• Brumma

    Delad vårdnad, pengar

    Anonvm skrev 2021-04-10 23:21:06 följande:

    Barnet kan ju bo växelvist ungefär lika mycket hos båda föräldrarna trots att ena föräldern har enskild vårdnad.

    Barnbidraget och ev underhåll baseras på barnets boende, inte vårdnaden.


    För att få barnbidrag måste man vara vårdnadshavare..

    Underhåll och umgänge har som du säger dock inte med vårdnad att göra :)
  • Brumma
    DanielD skrev 2021-04-10 10:20:49 följande:

    Tack för svar.

    Min vän har barnen större delen och exet har dem varannan helg.


    Vid vh-umgänge står ofta boendeföräldern för alla kostnader förutom de kostmader aom uppstår hos umgängesföräldern, dvs aktiviteter de gör på helgen samt ombyteskläder.

    Eftersom boendeföräldern ska ha HELA barnbidraget samt underhåll (bidrag eller stöd från fkassan) om föräödrarna inte gör en egen överenskommelse om annat så står även boendeföräldern för barnets kostnader. Umgängesföräldern har, enligt lag, fullgjort sin ekonomiska del av barnets försörjning när ubderhållet är betalt.

    Så ja, om kläder, presenter och bilbarnsstol är sådant som används hos boendeföräldern så står boendeföräldern för det. Är det saker som enbart används av umgängesföräldern, då betalas det av hen. Det finns en praxis som säger att boendeföräldern även kan stå för del av kläderna hos umgängesföräldern (tex genom att skicka med en väska med kläder till umgänget, som sedan skickas tillbaka efter umgänge).
  • Brumma
    DanielD skrev 2021-04-22 17:52:14 följande:

    Umgängesföräldern löser klädfrågan genom att när boendeföräldern ska ha barnen så skickas de tillbaks med för små kläder.


    Jättetrist.

    Här gjorde boendeföräldern samma sak, dvs vi köpte nya kläder till bonusdottern, skickade med hem till boendeföräldern (eftersom vi tyckte det var synd att hon bara skulle använda dem här..) och vid nästa umgänge var vi tvugna att köpa kläder igen..

    Isåfall får väl boendeföräldern hämta barnet när helgen är slut och kolla att barnet har samma kläder på sig som vid lämning.. att kläderna som packades ner ibför umgänget är nedpackade igen.

    Resten då? Är det bara saker som används hos umgängesföräldern?
Svar på tråden Delad vårdnad, pengar