Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Vill verkligen så många människor bo i lägenhet?

    Vi bor i lägenhet. Ett hus i det området vi bor i skulle kosta 12-15 miljoner om det var samma storlek.

    Vi har 135 kvadratmeter, balkong. Nära till stan och havet 300 meter från oss. Dyrt, ja, men om vi inte har råd att bo kvar så är det bara att flytta. Det finns en internkö.

    Så har jag del i ett sommarhus på lagom avstånd

  • sextiotalist
    Anonym (Qwerty) skrev 2021-01-11 19:58:11 följande:

    Får man fråga vad hyreskostnaden är per månad?


    Nej. Dyrt. ;)

    Men det skiljer bara ett par tusen från det när vi hade hus.

    Men det är ett dyrt område. Men vi väljer att lägga pengar på ett boende vi trivs med, andra lägger pengar på resor eller annat
  • sextiotalist
    Anonym (Villaägare) skrev 2021-01-11 23:23:11 följande:

    Min teori är att det främst handlar om ekonomi, men även beroende på vilken fas man är i livet. När man är ung, singel och/eller sambo men utan barn så kanske man prioriterar närhet till uteliv, shopping, vänner och jobb medan man naturligt längtar till hus i förorten när man bildar familj.

    Det jag däremot inte kan förstå är de som köper parhus eller radhus. Lika små som lägenheter och vägg i vägg med grannen, pytteliten tomt och ute i förorten.

    Sedan vi köpte hus har jag många gånger tänkt att jag borde flyttat till hus långt tidigare. Jag älskar att bo i hus och allt som det hör till.


    Nja

    Vi hade bott billigare i en villa i förorten.

    Men vi vill det inte.

    Vår hyra klarar man inte av med en låg inkomst.
  • sextiotalist
    Anonym (Ja) skrev 2021-01-12 07:47:38 följande:

    Ja vi som vill bo i lägenhet finns.

    Jag ser ingen optimal boendeform. Allt är ju kompromisser, men hyreslägenhet är den kompromissen som passar just mig bäst. För stunden!

    Hade dock gärna haft en LITEN sommarstuga eller kolonilott iofs.

    Bostadsrätt går bort. Typiskt svensk jante-lösning med en förening som äger lägenheten åt en i nåt slags förmyndarskap. Förklara bostadsrätt för en utlänning och han skakar på huvudet.

    Men livet i lägenhet ger frihet och spontanitet. Har nära vänner som köpt radhus eller hus och efter att de flyttat dit så har umgänget upphört. De har aldrig tid längre, de håller bara på och fixar med husen. En av dem blev dessutom lämnad av sin fru eftersom han aldrig hade tid för henne heller.

    Kanske om vi inte hade haft en helt dysfunktionell och genomreglerat bostadsmarknad och en bostadsbubbla att jag valt en annan boendeform.


    Bostadsrätt är väldigt svenskt (inget med jantelagen att göra). I andra länder är det ägandelägenheter som gäller.

    Gillar inte heller bostadsrättkonceptet, då hyr jag hellre
  • sextiotalist
    Anonym (EN) skrev 2021-01-12 12:04:48 följande:
    Bo på nåder? Varför skulle man göra det?

    Du kan tapetsera om hur mycket du vill i en hyresrätt, de flesta värdar tillmötesgår många saker om man frågar. Bredband kan man på alla ställen jag har bott välja själv.

    Skulle aldrig köpa bostadsrätt och vill inte bo i hus. Hyresrätt är kanon tycker jag.
    Det är det enda smolket där jag bor nu. Vi kan inte välja bredband och än sämre med TV, då de endast erbjuder tv via koaxialkabel. Men nu har vi via ett bolag fixat mobilt internet och även en chromcast med tillhörande dosa, så det blir nästan som innan.
  • sextiotalist
    Anonym (Villaägare) skrev 2021-01-13 00:38:45 följande:

    Bor du i hyresrätt?


    Ja
  • sextiotalist
    Anonym (Qwerty) skrev 2021-01-13 08:03:25 följande:
    Bor du runt Stockholm? I så fall är jag nyfiken hur snabbt du fick din första hyresrätt och om den i så fall låg i ett sämre eller ett helt ok område. Dom få som jag känner som bott i hyresrätt runt/i Stockholm köpte nästan alla sin första hyresrätt svart. Det var på 90- och tidigt 00-tal och bostadsköerna är värre nu än då.

    Tror mina föräldrar som bor på 140 kvm själva skulle kunna tänka sig flytta liksom många andra i deras ålder och sätta fart på flyttkedjorna så fler familjer får tillgång till radhus/hus om det fanns tillgång till vettiga hyresrätter med billigare hyra. Många äldre har låga pensioner men bor ändå tämligen stort och väldigt billigt och kan inte tänka sig att bo i hyresrätt och betala typ 10 tkr i månaden.

    Men det är en intressant fråga... I Stockholm är hyresrätten nästan utrotad så man undrar hur många som hellre velat bo i hyresrätt än en bostadsrätt om dom erbjöds samma typ av lägenhet i exakt samma område.
    Under 90-talet så var det inte så blodigt. Min bror fick en lägenhet, förvisso i en kranskommun, men i ett bra område under mitten av 90-talet, efter 4-5 år i bostadskö. Vet att det är värre nu.
    Sedan finns det kontakter. En av sonens kusiner har fått en lägenhet i Årsta, via kontakter (inte svart, men privat hyresvärd).

    Själva bor vi på 135 kvadrat och vill inte flytta ;). Vi flyttade till större 
    Mamma bor på 120 kvadrat och är inte heller intresserad av att flytta, sambons pappa bor i ett hus och vill bo kvar ett tag till (han är snart 90).
    Vet många som väljer att bo kvar, för att de trivs, även om de passerat både 70 och 80.
  • sextiotalist
    Anonym (Villaägare) skrev 2021-01-13 12:03:29 följande:

    Om ni nu har möjlighet att betala en hög hyra, hur kommer det sig att ni inte köper en bostadsrätt?


    För att det hade blivit än dyrare då vi vill bo där och jag gillar inte konceptet.

    Bostadsrätterna med den storleken kostar 6-7 miljoner och avgift kring 8000
  • sextiotalist
    Anonym (EN) skrev 2021-01-13 14:55:10 följande:
    Att man har möjlighet att betala hyra betyder inte att man har massor av pengar sparat till kontantinsats
    Eller ens intresserad av att ha något annat. I vårt fall är det helt enkelt så att de priserna vi skulle få betala för att få ett liknande läge och samma storlek, är så höga att de skulle ge, även med en rejäl kontantinsats, än högre kostnader
  • sextiotalist
    Anonym (EN) skrev 2021-01-13 15:02:18 följande:
    I väldigt många fall jäkligt trista lägenheter också om de inte är helt nybyggda och kostar många miljoner.
    Skulle nog säga att de nybyggda är än värre. Dålig planlösning, dåligt med förvaring, mer yta än kvalitet
  • sextiotalist
    Anonym (EN) skrev 2021-01-13 15:07:20 följande:
    Precis, öppen planlösning och knappt några garderober/skåp
    Ja, nu har vi bytt lägenhet, till en lägenhet med riktigt kök, så underbart härligt, nu kan en skramla i köket precis som mycket man vill och den andra kan sitta i vardagsrummet och titta på TV/läsa/lyssna på musik, utan att bli störd. 
  • sextiotalist
    Tom79 skrev 2021-01-13 15:35:33 följande:

    Det där upplever inte jag. Inte i Stockholm, åtminstone. De som har förstahandskontrakt i hyresrätt är ytterst nöjda med det. Tycker det är "skönt, att slippa så höga lån". Gällande de som bor i andrahand vill däremot alla ha endera förstahandskontrakt eller köpa brf/hus.

    Men poängen med den här tråden är ju just att folk har olika behov. Jag har full förståelse för folk som tycker lägenhet är tråkigt. Oavsett om det är "nybyggt och trist" eller "sekelskiftes och unikt". Det är ju trots allt bara en lägenhet, en låda i ett större hus. Älskar man t ex att syssla i trädgård, meka med bilar, kunna gå i kalsonger på gräsmattan och känna gräset under tårna och se på stjärnor om nätterna osv ÄR lägenhet ett uselt sätt att bo. Och ännu mer om man är sorten som alltid vill vara hemma. Då är eget hus och trädgård mycket bättre.

    Personligen trivs jag helt i både stad och lägenhet. Har ett stimulerande liv. Men till skillnad från om jag (vi) bodde i ett hus är jag inte så bunden till min lägenhet. Jag bryr mig inte så mycket om hur den är och ser ut, så länge den är säker och allt fungerar. För att min syn på livet i staden är att meningen är att man INTE ska sitta inne hela tiden. Att man lever sitt liv delvis i det offentliga rummet. Annars, om man har livsstilen "Jag jobbar och sen åker jag hem" och "allt jag och barnen vill ha ska vi ha hemma", så har jag väldigt svårt att se varför man då ska bo i lägenhet och i en stor stad. 


    Nu är jag en som älskar trädgårdsskötsel, gillar att gå barfota i gräset. Men älskar också stadslivet, att i vardagen kunna ta mig fram med cykel och till fots.

    Jag vill inte heller bo i en småstad, utan vill ha pulsen.

    Det finns villor här, men fruktansvärt dyra.

    Så det här boendet är det näst bästa, det bästa skulle vara en villa i det här området (drömvinsten kanske ;) ). Men planlösning och lägenheten är viktig för mig också.

    Men nu har jag ändå nära till stan, nära till jobbet, nära till havet, nära till härliga promenader, både stadsparker och strand.

    Gräva i jorden får jag göra i sommarhuset
  • sextiotalist
    Anonym (Pelle) skrev 2021-01-14 11:08:24 följande:
    Om man absolut vill bo i hus och tycker det är för dyrt i stort. Varför inte flytta? Finns flera mellanstora städer med rimliga priser.
    För att man  kanske vill ha kvar det andra. Vet många som hellre väljer läget, även om de skulle vilja ha hus. 
    Hade jag haft 10-15 miljoner på fickan, då hade det absolut blivit hus. Men jag kommer aldrig, frivilligt, flytta till en liten stad, för att bo i hus. Då stannar jag hellre kvar i den väldigt härliga lägenhet vi har idag och bor hyfsat centralt, med gång/cykelavstånd till allt, uppleva pulsen,.
    Men är jag även delägare i ett sommarhus, så jag klarar mig
  • sextiotalist
    Anonym (Qwerty) skrev 2021-01-14 11:30:06 följande:
    Folk vill bo där jobben finns och ingen annan stad går då att jämföra med Stockholm. Låter ju som Reinfeldt och hans öppna era armar för det finns hur mycket outnyttjad yta som helst i Sverige.

    Dessutom är vi många som kommer från Stockholmsområdet som inte alls har lust att flytta från släkt och vänner men ändå vill bo i hus.
    Jag förstår precis vad du menar. Nu har vi flyttat till en mindre stad, men med puls. Har även bott i två småstäder och det har varit hur trist som helst.
    Älskar och saknar Stockholm
  • sextiotalist
    Anonym (Pelle) skrev 2021-01-14 13:07:50 följande:
    Jobb finns överallt. Inte bara i Stockholm.

    Ja, kommer man från Stockholm och har familj där är det ju annat. Då får man offra boende form för staden och närhet till vänner och familj. Men det är ju ett val. Så då behöver man ju inte klaga ?

    Jag hade förmodligen haft en fru och barn nu om jag hade flyttat till Stockholm också. Alla vettiga kvinnor flyttar till Stockholm. Men jag har valt att stanna i en mindre stad där jag är uppvuxen. Så det finns för och nackdelar med att bo på olika platser.
    Nu klagar inte qwerty och inte jag heller. Däremot tror jag att både hon och jag blir lite trötta på att folk försöker förklara att våra val är fel.
    Jag och min sambo har aktivt valt bort billigt villaboende (även om vi båda gillar grönt gräs under fötterna och trädgård) för att istället bor i en hyresrätt hyfsat centralt i en större stad. 
    Vi har också valt bort bostadsrätter, eftersom vi faktiskt har lägre månadskostnader än motsvarande bostadsrätt hade kostat med samma läge (och gillar inte heller konceptet). Vi väljer att ha en stor lägenhet, för det passar oss. Vi konstaterar helt krasst att det är dyrt, men vi väljer detta för det är rätt val för oss.
Svar på tråden Vill verkligen så många människor bo i lägenhet?