Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med

    Det jag stör mig på är språkpoliser som inte förstår skillnaden mellan tal- och skriftspråk, och därför ska påpeka att folk uttalar saker fel, såsom klassikern egentligen. 

  • Embla twopointoh
    Carolatom07 skrev 2021-04-12 16:42:39 följande:
    Det värsta är när folk med högre utbildning säger egengkligen. Låter som om de behöver gå tillbaks till skolbänken. Mer ursäktligt om någon outbildad säger så.
    Varför är det obildat att tala dialekt? För det är ju det här som detta handlar om, att uttalet mellan ord kan skilja sig mellan dialekter. Att uttala saker som det stavas är en relativt ny företeelse. Att inte förstå skillnaden mellan tal- och skriftspråk, det kan jag tycka vara lite obildat, däremot.
  • Embla twopointoh
    Panduro skrev 2021-04-13 05:36:58 följande:
    På vilken dialekt heter det ejenklien? Tror du att dessa dialekttalare skriver "ejenklien" när de skriver på dialekt? Typ informella sms till vänner osv.
    Det är skillnad på att säga "ejenklien" och att skriva "ejenklien". Det första är inte fel, det andra är fel. Skillnaden mellan talspråk och skriftspråk, som sagt.


  • Embla twopointoh
    Anonym (*) skrev 2021-04-14 06:53:00 följande:
    Håller med, ?ejenklien? är inte dialekt. Skulle inte ens säga att det är talspråk, det är felaktigt språkbruk, bara.
    Anonym (Jupp) skrev 2021-04-14 10:19:53 följande:
    Det är inte dialektalt, det är nåt som sker när man talar slarvigt och fort. (Sen kan man såklart ha lärt sig ordet så av föräldrar som i sin tur talat fort och slarvigt)

    Personligen tycker jag det är skitfult och låter som barnspråk, ungefär som när åttaåringen här hemma säger

    igantisk istället för gigantisk, eller geopard istället för gepard.
    Ejeklien är kanske inte dialekt i ordets rätta bemärkelse, men det är definitivt talspråk. Det är en förenkling av uttalet, och sådana är svenskan full av. Jag kan garantera att även ert talspråk är fullt av sådana förenklingar. Hur många uttalar "fyrtio" precis som det stavas? Många säger nog typ "förti" eller möjligen "förtijo" (eftersom I före en vokal blir lite av ett J). Varför är det mer okej att säga "förti" än "ejenklien"?

    Som sagt, det här med att uttala ord som det stavas är relativt nytt (bland annat för att standardiseringen av skriftspråket är relativt nytt).
  • Embla twopointoh
    Anonym (*) skrev 2021-04-14 12:47:10 följande:
    För att precis alla säger "förti". Däremot upplever i alla fall jag att de allra flesta vuxna säger "egentli(g)en". "Ejenklien" brukar vara barn och en och annan obildad vuxen som säger. Jag har tolkat det som att "ejenklien" är en missuppfattning, dvs. att de som säger så, tror att det heter så även på skriftspråk.
    Nej, "ejenklien" är ingen missuppfattning, det är en förenkling av uttalet, som har lett till att vissa (de som inte läser speciellt mycket, vilket jag anser inte är nödvändigtvis samma sak som att vara obildad) inte riktigt vet hur ordet ska stavas.

    Så här står det i en artikel jag hittade (kan inte länka av någon konstig anledning):

    Uttalet ?ejenklien? kan förklaras med att vi i detta fall, och i många andra, för över den första stavelsen sista ljud till nästa stavelse: att vi i uttalet delar upp ordet i delarna ?egen + tligen?. Att uttalet kommit att bli ?ejenklien? skulle då bero på att en stavelse i svenskan inte kan inledas av tl-, däremot med kl-. Detta i sin gör att vi får ett eng-ljud före k:et; ejengklien.


  • Embla twopointoh
    Anonym (*) skrev 2021-04-14 18:18:03 följande:
    Om man har dålig koll på hur ord stavas pga att man inte läser speciellt mycket så är man absolut obildad. Och jo, då är det en missuppfattning och därmed ett språkligt fel. Som sagt, de allra flesta vuxna säger "egentli(g)en" och då kan man inte säga att uttalet "ejenklien" hör till talspråket. Talapråket måste talas av majoriteten.
    Det finns andra sätt att få kunskap (eller bildning) än genom att läsa sig till den.

    Nej, det är ingen missuppfattning på det sättet du menar, utan det handlar om hur man uttalar vissa bokstavsföljder eller kombinationer, vad som är enklare att säga helt enkelt. Talspråk har väldigt mycket färre regler och måsten än skriftspråk.

    Har du konkreta siffror på hur de allra flesta vuxna uttalar "egentligen", eller ger du uttryck för en åsikt (alltså inte det rekommenderade uttalet, utan hur det uttalas)? Samma sak med ditt påstående att talspråk måste talas av majoriteten, är det allmänt vedertaget bland lingvister eller är det din åsikt?


  • Embla twopointoh
    Anonym (*) skrev 2021-04-14 19:34:33 följande:
    Så klart det finns det, men om man inte vet hur ord stavas pga att man läser för lite, så är man obildad åtminstone i detta avseende.

    Du skrev ju själv att de uttalar det så pga att de inte vet hur det stavas, så är det ju en missuppfattning. Att uttalet beror på att det är enklare att säga är ovidkommande. Det beror fortfarande på en missuppfattning.

    Nej, det har jag inte. Jag skrev ju i inlägg 219 att det är så jag upplever det. Men jag kan ha fel. Jag kanske inte tänker på att var och varannan vuxen säger ?ejenkligen?. Jag gör det absolut inte i alla fall. Men jag antar att du gör det, eftersom du så ihärdig hävdar att det är korrekt språkbruk och normalt talspråk.

    Nej, jag vet inte om det är allmänt vedertaget bland lingvister, men hur definierar du talspråk då? Det är väl ganska självklart att talspråket är det sätt på vilket majoriteten av människor talar. Precis som ordboksdefinitioner kommer från allmänt språkbruk. Annars är ju var och varannan felsägning talspråk. Det räcker alltså med att det finns EN person som uttalar ett ord på ett visst sätt, för att det ska vara talspråk? Eller var drar du gränsen? Anser du överhuvudtaget att det finns felaktiga respektive korrekta sätt att tala?
    Det jag skrev var att detta förenklande av uttalet, kunde leda till att de som inte läser så mycket inte heller vet hur det ska stavas. Men det är förenklingen som är början, inte missuppfattningen.

    Jag säger ungefär "ejentlien", och det gör väl de flesta i min närhet också, men jag tänker inte direkt "obildad!" om någon säger "ejenklien", utan jag ser det som en uttalsvariation.

    Jag ser inte majoritet som det främsta eller enda sättet att mäta korrekthet på, bland annat för att uttal skiljer sig mellan olika grupper. Språk är inte statiskt, utan förändras hela tiden.

    Så, om nu "ejenklien" blir det uttal som flest personer använder om säg tio år, då anser du att det är det uttalet som är det korrekta och att "ejentlien" då är felaktigt språkbruk? Att om 51 procent säger "ejenklien" och 49 procent säger "ejentlien", då är det det senare som är det korrekta och de 49 procenten är obildade?
  • Embla twopointoh
    Anonym (*) skrev 2021-04-14 21:32:07 följande:
    Ja, helt korrekt, förutom att jag inte är så där petig med exakta procenttal. Ett verkligt exempel är ordet ?racket?. Ursprungligen heter det ?en racket?, men idag säger nästan alla ?ett rack?, vilket naturligtvis beror på missuppfattningen att ?racket? är bestämd form. Det är alltså på väg att ske en förändring i språket, där den korrekta obestämda formen är ?rack? och där korrekt genus är neutrum. Detta tar emot för mig att inse, eftersom ?en racket? fortfarande är korrekt form för mig. Men jag kan inte förneka språkets förändring. Många, om inte de flesta, förändringar i språket, har börjat som missuppfattningar. När tillräckligt många har anammat det nya sättet att tala (och skriva), har missuppfattningen övergått till att bli korrekt språkbruk.
    Då förstår jag, du är konsekvent och sådant gillar jag, även om jag kanske inte håller helt med.

    Jag kan dock tycka att det är viss skillnad på att anse att det är majoritetens uttal som är det korrekta, och på att de som uttalar det på ett annat sätt än majoriteten är obildade. Speciellt om minoritetsuttalet är ganska utspritt.
Svar på tråden Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med