när man blir kissnödig och låt henne träna på att knipa strålen när hon sitter på toaletten. Jag tror ni får tänka er att ni får potträna henne på nytt. Senare när hon är torr om natten igen kan ni använda kisslakan istället så hon vänjer sig av med blöja helt.

  • Anonym (Förskolan?)

    Vi är tre föräldrar som har haft samma problem i höst med barn på samma avdelning i förskolan. Det har varit väldigt mycket vikarier och det visade sig att barnen inte fått hjälp på toaletten med att torka sig. De andra två barnen vågade inte gå på toaletten själva hemma tillslut och fick upprepade urinvägsinfektioner. De kissade på sig ofta. Vårt barn sa till att hen var kissnödig men gick inte till toan och satte sig som hon gjort i ett års tid (och så kommer jag och hjälper att torka efter några minuter) utan kissade då på sig.

    Det kan vara någon förändring i förskolan som barnet reagerar på som ni inte känner till.

    Det kan vara att barnet fått urinvägsinfektion.

    Det kan också vara helt naturligt. Det är många barn som varit helt torra och som sen i perioder börjar kissa på sig på dagtid eller på natten utan förklaring.

  • cosinus

    Hon kan vara förstoppad.

    Tjocktarmen kan då reta urinblåsan så att barnen kissar ner sig, de kan även bli så att barnet blir gasigt och med ökad retning på urinblåsan så kommer det även kiss när de släpper sig.

    Mina barn gick som små på ett dagis med väldigt stor utegård med väldigt mycket blåbär på hösten. Efter att i princip suttit i blåbärsskogen all utevistelse i typ 3-4 veckor så brukade de vara rätt så förstoppade och då började problem med olyckor. Brukade hålla i sig ungefär en månad tills blåbären var slut och magen hunnit återhämta sig :)

  • Anonym (Distriktsköterska)

    Hej

    Som Cosinus skriver så är ofta förstoppning en bakomliggande faktor till att barn helt plötsligt kan få besvär med att det börjar kissa på sig.

    Movicol junior kan hjälp mot detta. Sen såklart är ju regelbundna toalettvanor och att barnet får sitta på toaletten och slappna av viktigt. Barn är ju ofta så att de kan prioritera saker som är roligare före toalettbesök och då händer tyvärr Lätt olyckor. Hoppas det går till sig för er:)

  • Kringlan86

    Tack snälla alla för svar! Kanske kan vara förstoppning för hon vill inte bajsa på förskolan men hemma så bajsar hon utan större problem. Får hoppas att det börjar fungera bättre snart för är jobbigt för oss båda. Har ju varit en del vikarier osv på förskolan som säkert också kan påverka, samt att barnen säkert känner av vuxnas oro för covid

  • Anonym (Abc)

    Som andra skrivit, antagligen förstoppning. Ta tag i det så fort ni kan, annars kan tarmen töjas och signalerna kring att bajsa försvinna. Vi förstod försent att det var problemet med vår son och att få allt att fungera bra igen efter att förstoppninen blivit kronisk handlade inte om månader utan om år.

  • Anonym (Lollo)

    Min dotter fick också problem med kissandet, var ofta kissnödig, sprang på toa hela tiden. Ibland skedde olyckor, dag som natt. Det var inte urinvägsinfektion. Däremot var hon röd kring urinröret, och vi var på vc där en läkare undersökte och rekommenderade att vi smorde med mandelolja morgon och kväll. Jag tyckte det lät som värsta flummet, men herregud vad det hjälpte. Tydligen hade det uppstått irritation kring urinröret och därför tömde det sig inte ordentligt och det gjorde också att dottern hade svårt för att känna om hon var kissnödig eller ej.

Svar på tråden Treåring har börjat kissa på sig varje dag