• Buggan

    Vi som startar ivf behandling 2021

    Hej, ny i tråden! Första ggn provar på IVF o följs gärna åt på vägen Hjärta
    Har läst tråden o tycker det verkar som väldigt få som får bra resultat? På kliniken sa dom att man vanligen får 10-20 ägg och att 60% vanligen befruktas, men den statistiken verkar inte stämma här?

    Jag är på 9:e dagen med sprutor. Började med 225 Gonal några dgr, sen 175. Sen var jag på ultraljud igår och då hade det inte utvecklats som tänkt. Hon sa att jag hade 3 ägg på ena sidan o att det var bra, men bara 2 folliklar på andra. Så hon ökade dosen Gonal till 350. Ska på ultraljud igen på måndag för o se om blivit mer, utplock blir onsdag eller torsdag. 

    Efter att ha läst i tråden så märker jag att jag inte riktigt har koll på vad beskedet egentligen innebar. Betyder att hon sa "3 ägg" att dom är redo? Men blir inte dom isf överstimulerade nu när jag tar så mkt mer? Finns det ens chans att dom andra 2 folliklarna (äggblåsor förstår jag?) kan mogna så mkt till utplocket? 
    Finns det ngn chans att jag ens kan få fler än 3 + 2 ägg denna gång eller lär det vara absolut max? 

    Blev verkligen så ledsen igår efter besöket, trodde inte jag skulle reagera så men tårarna bara kom, kändes som att chansen att hela denna omgång ger nåt är väldigt liten. Är det hormonerna som gör mig så extra känslig? Rynkar på näsan
    Det ska tydligen inte vara ngt "fel" på mig (förutom att jag är 35 år), utan tidigare har min sambo haft noll spermier, för att sedan efter medicin kommit upp till 2 miljoner i december, men eftersom ändå inte gav ngt testar vi detta. I veckan fick vi dock svaret att han nu har 48 miljoner spermier så blev glada för det o tänkte att nu kanske det skulle gå bättre på naturlig väg.. men antalet spermier har inte betydelse för ivf:en egentligen va? Vi ska göra sån där mikroinjektion sa de till oss på kliniken.

    Jag har sedan igår när jag började med dosen om 350 haft en oskön känsla i buken hela tiden. Det är som jag inte riktigt vågar andas djupt med magen.. Dessutom känns det som att det bubblar där? Som att man skulle vara gasig utan att jag är det.. Är det normalt? 

    Fyremadel har jag tagit i låret för stod så på bipacksedeln, blev dock osäker om läkaren sa magen, men det gick ju inte alls att sticka in den i magen o jag hatar sprutor så jag klarade inte av det (är på nivån att håller på att svimma när min sambo tar sprutorna på mig). Men det ska inte spela ngn roll vart man tar den? 

    Långt inlägg, men många frågor Glad

  • Buggan
    Dibella skrev 2021-03-28 10:18:45 följande:

    Välkommen till gänget {#emotions_dlg.flower}


    Det känns som vi haft några stycken med lite otur det senaste kanske. Vi får hoppas att vårkanten kommer ändra trenden. Får hoppas att dosökningen gör att det hinner växa till sig några till.


    Det kan hända att äggblåsor växer till sig rätt fort, jag hade 3 blåsor vid mitt VUL och sen några dagar senare på plocket så var där en 4e helt plötsligt från ingenstans. Sedan så kan det vara så att visa blåsor är tomma, men det kan också vara så att vissa innehåller fler än 1 ägg. Men nog mer vanligt att de är tomma. Jag fick ut 3 ägg på 4 blåsor.


    Det är en jobbig process detta, sedan så gör nog hormonerna sitt, så klart att om man känner att det inte är bra resultat så kan det kännas hårt. Men det behövs bara ett ägg i slutändan, du kan få fler som växer till sig! Men om du skulle få ut 3-5 är det bra det med.


    Finns det bra med spermier i dagsläget så bör det inte vara några problem, skönt att ni med medicin kunde få upp antalet. Man blir väldigt svullen om magen, jag var även svullen i en vecka efter plocket. 


    Skulle tro att om det står i bipacksedeln att det är OK att ta i låret, så är det nog så. Jag tog i magen, men jag förstår känslan av att den knappt går att sticka, den är jättetrög och gör mer ont än gonal-F.


    Första omgången IVF känns som att läkarna ibland famlar lite i blindo med dosering osv. Men det finns en hel del som blir gravida på första IVFen, allt som behövs är guldägget. 


    Tack för svaren Glad Okej då förstår jag hur det fungerar med äggblåsor. Imorgon ska jag fråga också om storlek för som jag förstår det är det det som spelar roll? Vilka storlekar vill man ha på äggen eller är det äggblåsorna man mäter storlek på? För att de ska gå att plocka ut menar jag. 

    Har ni ngn uppfattning om det är bättre med vanlig ivf eller mikroinjektion? Eller är resultaten typ samma? Känns ju spontant som att det borde bli bättre med mikroinjektion men när jag googlat så har jag inte hittat info om det. 

    Okej vad bra, då är det inget att bli orolig för med magen. 

    Tack för svar {#emotions_dlg.flower}
  • Buggan

    Gjort första ägguttag och fick ut 6 ägg. Det var den enda infon vi fick, och att återföring ska ske om 5 dgr, dvs på tisdag. Kliniken sa att de ansåg det alltid bättre att återföra efter 5 dgr så att de gör det rutinmässigt.

    Vad har ni för erfarenheter av detta? Har era läkare samma uppfattning?

    Av 6 ägg som ska försökas befruktas med mikroinjektion - är oddsen att 50% befruktas och att man i så fall sätter in ett och fryser resterande? 

    Är det risker med att frysa och sedan tina ägg?

  • Buggan
    Dibella skrev 2021-04-02 11:05:29 följande:

    Tror att får man ut 5 ägg eller fler så väljer man att försöka odla till dag 5, lättare att se vilka som utvecklats bra och har de överlevt så länge är det ju bra! Tror man brukar säga att ca 60% kan befruktas? Jag hade 3 ägg och av dem befruktades 2. Då med ICSI.

    Då sätts ett in och resterande som klarat sig och ser bra ut fryses in.


    Jag förstår. Läkaren ringde idag o sa att 4 av 6 blev befruktade o att 2 klarat sig till idag, så hon ändrade sig o tyckte inte vi skulle vänta till dag 5. Så ska göra insättning redan imorn. Vill inte hoppas på för mkt första ggn men kan ju inte sluta tänka på att jag hoppas det blir ett bra påskägg!

    Vet ni hur stor chansen är att ägget fäster när man väl fört tillbaka det?
  • Buggan
    Mr Dandy skrev 2021-04-03 18:11:26 följande:
    Det vi hört är en 30% chans efter insättningen, men jag kan minnas fel.

    Vi är i en ganska liknande situation som ni annars, 2 av våra klarade sig också och vi återinförde på dag 2.

    Första omgången, men det är svårt att efter 3 år hålla något hopp uppe samtidigt som vi ju gör detta för att vi så gärna vill!

    Har inte skrivit här tidigare men följt och hängt med, skönt att ha fler i samma sits som vi är!
    Ahaa usch da det är ju inte bra odds, o sen 25% risk att blir missfall om jag inte minns fel :( känns verkligen som det är mkt tur man ska ha... 

    Håller tummarna för att ditt ägg också klarar sig nu! 

    jag fick bättre förklarat av läkaren att av 4 ägg som var mogna och de försökte befrukta med ICSI så befruktades 2 st och de överlevde iaf båda två till dag 2. så ett sattes in och det andra frystes alltså dag 2. 

    erfarenheter av varför man fryser ett ägg redan dag 2? verkar som de flesta fryser blastocyster dag 5? 
  • Buggan
    Miilna2015 skrev 2021-04-04 15:13:10 följande:
    Jag har för mig att vi fick siffran att 50% fäster efter insättning, det kanske också beror på vilken dag man sätter in? Sen om det väl fäster så är det ju fortfarande lika stor risk för missfall som för alla andra graviditeter som du skrev.

    Låter ju jättebra att få 2 fina embryon av 6 ägg! Jag fick ut 16 mogna ägg varav 15 st befruktades men bara 2 st klarade sig till slut, ett fick jag tillbaka och så har vi ett i frysen. Så kvantitet är inte alltid bra i ivf-sammanhang. För oss tog sig det embryot vi fick tillbaka och jag är i vecka 12 nu. Lycka till med ruvningen! :)
    Usch va jobbigt att det är typ 50/50.. 

    Ok vad bra, asså det är så mkt runt allt detta som man inte har koll på! Men tack nu har jag lite mer koll. 

    Så roligt att det hållt sig till vecka 12, då måste ju de värsta farhågorna vara över för er :) Hoppas verkligen det går bra hela vägen!! Hjärta
  • Buggan

    Hur snart kan man testa om allt gått vägen tror ni? Räknat från befruktningsdagen hur många dgr borde iaf gå?

    Jag ska egentligen testa nästa lör, då gått 14 dgr sen satte in en 2 dgrs. Men det sprätter ju i en o man vill ju bara börja testa, haha :)

  • Buggan
    Dhalia skrev 2021-04-08 21:06:54 följande:

    Omkring 12 dagar om man inte vill riskera lite negativa tester. Men kör ett tidigt test för att inte råka bli besviken :)


    Okej tack :)
  • Buggan

    Hej. Jag skrev i denna tråd i våras men sen slutade jag läsa för jag bara blev ännu mer orolig.. men nu känner jag att jag behöver skriva av mig för jag är så ledsen och uppgiven..

    Första Ivf processen fick jag ut 6 ägg, varav 4 mogna. 2 blev befruktade. ET 2-dgrs blev inget. Men jag blev gravid med FET 2 dgrs. Missfall vecka 7.

    Nu precis gjort andra omgången med förutom gonal-f även menopur för förhoppning om bättre resultat. Fick ut 12 ägg, 8 mogna varav alla 8 blev befruktade.

    Skulle göra ET dag 3 men var överstimulerad så de fortsatte odla till 5 dgrs blastocyster. 4 st blev blasto, 2 av toppkvalitet varav 1 sattes in. Det andra frystes. 2 st sades vara av för dålig kvalitet för att frysas/sättas tillbaka. Nu har jag dock läst massa forskning om att även blastos av C-kvalitet kan ge ngt, även om chansen är mkt mindre. Varför försöker man inte då frysa alla blastos så länge de faktiskt lever??

    Är så ledsen för 2 blastos, även om jättebra kvalitet, känns inte hoppfullt. Jag som hade hoppats på ett barn o på att man skulle ha kvar ngt i frysen till syskonförsök men det lär ju absolut inte bli så.

    Vet inte vad jag tänker, förutom att jag känner mig så uppgiven att av 8 befruktade ägg vi bara får 2 chanser, o att nu endast kvarstår en hormonomgång till.

    Har ni några tankar om chanser med detta? Solskenshistorier? Tankar om det här med att kliniken inte fryser ner fortf levande blastos?

Svar på tråden Vi som startar ivf behandling 2021