Inlägg från: Anonym (F) |Visa alla inlägg
  • Anonym (F)

    Min sambo får mig att känna krav

    Mrs Moneybags skrev 2021-02-23 14:52:21 följande:

    Det beror ju på hur länge man har tänkt att bo ihop också. Värmen kommer dig och ditt barn tillgodo också, och det är klart att det kostar att bo inklusive värme och andra nödvändigheter. 

    Men jag förstår ditt perspektiv. Det kanske är så att er relation inte är redo att "go all in" så att säga. 

    Hur mycket kostar det att hyra ett halvt hus i ert område? Jag bor i Stockholm, så här kostar det multum att hyra en villa. Men det är säkerligen betydligt billigare på andra håll i landet. 5000 kr i månaden är ju ett väldigt billigt boende i mina öron. Men jag kan som sagt vara färgad av att jag bor i storstan. 


    Jag betalar ju halva elen, jag betalar hälften av alla driftskostnader + försäkring. Du kan inte jämföra allt med Stockholm, alla bor inte där. Här i denna stad och område kostar det ca 4000kr var i driftskostnader. Ev amortering får han stå för själv. Men räntan delar vi självklart rakt av.
  • Anonym (F)
    Drottningen1970 skrev 2021-02-23 15:15:35 följande:

    Å andra sidan är ju även du och barnet beroende av att pannan funkar...


    Ja men fråga vilken bank eller jurist som helst så ska du se att dom svarar att du absolut inte ska betala sådant som renoveringar och annat som tillkommer och ökar värdet på huset. Det är pengar du kanske aldrig mer få se röken av och det blir bara till husägarens fördel. Det känns som du bara hackar på mig och försöker leta fel.
  • Anonym (F)
    Anonym (Grabb) skrev 2021-02-23 15:45:50 följande:

    Det finns ju många frågeställningar här, somliga mer krasst ekonomiska och somliga lite mer "känslomässiga".

    I sak så håller jag med dig TS. Huset är din sambos, han har bott där i  6år själv innan du flyttade in. Ni var överens kring premisserna när ni blev sambos. Har han varit ensam husägare under så pass lång tid så torde han förstå att ett hus kan kräva ett långsiktigt planerade, gällande exempelvis underhåll och reparationer, och därmed även kanske ett sparande ("underhållsfond").

    Men nu två år in i relationen så verkar din sambo ha ändrat inställning, både till kostnader hänförliga till huset och boendet, men även kring ditt arbete och anställningsgrad.

    Det spelar ju inte så stor roll vad alla vi andra tycker och skriver. För detta handlar om privatekonomi, något där de två parterna skall vara rimligt överens.

    Om det nu är så att din sambo tjatar om ditt arbete och om "hus-kostnader" så pass otta som 2ggr/vecka då är det nog läge att sätta er ned, sätt av tid, och gå igenom detta ytterligare än gång.

    Mina erfarenheter är; att ständigt diskutera ekonomi, budget, inkomster och utgifter där endera part ständigt hävdar "mitt" och "ditt" när man lever i en relation är ett ypperligt sätt att ta död på en relation... Då är det bättre att ta diskussionen, ta tjuren vid hornen, var inställd på att man kommer kanske inte vara 100% överens om allt, men önskar man leva tillsammans så får man hitta olika lösningar.


    I det här fallet så är ju huset hans hur mycket han än skulle hävda att det är lika mycket mitt. Skulle han sälja huset skulle han enligt beräkningar få ca 1,2 miljoner i handen efter skatt. Varför ska jag låna pengarna när det finns ett sådant övervärde i huset? Sådana saker som panna, tak, dränering mm tycker jag att man kan låna på huset för att fixa. Det jag inte tycker är ok att låna på huset är för bilar, resor, bröllop osv. Jag håller med dig om att vi måste diskutera det här en gång till.
  • Anonym (F)
    Lönnsirap skrev 2021-02-23 15:22:41 följande:

    Jag tänker att ni har olika syn på ditt bidrag och att det faktiskt är väldigt rimligt att inte ta ett lån i en fastighet som man inte äger. Jag tänker att mycket vill ha mer och att det faktiskt är så att din sambo har en helt annan syn på vad som är rimligt än vad du har. Det är å andra sidan rimligt att betala till en fastighet som man bor i.

    Personligen tycker jag att folk ibland är idioter och utnyttjar varandra och att det är viktigt att skydda sin framtid.

    Hur mycket mer är det tänkt att du ska bidra med? Tänker han att han bär dina kostnader och att ni tillsammans ska rusta upp huset, eller tänker han att det är så att ni bor ihop och att det faktiskt är rimligt att du bidrar med.

    Det är ju ändå så att ni nu är i en lågintensiv konflikt eftersom han två gånger i veckan försöker få dig att göra något du inte vill.

    Rent krasst då tär det på ett förhållande. Att vara sambo ska vara på bådas villkor och fungerar inte villkoren kommer det inte att hålla. Det betyder dock inte att man ska gå med på massa saker som man inte är ok med.

    Det kan vara en kompromiss att bo i hus, dyrare än man tänkt sig, men att ta ett lån för 60 000 för något man inte kommer äga är väldigt mycket pengar att lägga på en kompromiss. Det är en extra hyra på 15 000:- kronor per år, utslaget på 4 år.

    Då tror jag mer på att omfördela det belopp som TS ska betala. För det är ju antagligen mer än pannan som kommer ryka.

    Jag tänker att man får hitta en summa som är rimligt att föra över till den andre om det inte är ok som det är. Men absolut inte att ta lån.


    Det är han själv som räknat ut vad jag ska betala varje månad. Allt är delat på hälften utom ev amortering. Så ?bidraget? har han själv satt. Ja det är fullt rimligt att inte låna pengar till någon annans hus som enbart kommer gynna han vid ev försäljning. Det är nog bara ett fåtal som skulle göra något sådant korkat. Jag har t.o.m. pratat med bank om detta som starkt avråder från att investera i hans hus.
  • Anonym (F)
    Anonym (D 2) skrev 2021-02-23 18:03:32 följande:

    Vad hade du för kostnad för mat och boende innan ni flyttade ihop och vad ligger den på nu? Det känns inte rimligt ifall konsekvensen av att man flyttar ihop är att den ena får mer pengar över än vad den hade innan och den andra mindre. Kanske läge att föreslå att ni flyttar till något mindre där du har råd att betala hälften?


    Jag betalar redan hälften av allt och jag har råd med det, hur många gånger ska jag behöva skriva det? Jag har ca 8000 kr kvar efter alla räkningar. Han har ca 15000 kr kvar efter han betalat halva sin del. Innan jag flyttade i hop med honom bodde jag i en billig hyres och hade utgifter på runt 8000 kr som nu.
  • Anonym (F)
    Anonym (D 2) skrev 2021-02-23 19:45:47 följande:

    Okej. Då har du alltså gått +-0 (rent ekonomiskt) på att flytta ihop medan han gått 8000 plus. För mig ser det väldigt orättvist ut. Det känns mer rimligt att fördela det så att ni båda vinner ekonomiskt på att bo tillsammans.


    Jag bryr mig inte om att han går mer plus nu än förr, självklart gör han det när han delar sina utgifter med någon. Men det jag inte går med på är att jag ska låna sådana stora summor till något som kommer tillhöra huset vid en ev försäljning. En ny panna kan öka värdet för honom speciellt från det man köper den och kanske 8 år framåt, med tanke på att en panna håller kanske 15-20 år, den han har nu är på sitt 17 år.
  • Anonym (F)
    fröken88 skrev 2021-02-23 20:49:32 följande:

    Hej TS! Jag får nog säga att jag instämmer i att du inte ska betala mer. Huset är hans och därför ska amorteringar och renoveringar (investeringar) av huset bekostas av honom.

    Jag får väl dock säga några varnande ord (tough love). Jag tycker som sagt att oavsett om du jobbar 50 eller 100 procent så ska du betala som idag och det är fint att du trivs med ditt jobb och att din ekonomi går ihop, men glöm inte att jobba 50 procent verkligen påverkar ekonomin långsiktigt - inte minst pensionen. Det går runt säger du, men har du ett långsiktigt och kortsiktigt sparande? Du hade en billig hyresrätt tidigare, men om relationen tar slut eller blir särbos är det då lika enkelt att hitta en lika billig hyresrätt?

    Jag får också peppa dig lite - du kan faktiskt börja fundera på vad för jobb du skulle vilja ha, söka jobb och sedan välja ett som du verkligen vill ha. (Eller om det går förhandla upp tiden till 100 procent?). Det är inte omöjligt. Förändring är läskigt, till och med positiv förändring kan kännas läskig, men jag skulle råda dig att verkligen tänka långsiktigt framförallt med tanke på ekonomin  (även det inte inte innebär att du betalar mer för boendet än idag). Lycka till!


    Jag förstår vad du menar och tack för din omtanke, men jag resonerar nog inte som dom flesta. Idag vet vi inte hur pensionen kommer se ut för oss födda på 80-talet. Jag har närstående som jobbat heltid hela sitt liv som tex undersköterska och har iallafall nästan lägsta pensionen, dom är utarbetade och har förslitningar här och där. Det här med pension är lite skrämselpropaganda för att folk ska jobba häcken av sig och göda staten med pengar. Ett annat exempel är min far som jobbat hårt som sprängare i alla år, har oftast fått hyfsade löner men har idag en pension på 9500kr. Hans kropp är helt förstörd och han har värk varje dag. Sen har han såklart sparat det som gått och tar kanske ett par tusen extra i månaden men jag anser detta pensionssystem är rena skämtet.
  • Anonym (F)
    Anonym (Kicki) skrev 2021-02-23 22:02:38 följande:

    Vet inte riktigt varför du citerade mig i det här inlägget när du inte svarar på det jag skrev. Men din syn på ert samboskap verkar inte lira med hur han ser på saken. Köper du in dig i iaf en del av huset så är det din säkerhet och ni kan gemensamt göra renoveringar och investeringar och betala utefter ägandeskap. Att bo som ?hyresgäst? är oftast inte något man gör långsiktigt utan mer som en prova på period. Det beror ju på just sånnahär saker.

    Du skrev i nått annat inlägg att han inte behöver tänka på en massa hushållssysslor för du sköter allt sånt. Jag tycker det är lite sorgligt att du väljer att jobba 50% och sen går hem och gör allt hemarbete gratis...


    Blev nog lite fel där, kan inte denna sida riktigt. Jag väljer inte att jobba 50% utan gör det i väntan på att kanske få mer jobb där jag jobbar. Jag har vart på så många dåliga arbetsplatser och den här trivs jag med och kommer inte ge upp i första taget. Så jag väljer ju inte att jobba 50% egentligen utan Jag har tagit det jag fått. Hushållssysslorna gör jag just nu för att jag har mer tid hemma och tycker att jag kan göra dom för att vara snäll. Men skulle jag gå upp på 100% så kommer han få göra hälften.
  • Anonym (F)
    Jemp skrev 2021-02-23 22:10:37 följande:

    Nej du kanske inte ska göra investeringar i hans hus, men jo, jag tycker det känns fullt rimligt att han önskar att du tar en större del av ekonomiska ansvaret. Han är ju inte emot att du köper in dig, som jag förstår det? Utan det är du som prioriterar bort det och alltså själv ta beslutet att han ska stå för större del av boendekostnaden.


    Fortfarande så betalar jag hälften av allt utom amortering. Boendekostnad och kostnader för underhåll är helt skilda saker. Jag prioriterar inte bort något, det är ju inte så att en 100% tillsvidareanställningar växer på träd i dag. Jag har en tillsvidare på 50% och hoppas på 100% med tiden, folk går i pension osv men just nu är det som det är.
  • Anonym (F)
    Jemp skrev 2021-02-23 22:46:22 följande:

    Jo du prioriterar bort det iom att du inte ens söker jobb. Trots att flera år har gått och att ni diskuterat att du ska köpa in dig när/om du har en heltidstjänst.

    Det låter som att ni har olika bilder kring huruvida nuvarande lösning är långsiktig eller om ni väntar på att kunna påbörja mer gemensamt ägande/ansvar.


    Jag tänker inte söka mig till ett annat jobb för jag trivs alldeles för bra för att kasta bort det här jobbet för att kanske få ett jobb jag kommer vantrivas på och kanske inte ens klarar av, har hänt innan jag hittade det här jobbet och det blir ju inte heller bra för då kanske jag inte jobbar alls mer.
Svar på tråden Min sambo får mig att känna krav