Det här är en återkommande favorit för oss. Jag brukar göra dubbelsats i en stor ugnsform. Det är ICA:s recept www.ica.se/recept/veggo-lasagne-653499/ som jag modifierat med hur man gör med zucchinin.
Lasagne med zucchini och crème fraîche
200 g färska lasagneplattor
1 schalottenlök eller gul lök (1 schalottenlök motsvarar 1 gul lök)
2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 tsk strösocker
1 zucchini
4,5 dl lätt crème fraiche som tål ugn
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs löken i oljan, tillsätt tomaterna och sockret. Låt det koka ihop 5-10 minuter.
3. Skär zucchinin i grova bitar. Stek den så den mjuknar lite.
4. Tillsätt crème fraichen till zucchinin och låt koka upp. Tillsätt då parmesanosten. Låt osten smälta och smaka av med salt och peppar.
5. Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker smord form. Varva plattorna med tomat- och crème fraiche-sås. Spara lite av den vita såsen och bred över. Strö gärna på lite riven parmesanost.
6. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter i 225°C.
7. Låt stå ca 10 minuter innan servering.