Inlägg från: LFF |Visa alla inlägg
  • LFF

    Hund som skäller

    När vår hund hade problem vid hundmöten gjorde jag följande:

    Först och främst gällde det att vara 100% uppmärksam så jag hann se den andra hunden före min hund såg den så jag kunde gå åt sidan innan han hann låsa sig.

    Steg två, se till att ha en belöning som är extremt speciell för hunden och som bara kommer fram vid hundmöten. I vårt fall hade vi en hund som både var godis- och lekmotiverad så det var rätt enkelt att där kunna variera belöningen. Men favoriten var en dragleksak som vi kampade med.

    Steg tre: När vi fick hundmöten så gick jag typ 10m från gångvägen med belöningen synlig. Då var belöningen mer intressant än den mötande hunden och han fick belöningen och beröm. Sen jobbade vi oss sakta tillbaks till gångvägen. 

    Den största utmaningen vi hade var när (speciellt större) hundar la sig ner vid möten. Detta då han som valp/unghund blivit attackerad av en hund som la sig ner (den lyckades inte komma åt honom men det satte sig hos honom ändå). Men, med hjälp av favoritleksaken så kunde vi till slut gå förbi alla hundar. Vår hund bar på sin leksak och jag höll i handtaget på den.

    Om man hamnar i en situation med ett "ouppmärksammat" hundmöte som man missat eller där det är för trångt att gå undan och den egna hunden låst sig så är det bästa bara att fortsätta gå förbi och ignorera hundens beteende. 

Svar på tråden Hund som skäller