Inlägg från: gbgumman |Visa alla inlägg
  • gbgumman

    Varför vill du inte skaffa mer än 1-2 barn?

    Jag ville nog helst ha ett, min man två. Vi skaffa två. Fick ett av varje kön vilket jag gillade.

    Det var mest en ekonomisk fråga och en fråga om ork. Vi ville även hinna göra karriär och satsa på oss själva under hela vuxenlivet. Vi har råd att lyxa till livet med fina saker och kläder samtidigt som vi har råd och tid att ge barnen allt vi vill ge dem. Dvs samma samma anledningar som mina föräldrar hade när de bara skaffa två barn.

    Samtidigt är vi noga med att inte överkonsumera. Vi väljer noga och köper få saker men med hög kvalité något vi också lär våra barn. Köper och mycket begagnade saker och tar till vara på ärvda kvalité möbler. Äger nästan inget från ikea eller andra billighets kedjor. Nästan allt vi äger har ett högt andra eller tredjehansvärde.

  • gbgumman
    Anonym (T) skrev 2020-12-27 10:50:05 följande:
    Och jag växte upp i ett hem där alla möbler var byggda av min farfar. 

    Mina föräldrar var dock inte materialister (deras enda mål med jobb var att det skulle dra in pengar till det nödvändiga, och inte alls inkräkta på livet utanför arbetstiden. Den viktiga delen), så jag lärde mig inte att förknippa "att lyxa till livet" med saker och kläder. Det var annat som prioriterades. Främst fantasi. Mamma skrev sagor som hon illustrerade, och fick mig att älska bibblan. Och så gillade pappa att springa i skogen, simma i havet och klättra. Vilket han delade med sig av. Vi gjorde det tillsammans, när jag blev större.

    Så jag vinner väl över er då, på duktighetsskalan?
    Mycket det du skriver stämmer in på mig. Mycket möbler vi äger är från 30-60 talet. Hemmagjorda en del också. Vi är också mycket ute i skogen men alltid med bra kläder så ingen fryser. Min mamma är bibliotekarie så böcker äger vi nästan inga utan lånar i stort sett allt.
  • gbgumman
    Anonym (K) skrev 2020-12-27 11:22:31 följande:
    Ni gör karriär men har ändå inte råd att ge det ni vill till mer än två barn?

    Vi har råd att ge allt vi vill till fem.

    Byt jobb. Eller inse att barn inte blir lyckligare av materiella ting.
    Rätt säker på att vi äger och införskaffat färre ägodelar än ni. Som jag skrev köper vi rätt sällan saker och slänger mycket sällan saker. Tex har vi på 20 år köpt två tv-apparater. Två soffor (den första begagnad) den andra dock apdyr.
  • gbgumman
    Anonym (T) skrev 2020-12-27 10:52:54 följande:

    Jag ber för övrigt ursäkt för drygheten där. Men jag har så svårt för sånt där med att "Vi har minsann inga saker från IKEA hemma, så vi är bättre än de som har det". Och som att varifrån möbler och kläder kommer skulle avgöra hur bra man är på att ta hand om sina barn... Det är klassförakt och snobberi, inget annat.


    Så du menar att det är klassförakt att hellre köpa en andrahands byrå på blocket eller spara länge för en dyr byrå än att köpa flera billiga som går sönder efter två år ( så länge höll den ikeamöbel vi ägde). Jag har svårt för slit och släng. Nästan allt julpynt vi äger är från mormor eller tradera.
  • gbgumman
    Tom79 skrev 2020-12-29 15:31:34 följande:

    Ja, jag har också väldigt svårt att se varför en standard Billy Bokhylla skulle gå sönder efter två år. Det måste vara ganska ovanligt.

    Jag personligen tycker att IEKA är fantastiskt. Just att det finns snygga och funktionella grejer till folk som varken har tid, lust eller framförallt råd att lägga hur mycket resurser som helst på något sånt som möbler. Och för barnfamiljer är det också bra att det inte är så "märkvärdiga grejer". Finns inget värre som barn än att vara livrädd för att något ska få märken eller gå sönder. Bara fråga alla som växt upp så.


    När mina möbler slits brukar jag lämna in dem på omlackering eller annan reperationer. Barnets skrivbord var min mammas som barn inköpt på auktion. Barnet sliter enormt på det och sedan ska vi slipa upp det lacka om och skaffa ny yta i skinn eller annat material. Efter tre barns slit känns det bra att snygga till den nu.
Svar på tråden Varför vill du inte skaffa mer än 1-2 barn?