Goda recept med linser och bönor?
Skulle vilja ha goda och enkla recept med linser och bönor. Behöver inte vara vegetariska.
Skulle vilja ha goda och enkla recept med linser och bönor. Behöver inte vara vegetariska.
jag brukar fylla ut tex. köttfärssås med cirka 1, 5 dl röda linser. blir jättegott och mustigt!!!
linssoppa på röda linser, purjolö, morötter, zucchini, paprika, sambal oelek eller så kan man krydda med indisk akryddor som tex. garam masala eller så nöjer man sig som den är, gött!
Linsoppa
Vegetariska recept - Frestande linssoppa
4 port
Ingredienser:
1 liter vatten
0,5 dl råris
1 tsk havssalt
1 stor finhackad lök
1 msk olivolja
2 dl röda linser
2 tsk paprikapulver
cayennepeppar
1 röd paprika
Gör så här:
Koka upp vatten och salt. Tillsätt det sköljda råriset. Låt koka under lock på svag värme 30 min. Tillsätt lök, linser, paprikapulver och olja. Koka ytterligare 10 min. Smaka av med cayennepeppar. Finhacka paprikan och strö över.
LINSPÅLÄGG
Smaksätt de kokta mixade linserna med mineralsalt. Tillsätt olja till påläggskonsistens. Blanda för vari-
ation linspålägget med t ex: pressad potatis, morotspuré eller mosad avocado.
Sallad på avocado, tomat & svarta linser (8 portioner)
6 tomater
250 g små svarta linser
1.5) tsk salt
2 citroner
2 msk persilja
1.5 msk olivolja
1 stor eller 2 små avocado
Koka linserna ca 15 -20 minuter
Tärna avocadon och tomaterna
Blanda linser, salt och persilja
Pressa saften ur citronerna och häll oljan över salladen
Blanda och servera.
Stekt gös med linser och rotfrukter
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
1 kg gösfiléer, ca 250 g per pers
2 dl vetemjöl
salt och peppar
smör och olja till stekning
3 st morötter
1/2 st fänkålsstånd
1 st gul lök
1 1/2 dl gröna linser
5 dl vatten
1 msk söt senap
1 msk smör
1 knippa(or) färsk persilja
1 knippa(or) färsk dill
salt och peppar
Lammkotletter med linser
Engelska matgudinnan Nigella Lawson, som snart kommer i svensk tv, gör det här receptet med små kryddiga korvar. Vi skruvar upp feststämningen ett varv och tar lammkotletter.
Vi hörs,
Jon Hansson
Aftonbladets cyberkock
INKÖPSLISTA
(4 personer)
8 lammkotletter, 800 g
2 msk smör/margarin
1 nypa timjan
1 nypa rosmarin
500 g vanliga grågröna linser
1 lök
1 stor vitlöksklyfta eller två små
1 dl rött vin
3 msk olivolja
3 msk hackad persilja
---
salt
peppar
SÅ HÄR GÖR DU:
1. Om du vill korta koktiden kan du lägga linserna i blöt några timmar men det är inte nödvändigt.
2. Ta fram lammkotletterna ur kylen så att de inte är iskalla när du ska steka dem.
3. Hacka persiljan fint.
4. Skala och hacka löken fint.
5. Fräs löken i oljan i en stor kastrull. Den ska inte brynas bara mjukna.
(Det ska vara en kastrull med lock men locket behövs inte medan du fräser löken.)
6. Häll i linserna och rör om. Häll i vatten så att det täcker med viss råge.
Sjud i en halvtimme under lock. Linserna ska bli mjuka men inte ett enda mos. Provsmaka då och då mot slutet av halvtimmen.
7. Sätt igång ugnen på 100 grader.
8. Krydda lammkotletterna med salt, peppar, timjan och rosmarin.
9. Mosa till vitlöksklyftan lite lätt med bredsidan av en kniv eller liknande. Pilla bort skalet.
10. Värm smöret i en stor stekpanna och stek kotletterna i ett par omgångar tillsammans med vitlöksklyftan.
Stek dem ett par minuter på varje sida på rätt hög värme om de är cirka 1,5 cm tjocka. Lägg upp på ett ugnssäkert fat och håll varm i ugnen.
11. Häll vinet och 0,5 dl vatten i stekpannan när kotletterna är klara. Vispa runt lite så att fastbrända köttsafter löses upp. Mosa ner vitlöksklyftan i skyn med en gaffel. Koka ihop till halva mängden vätska.
12. Häll i linserna och rör om. Smaka av med salt och peppar och strö över persiljan.
13. Servera med lammkotletterna och en gurksallad.
Köttfärsröra med linser 2 port
400gr köttfärs
1 gul lök, hackad
1-2 morötter, rivna
1 burk champinjoner, hackad
1 burk krossade tomater
3 vitlöksklyftor
salt, peppar
chilipeppar
1 burk lätt kesella
1 matlagningsgrädde
2 dl svarta linser, le puy eller beluga
kamut spagetti
Koka linserna med en ½ buljongtärning.
Bryn lök, champinjoner, morötter och köttfärs. Häll i övriga ingredienser och krydda, låt det koka ihop.
När linserna nästan har kokat klart så slå av vattnet och skölj av dom i ett durkslag. Vänd nu ner linserna i köttfärs röran.
Servera med spagetti.
Matig soppa med linser, rotfrukter och kyckling.
Ingredienser
4 port
2 kycklingfiléer, ca 250 g
50 g rökt fläsk
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 100 g
smör
8 dl hönsbuljong
1 1/2 dl röda linser
2 tsk basilika
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
ev 1/2 tsk salt Gör så här
Skär kyckling och rökt fläsk i tärningar. Skala lök, morötter och selleri. Skär allt i småbitar. Fräs kyckling och fläsk i smör i en gryta. Rör ner grönsakerna. Häll på buljongen och låt det koka upp. Lägg i linserna och krydda med basilika och peppar. Låt soppan koka ca 10 min. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner den och persiljan. Låt koka 3 min. Smaka av med salt. Servera med bröd.
Biffar, ca 8 st:
3 dl gröna linser
Knappt 1 dl solrosfrön
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
chilipulver, spiskummin, kecap manis, salt och peppar
"Ärtsoppa" på röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 potatisar
en klick Svenskt Smör
2 dl röda linser
1 liter grönsaksbuljong
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad timjan
1 dl Matlagningsgrädde
salt och peppar
ev färsk timjan
Skala och hacka lök och vitlök. Tärna potatisen. Fräs alltsammans i smör i en kastrull. Tillsätt sköljda linser, buljong och kryddor. Koka på svag värme i 20 minuter eller tills linser och potatis är mosiga. Mixa soppan skummig, tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Dekorera med färsk timjan
Vegetarisk pastasås
4 portioner
ca 30 minuter
Ingredienser
4 dl vatten
2 burkar krossade tomater (a´400g)
2 grönsaksbuljongtärningar
2 gula lökar, hackade
1-2 vitlöksklyftor, hackade
2 medelstora morötter, grovrivna
1 bit rotselleri (ca 100g), grovriven
1-2 tsk oregano
1 dl röda linser
1-2 krm svartpeppar
1-2 krm kajennpeppar
2 tsk soja
1-2 tsk salt
Tillbehör:
4 portioner fullkornspasta, kokt
salladsblad
4 msk ost, riven
Tillagning
Koka upp vatten, tomater och buljongtärningar. Lägg i lökar och rotsaker. Koka under lock tills rotsakerna är mjuka, men inte sönderkokta, ca 20 minuter Blanda ner oregano och linser när 10 minuter av koktiden återstår. Smaka av med peppar,soja och eventuellt lite salt.
Servera med tillbehören.
Linsfyllda kåldolmar
4 port
8 stora eller 12 mindre vitkålsblad
2 dl Risenta röda linser
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olja
4 dl grönsaksbuljong (tärning+vatten)
2 msk Risenta majsmjöl
½ tsk salt
1-2 krm grovmald svartpeppar
150 g fetaost
1 förpackning (500 g) krossade tomater med basilika
Doppa vitkålsbladen hastigt i lättsaltat kokande vatten i en gryta. Ta upp och låt bladen rinna av noga. Skölj linserna i vatten. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs linser och de båda löksorterna i hälften av oljan i en kastrull. Häll över buljongen och låt koka under lock cirka 10 minuter. Låt linserna svalna något. Blanda i majsmjölet och smaka av med salt och peppar. Skär fetaosten i kuber och blanda med linser och lök. Fördela linsröran på kålbladen och rulla till dolmar. Fäst ihop dem med små trästickor. Bryn dolmarna runt om i resten av oljan i en stekpanna. Häll över tomatkrosset och låt puttra under lock cirka 10 minuter. Servera kåldolmarna med Risenta Avorio ris eller couscous och en grönsallad. Energi per portion med Avorio och en grönsallad: cirka 600 kcal 2520 kJ) Protein 25 g Fett 16 g C-vitamin 72 mg Kolhydrater 86 g Fibrer 11 g Järn 6 mg
Linsbullar med sesamfrö
ca 40 st
3 dl Risenta gröna linser, kokta (ca 1 dl okokta)
½ gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 dl vetemjöl
1 tsk senapspulver
1 tsk soja
½ tsk salt
1 krm peppar
1 dl Risenta sesamfrö, skalat
2-3 msk olja
Mixa linser, skalad och klyftad lök och vitlök i en matberedare. Tillsätt vetemjöl,senapspulver, soja, salt och peppar. Forma smeten till små bullar och rulla dem i sesamfrön. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek bullarna runt om i ca 5 min.
Servera linsbullarna varma eller kalla på julbordet.
Marinerade linser
Recept för 4 portioner.
250 g kokta linser
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
6 msk olivolja
1 1/2 msk balsamvinäger
saften av en lime
1 tsk salt och något krm peppar
2 msk honung, gärna flytande Akacia.
1 dl vatten
Börja med att koka linserna eller bönorna enligt paketet. Låt dem svalna.
Fräs i en panna pressad vitlök och finhackad rödlök i rikligt med olivolja. Vänd i linserna eller bönorna. Salta och peppra samt tillsätt vinäger, limesaft och vatten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Glada bönor i pastasås
5 dl blandade blötlagda bönor, kokas till de är mjuka i 45 minuter.
1 gul lök, lägg i den hackade löken efter 35 minuter
1 dl röda linser, kokas i 2 dl vatten ca 10 minuter
1 burk 400 g krossade tomater
Sås
6 dl mjölk/havremjölk
2 dl grädde/sojagrädde
3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
tomatketchup, salt och peppar efter smak
Blanda samman allt. Smaka av. Serveras med valfri varm pasta.
Couscoussallad med bönor
4 portioner
ca 30 minuter
Ingredienser
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk olja
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk gurkmeja
4 dl couscous
4 ägg
Stekta rotfrukter:
2 medelstora morötter, i skivor
1 palsternacka (ca 125 g), i små tärningar
ca 200 g kålrot, i små tärningar
1 gul lök, i klyftor
1 msk olja
1 burk kidneybönor
2 msk färsk rosmarin, hackad eller 1 tsk torkad
3-5 krm örtsalt
Tillagning
Börja med rotfrukterna. Stek dem och löken mjuka under lock i olja i en stor stekpanna. Skölj bönorna och blanda ner dem. Smula över rosmarin och smaka av med salt.
Fräs vitlöken i olja i en gryta. Rör så att det inte bränns. Häll över vattnet, smula ner buljongtärningen och tillsätt gurkmejan. Koka upp. Ta kastrullen från värmen och rör i couscousen. Låt stå tills vätskan sugits upp. Rör grynen luftiga med en gaffel och blanda dem med de stekta rotfrukterna.
Stek äggen i lite olja och servera till salladen.
Köttfärsröra med bönor
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
500 g nötfärs
1 msk olja
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 sats(er) egen mexikansk kryddmix, (se recept)
1 dl vatten
1 burk(ar) kidneybönor, (400 g)
Tillbehör:
blandad sallad
paprikatärningar
tomattärningar
salsa
turkisk yoghurt eller gräddfil
Gör så här:
1. Bryn färsen i oljan. Låt löken fräsa med några minuter.
2. Tillsätt kryddblandningen och låt den fräsa med en kort stund. Tillsätt vatten. Koka under lock ca 10 min. Tillsätt sköjda och avrunna bönor mot slutet av kokningen.
3. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor. Servera med tillbehören.
Texmex-fräs med bönor och paprika
Ingredienser
Portioner: 4
3 paprikor, gärna i olika färger
300 g köttfärs
1 msk olja
1 tsk salt
1 påse (40 g) tacokryddmix
2 dl vatten
2 burkar (à 400 g) vita bönor
1 förpackning (ca 340 g) tortillabröd
strimlad isbergssallad
Gör så här
Skölj, kärna ur och småtärna paprikorna. Fräs paprika och färs i olja. Krydda med salt. Tillsätt kryddmixen och vatten. Låt puttra utan lock ca 5 minuter. Spola hastigt av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner bönorna i pannan och låt dem bli varma. Värm tortillabröden enligt förpackningens anvisning.
Servera texmexfräset med tortillabröden och strimlad isbergssallad
Vitlöksmarinerade stora vita bönor
500 gram stora vita bönor
2 liter vatten
2 lagerblad
4 svartpepparkorn
2 persiljekvistar
Marinad:
2 dl olivolja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk örtsalt
10 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl hackad persilja
Låt bönorna ligga i vatten i ett dygn. Häll bort vattnet och slå på två liter nytt vatten tillsammans med kryddor och persiljekvistar. Låt koka i ca en timme. Blanda alla ingredienser till marinaden och rör om väl. Sila av bönorna och lägg dem varma i marinaden. Låt svalna före servering.
Köttbullar med röda bönor
4 portioner
Laga till en stor sats på kvällen och ta med riktigt god och vällagad mat till jobbet nästa dag.
500 g köttfärs
1-2 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
en klick Svenskt Smör
2 dl Mini Fraiche Tomat-Chili
1 burk passerade tomater
1 burk röda bönor, väl avrunna
Blanda färsen med ägg, salt och peppar. Forma stora bullar och stek i lite smör. Blanda mini fraiche och tomater och häll det över köttbullarna tillsammans med bönorna. Låt alltsammans puttra på svag värme i 5 minuter. Servera gärna med bulgur, fefferoni, tomat och svarta oliver.
Mustig kycklinggryta med bönor och mandel
4 portioner
Ingredienser
ca 400 g kycklingkött, benfritt bröst eller lår med skinn
1½ msk soja
1+1 msk majsmjöl
2 dl sötmandel, skållad, skalad
2 dl olja, neutral
1 gul lök
2 stjälkar selleri
ca 100 g gröna bönor, små
1 burk bambuskott, liten
ca 1 msk ingefära, riven färsk
2 msk sherry
1 hönsbuljongtärning
salt
vitpeppar
sesamolja, lite
Tillagning
Skär köttet benfritt och skär sedan små portionsbitar. Blanda sojan med 1 msk majsmjöl och häll över kycklingbitarna. Rör om och låt stå 15 minuter.
Skålla och skala mandeln. Värm oljan och lägg ner mandeln. Låt mandlarna bli gyllene medan du rör om i grytan. Ös sedan upp dem på hushållspapper för att rinna av. Spara mandeloljan. Skala och hacka löken. Strimla sellerin tunt. Ansa bönorna och låt bambuskotten rinna av. Skala och riv ingefäran. Lös upp buljongtärningen i ½ dl varmt vatten. Rör ut 1 msk majsmjöl i 2 msk kallt vatten.
Hetta upp 3 msk mandelolja i stor wok eller tjockbottnad gryta. Stek kycklingbitarna gyllenbruna, några i taget och kolla att de är genomstekta. Lägg över på fat. Fyll på woken med olja om det behövs och stek sedan lök och selleri några minuter. Tillsätt bönor, bambuskott, ingefära och låt allt bli glansigt någon minut. Häll sedan i sherry, buljong och mjölredningen. Smaka av med salt, peppar och droppa lite sesamolja över. Lägg i kycklingbitarna och mandeln, låt allt bli varmt och servera med bröd eller ris.
AnnaK
WOW
Hade förväntat mig något enstaka recept.
Tänkte vi skulle börja äta lite linser. Ska ju vara både nyttigt och billigt men är inte alls van vid att använda det....
Tjohooo - fick lite inspiration här! In i favoriterna
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
ja, jag har oxå "upptäckt" linser o bönor, det är jättegott ju...
Wow! Vilka spännande recept! Måste skriva ut!