• Fröken W

    Hur mycket pratar er 1,5 åring?

    Hej!

    I veckan var min 1,5 åring på bvc för rutinbesök. Det var min man som var med och han säger att han inte kommer ihåg vad han sa gällande dotterns språk. Bvc-sköterskan har nämligen sagt att hon kommer kontakta oss om några månader för att höra om vårt barn lärt sig fler ord.

    I nuläget säger dottern mamma, pappa, tack, där (hon har också ett ljud för vår katt nämligen Es, katten heter Elsa).

    Hon förstår betydligt mer och kan peka, hämta det man ber om. Alla barn är olika och såklart lär man sig i olika takt men när det gäller ens egna barn är det svårt att inte oroa sig.

    Hur många ord kan er 1,5-åring?

  • Svar på tråden Hur mycket pratar er 1,5 åring?
  • Fröken W
    Blue Waffle skrev 2021-04-15 09:38:27 följande:

    Min dotter gjorde 18mån kontrollen nu för drygt en månad sedan. Hon kan 166 ord och siffrorna 1-10.

    Om barnet kan färre än 10 ord vid kontrollen så ska de ha en uppföljning. Läser ni böcker osv hemma?


    Ser att både du och andra kommenterat att barnen ska kunna si och så många ord. Hur vet ni det här? Jag hittar ingenting när jag läser.

    Vi läste mer böcker när hon var mindre och hon hade ro att sitta och lyssna. Men ja, det skulle nog vara bra att försöka få in mer regelbunden läsning igen.

    Vi läste betydligt mer med storasyster när hon var liten och vill minnas att hon pratade tidigare.

    Men å andra sidan, påverkar läsning talet så mycket? Jag uppskattar att dottern har en stort ordförråd och god förståelse när vi pratar. Hon pekar på kroppsdelar, klädesplagg, hämtar saker man ber henne om, förstår när man säger att man ska gå och äta, byta blöja, gå ut, klä på sig, lägga kläder i tvätten m.m. Det är mer att hon inte säger så många ord själv...
  • Fröken W

    Tack för svar.

    Är också lärare, i bland annat svenska, och vet att läsning har stor betydelse för ordförrådet. Men har inte hört något kopplat till talet.

    Tycker som sagt att dotterns ordförråd är relativt stort.

    Sång och ramsor gör vi mycket redan. Både själva och med hjälp av Kompisbandet :)

    Men ja, läsning är ju alltid bra så vi ska försöka få in det mer regelbundet igen så hoppas vi att hon börjar säga fler ord själv snart.

Svar på tråden Hur mycket pratar er 1,5 åring?