• Limeblad
    Anonym (Mama) skrev 2021-02-24 21:59:49 följande:

    Jodå. I många landsting är de väldigt frikostiga med vul, det är bara att be om ett. Var med i en gravidgrupp på facebook med kvinnor från hela landet, de flesta fick göra vul utan någon särskild anledning.


    Skadar inte att fråga men i Stockholm får man inte. De är väldigt högt belastade av de nödvändiga ultraljuden.
  • Limeblad
    Anonym (Mama) skrev 2021-02-24 22:13:54 följande:

    Jodå, det får man! Jag och flera vänner har gjort det under pandemin.


    Konstigt. Jag blev nekad under pandemin.
  • Limeblad
    Anonym (Mama) skrev 2021-02-24 22:23:53 följande:

    Märkligt. Ingen jag känner har blivit nekad. Själv bad jag inte ens om vul, så bara att min mens varit lite oregelbunden (diff på typ en vecka) så de gjorde ett för att datera.


    Kanske beror på mvc. Går på BB Stockholm Family som inte har eget ultraljud utan skickar till Mama Mia (som nekar alla remisser som är onödiga).
  • Limeblad
    Anonym (xx) skrev 2021-02-26 08:45:41 följande:

    Vad finns för risker med tidigt VUL? Såg någon info från Strålskyddsmyndigheten (?) att de avrådde från alla ickenödvändiga ultraljud...?


    Man kan inte vara säker på om den värmealstring som ultraljud innebär påverkar cellerna eller inte. Fostret är ju insett känsligt stadie tidigt i graviditeten.
  • Limeblad
    Anonym (xx) skrev 2021-02-26 09:27:50 följande:

    Forumet skickade mitt inlägg för tidigt.

    Ah, är det så. Det är ju något att tänka på när jag funderar på VUL kanske. Vill bara veta att allt är bra då jag oroar mig så för missfall, men är det risker för fostret att göra det känns det ju inte så bra kanske...


    Du får läsa på extra och fundera vad som känns bäst för dig. Det kan vara risk för fostret men det kan ju vara så att det inte är det. Som jag uppfattat det finns det inte så mycket forskning på området så man kan varken säga bu eller bä. Jag valde ju som sagt att göra tidigt VUL ändå men det var ju min riskvärdering.
Svar på tråden Få tidigt VUL?