Inlägg från: Anonym (hmm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (hmm)

    Hur ska vi få ordning i samhället igen?

    Tomatmacka skrev 2021-01-25 18:13:17 följande:

    Ni vet som det var förut, män var män, kvinnor var kvinnor och kriminaliteten existerade knappt. Hur går vi tillväga nudå?


    Vi utbildar oss. Vi utbildar våra barn. Våra föräldrar.. alla..
    Psykologi.. historia.. kultur.. lagar.. historien bakom lagar.. religion.. historie bakom religion och krig.. historie om sjukdom och vetenskapens utveckling..

    Folk måste börja lära sig vad man ska uppskatta, och vad man tar för givet, så att man försvarar en del av det som är "bra från förr" istället för att slänga bort det eller byta ut det till något otestat eller olämpligt.. ignorans är farligt.

    Jordan Peterson, Maps of Meaning (boken är så intensiv, svårläst, men värd..)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2021-01-25 18:19:51 följande:

    Det får vi nog aldrig igen, jag är rädd att det bara blir sämre. Många år av okontrollerad och ointegrerad invandring är svårt att reparera. Om vi stoppar all invandring nu kanske det blir bra igen om femtio år eller så. Men vi sätter ju inte stopp, vi fortsätter att ta in tusentals utan utbildning, som aldrig kommer att kunna försörja sig och i bästa fall lever av skattepengar, i sämsta fall av kriminalitet.

    Jag uppmuntrar mina barn att när de blir vuxna flytta till Norge eller Danmark där löner och levnadsstandard är högre, samtidigt som de har kortare arbetstid än vad vi har. Jag tror skillnaden kommer att bli ännu högre framöver, eftersom Norge och Danmark har en mer realistisk invandringspolitik än vad vi har.


    Jordan Petersons svar till "förändringar i samhället/kulturen" är att vara modiga, för det okända och föränderliga, och samtidigt håll kvar i det som är vettigt att hålla kvar, men inte för hårt för det blir "tyrannical" då. Så invandringen ska inte stoppas, men den måste vara rimlig och fungera.. helt klart.. Kan verkligen rekommendera Maps Of Meaning med jordan peterson.

    Tycker också det är bra att man är medveten om denna galna ideologi som kommer från USA men som spridit sig till europa.. radical left.. marxism-light eller vad de kallas ibland.. Det är vad Jordan Peterson beskriver i sin bok (som han skrev för 20 år sedan, kan tilläggas, en väldigt klok man) som ".. att anta att ingenting från förr är vettigt att hålla fast vid, pga att man är oklok och inte ser värdet.. ignorans".. Som är polariteten till "att hålla fast för hårt, tyrann" och kallas för "foolishness".. hehe
    Anonym (Inte rasist men) skrev 2021-01-25 19:10:10 följande:
    Varför sätter vi inte stopp för det då? Vår statsminister är ju etnisk svensk, hatar han oss?
    Läs boken "en svensk tiger" och säg vad du tror efteråt :) jag har så många tankar som exploderade efter att jag läste den boken samt lyssnade på Sveriges Radio podden om FN skandalen, och även den om hur Sverige var inblandad i Afrikas apartheid.. är inte historiker så kan inte beskriva det så bra. Men sök på sveriges radio (podcast) och om du hittar den med FN skandalen, hittar du den om apartheid, sen läser du "Det här är en Svensk Tiger" från Aron Flam hehe :)

    Summa av kardemumma: vi måste läsa mer och lyssna mer och tänka mer. Och tänka kritiskt. Och vara modiga och flexibla, men inte dumma och naiva.. Utbildning ger makt, inte elak makt för att förtrycka andra, utan bra makt för ens egen del att veta vad som är vettigt att ignorera och vad som är viktigt att fokusera på.
  • Anonym (hmm)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2021-01-27 06:40:08 följande:
    Ja, det är sant att vi har väldigt många läkare i Sverige Per capita jämfört med andra länder, men de är inte alla svenska läkare utbildade i Sverige. Det utbildas för få svenska läkare och vi tar in för många med utländsk examen.
    Jag vet inte om det är mer attraktivt att ta in utländska läkare om det finns svenska utbildade läkare kvar i landet (som inte flyttat utomlands). Dvs är det attraktivt, och är det för att det inte finns läkare att anställa i sverige som man söker utanför landet efter att kunna täcka behovet? Hönan eller ägget.. ?

    Det är väldigt effektivt att låta icke-svensktalande experter få arbeta i sverige.. själv bor jag utomlands och får absolut inte en chans på arbetsmarknaden förän jag bemästrar B2 nivå av språket.. Jag kämpar så mycket med detta, för det känns så orättvist (för i sverige är man inte så hård.. )

    Jag är ingenjör =/ talar förövrigt 3 andra språk flytande och det är väl en tidsfråga innan jag kan det aktuella språket.. Men det är inte lätt om man inte har kontakt med folk som är "native" eller vad man ska säga.. Jag har gått språkkurser men alla som deltar i kurserna är VÄRRE på språket, och man börjar sakta inbilla sig att deras uttalanden är korrekt sen låter man hemsk istället.. med en stark brytning.. som endast kom till för att det var den enda gruppen man kunde öva språket med.

    Som en ond cykel.. så när jag går på intervju så ifrågasätts jag "varför du inte redan pratar språket bättre.." men ingen är ödmjuk nog att tänka "men vet du vad, jag undrar om du kanske hade lärt dig bättre om du var omkring folk som hade detta som modersmål och dessutom inom ditt yrke så du kunde börja lära dig vokabuläret för att sköta ditt jobb, som du kan praktiskt och egentligen bara behöver lära dig uttrycka på vårt språk"..

    Nej.. sätt mig i en till kurs med folk som bara pratar om skvaller eller sina hemländer.. det hjälper mig absolut så mycket (inte alls) att komma in i arbetslivet där jag bor.. Sorry jag började gnälla haha <3
  • Anonym (hmm)

    Är det någon här inne som har tänkt tanken att det finns böcker som diskuterar sånna här saker, och de inte marknadsförs inom Sverige?

    Börja kolla era alternativ media från utländska "kanaler" så hittar ni snabbt författare.. gamla och nya.. och diskussioner som sedan mitten av 70 talet ägt rum, men som aldrig tagits upp i svensk media för de är typ.. avsiktligt ignorerat

  • Anonym (hmm)
    Missermajser skrev 2021-01-27 14:16:12 följande:

    Lösningen är enkel. Skippa EU, bygg bostäder och håll igen på befolkningsökningen tills vi har balans på arbetsmarknaden. Dvs att vi har jobb till så gott som all arbetsför befolkning. 


    Det är för simpelt att tänka att det ska förbättra eller rädda situationen... Men jag förstår dig. Vart får du din inspiration eller vem ser du upp till, vad gäller sånna här problemlösningar?
  • Anonym (hmm)
    Missermajser skrev 2021-01-27 14:23:32 följande:

    Gällande könsidentitet så låt bara folk vara som dom är. Tillslut är folk sig själva utan att försöka leva upp till vad det tror andra tycker. Svårare än så är det inte. Tjafsar ingen om det så slutar folk också att hålla på och hävda en massa identiteter. Säger någon att denne är queer, asexuell, trans eller vad det nu är så le och låt det va.


    Har de börjat bjuda in föreläsningar till skolor om transsexuella, non-binary osv?
    För när det blir politiskt, så måste man vara medveten om hur ungdomar blir påverkade.. Man ska inte tro att man kan blunda åt politiken, att den inte kan råka skada.. typiskt att man ofta är godtrogen i svensk kultur, lita på staten, sen går det åt helvetet och man ångrar sig (att man inte var lite mer ifrågasättande av statens val).

    Kolla bara livsmedelsverket. Eller arbetsförmedlingen. Eller försäkringskassan.. Man har väl blivit tillsagd hur bra det ska funka, och sen i praktiken stöter man på saker man blir upprörd av och inte förväntade sig.. man är upprörd för man helt enkelt var naiv från första början 
  • Anonym (hmm)
    Vilka böcker / författare om samhällsekonomi osv är bäst, om man vill uppdatera sin kunskap ? Någon som är insatt och engagerad?

    Jag hittade en fransk bok , översatt till engelska "Capital in the twenty-first century". Den är hyllad :

    Thomas Piketty's Capital in the Twenty-First Century delivered a well placed kick up the backside to complacent mainstream economics.--Paul Mason"The Observer" (11/30/2014)

    Thomas Piketty's Capital in the 21st Century is arguably the most important popular economics book in recent memory. It will take its place among other classics in the field that have survived changing theoretical and political fashions, such as its namesake by Karl Marx (Das Kapital, 1867) or other ambitiously titled books such as John Maynard Keynes's The General Theory of Employment, Interest, and Money (1936). Anyone who wants to engage in an informed discussion about the economic landscape will have to read Piketty.-- (01/01/2015)

    Min man läser den men jag tänkte läsa den efter att han är klar. Vi hittade den genom att vi såg en dokumentär nyligen.

    Sedan tycker jag Thomas Sowell har intressanta böcker om ekonomi och kultur. Har inte skaffat någon ännu, för jag vill inte ta fel bok, har inte superkoll på vilken som är mest intressant för någon i Europa. Men det är paraleller för vad som hänt i USA, och vad som KAN hända i europa beroende på politik.

    Jag har snart läst klart "Det här är en svensk tiger" den var ganska fascinerande. Den får mig att ifrågasätta socialdemokrati ganska mycket.. även om jag växte upp med dom som ledare för landet, som alla vi antagligen har gemensamt, så kanske det inte funkar för framtiden eller dagsläget.. Jag tar den med en nypa salt men jag blir ändå att tänka tiotusen tankar jag aldrig haft förut.

    Jag tycker det är supersvårt att förstå hur EU gynnar eller ogynnar länder. Tänkte skaffa en bok om Brexit? Personligen verkar EU asbra när man är egenföretagare och har internationell verksamhet. Men alla jobbar inte så.. Behöver vi mer sånt för att de ska bli mer gynnsamt? Finns de pålitlig bok om det ?

    Någon passionerad?
  • Anonym (hmm)
    Missermajser skrev 2021-01-27 20:42:00 följande:

    För det första tror jag inte du har fattat min poäng. Jag för ingen debatt om att gå ut ur EU eller hur JAG vill ha det.


    1.Försöker bara bemöta logiskt TS utifrån TS världsbild. De som ojar sig mest över kriminaliteten idag är lika oroade över invandringen. Är man emot den så måste så klart den fria rörligheten bort så då gäller det ju även att stå utanför EES. 


    2. Byggs bostäder görs, ja. Naturligtvis syftar jag på byggande i syfte att minska bostadsbristen där det finns jobb. Inte att investera i bostäder inför kommande oreglerade marknadshyror.


    3. Reglera invandring så att utbudet på arbete växer ikapp arbetsför befolkning. Dvs bort med jämviktsarbetslöshet. Slutligen förklarar jag i ett senare inlägg varför folket och politikerna inte har intresse av detta. Du hittar uppföljningen i inlägg #77.och #89.


    #77, 89, 94 - tack för dina reflektioner. Varför kan inte du skriva en bok så att jag kan bli klokare? Du talar utan att blanda in personliga åsikter och kommer med resonemang.. jag uppskattar det. Du fick mig att förstå något (en aning mer i varje fall) som jag klurat på det senaste året. 
  • Anonym (hmm)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2021-01-28 05:25:19 följande:

    Varför måste vi gå ut EU och EES, vi kan väl minska det utomeuropeiska Asylmottagandet ändå? Vi är ju de som tar emot flest asylsökande per capita i EU och fortsätter att göra det år efter år. En stor anledning till att människor söker sig just till lilla mörka Sverige i norr är våra extremt generösa välfärdssystem som man får tillgång till så fort man kommer hit.


    Det som är poängen i "att gå ut EU" från kommentaren är endast för att påpeka att EU gör valen åt Sverige vi har inte makten själva att påverka var situation med invandringen hehe. Och jag hade det uppvaknandet förra året, jag tror det var boken "the death of Europe" från Douglas murray som drog en väldigt bra snabbkurs i historia i Europa vad gäller invandringspolitik och så vidare. Kan rekommendera den till dig med. Sorry, jag är helt frälst i att lära mig nya saker från authoriteter så jag kan bli tjatig såfort jag börjar nämna boktitlar.

    Vi kan inte bestämma utan att lämna EU. Är vad han menar. Baserat på fakta inte åsikt.
Svar på tråden Hur ska vi få ordning i samhället igen?