• SweetJune

    Förskoleålder - vilka tider går era 1.5-2.5 åringar?

    Hej!

    Jag undrar vilka tider era 1.5-2.5 går på förskolan och hur det fungerar? Vår 18 månaders skolades in nyligen och är ledig varje onsdag. Lämnar vid 8 eller 9 och hämtar oftast vid 15 eller 14. Men tänker ex förlänga till 15.30 men vet inte om det blir för mkt. Det verkar gå bra hittills. Äter inte så bra men i början åt han inget och nu äter han lite iaf.

  • Svar på tråden Förskoleålder - vilka tider går era 1.5-2.5 åringar?
  • Hallonpaj83

    Följer

    Min tjej är 12 mån, å står inte ens i kö till förskolan. Tror inte att små barn har det bäst på förskola, utan att de har det bäst med mamman så länge de kan

  • Berguven

    Nu har jag inte barn i den åldern än men jobbar som förskollärare och jag skulle säga att de flesta barn i den åldern går 8-16 måndag-fredag. Sedan finns det de som går 9-14 och de som går 7-17, men rent generellt skulle jag säga att 8-16 är vanligast :)

    Men jag tycker inte du ska fokusera på vad alla andra har för tider utan på vad ni har för behov och hur ert barn mår av situationen. Det blir lätt att man som förälder får dåligt samvete när man jämför sig med andra föräldrar. Men alla har man olika förutsättningar. Lycka till :)

  • Eliiineliiin

    Min går ca 0730-1430. Det är nog precis vad hon orkar. Sen oftast en halv dag i veckan när mormor hämtar. Men de flesta barnen går längre på hennes avdelning.

  • Semlan3

    Mina barn 2,5 och 4 år har gått 7-14 eller 7- 13.15. Nu har jag varit sjukskriven och kan inte hämta barnen, då har de gått 7-15 och det har också fungerat fint.

  • Ariellan

    Min 2.5-åring går 8.30 - 14.00 måndag till torsdag och sen 8.30-13.30 på fredagar.

  • AMCG

    Mina har tyvärr fått gå 10 h eftersom jag pendlar långt. Nu är det bättre när jag jobbar hemifrån (ca 07:30-16:30 plus/minus beroende på komptidsbehovet). Har inga släktingar som kan hämta tidigt tyvärr. De har klarat det fint. Skulle önska de kunde gå kortare dagar men när jag har möjlighet så får de det emellanåt.

    Mamma-med-dåligt-samvete

  • Hunny B

    8:30-14:15 varje dag mellan 1,5 och 2 år. Sedan ökade vi till ca 8:15-15 till 3 år och därefter 8-15:30. Kanske hade kunnat ha längre tider vid en ledig dag i veckan men tyckte det var bättre för kontinuiteten första året i alla fall att gå alla dagar i veckan då det ändå var så mycket frånvaro på grund av alla sjukdomar som avlöste varandra.

  • Catnap

    Mina barn är 1,5 och 2,5 och de går oftast 8:15-14:45. Får såna skuldkänslor om jag hämtar senare, men det kanske är obefogat?

  • nnnnnnnn

    När våra varit så små har de gått ca 25 h, men oftast 1-2 längre dagar tex 7-17 en dag och sen 3 dagar 9-14.
    Efter den långa dagen har de varit helt lediga eller börjar senare ca 9-10.

    Den långa dagen har varit trött och grinig såklart, bara hem, mat, bad, sova. Men då har man "tjänat in" en ledig dag så det har det varit värt, enligt oss.

    Vi föräldrar har omlottat våra tider tex en jobbar 9.30 - 18.30 och lämnar, andra har jobbat 06.00 - 13.30. Vi har flextider båda och kan jobba länge en dag och gå hem tidigare en annan. Så den långa dagen har vi passat på att jobba undan och ena har jobbat 06.00-16.30 och den andre 07.30-17.30

  • syntharen

    Min 2-åring och 4,5-åring går från 7.45 ca till 15.00 (pappan lämnar för jag börjar jobba 7.00, han börjar senare och jag slutar jobba kl 14.30 så jag hämtar), det är rätt lagom tid, tycker vi.

  • nernu

    Sju timmar varje dag.

    Vet ju inte alls vilken situation ni har så det kanske inte är möjligt. Men jag hade tagit bort den lediga onsdagen och splittat den tiden så att det blir kortare tid varje dag istället. Känns som att många tycker att det är nice att vara ledig på fredagar till exempel men jag tänker absolut att det är viktigare för små barn att få kortare dag.

  • 10oktober

    När sonen var i den åldern gick han tre dagar i veckan 07:30-15:30. Jag och min man var hemma torsdag resp fredag. Inga konstigheter för honom :)

  • Knepochknåp

    Det är nog viktigt att man som förälder inte stirrar sig blind på hur andra gör. Förskolan finns till för de som arbetar (och föräldralediga, arbetssökande..) och föräldrar har barnen på förskolan de tider de arbetar. Det är lätt att man som förälder får dåligt samvete över barnets vistelsetider. Har man möjlighet kan man ju gå ner i tid, jobba omlott med en eventuell andra förälder osv.

    Jag håller med ovanstående här som också jobbar på förskola att det vanligaste är 8-16, men det finns såklart barn med längre dagar och kortare. I min barngrupp lämnar oftast ena föräldern och den andra hämtar och båda arbetar heltid så de går ju omlott med sina scheman lite.

    Jag själv gick ner till 75% när mitt barn började förskolan för att ge kortare dagar. Nu är barnet 4 och vill oftast stanna när jag kommer och hämtar :)

  • Kompisen

    Mina tjejer (4 och 2 år) går 6.30- ca 16.00, det funkar bra för oss. Är ensamstående och jobbar heltid.

  • Jw83
    Hallonpaj83 skrev 2021-02-21 10:14:49 följande:

    Följer

    Min tjej är 12 mån, å står inte ens i kö till förskolan. Tror inte att små barn har det bäst på förskola, utan att de har det bäst med mamman så länge de kan


    Hur länge får dom vara hemma med pappa?
  • Solen123

    Min första gick 6-16.30 från 18 mån

    Nu går han 15 h i veckan, är snart 5 år. Fortfarande hemma med andra barnet på 2 år. Kommer vara hemma till 3e föds. Så andra barnet kommer också gå 15h i veckan vid 3 år ålder.

  • Hallonpaj83
    Jw83 skrev 2021-02-21 19:57:10 följande:

    Hur länge får dom vara hemma med pappa?


    Han vill ha hand om henne ett par månader i sommar, vilket såklart är helt okej. Menar bara att jag anser att mindre barn mår bäst hemma där de hela tiden får odelad uppmärksamhet. Men vet att många anser att det är bra att skolas in tidigt.
  • AMCG
    Hallonpaj83 skrev 2021-02-22 08:20:27 följande:

    Han vill ha hand om henne ett par månader i sommar, vilket såklart är helt okej. Menar bara att jag anser att mindre barn mår bäst hemma där de hela tiden får odelad uppmärksamhet. Men vet att många anser att det är bra att skolas in tidigt.


    Är inte åsikten ?bra att skolas in tidigt? egentligen bara en ursäkt för att styrka det val som en del föräldrar måste ta för de inte har möjlighet att vara hemma längre och därmed dämpa sitt dåliga samvete? Det ligger i människans natur att i efterhand (och undertiden) försvara sina beslut oavsett om de var dåliga eller bra (att köpa ett hus som rasade dagen efteråt var kanske inte så smart men köparen har ändå en förmåga att förvara beslutet. Det är så vi människor är programmerade).

    Behovet av att socialisera med andra barn kan man lika gärna göra genom att hitta barn att umgås med på veckor och helger istället för att gå i förskolan (allt blir vad man gör det till).

    Vi skolade in våra barn tidigt på grund av ekonomiska skäl. Jag hymlar inte med att jag personligen tyckte det var för tidigt.

    Det är väldigt fint att ni har möjligheten att låta ert barn vara hemma längre. Vi är bekanta med ett par där den egna jobbat skift och de kan dra ut på ledigheten genom att pappan har barnet när han har ledigt och mamman jobba de dagarna. Galet smidigt.
Svar på tråden Förskoleålder - vilka tider går era 1.5-2.5 åringar?