• sextiotalist

    Är vi verkligen så oansvariga föräldrar?????

    För mycket och för lite skämmer allt. Jag tror på att man ska förmedla en sund syn på godis och annat. Hemma hos oss har det inte varit några problem med att ta en chokladbit efter maten, glass eller fika när man är ute på stan etc. Dvs det är fullt tillåtet att äta det som är gott och onyttigt så länge det inte ersätter vanlig mat och äts i måttliga mängder.
    Nu har vi haft tur, varken sambons äldre barn och vårt gemensamma har varit (eller är) godisråttor, så vi har inte behövt reglera detta. Hade någon varit en godisråtta, då hade man kanske fått tänka annorlunda.
    Här har det varit så "illa" att  vi har slängt överblivet godis och snacks. Bullar från frysen etc.
    I andra familjer har man fått gömma det för att barnen/vuxna ska sluka det direkt. Fast nu far jag lite med osanning, chokladkolan jag brukar göra till jul, den ryker direkt 

  • sextiotalist
    Spucks skrev 2021-04-20 13:36:31 följande:
    Socker är beroende framkallande. Som vid alla saker som man kan bli beroende av faller vissa lättare för det en andra. Dessutom hade "naturen" goda anledningar i att göra folk gillar söt mat, speciellt barn. Det handlar inte helt enkelt om att lära sig att avstå.
    Det har absolut inget gemensamt med dem andra saker du nämde, vilka är naturliga delar av att växa upp och blir självständig.
    Det är en myt
    gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/24819/1/gupea_2077_24819_1.pdf
    www.svt.se/nyheter/vetenskap/sockerberoende-splittrar-forskarna

    Det är mycket som är dopamindrivande. En del får det via mat, andra via fysisk aktivitet. Sedan finns det de som är mer dopaminkänsliga. Har en kompis som gått över från kickar från mat till att söka sina kickar genom träning t.ex. 
  • sextiotalist
    Gameofthrones skrev 2021-04-21 08:01:06 följande:
    Va?

    Här jag bor är det kallt och gott, vill man ha det kallare tetra i kylen eller flaska.

    Jag kan nog garantera att du skulle inte känna skillnad på butiksvatten och kranvatten med ögonbindel på. Vilket slöseri med vatten. Hade inte att ngt om du ska köpa dricka eller så men vatten?

    När man får det absolut gratis. 
    Jag har bott på flera ställen, på vissa ställen var vattnet odrickbart, andra varit jättegott. 
    Men jag föredrar vatten med kolsyra, det är helt enkelt godare och ser ingen anledning varför jag inte ska få dricka det
Svar på tråden Är vi verkligen så oansvariga föräldrar?????