• IVF2021

  Vi som startar ivf behandling 2021

  Hej!

  Jag hänger gärna på i denna tråd. Ovan vid detta forum men tänker att det verkar finnas mycket fint stöd att få och ge här.

  Jag fick en kallelse av RMC i julklapp (bästa julklappen i år!) så ska på förstabesök inför IVF i mitten av januari. Oklart när jag och mannen får starta behandling sen men troligtvis under våren.

 • IVF2021
  Cheneyney skrev 2020-12-28 20:42:59 följande:

  Hänger gärna på här! Vi var på sista utredningsmätet idag, oförklarligt barnlösa efter 2 års försök. Remissen till ivf skickas efter spolningen i början av februari.

  Hur stora är oddsen att man hinner komma igång innan sommaren?

  Är det någon som går i Malmö och vet om dem ens håller igång nu under corona? Läkaren vi träffade idag trodde inte dem hade några större köer men man vet ju aldrig.


  Vår utredning tog väldigt lång tid, fastnade på spermieanalyserna som tog väldigt många månader. Remiss skickades i november och vi har inskrivningsmöte nu i mitten av januari. Verkar som att Malmö håller igång men så klart med förbehållet att tider kan behöva ändras med kort varsel.

  Så med lite tur hinner ni också igång innan sommaren! Bara hoppas de fortsätter hålla öppet och köra på trots Covid.
 • IVF2021
  Jenzia skrev 2020-12-29 09:08:55 följande:

  Hej!

  Vi går på RMC i Malmö (inte påbörjar behandling än pga väntar på cellprov). Vi fick kallelse ca en månad efter remissen skickades i höstas och då var första besöket två veckor därefter. Gick mkt snabbare än jag trott!

  Just nu väntar vi på att jag ska få grönt på mitt cellprov. Typiskt att mitt var precis för gammalt (precis 3 år) och det är eventuellt 1-2 månaders väntetid för att få svar på grund av högt tryck på provanalyser Jävla coronaskit! Men sen får vi anmäla start vid nästa mens där efter. De kan neka en två ggr innan de måste prioritera en.

  Så... om remissen skickas i början av februari borde ni fått komma igång med en behandling innan sommaren. Vi håller tummarna för det iaf


  Kul att vi verkar vara tre som är på g i Malmö! Jag och mannen ska på inskrivningsssamtal i mitten av januari. Vi gjorde utredningen privat så jag har faktiskt inte ens varit på RMC än. Bara mannen som fått lämna spermaprov tre gånger.

  De där cellproven verkar verkligen ta tid. Jag väntar också svar på mitt och har gjort så sen 20/11.

  I vår kallelse står det att vi är välkomna för inskrivande läkarbesök och kommer få en sparat kallelse för genomgång av sprutteknik och behandlingsplan. Är det samma för er eller har ni fått göra allt samtidigt (som de visar i sin introduktionsfilm).

  Håller tummarna att ni kommer igång innan sommaren, det känns ju verkligen som ni kommer hinns det! Jag hoppas på behandlingsstart senast april om man tänker att de kan neka några gånger.
 • IVF2021
  Jenzia skrev 2020-12-30 18:02:54 följande:

  Ja! Vad kul! Då kan vi stötta varandra

  Vi gjorde också vår utredning privat, på Emmakliniken. Supertrevlig klinik! Ska skriva in mig hos barnmorska där när jag blir gravid Vart gick ni?

  Hittade ni något som var fel under er utredning? Vi är oförklarligt barnlösa, förutom möjligtvis litet inslag av manlig faktor då spermierna inte ser helt perfekta ut. Men de simmar bra och är tillräckligt många, så vi vet inte om utseendet påverkar befruktningen. Aldrig blivit gravid trots att vi aldrig skyddat oss under vår relation och vi har varit tillsammans i 4,5 år.

  Nej!!!! Nu sjönk mitt hopp i botten gällande att mitt cellprov ska bli klart till min mens i januari Vad tusan! Såååå frustrerande!!! Jag hade ju kunnat ta det där jävla provet när vi gjorde vår utredning tidig höst, åhhh! Förstod bara inte att det var så viktigt att det var färskt

  Vi har varit på både läkarbesök och ?sprutskola? hos sjuksköterska i början av december. Så vi är redo att starta förutom cellprovet, därav min frustration..Så mycket väntande hela tiden. Jag borde nog bara ställa in mig på start i april så jag inte blir besviken varje månad nu framöver. För en månad var jag så lycklig över att vi kommit vidare till IVF, så ska försöka återfå den känslan istället! Snart löser det sig <3


  Inte en Emma men en Maria för vår del, så Mariakliniken ;) Funkade bra då min utredning gick fort. Som sagt värre med mannens som tog lång tid.

  Tråkigt med cellprovet. Angav du att det var inför IVF? De försöker tydligen skynda på de svaren mer än rutinproverna. För oss hakade det upp sig när Maria glömt att vi var tvungna att screenas för HIV innan remiss skickades. hon ringde och meddelade detta en dag efter att min man åkt utomlands en hel månad då vi egentligen hade hoppats på att stå i kö. ???? Men men, remissen skickades till slut och vi fick kallelsen till RMC som en julklapp den 23/12. Kändes fantastiskt! Hur nu en kallelse till sjukvården kan kännas härlig att få. ????

  Här verkar jag vara enligt gynekologin ?superfertil?. Mannen har också många spermier men majoriteten ser inte riktigt ut som de ska (morfologin avviker). Låter ju som samma som för er. Vi har inte riktigt heller skyddat oss på många år men försökt aktivt i 1,5 år.

  Då håller vi tummarna för april för oss båda! Jag vågar inte hopps på tidigare. Det får bli en fantastisk bonus i så fall.
 • IVF2021
  Cheneyney skrev 2020-12-30 22:08:57 följande:

  Oförklarligt barnlösa, alla våra värden ser bra ut, vi är 28 och 29 år gamla, hälsosamma och inte överviktiga, så vi hade "optimala förutsättningar" för ivf enligt läkaren.

  Vi har varit gravida en gång i slutet av 2018, slutade i missfall i vecka 6, därefter ingen lycka alls. Inga barn sen tidigare för någon av oss heller.

  Vad fick ni för svar från er utredning? Barn sen innan? :)

  Okej, hoppas man får samma dag. Vi har ca 40 minuter till Malmö, så blir ju en bit att köra. Vet inte hur jag ska göra med mitt jobb än heller då jag har ett arbete som är svårt att bara ta sig ifrån sådär, och sen är det ju en bit dit och tillbaka så tar ju en halv dag var gång man ska dit. Ska man berätta för chefen liksom?

  Hur ska ni göra med jobb osv, eller det kanske går att vara under radarn lite smidigt? Tänker det lär ju bli en hel del täta besök :)


  Förstår helt dilemmat med jobb, körtid och chefer. Jag jobbar inom vården och har över 1 timmes körtid. Har berättat för mina chefer redan. Kändes som enda vettiga sättet att komma igenom detta. Går liksom inte att smita från sina patienter hur som helst..

  För min del blev det ett bra samtal med cheferna. Lycka till om du väljer att berätta!
 • IVF2021
  Jenzia skrev 2020-12-30 21:52:20 följande:

  Haha! Där ser man! Ja, det var samma för oss. Min del av utredningen var färdig på två veckor, men makes spermaprover tog 2 månader, och då ffa svarstiden som var lång.

  Det var faktiskt RMC som tog cellprovet, så så borde de väl skrivit att det var inför IVF? Men jag vet inte. Fick inte så mycket förtroende för läkaren vi träffade, han var rätt stressad och inte så inkännande när vi tyckte att en svarstid på två månader var lång tid för något som brukar ta två veckor :-/ Var det Mariakliniken som tog ditt cellprov? Fick du veta någon svarstid från dom?

  Åhh jag förstår dig precis! Jag blev helt skakig och fick hjärtklappning av lycka när vår kallelse kom! Så tacksam över att det inte var längre väntetid, hört en del skräckexempel på köer som är närmre ett år, fy alltså!

  Då verkar vi ha samma problem! Min man hade 0 procent med normal morfologi i ett prov och 2 procent i sitt andra. Och det är själva huvuddelen som är fel, vilket tydligen kan göra att ägget inte släpper in spermierna och då blir det ju ingen befruktning Jag är tydligen också väääldigt fertil för min ålder, har nyss fyllt 37 år, har massa ägg och min cykel är textbok, ägglossning runt dag 14 och 15 dagar sen till mens. Som en klocka. Ändå har jag trott hela tiden att felet låg hos mig! Tror aldrig att min man tänkte att felet kunde ligga hos honom, vad jag önskar att jag hade varit så självsäker...

  Jaaa, ni kommer alldeles säkert starta senast april och med lite tur kanske redan i februari Jag har ställt in mig på samma sak för oss nu, men kommer be om att få bli prioriterad när vi väl fått cellprovet, för då har vi ju redan fått vänta minst två månader från det att vi skrevs in. Får se om landstinget är lite mänskliga


  Mitt cellprov togs på Capio. De sa att svarstiden var många månader men att de brukade prioritera när var var inför en IVF. Så oklart hur lång tid det innebär.

  Tråkigt med en stressad läkare. Känns som det är så mycket känslor med i spelet att man vill träffa en lugn trevlig sådan.

  Låter ju väldigt likt. Morfologin varierade i våra prover mellan 1 och 3 procent tror jag. Mest huvud men även en del svans. Jag skyllde också på mig ända tills vi fick svaret på de analyserna. Trots att jag fått min feed-back att jag väldigt fertil tänkte jag ändå att det måste vara fel på mig. För oss var det en lättnad att få veta att där fanns ett litet fel på spermierna.
 • IVF2021
  Jenzia skrev 2020-12-31 15:54:10 följande:
  Ok! Ska kolla med RMC på måndag om mitt prov skickats som prio, behöver stilla mina tankar

  Ja, det var denna läkaren som också uppmärksammade oss på den onormala morfologin, vår gyn läkare privat sa att allt såg fint ut. Så det blev en liten chock :-/ Och så var han lite hårdhänt under min undersökning så fick ingen bra känsla alls av honom tyvärr :-/ Men som tur är verkar man inte träffa samma läkare så ofta vid kommande besök (ultraljud, äggplock och insättning). De roterar, vilket känns som en lättnad

  En bra grej med morfologin är iaf att vi kommer få ICSI (mikroinjektion) på minst hälften av äggen, vilket är en lättnad för mig! Tycker ni ska be om det också om RMC själva inte tar upp det! Har tänkt mycket på att det är vid befruktningen som något går fel och min värsta mardröm hade varit att få noll befruktade ägg även vid IVF. Med ICSI känns oddsen högre!

  Tänker mycket på att vid den här tiden nästa år borde jag vara gravid iaf! Det kännas hoppfullt

  Hur har det gått, fått tag i RMC än angående cellprovet? Borde ju inte vara så svårt att prioritera det tycker man.

  Jag skrev i 1177 för att fråga om mitt besök i januari är enbart läkarbesök eller även "sprutskola". Fick ett svar från en överläkare nästan direkt en sen kväll. Synd bara att hon inte svarade på min fråga utan svarade att mannen ska vara med vid besöket. Gissar att sekreterarna har semester så den stackare som faktiskt jobbade fick ha hand om alla våra oroliga frågor. Hehe. 

  Bra att ni får både "vanlig" och ISCI. Jag har liksom i mina egna tankar hela tiden tänkt att det är ISCI som gäller för oss, men kanske att det blir samma variant som för er eftersom vi verkar ha samma problem. Var det ni eller de som föreslog den varianten? Håller med om att 0 befruktade ägg är mardrömmen! Då har man ju gått igenom massor av obehagligheter utan att få något alls för det...

  Jag har aldrig innan tänkt att "det här är nog sista ... jag inte är gravid eller har barn" men på nyårsafton i år tänkte jag att det var bäst att dricka ett extra glas champagne för att jag förhoppningsvis blir utan nästa. Håller tummarna för oss!


   

 • IVF2021
  Cheneyney skrev 2021-01-01 20:59:42 följande:
  Ja, missfallet var fruktansvärt. Precis när det hände sa jag att jag aldrig ville uppleva det igen, och att det hellre får ta lite längre tid att lyckas bli gravid igen än missfall. Ja, längre tid tar det ju iallafall!

  Aha, vad ansåg kliniken om det? Var det "mindre" allvarliga fel på simmarna eller hur graderar dem sånt?

  Åh vad spännande, visste inte dem gjorde 50/50 med ivf och icsi, vad häftigt!! Spännande att få höra sen när ni kommer igång!

  Åh vad skönt, då har man iallafall valmöjligheten att berätta och hur mycket isåfall. Är ju inte alla som har turen att ha en förstående och stöttande chef heller, vilket måste underlätta något extremt, för det här är verkligen en utmaning både fysiskt och psykiskt!

  Ja det är ju ganska meckigt. Vi får ju gå på läkarbesök på arbetstid, men osäker på om sånt här ingår.

  Har en arbetsledare jag nog kommer berätta för, hon är i samma ålder och har barn, så hoppas hon är förstående. Har ju min chef också såklart, men vet inte om det räcker med min arbetsledare, är ju egentligen mest hon som behöver veta. Får väl prata med henne först och se vad hon tycker.

  Kommer även berätta för 2 av mina närmsta kollegor när det är dags, dem kan nog även hjälpa till att undanhålla vart jag egentligen är för resterande om någon undrar. Ingen på jobb vet just nu. Väldigt svårt att hålla masken när det pratas barn, barnbarn, graviditeter och folk frågar när man själv ska skaffa barn.

  Ibland har man lust att bara skrika "vi försöker, men det går inte", bara för att få folk att bli obekväma och hålla truten.

  Däremot har vi berättat för alla våra närmsta vänner, dem flesta är gravida eller har barn. Det har gått väldigt enkelt för dem alla, en tog tom dagen efter piller som inte hjälpte. Ingen förstår ju såklart, men alla är väldigt stöttande.

  Vi har även berättat för sambons föräldrar, dem är väldigt stöttande, lättare att prata med och mer empatiska än mina föräldrar, därav föll det naturligt.

  När det blir ivf berättar vi nog dock även för mina föräldrar, mest för att undvika frågor som "gått upp i vikt, gravid?!" när man är svullen av alla sprutor...

  Hur har ni gjort, vet familj och vänner?
  Väldigt svår fråga det där med att berätta eller inte. Jag har berättat för mina chefer, två kollegor och en kompis som också ska in i IVF-svängen. Ibland läääängtar jag efter att få berätta för allt och alla men andra dagar tycker jag det känns väldigt skönt att ingen vet. Antar att familj och vänner får veta när vi väl börjar behandlingarna. Nu med Covid är det ju väldigt lätt att hålla inne på info då man ju ändå inte träffar folk mer än digitalt. 

  Hur känns det för dig att ha berättat för några? Känns det som en befrielse eller tyngande att de vet och därav undrar hur det går?
 • IVF2021
  Truuly skrev 2021-01-04 12:51:21 följande:

  Hej! Jag hoppar in här i tråden ????

  Fick precis veta att min remiss är skickad till RMC! Men har inte fått bekräftelse från Rmc än. Hur långt tid tog det för er från att remissen skickades till att ni fick brev hem?

  Vi har försökt väldigt aktivt i snart 2 år utan ett enda plus :( Allt ser normalt ut förutom misstänkt endometrios.


  Välkommen, eller vad man ska säga!

  Det tog exakt 5 veckor från remiss till att vi fick kallelse. Och från kallelsen kom till den bokade tiden är det 3 veckor (med julen emellan). Så mycket snabbare än jag trodde! Också till RMC. Så det finns hopp om en inte allt för lång väntan!
 • IVF2021
  Jenzia skrev 2021-01-04 14:41:15 följande:

  Jag ringde idag och fick veta att provsvaret redan kommit och allt såg bra ut! Blev helt skakig av lycka! Så nu är det grönt ljus för att anmäla mensstart! Har kollat mina appar och har 16 mars som sista datum för att få starta behandling, känns så skönt att få ett datum att förhålla mig till!

  Det är ju fint att de svarar snabbt, men knasigt att du inte fick svar på din fråga! :-/ Vi fick kallelse till läkarbesök och sprutskola samtidigt, men de är två olika bokningar (och vi fick ju två olika datum). Hade ni bara fått datum för läkarbesöket eller?

  Det var faktiskt läkaren som gjorde den bedömningen iom morfologin. Tyvärr får man ju inte välja själv, men tycker ni kan lyfta förslag om 50/50 om RMC inte själva tar upp det. Hoppas dock att de gör det, det känns mer rättvist då. ICSI är ju ingen garanti för befruktning, men det känns ändå som bättre odds!

  Åhhh ja! 2021 kommer det bli plus!! Så får passa på att ta ett glas vin nu medan vi kan Vi firar 3 års bröllopsdag den 13 januari, så då ska jag unna mig ett glas bubbel också. Har precis haft ägglossning i helgen, så kan inte dricka för mycket, men ett litet glas ser jag inte som ett problem om ett embryo knappt har fäst


  Vad skönt att ditt provsvar kom så snabbt! Mitt kom igår. Också grönt ljus på den delen för mig. Ännu en pusselbit på plats.

  Vi har fått tid för läkarbesök men inget mer än så länge. Det är väl bara att invänta mer info och se till att inte få något förkylningssymtom så man inte får komma på den bokade tiden. Tror jag kommer bli hypokondriker resten av denna pandemi.

  Tack för info om startad och ICSI. Jag har liksom bara tänkt hela tiden att det klart det blir ICSI. Men kanske är vettigt att prova standard också för att se om det är en påverkad befruktning.

  Nu när ni är då nära behandlingsstart tycker jag absolut du ska passa på med några sista glas. Förhoppningsvis får du hålla dig undran alkohol länge sen ju.

  Har ni fått alla instruktioner, hämtat läkemedel och bara inväntar mens och klartecken? Spännande!!
Svar på tråden Vi som startar ivf behandling 2021