• Nótt

    Tillägg till föräldraförsäkringen, någon som förstår?

    Hej!

    Jag blir verkligen inte klok på hur de här tilläggen till föräldraförsäkringen fungerar... Jag jobbar kommunalt, och i våra villkor står det: 

    "Om du varit anställd minst 1 år får du förlädrapenningstillägg under en viss period av din föräldraledighet. Detta motsvarar 10% av lönebortfallet. 

    Om du har en lön som överstiger 83,33 procent av prisbasbeloppet kompenseras ditt inkomstbortfall till viss del av en extra ersättning utöver den du får från försäkringskassan"

    Men jag förstår inte, om prisbasbeloppet är på 47 600kr och jag har en lön på 37 000 kr, får jag tillägg då? Jag blir inte klok på vad man beräknar det på! Någon som är kunnig?? Eller ska lönen överstiga 39 500 för att man ska kunna få tillägg (83% av prisbasbeloppet)?

  • Svar på tråden Tillägg till föräldraförsäkringen, någon som förstår?
  • Nótt
    Anonym (Ellen) skrev 2021-04-07 14:20:29 följande:

    Det är två separata ersättningar.
    Alla (som varit anställda ett år eller vad kravet nu må vara) får 10% av avdraget.
    Dessutom får den som har en lön över taket ett extra tillägg (eftersom vederbörande aldrig kan komma upp i 80% ersättning från F-kassan).


    Ahaa, så det är två olika! Det förklarar saken. Är det 10% av lönen eller 10% av bortfallet man får? 
  • Nótt

    Tusen tack för era svar :) Det där har gnagt mig länge haha! Trodde bortfallet var de 20% som inte försäkringskassan ersätter, och därmed 10% av det. Men det kändes lite väl lite :P

Svar på tråden Tillägg till föräldraförsäkringen, någon som förstår?