Inlägg från: Anonym (E.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (E.)

    Abort eller behålla?

    Vad är det MED de flesta i den här tråden..? Ni går på som om det skulle vara 1921 och inte 2021, och som om det vore stor risk att TS' barn skulle få svälta, eller att de skulle få flytta in på fattighuset! :)

    Det finns idag barnbidrag, underhållsstöd (om pappan inte skulle bo tillsammans med familjen), bostadsbidrag, studiestöd med extralån för föräldrar, subventionerade dagis, speciella studentbostäder... MÅNGA föräldrar studerar - det kan till och med vara en fördel framför att heltidsarbeta under småbarnsåren, för lite beroende på vad man studerar så har man kortare dagar, vilket innebär kortare dagar för barnen på dagis också, och mer flexibelt (jättebra när man behöver boka in BVC-besök, läkar- och tandläkartider, inskolning och utvecklingssamtal på dagis). Sedan kan man plugga lite mer när barnen somnat. 

    Dessutom verkar det ju som att TS' kille kommer att fortsätta vara med i bilden! INGEN kan veta hur det kommer att se ut om 10 år - men det kan man inte veta säkert om man skaffar barn vid 30 heller! Huvudsaken är att han finns med i bilden, att barnet kommer att få känna honom. 

    En abort är en mycket grov och oåterkallelig handling, och jag anser att skälen ska vara MYCKET starkare än något som TS har beskrivit här: två visserligen unga, men vuxna och fullt friska och normala unga människor som tänker fortsätta att hålla ihop. Vad jag förstår inga missbruksproblem heller. 

  • Anonym (E.)
    Anonym (Ida) skrev 2021-04-18 14:29:43 följande:

    Du har många år på dig att skaffa barn. Men du är bara ung en gång i livet. Jag tycker så synd om alla som skaffat barn unga och tillbringade sina ungdomsår med blöjbyten, sandlådan och hämta och lämna på förskolan när de istället kunde resa, plugga, festa och bara leva livet istället. Det är så mycket roligt man måste tacka nej till, som att kunna flytta till en annan ort och plugga, åka på en lång utomlandsresa, festa hela natten lång och bara vara en total egoist och göra det man själv vill. Jag är ganska mycket äldre än vad du är och mitt råd till dig är att välja dig själv och din ungdom framför att skaffa barn.


    Absolut, men inget av det där kan ändå bli detsamma, om det är till priset av ens barns liv...
  • Anonym (E.)
    korngryn skrev 2021-04-17 19:09:59 följande:

    Dessutom, OM ni behåller så är det extremt oerhört superviktigt att ni delar 50/50 på föräldraledigheten. Annars hamnar du omedelbart efter och halkar längre och längre ner jämfört med honom.

    Att vara en ung förälder är en stor riskfaktor för separation. Att ha ett ojämställt föräldraskap är i det närmaste en garanti för separation.

    Kombinerar du dessa två så ser statistiken mycket dyster ut, hur gärna ni än vill gifta er just nu.


    För det första stämmer det där inte ens. Det är tvärtom så, att det är traditionella familjer, med en traditionell uppdelning av ansvaret för yrkesarbete respektive hemarbete och barnavård, som håller ihop bäst...

    Och dessutom: det ska väl inte vara tävling och konkurrens mellan mannen och kvinnan? Man vill väl varandra väl, och det spelar väl ingen roll vem som tjänar mest - det kommer ju hela familjen tillgodo i alla fall? Den här synen är så tråkig... det sämsta med den moderna feminismen. 
  • Anonym (E.)
    Anonym (arbete som gravid) skrev 2021-04-19 11:54:30 följande:

    Tänk också på att du kanske inte får sommarjobba i sommar pga corona, gravida efter vecka 20 är i riskgrupp och finns det chans att arbetet är riskfyllt så får du inte arbeta heller. Bara en bra tanke, om ni vill ha ekonomi och så innan barnet är fött.


    I så fall får hon havandeskapspenning, och det påverkar inte SGI:n. Föräldrapenningen beräknas ju på lönen, inte på havandeskapspenningen.
  • Anonym (E.)
    Anonym (arbete som gravid) skrev 2021-04-19 14:50:51 följande:
    Tänkte mer att hon kanske inte får arbeta (beroende på jobb hon söker) efter vecka 20 och graviditetspenning är inte så mycket pengar, om hon vill jobba och få bra ekonomi innan barnet kommer
    Ja, fast en graviditet kommer alltid att komma mitt i någonting annat i dagens värld, när vi inte slutar arbeta när vi gifter oss och går hemma och väntar på att bli gravida. Graviditeten kommer ALLTID att komma till viss del olämpligt, och ska man vänta tills den kommer perfekt tajmad - så får man vänta tills man inte kan bli gravid längre...

    På många sätt är det bättre om TS och hennes kille - om de ändå tänkt hålla ihop och skaffa barn så småningom - klarar av detta nu. Så kan de plugga till sina livsyrken sedan, och TS behöver inte vara mammaledig från traineeprogram för nyexaminerade akademiker, AT för läkare, whatever, eller bli gravid direkt när hon fått toppjobbet o.s.v.. Det är enklare att berätta för arbetsgivaren att man är gravid när man har ett enklare jobb, och även för arbetsgivaren att hitta en ny... jämfört med om arbetsgivaren skulle ha valt TS bland 1000 sökande till en åtråvärd tjänst om 15 år. 
  • Anonym (E.)
    Anonym (Hjälp) skrev 2021-04-19 20:08:55 följande:
    Det är bara jag som tvekar inför beslutet. Min kille har velat behålla sedan dag ett, men har när jag tagit upp olika anledningar till att kanske vänta vacklat litegrann men mer för att ?det är ditt beslut gör det som känns bäst?
    Behåll, TS! En villig pappa - det är ju GULD. Tänk så många ensamma, barnlösa kvinnor det finns, som desperat försöker hitta en man, som skulle vara avundsjuka på dig. Eller försöker lura/tvinga/locka/pressa/få till stånd olika pakter med den man de har (men som inte vill bli pappa), för att hinna få ett barn innan det är för sent...
  • Anonym (E.)
    Anonym (Juno) skrev 2021-04-20 14:20:36 följande:
    För att vara krass, bara för att pappan säger att han vill ha barnet nu är det ju ingen garanti att han faktiskt kommer finnas där. Känns som jag ser sånt hela tiden. Tonårskillar som säger att de absolut vill ha barnet, bara för att få kalla fötter när det närmar sig förlossning eller när barnet är fött. Sen står mamman där själv med bebisen ändå.

    TS bör utgå från vad hon vill och det hon är redo för. Inte utifrån vad hennes kille lovar just nu. TS är dessutom bara 19 år. Vill hon ha barn i framtiden är det inget som säger att hon inte kommer få det. Troligtvis är det här inte hennes sista chans att få barn.
    Är det verkligen vanligt, menar du? I min värld inte. Det brukar vara så att killen för allt för att övertala/lura/locka/hota/tvinga o.s.v. tjejen till abort, OM han inte vill att de ska bli en familj nu. Och i detta fallet, när TS själv är så ambivalent, så skulle det vara lätt för honom att övertala henne. 

    Jag tycker att de verkar seriösa - det är min känsla, bara. Och sedan ska man komma ihåg, att SÅ unga är de inte. I det gamla bondesamhället hade de redan varit gifta (om de hade fått lov att gifta sig, alltså) något år, och första barnet hade kanske varit fött. Och om TS hade varit en muslimsk eller indisk flicka, hade hon redan varit gift i flera år och haft kanske två barn. Det är vi moderna västerlänningar som är udda i den här frågan!
  • Anonym (E.)
    Anonym (E.) skrev 2021-04-21 13:13:27 följande:
    Är det verkligen vanligt, menar du? I min värld inte. Det brukar vara så att killen för allt för att övertala/lura/locka/hota/tvinga o.s.v. tjejen till abort, OM han inte vill att de ska bli en familj nu. Och i detta fallet, när TS själv är så ambivalent, så skulle det vara lätt för honom att övertala henne. 

    Jag tycker att de verkar seriösa - det är min känsla, bara. Och sedan ska man komma ihåg, att SÅ unga är de inte. I det gamla bondesamhället hade de redan varit gifta (om de hade fått lov att gifta sig, alltså) något år, och första barnet hade kanske varit fött. Och om TS hade varit en muslimsk eller indisk flicka, hade hon redan varit gift i flera år och haft kanske två barn. Det är vi moderna västerlänningar som är udda i den här frågan!
    *gör
  • Anonym (E.)
    Anonym (Lisa) skrev 2021-04-21 13:33:30 följande:
    Varför jämföra med tider och kulturer som TS inte lever i? TS är väl en ung, modern kvinna med massor av valmöjligheter, varför ska hon jämföra sig med det gamla bondesamhället och hur man levde då? 

    Och att dra in andra kulturer, varför gör du det? Är det indiska eller muslimska samhällena föredömen när det gäller kvinnors rättigheter, tycker du?
    Det här handlade inte om "kvinnans rättigheter", utan om rösterna här att TS och hennes pojkvän är för unga för att bilda familj. Jag ville bara nyansera den bilden litet. Sedan ÄR det tyvärr så, att det finns en övervikt av sociala problem - t.ex. missbruk, rökning, dåliga skolbetyg, dålig egen uppväxt - hos den gruppen som föder barn tidigt idag. Men jag uppfattar inte alls att TS och hennes pojkvän hör till den gruppen (det ser man inte minst på språket). 
  • Anonym (E.)
    korngryn skrev 2021-04-21 17:48:39 följande:
    I det gamla bondesamhället gifte sig folk ofta inte förrän runt 28-30-årsåldern eftersom vanligt bondfolk inte hade råd tidigare. De som stod ännu längre ner, pigor och drängar, gifte sig ofta inte alls eftersom de aldrig hade råd att skaffa familj.
    För yngre söner kunde det ju vara så, att de måste gå som drängar hemma eller hos en annan bonde, tills de sparat ihop tillräckligt för att kunna köpa ett eget hemman. Fästmön var då antingen hemmadotter under tiden, eller försökte tjäna ihop pengar hon också, som piga.

    Den äldste sonen brukade dock få överta gården runt 20, och hans föräldrar flyttade då till det s.k. "undantaget" - även om de bara var i 40-årsåldern. Men man åldrades ju fortare då p.g.a. allt kroppsarbete, och dog också tidigare. Uppfattningen att man är för ung för att ta ansvar för sig själv och andra runt 20-årsåldern, är mycket ny. Att alla inte haft råd med eget i den åldern, är ju något helt annat. 

    På medeltiden - som var en hård tid - trolovades barnen ofta redan som barn, för att man ville säkra upp dotterns framtid ifall man själv inte skulle leva så länge. Vigseln skedde sedan strax efter dotterns första mens, som på den tiden brukade komma när flickan var mellan 14 och 17. Sedan kom första barnet normalt året efter.

    På vikingatiden blev pojkarna för övrigt myndiga vid 15, och kunde då ta över gården om fadern var avliden, och hade rätt att bestämma om att hans systrar - ja till och med hans mor - skulle giftas bort. Han hade även rätt att äga ett skepp och föra befäl på det, i den åldern.  
  • Anonym (E.)
    Anonym (Lisa) skrev 2021-04-21 18:03:28 följande:
    Jag anser att man är för ung om man inte påbörjat sitt vuxenliv, vilket varken TS eller pojkvännen gjort. Ingen lägenhet, inget fast jobb, inte färdiga studier. Det räcker liksom inte att kunna stava och uttrycka sig väl för att bli förälder. 
    I min erfarenhet är det PROGNOSEN som räknas. Det är många par genom världshistorien som har fått gifta sig tidigt för att flickan blivit gravid, och har de varit i grunden vettiga människor så har det gått bra. Ekonomin ha sedan blivit bättre för varje barn, eftersom i synnerhet fadern har tjänat mer och mer. (Och eftersom det finns daghem idag, så behöver inte moderns löneutveckling påverkas så mycket heller.) 

    Problemet med den stora gruppen av WT (om man får kalla dem för det) som börjar föda barn tidigt, är att ekonomin ALDRIG blir bättre. Och inte skulle ha blivit det om de inte fått barn vid 16/18/20 heller. Problemen är mer grundläggande, och för dem blir barnen ofta ett försök att få en alternativ identitet som "mamma", när de misslyckats i skolan eller på arbetsplatsen. Och så uppfattar jag inte TS alls. 
  • Anonym (E.)
    Anonym (Juno) skrev 2021-04-21 18:55:32 följande:
    Det jag reagerade på var att du pratade som om det här var TS sista chans att få barn med någon som verkar det minsta intresserad av att få barn med henne. Hon är bara 19 år, inte 39 och "borde passa på när det fortfarande går". 

    TS borde ju enbart göra ett val utifrån vad hon vill och vad hon är redo för, inte för att hennes pojkvän just nu menar att han vill ha barnet. Känner en som fick barn som 19-åring och pappan var väldigt glad. I början. Nu tror jag att han träffat barnet en gång sen hon fyllde 3 år och hon är 11 idag.

    Visst kan det såklart gå jättebra för TS och hennes kille också och de kan bli superbra föräldrar som håller ihop i resten av deras liv. Såklart. Men att välja att behålla enbart för att hon har "en villig pappa" är ärligt talat en usel anledning.
    Ingen av oss kan veta om TS kommer att bli en av de bittra, barnlösa kvinnor som ångrar sin abort när hon är 39, eller hur..?
  • Anonym (E.)

    När man kan bli gravid är kroppen redo att klara det. Ägglossningen är det sista som händer, efter att höfterna breddats och brösten vuxit ut. Att så många mammor dog i samband med förlossningen förr, berodde först och främst på ett rakitiskt bäcken ("engelska sjukan"). D.v.s. flickan hade fått för lite kalk och D-vitamin under uppväxten, och i värsta fall även under det egna fosterstadiet, vilket gjort hennes bäcken för trångt eller felformat. Och när det inte fanns kejsarsnitt, så innebar detta förstås en säker död vid den första förlossningen. Men detta hade hänt även om hon hade gifts bort först vid 25 års ålder. 

    Det har också hänt att kvinnor p.g.a. föreliggande svälttillstånd inte haft energi nog att krysta, såklart...

    Ja, jag säger ju det, att det föreligger en övervikt av socioekonomiska problem i gruppen unga mammor idag. Men detta handlar inte om flickor som skulle ha haft en lysande framtid om de inte hade haft oturen att bli med barn. Det är helt andra faktorer som ligger bakom, mycket mer djupgående. Det är en helt annan grupp, och deras liv blir inte bättre om de aldrig får några barn heller av någon anledning.

    En begåvad, ambitiös och ordentlig flicka i dagens samhälle, har med våra fria daghem, Komvux (som inte skulle vara aktuellt i TS fall ändå, hon blir ju färdig med gymnasiet nu i vår), fria universitet, studiemedel med extra barntillägg, och generösa barnrelaterade bidrag, samma förutsättningar att uppnå en viss position vid 40 års ålder vare sig hon föder sina barn vid 19 respektive 21 år, eller vid 29 respektive 31 år. Någonstans måste ju den tiden ändå tas. (Om hon inte ska anlita en surrogatmamma som föder barnen åt henne, och en amma som tar över direkt när barnet är fött, så att hon inte behöver vara mammaledig från fin-karriärjobbet...)

  • Anonym (E.)
    Anonym (Hjälp) skrev 2021-05-01 10:29:30 följande:

    Hejsan! Det var ett tag sedan jag uppdaterade tråden men jag bestämde mig för att behålla efter jag varit på ultraljudet och såg de lilla hjärtat ticka! Tack till alla som tagit sig tid att svara och ge råd :)


    Fint! :) Det kommer du inte att ångra. 
Svar på tråden Abort eller behålla?