• Gulgja

    BIM MAJ, första barnet

    Hej!

    Jag ansluter mig gärna till tråden. Jag (28 år) och maken (30 år) är inne på första försöket efter att mina prolaktinvärden stabiliseras efter medicin i 4 veckor. Jag har enligt progestoron test hos gyn haft en "normal ovulation" med 40 mnol i progestoron värde. Tänkte sätta igång med ÄL tester denna månad, ingen tempning.

    BIM 10/5.

  • Gulgja

    Berätta gärna era tips inför kommande ägglossning. LH tester, tempning, app eller hela köret

  • Gulgja

    Fick precis ett samtal från min gynekolog som ville att jag skulle börja med progesteron vagitorer för att förlänga min lutealfas som är på 10 dagar. Hon ville att lutealfasen skulle vara på minst 14 dagar. Någon annan som testat vagitorer? Eller haft problem med kort lutealfas?

  • Gulgja
    NatMar005 skrev 2021-04-21 00:02:05 följande:

    Tack och kram tillbaka! <3

    Det är svinkämpigt. Vi har väl på sätt och vis blivit lite avtrubbade på vissa håll och känsligare på andra antar jag..

    Fy, det låter helt horribelt men jag är inte förvånad. Sad enough. De säger att allt ser bra ut vad gäller pco/PCOS, endometrios, polyper, myom etc. De tittade efter under operationerna och jag har gjort fler vul än vad jag kan räkna till. Hur hittade de din polyp?

    Vet du, jag har läst om progesteronkräm men inte fördjupat mig i det. Om jag har brist borde de väl ha sett det på mina prover tänker jag? Annars känns det ju som en möjlig orsak med tanke på mina tidiga missfall. Har lagt till det i mina anteckningar inför telefonsamtalet med min läkare på torsdag. Tack!!


    Jag kan säga såhär att min gynekolog skrev ut progestoron vagitorer till mig på grund av mina mellanblödningar som jag alltid fick 7-8 dagar efter ägglossning.

    Tack för tipset om polyper. Får se ifall vagitorererna inte hjälper mot mellanblödningararna ska jag be dem kolla efter polyper.

    Kram till er alla!
  • Gulgja
    Ericky skrev 2021-04-21 11:00:46 följande:

    Grattis! Har själv försökt få utskrivet Progesteron då jag tillslut blev desperat och läste att mina blödningar kunde bero på det. Eftersom de sa att "allt såg bra ut" så antog jag att problemet måste vara hormonellt. Men nej, bioidentiskt progesteron med i princip 0 biverkningar ville de inte skriva ut. Varför? Fick ingen motivering, utan fick till svar att "Vi brukar skriva ut Provera". Provera är inte alls detsamma som bioidentisk progesteron. Provera är ett fejk-hormon med många (!) biverkningar. Så jag sa att jag tänker inte ta en medicin med massa biverkningar förrän man tagit prover på mina progesteronvärden och VET att jag har en brist.

    I samma veva kom det ju då fram att jag hade en polyp som ingen berättat om trots att den suttit där sedan 2018 då mina problem med underlivet började. Frågade om man inte skulle ta bort den? "Nej, det känns inte som att det är ditt primära problem" svarade man då. Gick hem och googlade och såg ju att polyper kan ge problem så som:

    1. Fertilitetsproblem eftersom polypen kan blockera ingången för spermierna

    2. Göra det svårt för ett ägg att fästa ordentligt

    3. Ökar missfallsrisken pga ovan

    4. Mellanblödningar

    5. Kontaktblödningar 

    6. Tyngre mens med stora klumpar

    Jag har sökt hjälp typ 5 ggr under ett år pga ALLA punkter förutom nummer 3 för dit kommer vi aldrig. Och man tycker inte att "det är mitt primära problem" utan vill symtombehandla med fejk-hormoner. Kan säga att jag blev redigt upprörd och låg sedan på de som tusan. Förklarade att jag DESSUTOM haft cellförändringar grad 3 och absolut inte vill ha en tumör (som en polyp är om än godartad) som sitter och växer i underlivet med tanke på det.

    Nu väntar vi på att se hur maj-cykeln blir efter polyp-borttagningen. Min förhoppning är ju att in nästa mens inte ska lika hysterisk med stora klumpar och att jag slipper mellanblödningarna. Och att vi äntligen ska kunna bli gravida då polypen som suttit på livmodertappen som en stoppkloss inte längre finns där.

    Sen var det så att mitt progesteronvärde var väldigt lågt, men det togs också troligen på fel dag, så vi får väl se om problemen kvarstår ändå. Uppdatera gärna om hur det går för dig, om du slipper blödningarna! Ev progesteronbrist kan man bara veta genom blodprover som ska tas på exakt rätt dag, annars kommer provet inte säga något. Det ska tas exakt 7 dagar efter ägglossning, så det gäller att man har ordentlig koll på när ÄL var genom temp eller blodprov hos gyn. Nu är vi inte långt bort från utredning och då brukar man tydligen ta Progesteronprov flera dagar i rad för att kunna vara säker på att man får ett tillförlitligt svar. Om vården är bråkiga och inte vill kolla detta på dig, så finns möjligheten att testa själv via tex Werlabs. Kostar förvisso 400 kronor per test typ, men det kan kanske vara värt det om man är less på att bråka med vården. Då kan du istället ta med dina svar till de sedan och visa att såhär ser det ut. Vad gör vi?

    Polypen hittades när jag var på mitt, typ, 5e VUL och fick en allmänläkare som höll på att lära sig mer om gynekologi. Blev först väldigt irriterad över att de bokat mig till en allmänläkare då jag snarare hade hoppats på att få komma till en specialist då man söker för 5e gången, men hon var å andra sidan väldigt noggrann och berättade allt hon såg för mig.

    Ett annat tips jag har till dig är att logga in på 1177 och skriva en egen vårdbegäran. Då har man möjlighet att i lugn och ro få ner hela sin resa på print för det kan vara svårt när man sitter hos någon som säger att allt ser normalt ut. 

    Kram!


    Tack för detta!

    Jag kan ju säga att jag bockar av på 2 av de fem punkterna. Jag har mellanblödningar och stora klumpar vid mens. En gång trodde jag till och med att jag hade fått missfall, på grund av klumparna.

    Jag har tappat hoppet och tilliten till vården för länge sen på grund av mitt prolaktinvärde. Det var en riktig fight tills jag fick utskrivet Pravidel och alla prover jag tagit hos läkaren har varit på mitt eget initiativ. Samma med progesteron, jag ville testa mitt progesteronvärde på grund av mellanblödningarna. Min gynekolog skickade ett brev och sa att mina prover var normala men jag kunde inte acceptera det och ville ha behandling för mina mellanblödningar så JAG själv sa att jag vill ha progesteron utskrivet och hon tyckte också det. Men varför i helvete säger du att mina värden är normala och när jag säger att jag vill ha progesteron utskrivet så säger du inte emot? Ja ni hör ju, man blir inte klok. När jag nämnde att min lutealfas är kort på grund av mellanblödningarna sa hon att den var kort och behöver vara MINST 14 dagar.

    Jag återkommer till er och berättar hur det blir med mellanblödningarna denna månad. Har de inte slutat så kommer jag be om att få en undersökning specifik för polyper.

    Man får helt enkelt bli sin egen vårdgivare tyvärr.

    En fråga till er alla med mellanblödningar, räknar ni CD 1 som första dag med spottings eller CD 1 som första dagen med "riktigt blod"?

    Nu är jag på CD 8 och har börjat tempa denna månaden för första gången. Ska börja med ÄL test på CD 10. ÄL är enligt appen 29 april på CD 16.

    Ska ta progestoron vagitorerna 72 h efter positivt ÄL test. Min gynekolog tyckte att jag kunde börja ta vagitorerna redan 24 h efter positivt ÄL test men det vågar jag inte.

    Kram på er alla.
  • Gulgja
    Link92 skrev 2021-04-30 06:55:22 följande:

    Nej men tjejer, visst ser ni vad jag ser? Testade bara för att vi hade tänkt dricka bubbel ikväll, BIM är egentligen inte förrän på måndag-tisdag till veckan. Testade med ett vanligt test från Babyplan och det är ju svagt men visst är det ändå positivt? Vågar inte lite på mina egna ögon!


    STORT GRATTIS!!!!!! Åh hoppas hoppas det går hela vägen för dig!!!!!!! Får jag fråga hur ni hade myste under denna månaden när du plussade? ÄL-test? KRAM
  • Gulgja

    Uppdatering från mig:

    Min ägglossning lever lite sitt egna liv denna månad. Har fått positivt ÄL test idag och otroliga smärtor på vänster sida (förmodligen äggstock) i två dagar. Hade ÄL sekret för tre dagar sen och tempen har inte stigit än. Jag är på dag 18 vilket är väldigt sent för att vara mig. Brukar få ÄL senast dag 15 annars. Bådar gott kanske? Vet inte riktigt. Legat i med mysandet i tre dagar nu tänkte fortsätta två kommande dagar.

  • Gulgja


    Kan någon här förklara varför min temp gick ner imorse när den igår gick upp och jag antog då att det var ÄL stegring? Jag påbörjade min första progestoron kur imorse med vagitorer. Tror ni det kan bero på att jag faktiskt har för lite progestoron och därför tempen gick ner idag?

    Tacksam för svar!
  • Gulgja
    Molybden skrev 2021-05-03 18:13:16 följande:

    Hoppas på äl idag eller imorgon (läkaren trodde att jag skulle ha fått i helgen) men förväntad är om drygt en vecka. Men vi körde idag och sen blir det inget mer den här veckan pga spermaprov nr 2 och skiftgång. Så håller tummarna för höjd temp imorgon :)

    Hoppas att ni får till det. Vet att det är svårt att inte tjata.


    På tal om spermaprov. Min man ska på sitt första imorgonbitti. Vet ni hur lång till det brukar ta tills man får svar och i vilken formulering han får svar? Ger dem förklaring bakom svaren eller är det endast bra/dåligt?

    Får jag fråga hur det också kommer sig att han ska på spermaprov nr 2?
  • Gulgja

    Intressant med ni som har en lutealfas som är mindre än 10 dagar. Min gyn vill att den ska vara på 14 dagar. Och jag har mellan 7-8 dagar, kan vara därför jag inte blivit gravid. Ni som har 10 dagar och mindre, har ni fått någon behandling?

  • Gulgja
    Emmalucy skrev 2021-05-04 11:51:37 följande:

    Jo, 7-8 dagar är absolut för kort, ägget brukar försöka implantera mellan 7-12 dagar efter äl ungefär, så mensen kommer innan ägget har haft en chans. Jag fick testa progesteron utskrivit, men det stoppade inte min mens från att börja, även de månader jag fick svaga plus på gravtestet. Har du möjlighet till utredning? Konstigt att din gyn sa det men gav dig ingen hjälp... Skulle nog tycka att du skulle få något utskrivet att testa iaf :)


    Förlåt. Jag var nog otydlig. Jag fick progesteron vagitorer utskrivet och påbörjade intag av dem igår för första gången så jag hoppas att det hjälper mig. Jag får spottings på dag 7-8 som några dagar senare leder till rikligt blod. Och såhär har det varit sen vi började försöka i september.

    Vad fick du för progestoron utskrivet? Blir lite orolig när jag läser om att progesteron tillskott inte funkar för många. Vet inte då vad felet kan vara.
  • Gulgja
    Emmalucy skrev 2021-05-04 12:39:56 följande:

    Ahhh, jag hade samma problem med spottnings förut :) vet inte exakt vad det var för progesteron men det var vagitorer som jag tog. Jag misstänker att jag behöver tjockare slemhinna (har mätt 2ggr, en på 5mm och en på 8mm, men minns inte när i cykeln den första var - den andra var en eller 2 dagar innan äl) men det är ingen gyn eller läkare som lyssnar på mig. "Slemhinnans tjoklek spelar ingen roll"

    Jag hoppas verkligen det hjälper er :) vi är alla så olilka! Gav de dig en cykeldag där du skulle börja med progesteron? Om du spottar äl+7-8 men blöder inte till typ äl+10-11 så har du en LP på 10-11 dagar, även om det känns redan förstörd när man spottar :( så räknar man iaf


    Gällande slemhinna, vad kan du få för behandling mot det?

    Tack!! Håller tummarna. Min gyn sa att jag kunde börja 24 timmar efter första positiva ÄL test men det kändes väldigt tidigt. Så jag googlade till mig och såg att många fått veta att det ska tas 3 dagar efter positivt ÄL test samt efter temp höjning. Så jag fick en temp höjning i söndags och då började jag med vagitorerna.

    Gällande LP, min gyn (återigen) sa att jag ska räkna cykeldag 1 första dagen jag får spottings och inte när jag börjar blöda på "riktigt".

    Vet inte riktigt vad jag ska tro längre. Jag har fått bli min egen vårdgivare och letat mig fram till svar på nätet. Tog progesteron prov på cykeldag 21 och 23, och då låg progestoronet på 40 som enligt henne var normalt. Men jag kunde inte känna mig bekväm med det just på grund av spottingsen då jag läst att det kan vara ett resultat av för lågt progesteron så därför ville jag ha vagitorer utskrivet, vilket jag fick!

    Har du fortfarande problem med spottings?
  • Gulgja
    Anonym (lite halvt) skrev 2021-05-04 12:36:17 följande:

    Det känns så sjukt att skriva det här, och jag tvekade länge på om jag skulle göra det överhuvudtaget. Jag tog ett test i morse, helt övertygad om att det skulle vara negativt och bara få igång den försenade mensen.

    Jag hade tokfel. Jag är gravid?! Det känns helt sjukt. Och jag har skuldkänslor också, för jag vet att så många av er har kämpat så länge, och här kommer jag. Nu hoppas jag bara att pyret vill stanna.


    STORT GRATTIS!!! Fantastiska nyheter. Håller alla tummar jag kan för din skull.

    Berätta gärna mer om vilka dagar ni hade mys i förhållande till din ÄL samt hur du höll koll på ÄL. Alltid intressant att veta av personer som plussat!
  • Gulgja
    BoringBrick92 skrev 2021-05-04 13:25:42 följande:

    Grattis till plussen ni som lyckats denna månad!! Stort lycka till!

    Jag är på ÄL +7(eller liknande) idag, igår hade jag korta stunder med typ ?mensvärk? och i morse hade jag en dipp i tempen. Vågar inte hoppas, men ändå blir man ju lite spänd. Hoppas på en rejäl temphöjning imorgon och sen slutar jag nog tempa för denna månad för att slippa noja för mycket. Hur är läget med er andra som väntar BIM?


    Spännande! Håller tummarna.

    Själv är jag på ÄL+4 och försöker fortfarande förstå mig på hela grejen med tempning. Igår gick min temp ner från 36.36 till 36.29 och imorde var den uppe på 36.64 igen.

    Hur ska man läsa av tempen efter ägglossning? Är tempen fortsatt hög efter ägglossning till BIM dagen är man gravid eller hur funkar det?
  • Gulgja
    Anonym (lite halvt) skrev 2021-05-04 13:33:58 följande:

    Tusen tack <3 Min sambo var sjuk vid ÄL, så vi hade sex 5 dagar innan, och 4 dagar efter, så antagligen var det superspermier som hängde kvar i fem dagar.

    Jag har en mensapp där jag reggar när jag har mens och hur länge, och utifrån det räknar den ut ett troligt fertilt fönster, eller vad man ska säga. Jag har alltså inte tempat eller nåt, så min ÄL kan absolut ha varit en annan dag. Min cykel är dock väldigt regelbunden och ÄL-flytningarna stämmer bra med den fertila perioden som appen räknar ut, så gissningsvis har ÄL varit därikring i alla fall. Vi hade inte tänkt börja försöka aktivt förrän i höst, men slutade skydda oss vid sex nyligen. Vi har fertilitetsproblem i min familj, så jag antog att det skulle bli tufft för oss. Vi är båda 30+ också, så vi är inte purunga någon av oss. 


    Åh, hejja superspermier!!!

    Hur berättade du för sambon? Det är verkligen något jag ibland kan dagdrömma om, hur jag ska berätta för min man och min familj. Tittat massa youtube videos där folk överraskar sina partners och familj, blir lika exalterad varje gång inför den dagen jag kan överraska familjen.
  • Gulgja
    Emmalucy skrev 2021-05-04 16:52:45 följande:

    Hmm, det låter ju snabbt efter äl att börja, som du skriver så bekräftar man temphöjning efter 3 dagar, och en positiv äl sticka betyder inte att man har äl den dagen, eller överhuvudtaget. Men bra att du kör nu oavsett! :) Väldigt interessant att ditt gyn säger så om cykeldagar, jag har alltid läst och räknat med att den dagen du ser rött är din första mensdag, och mina spottings var alltid brun förut. Jag har inte längre det problemet, men har inte heller gjort något specifikt för att bli av med det. :/ Jag tror också att jag har lågprogesteron, jag tempar och mina temps är alltid riktigt låga efter äl, det blir knappt någon höjning, plus det med att få mens runt äl+10-11. Ska kolla en privatklinik om (eller säkert när) mensen kommer och se om jag kan få något annat utskrivit än en till kur på progesteron :)


    Vad intressant att du säger att man räknar den dagen man ser rött. Mina spottings börjar alltid med brunt och utvecklar sig till rött. Får börja räkna från dagen jag ser rött då!

    Har du kollat dina prolaktinvärden? Jag hade problem med förhöjt prolaktin som är en orsak till låg progesteron. Kan vara värt att kolla upp det! Det kan finnas flera orsaker till låg progesteron och man behöver oftast behandla grundorsaken innan man går på progesteronet enligt min endokriläkare.

    Bor du i Stockholm? I så fall vill jag gärna ha tips på en bra privat klinik man kan gå till.
  • Gulgja
    BoringBrick92 skrev 2021-05-04 17:00:43 följande:

    Tack! detsamma för dig!

    Är inte helt lätt att förstå tycker inte jag heller.

    Tror att tempen håller sig över ?coverline? efter ÄL, tills BIM, brukar nog vara lite olika för folk exakt vilken dag kring BIM som tempen går ner, tror att vissa har någon dag efter mensens start, men precis, går inte tempen ner finns chans att man är gravid. Men din temp låter ju spännande också med höjningen! Hoppas det håller i sig!


    Behöver läsa lite på om hur tempen brukar gå under en cykel. Vi får se om temp höjningen beror på att jag sen igår börjat ta progesteron vagitorer. Vi får helt enkelt se!
  • Gulgja

    En liten uppdatering från mig och den LÅNGA HEMSKA två veckors väntan.

    Jag såg imorse att jag hade en dipp i temperaturen och började såklart googla. Läst om implantationsdipp på ÄL 7 och att det faktiskt är en grej. Nu vet jag inte riktigt hur tempen imorgon kommer se ut. Inga andra symtom förutom svaga svaga kramper i nedre delen av magen. I en vanlig cykel utan progesteron vagitorer brukar jag få spottings på ÄL 8-10 så vi får hoppas att spottingsen håller sig undan denna månad.

    Hur går det för er andra som väntar BIM?

Svar på tråden BIM MAJ, första barnet