Forum Familjerätt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Kostnad för resande vid umgänge

  Fre 12 feb 21:28 Läst 0 gånger Totalt 3 svar
  Anonym (:))
  Visa endast
  Fre 12 feb 21:28

  Okej, min medförälder, mitt barns andra förälder ska flytta dryga 13 mil bort. (Dvs ca 9 mil längre ifrån varandra än vad vi bor nu) och gör detta av ekonomiska skäl, jag har godtagit flytten eftersom det inte kommer påverka de umgänge jag har med vårt barn. Men det jag undrar över är kostnaderna för transport/resande. Den flyttande föräldern säger att hen kan bidra med en tredjedel av kostnaderna, vilket lämnar två tredjedelar kvar. Är det något jag är skyldig att betala eller är det den andre som ska betala? Hen är den som flyttat, vilket jag förstått spelar roll, men å andra sidan flyttade hen pga sin ekonomi. Så hen har alltså inte råd att bidra med mer än en tredjedel. Så är jag skyldig att betala? Kan hen kräva det av mig? Vi delar upp resandet och hen har sagt att hen kan resa så länge jag betalar majoriteten i så fall.

  Men vad gäller egentligen?

 • Anonym (Rr)
  Visa endast
  Fre 12 feb 22:25 #1

  Den som flyttar betalar umgängesresorna.

  Men har den inte råd, kan boendeföräldern dömmas att hjälpa till.

 • Anonym (:)) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 12 feb 22:46 #2
  Anonym (Rr) skrev 2021-02-12 22:25:19 följande:

  Den som flyttar betalar umgängesresorna.

  Men har den inte råd, kan boendeföräldern dömmas att hjälpa till.


  Det är boendeförälder som flyttar
 • Anonym (Sara)
  Visa endast
  Lör 13 feb 07:13 #3

  Den allmänna bestämmelsen är att båda föräldrarna ska bidra efter förmåga och med hänsyn till övriga omständigheter och att umgängesföräldern har huvudansvaret för umgängesresor. Det finns ingen fast bestämmelse om hur stor andel som var och en ska betala däremot anses mer än 10 mil vara en betungande utgift som innebär att boendeflräldern bör vara med och bidra till resan. Man kan också väga in en sån sak som att en förälder flyttar utan godtagbar anledning (godtagbar är tex arbetslös som flyttar för jobb eller om man flyttar till en ny partner, ellerom flytten anses bäst för barnet). Men det innebär inte att den som flyttar utan godtagbart skäl nödvändigtvis ska betala hela resan bara för det.

  Det finns alltså ingen färdig uträknng utan man ska bidra efter frömåga och övriga omständigheter och umgängesföräldern har huvudansvar och boendeförälderns ansvar ökar om avståndet är stort. Men det handlar ju om attkomma öveeens eller om att lösa frågan i en tvist.

  Har man svårt attkomma överens kan man få samtal med stöd av familjerätten lch de kan pckså hjälpa er att skriva ett avtal om det nikommer överens om (famiöjerätten är dock endast samtalsledare pch kan j te besluta något).

  Så har jag tolkat det hela utifrån vad jag läst mig till i olika forum, juristsidor mm , men du kan ju prata med famiöjerätten för attfå mer på fötterna från de som jobbar med såna frågor, eller en jurist.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll