• Anonym (Janej­)
    Wed 27 Jan 2021 15:58
    2056 visningar
    23 svar
    23
    2056

    Mår barn till skilda eller separerade föräldrar sämre?

    Vad tror ni? Vad har ni själva för erfarenhet? Och varför isåfall.

  • Svar på tråden Mår barn till skilda eller separerade föräldrar sämre?
  • Wed 27 Jan 2021 16:27
    #1
    +1

    Hur barnen mår handlar till 100% om hur föräldrarna väljer att hantera skilsmässan och tiden efteråt.

    Det handlar inte så mycket om stök, bråk och bök som man kan tro. Även tysta och stillsamma skilsmässor kan vara förödande om man använder sig av silent treatment, undviker att svara på myndighetspapper och vägrar förklara för sina barn om vad som pågår

    Kort sagt, den som hanterar skilsmässan som vettig vuxen och är en god förebild så mår barnet mycket bättre.

  • Anonym (M)
    Wed 27 Jan 2021 16:32
    #2
    +1

    För mig var det så hemskt när mamma och pappa bråkade att jag inget hellre ville än att de skulle skilja sig, sen var skilsmässan med flytt och allt nytt vad det innebär minst lika jobbigt. Familjen var sliten itu oavsett.

    Ja, jag tror att barn till skilda föräldrar generellt mår sämre, men jag tror också att skilsmässa ibland är nödvändigt och att de kanske mått ännu sämre om föräldrarna hållit ihop.

  • Anonym (Em)
    Wed 27 Jan 2021 16:38
    #3

    Jag har själv skilda föräldrar och har aldrig mått dåligt över det, har tvärtom uppskattat att ha två boenden och fyra familjer. De skilde sig tidigt och skaffade nya partners innan jag var fyra år så jag har varit en del i deras familjer sedan jag var liten.

    Nu är jag separerad och vi har ett bra förhållande. Äldsta barnet mår hur bra som helst, men den minsta, nybliven tonåring, tycker att det är lite jobbigt att flytta mellan samtidigt som han vill vara hos båda lika mycket. Vi försöker hitta en lösning på det.

    Men överlag har varken jag eller mina barn mått sämre av att ha skilda föräldrar.

  • Anonym (eee)
    Wed 27 Jan 2021 16:41
    #4
    +1
    Anonym (Janej) skrev 2021-01-27 15:58:42 följande:

    Vad tror ni? Vad har ni själva för erfarenhet? Och varför isåfall.


    Det finns forskat på detta så kanske bättre du läser det än enskilda människors svar härinne? 

    Blir inte alltid rätt när man ska "tro" en massa. 

    Här är något att börja med:
    www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sa-far-du-det-att-funka-for-barnen-vid-vaxelboende

    onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apa.14004 
  • Anonym (.)
    Wed 27 Jan 2021 16:42
    #5

    Vill du veta generellt finns det rätt många större undersökningar som visar att de mår ungefär som alla andra barn som lever i kärnfamiljer.

    Mina barn sa så här: "Det är så himla bra för nu har vi två glada föräldrar".


    De ansåg att de fortfarande hade EN familj fast på två olika ställen. Alltså inte speciellt långt från den typiska kärnfamiljen.

    Fördelen de hade var att de fick TVÅ julaftnar, TVÅ födelsedagsfirande. Två av det mesta där barn i kärnfamiljer bara får ETT. Det är alltså inte enbart död, pest, pina och elände med skilsmässor och för skilsmässobarn.

    Skilsmässan var väl som för de flöesta andra. Det fanns orsaker till varför vi separerade. Samarbetet gnissade ibland, ibland väldigt mycket och ibland gick allt som smort. Precis som i vilken kärnfamilj som helst.

  • Anonym (Q)
    Wed 27 Jan 2021 16:52
    #6
    +1

    Ja, generellt sätt så är det så, i jämförelse med barn till föräldrar som håller ihop. MEN dessa barn har föräldrar som inte trivs med varandra och de hade ju inte gjort det även om de fortsatte som par. Barn som har föräldrar som mår bra tillsammans klarar sig bättre, är kanske ett sannare påstående. Lägg därtill att det ofta är en klassresa neråt att skilja sig och tyvärr lever vi i ett samhälle där barn klarar sig sämre under sämre socioekonomiska förhållanden. Rent statistiskt då, vilket inte är applicerbart på individnivå.

    Att leva med våld eller psykisk misshandel är aldrig bra och då har barnen det förstås bättre efter en skilsmässa om det innebär att detta upphör. 

  • Anonym (Anna)
    Wed 27 Jan 2021 16:56
    #7
    Anonym (Janej) skrev 2021-01-27 15:58:42 följande:

    Vad tror ni? Vad har ni själva för erfarenhet? Och varför isåfall.


    Vissa mår sämre, andra bättre. Det viktigaste är att barn har kärleksfulla, ansvarsfulla föräldrar som sätter barnens mående i fokus, sedan om de lever ihop eller inte är inte det viktigaste. 
  • Anonym (Janej­) Trådstartaren
    Wed 27 Jan 2021 18:26
    #8

    Tack för era svar. Har så dåligt samvete mot barnen men vill separera, men känns som alla andras föräldrar bor ihop och så ska jag utsätta våra barn för detta. Att de ska känna sig avundsjuka på kompisarna samtidigt som jag inte orkar hålla ihop längre.

  • Anonym (Skils­mässob­arn)
    Wed 27 Jan 2021 18:53
    #9

    Mina föräldrar skilde sig tidigt och mamma var länge ensamstående och jag bodde varannan helg hos pappa. Inget jag tyckte var konstigt eller mått dåligt av. Det jag led mest av var att vi hade det dåligt ställt. Skulle jag själv skilja mig skulle levnadsstandarden dras ner rejält även för mina barn än om jag har det betydligt bättre ställt än vad min mamma hade det.

  • Anonym (A)
    Wed 27 Jan 2021 19:01
    #10
    Anonym (Janej) skrev 2021-01-27 15:58:42 följande:

    Vad tror ni? Vad har ni själva för erfarenhet? Och varför isåfall.


    Ja. Det finns gott om forskning. Googla, du kanske lär dig nåt.
Svar på tråden Mår barn till skilda eller separerade föräldrar sämre?