• Ik96

    Letrozol 2021

    Hej!

    Jag hoppar in här också!

    Blev diagnostiserad med pcos idag och fick letrozol utskrivet. Har en dotter på 3 år som vi blev gravida med direkt men efter besöket idag på gyn känner jag mig både förvirrad, orolig och lite lost. Känner att jag nästan helt har glömt vad läkaren sa idag för jag blev lite chockad och ställd. Hur används letrozol och hur ska man ta det? 

  • Ik96
    Varbergstjej skrev 2021-04-08 15:11:34 följande:
    Hej! Välkommen hit!

    Åh, jag förstår dig. Det är mycket information att ta in!

    Först och främst är det skillnad på PCO och PCOS. PCO innebär policystiska ovarier, alltså många små äggblåsor på äggstockarna. Ser ut som ett pärlband ungefär. Har man även manlig hårväxt, acne eller övervikt som är svår att bli av med så kan man ha PCOS.

    När man har PCO eller PCOS är det svårt för kroppen att få till en ägglossning för egen maskin. Det beror helt enkelt på att kroppen inte producerar tillräckligt mycket östrogen för att en äggblåsa ska kunna växa sig stor och stark och sen släppa. Det är väldigt vanligt att man får positiva utslag på äl-test för att kroppen försöker starta en ägglossning, men att ägget sedan inte släpper. Den goda nyheten är att du har en jättefin äggreserv! När man har PCO eller PCOS finns det massa ägg, utmaningen är att få dem att släppa. Man kan självklart bli gravid när man har PCO eller PCOS för egen maskin utan hjälp, men det är svårare då man ofta har oregelbundna cykler (svårt att veta när man har ägglossning), utebliven mens eller faktiskt saknar ägglossning helt.

    För att få äggen att släppa kan man stimulera ägglossning med hjälp av letrozol. Man brukar börja med enkel dos, alltså en tablett om dagen. Tabletterna äter man mensdag 3-7 (alltså 5 dagar). Sen brukar man få gå på VUL för att se om en äggblåsa växt till sig. Funkar det inte så ökar man dosen till nästa gång, alltså två tabletter per dag mensdag 3-7. Man behöver inte ta det med mat, men man ska ta tabletterna vid samma tid varje dag.

    Det kommer fixa sig det här, jag lovar dig! Du behöver, precis som vi andra här, bara en skjuts i rätt riktigt :)
    tack för bra information och pepp! :D
  • Ik96

    Känner mig lite lost med det här med letrozol. Jag hämtade ut tabletterna idag och receptarien var noga med att säga att det är bara en dos (trots att det är 30 tabletter i förpackningen). Men vad jag har läst i olika forum så äter ju många flera enkeldoser innan man eventuellt ökar. Vad har ni för erfarenhet? Började fundera på vad läkaren sa till mig förra veckan och hon sa att man skulle "ge det lite tid" och nu tolkar jag ju det som att man inte bara ska testa en dos och sen gå vidare.

  • Ik96
    Varbergstjej skrev 2021-04-12 20:29:22 följande:

    Hej, jag förstår inte riktigt vad du menar?

    Minsta antalet tabletter som finns i en letrozolask är 30st, det är därför du fått så många. Enkeldos är 1 tablett dagligen i 5 dagar. Gyn gör bedömning om du svarar bra med enkeldos, eller om du behöver höja :)


    Hej!

    Jo det jag funderar på om man verkligen bara kan testa en enkeldos och om det inte fungerar så ska man eventuellt höja dosen. På apoteket sa hon att jag bara skulle använda dom fem tabletterna och sen lämna in resterande. Jag tänker spontant att kan man inte testa att ta en enkeldos fler än en gång? Känns inte riktigt som man kan utvärdera det annars :)
  • Ik96
    Varbergstjej skrev 2021-04-12 22:12:45 följande:

    Det bestämmer din gynekolog beroende på hur din kropp svarar. Men visst kan man äta enkeldos flera gånger :)


    Ja jag får höra med läkaren hur det är tänkt! :)
  • Ik96

    Är på cd19 idag och inne på fjärde dagen med låg temp (Ca 36.2 grader). Känner symtom som borde kunna vara ägglossningen men då borde väl tempen höjas snart? Någon mer som varit i samma sits?

  • Ik96
    siiimbooo skrev 2021-06-16 12:37:16 följande:

    Hej!

    BIM -3 här och tog ett RFSU test imorse, anade mig se något igår och fick detta. Vad tror ni??? Är dem kända för spökstreck??! vill inte tro att jag är det innan clearblue digital..


    Ser väldigt positivt ut! :D
  • Ik96


    Hade hoppats på en kraftig temperaturstigning idag men icke.. Tror ni det är kört eller kan jag har haft ägglossning i helgen ändå? Har tagit äl-test hela helgen men inga positiva vilket jag tyvärr aldrig haft heller. Har haft ganska kraftig PMS också som jag brukar känna av i mitten av cykeln så jag har ett litet hopp ändå att det kanske har blivit en ägglossning men i och med dagens temp så blev jag osäker.
  • Ik96
    Magdalena88 skrev 2021-06-28 21:49:19 följande:

    Är tyvärr helt okunnig i tempande men har du haft sekret och andra känningar?

    Jag verkar inte ha fått någon ÄL denna månad. Undrar om det beror på att jag hade för många äggblåsor som växte denna månad. Gyn kunde se 3 växande på en sida och 2 på andra?


    Nej inte mycket sekret men det har jag inte haft tidigare heller. Ganska sparsamma iallafall och aldrig så mycket som man "ska" ha. Det säkraste jag har att gå på är mina PMS-besvär som jag också haft som en tydligt tecken när jag fått ägglossning bekräftat tidigare. Väldiga humörsväningar, acne, huvudvärk och en enorm trötthet. Har haft en väldigt ojämn temp tidigare cykler mellan mens och ägglossning där tempen har varit väldigt låg. Denna cykel är det mer jämn med en liten dipp igår. Hoppas så att tempen ökar imorgon!
  • Ik96
    Gulgja skrev 2021-07-15 19:19:03 följande:

    Hej!

    Finns det någon kvar i tråden? Jag påbörjade min andra Letrozol kur och undrar om ni vill följas åt?


    Jag är kvar i tråden :) jag har tagit två enkeldosor men ingen ägglossning har skett. Väntar nu på mensen så jag kan testa dubbeldos denna månaden.
  • Ik96
    Gulgja skrev 2021-07-15 22:24:28 följande:

    Åh Hej!

    Okej spännande. Första omgången för mig resulterade i en mogen äggblåsa och så fick jag Ovitrelle för att ägget skulle släppa. Tyvärr blev det ingenting första omgången. Denna omgång får vi se hur det blir, ska på VUL på måndag.

    Jag får Letrozol för att "boosta" min egna ägglossning. Hur är det för dig?


    Så spännande! Min gyn erbjuder inte vul så jag har bara fått gå på äl-test och tempning för att utesluta att jag inte fått någon ägglossning.

    Ja samma för mig. Dock har jag ett barn sen innan som blev till utan problem och jag hade inga tecken på pcos då. Så när jag fick diagnosen i våras så kom det lite som en chock. Slutade med p-piller i början på förra sommaren och märkte ganska snabbt att mensen krånglade. Den kunde utebli i flera månader så då kollade jag upp det. Har varit ganska nedstämd av detta då det känns så konstigt och märkligt att jag fått dessa besvär när jag inte haft det innan första barnet. Har du barn?
  • Ik96
    Gulgja skrev 2021-07-19 12:38:30 följande:

    Det visste jag faktiskt inte, att man kunde få barn och sedan utveckla pcos. Kanske var så att du redan hade det innan du fick ditt första barn. Oavsett vad så hoppas jag det går bra.

    Var i din cykel är du nu? Tar du Ovitrelle eller bara Letrozol?

    Jag


    Enligt min läkare så säger hon att jag alltid haft det vilket jag tycker känns konstigt då jag aldrig haft problem eller symtom innan jag blev gravid och tidigare. Men oavsett så försöker jag gilla läget och ge mig själv de bästa förutsättningarna att bli gravid igen även om det verkar krångligare denna gången. Jag kör bara med letrozol än så länge och väntar på mensen som ska komma vilken dag som helst så jag kan starta min första dubbeldos sen.

    Hoppas att det är bådas tur snart att plussa! :)
  • Ik96
    Sola13 skrev 2021-07-19 14:18:29 följande:

    Hej,

    jag följs gärna åt! Fick bekräftat pcos i våras, testade först en enkeldos av letrozol som inte fungerade alls. Andra och tredje gången körde jag dubbeldos, fungerade jättebra, ägglossade och hade cykler på runt 29 dagar. Tredje gången med dubbeldos fungerade inte, men kändes inte så konstigt för att jag var inne i en väldigt stressig period med jobb osv och mådde ständigt dåligt, så inte märkligt om kroppen reagerade på det. Nu är det sommarstängt hos min gynekolog, men har fått letrozol så att jag kan köra vidare själv och ta ägglossningstest. Förra månaden verkade det fungera bra för hade en cykel på 29 dagar igen (vilket jag bara haft de två gånger jag fått bekräftat äl hos gyn), tyvärr inget plus dock! Men nu är vi taggade och kör igen, tog dubbeldos cd 3-7, förhoppningvis leder det till ägglossning 23-25 juli någon gång! :)


    Kul att få följa dig också! :)
Svar på tråden Letrozol 2021