• Mon 26 Apr 2021 17:53
    17631 visningar
    251 svar
    -2 +3
    251
    17631

    Måste bonusbarnen vara hemma på heltid när jag får min bebis?

    Hej, jag behöver råd och tips över hur jag ska tänka och agera i en jobbig situation.

    Jag och sambon planerar att bli gravida och med tanke på att han redan har två barn sedan tidigare har vi redan nu börjat diskutera praktiska frågor. En sak som har dykt upp är föräldraledighet. För mig känns det givet att vilja vara hemma ensam med min förstfödda (iaf till en början), men att jag hämtar bonusbarnen (som vi har varannan vecka, 2 och 6 år) tidigare någon gång i veckan. Min sambo verkar tycka att det är konstigt/sorgligt att jag inte vill ha hans barn hemma mer. Det ger mig så dåligt samvete. Jag vill ju också kunna ge fullt fokus till min förstfödda på samma sätt som han och hans ex fick göra. Det gör mig ledsen, för jag älskar ju hans barn, men min dröm om att bli mamma och att hitta på saker med min bebis som föräldraledig är också stor. Känns som att det blir begränsat om jag automatiskt ska ha de andra på heltid också.

    Är jag egoistisk som tänker så här? Eller vad finns det för argument för min sak/hans sak?

    Snälla hjälp mig, antar att det finns många i samma sits!

    /Bonusmamma

  • Svar på tråden Måste bonusbarnen vara hemma på heltid när jag får min bebis?
  • Mon 26 Apr 2021 18:08
    #4
    -1

    Tack för bra svar. Jag var inte så tydlig. Min sambo vill att jag ska se dem som mina på det sättet att den yngsta ska gå 15 timmar på förskola och den stora (som går i förskoleklass) ska hämtas direkt efter skolan vid 12:30.

    Min tanke är att hämta tidigare på fredagar och kanske någon mer dag i veckan. Men just nu känner jag att det känns betungande att behöva anpassa mig efter att hämta varje dag och vara begränsad. Och att inte kunna ge dem alla fullt fokus liksom. Jag vet inte, har svårt att uttrycka mig.

    Vi har varit tillsammans i ett år och jag är 32 år. Vi är redo och har precis slutat med preventivmedel.

  • Mon 26 Apr 2021 18:10
    #5

    Och som jag skrev tidigare. Jag har en bra relation med barnen och älskar dem. Men känns som att jag kan gå miste om en del med min förstfödda om jag ska ha dem så pass mycket som om de vore mina egna. Hoppas ni förstår vad jag menar.

  • Mon 26 Apr 2021 18:11
    #6

    Och som jag skrev tidigare. Jag har en bra relation med barnen och älskar dem. Men känns som att jag kan gå miste om en del med min förstfödda om jag ska ha dem så pass mycket som om de vore mina egna. Hoppas ni förstår vad jag menar.

  • Mon 26 Apr 2021 18:51
    #15

    Man får välja fem timmar under tre dagar eller tre timmar per dag. Jag skulle ju föredra det första alternativet. Jag har sagt till honom att om vi skulle få två gemensamma barn skulle det ju vara en helt annan sak med den andra. Då skulle jag ta hem alla syskon samtidigt, och inte göra skillnad såklart. Men nu handlar det om ett först barn, där hans yngsta troligtvis fortfarande kommer att gå på förskolan. Det blir helt klart annorlunda då.

    Som ni säger så skulle han inte begära att jag skulle hämta två gånger om dagen, utan kanske vid 14-tiden. Men ändå. Jag vill inte ha pressen på mig, jag vill till och börja med att ansvaret ligger helt på honom och att jag kan ta det steg gör steg. Och kanske köra fredagarna. Jag vill inte göra skillnad på barnen, men i detta fall handlar det ju faktiskt inte om det. Det handlar om att jag vill ha den där första bubblan som alla andra.

    Vi måste ta ett vidare snack om detta, för jag vill ju inte höra honom besviken. Men känns som att jag blir ifråntagen hela grejen innan det ens hänt.

  • Mon 26 Apr 2021 19:23
    #19
    korngryn skrev 2021-04-26 19:01:29 följande:

    Är det ett alternativ att vara hemma tillsammans första tiden dels så att ni båda får lära känna bebisen och den får två närvarande föräldrar och dels för att han kan få lite egentid med sina stora?

    Inte för att skrämmas, men det kan vara mycket slitigt och tufft med en bebis, och om ni hjälps åt i alla fall första halvåret har ni mycket att vinna på det, hela familjen


    Det vore ju kanon att kunna vara hemma lite ihop. Har faktiskt nämnt det för honom, att han kanske skulle kunna komma hem tidigare eller vara ledig någon dag i veckan. Tror inte att det skulle passa oss att vara hemma samtidigt i sex månader dock. Sprider hellre ut dagarna.

    Helt ärligt så har vi inte haft en jättedjup diskussion ännu och jag tror och hoppas att han kan förstå min sida. Kände mig bara frustrerad och ville veta om jag tänker helt fel! ????
  • Mon 26 Apr 2021 19:28
    #20
    Anonym (Teddy) skrev 2021-04-26 19:11:55 följande:

    Suck. Ännu en pappa som vill ha en barnvakt åt sina egna barn.

    Ts, du tycker det känns för mycket och du vill inte göra som han vill. Gör då inte det, argument behövs ej. Säg nej och att du inte är intresserad av vidare diskussion. Hans barn är hans ansvar-hur mycket ansvar du vill ta bestämmer du och endast du. Och det kan förändras över tid. Han kommer försöka framställa det som att han blir sårad för att du inte "vill ta hand om hans barn" (något du säkerligen redan gör). Han kommer säga att han inte kommer känna det som att ni är en riktig familj annars. Han kommer säga att han undrar om du inte älskar hans barn tillräckligt mycket. Alltså, han kommer utöva känslomässig utpressning för att du ska få dåligt samvete( som du redan har) och få sin vilja igenom.

    Ts, känner du dig inte utnyttjad av hans krav? Känner du dig respekterad när han inte lyssnar på dina önskemål? Vore det inte bra att vänta lite med att skaffa barn? Sanningen tror jag är att han inte riktigt orkar/klarar av sina barn och behöver någon att dela bördan med.


    Jag förstår hur allt detta låter. Men han är verkligen världens bästa person. Jag är helt övertygad om att det inte handlar om att pressa mig, han inser nog inte att det blir lite det han gör. Han tycker bara att det är extremt viktigt att vi är en familj och att hans barn alltid känner sig inkluderade på samma sätt som våra gemensamma kommer att göra. Och det vill ju givetvis jag också, vi ser bara lite olika på hur vi kommer dit. Hur mycket jag älskar dessa barn och önskar att de var våra gemensamma så är dem inte det.

    Jag vill också få uppleva bebisbubblan och ge fullt fokus till min förstfödda. Det handlar inte om att jag vill åsidosätta dem. Tror som vissa av er säger också att de kommer ha det bra mycket bättre i skolan och förskolan än hemma med mig.
  • Mon 26 Apr 2021 19:43
    #24
    nnnnnnnn skrev 2021-04-26 19:36:40 följande:

    Hur länge ska pappan vara hemma heltid i början? Det är ju stor skillnad på om han tex är hemma 3 månader med er eller 6 månader eller ännu längre.

    För under tiden han är hemma heltid så ska ju hans andra barn gå enligt 15 h.

    När han sen börjar jobba igen, så kanske han bara jobbar deltid? Då kan han passa på att hämta hem de stora barnen tex lägga sina sluttider så det passar att hämta barnen då. Om han slutar tex 12, så han hinner hämta 12.30 när äldsta barnet slutar så kan han även hämta det yngre syskonet.

    Då blir det korta dagar och han sköter hämtandet/lämnandet av sina egna barn.

    När han ska börja arbeta heltid igen så kanske även din föräldraledighet är slut? Och ert gemensamma barn är såpass stort att det har glädje av sina bonussyskon? Då blir det mer naturligt att hämta hem dem!


    Vi har inte diskuterat det så långt hur länge han ska vara hemma i början. Vore ju dock kanon om han kunde ta mer än de tio dagarna. Speciellt om det är viktigt för honom att han de stora barnen hemma och att vi boundar som familj. Men samtidigt vill man ju att vårt framtida barn ska kunna vara hemma längre också, och inte behöva börja förskolan så tidigt. Men vi får se hur det blir med allt. Ett snack behövs iaf, helt klart!
  • Mon 26 Apr 2021 19:44
    #25
    Anonym (Teddy) skrev 2021-04-26 19:41:06 följande:

    Jag hoppas du har rätt och jag fel. Men det är enligt min åsikt extremt vanligt att det är som jag skrev, så försök vara uppmärksam så att det inte blir så.


    Absolut! Jag ?hör? vad du säger. Han kan ju dock inte kräva något av mig, om det skulle komma till en sån punkt. Jag är inte någon man sätter sig på, och jag kommer inte ge mig på denna punkt. Men vill att vi kommer fram till något som känns bra gör båda (men framför allt för mig som ska vara hemma).
  • Mon 26 Apr 2021 20:57
    #33

    Tack så jättemycket för alla tips om hur man kan se över dagarna så att vi båda kan vara hemma. Tror det kan vara att föredra att han försöker sluta tidigare på barnveckorna eventuellt. För allas skull.

    Vi har iaf pratat nu. Han förstår ju mig, och han är absolut inte besviken på mig att jag känner som jag gör. Däremot är han så rädd för att hans barn inte ska känna sig involverade. Det är hans största rädsla, och jag köper det. Han tycker att det blir skillnad när barnen är hemma mer när han är hemma. Jag tror faktiskt inte att de kommer dra några större slutsatser av det. Man får väl säga att det är så när man har fått ny bebis.

  • Sun 19 Dec 2021 23:15
    +1

    Hej alla!

    Vilken diskussion denna tråd blev. Har inte alls hängt med, och orkar inte heller läsa i kapp nu. Men kan ge en uppdatering. Jag vet vad jag gav mig in på med min kille och hans barn. Älskar dem otroligt mycket och deras mamma är fantastisk också. Såklart hade allt varit enklare med en kärnfamilj, men så blir det inte alltid. Jag låter inte en underbar person passera på grund av att det finns ?bagage?. Jag vet inte hur detta inlägg kom att handla om pengar. Vi betalar 50/50 i vårt hushåll. Det enda han egentligen betalar från sin egen plånbok är omsorgsavgiften som han delar med barnens mamma. Jag har aldrig begärt att han ska försörja mig för att jag ska vara hemma länge. Vi kommer att dela på våra föräldradagar och förskola får det blir efter ca 1,5 år tänker vi. Vi har inte pratat om några detaljer, men vi är eniga. Han förstod min sida efter att vi hade pratat om det. Det handlar inte om att jag inte vill vara med hans barn, men första tiden som förstagångsmamma kommer ju att vara helt nytt för mig. Jag vill ha de första månaderna för att komma in i den rollen. Och jag tror att de har det bra mycket bättre på fritids och förskola faktiskt. Oavsett, vi väntar barn nu och är superglada och spända.

  • Mon 20 Dec 2021 10:45
    +1
    Anonym (Teddy) skrev 2021-12-20 00:30:54 följande:

    Stort grattis till bebisen. Skönt att jag hade fel och att ni kan kommunicera och lyssnar på varandra. Stort lycka till! När är det dags?


    Tack så jättemycket! Det är skönt att bli hörd. Och i en inledande konversation hade han ju barnen i fokus såklart, det är viktigt för oss båda att de aldrig ska känna sig utanför på något sätt. Jag tror inte att man behöver göra faktumet att jag ska vara hemma själv till en början till en stor grej. De får gå efter hans tider, men jag hämtar dem gärna tidigare när det passar. Kanske någon gång i veckan, det får komma naturligt. Vi är fortfarande väldigt tidigt, BF i augusti.
  • Wed 22 Dec 2021 21:28
    Anonym (Spring!) skrev 2021-12-22 14:17:48 följande:

    Det finns ju faktiskt många underbara män som dessutom tar äktenskap och familjebildning på allvar. Bagaget måste ju inte vara SÅ stort. (Kan ju vara bra för andra läsare att påminnas om )

    Men,men nu sitter du snart med barn och det går inte att byta pappa nu ;)

    Lyckligtvis så vet ju varken du eller ditt barn vad ni går miste om när ni väljer att leva i bunusfamilj. En annan tröst är ju att du nog kommer ta stor hänsyn när/om din man får barn med en tredje kvinna och ert barn behöver hålla sig hemifrån för hennes skull.

    Lycka till och grattis!


    Haha, nu har jag svårt att avläsa om detta är ett kritiskt/ironiskt meddelande eller inte. Vad menar du med det sist? Om han skulle få barn med en tredje och vårt barn behöver hållas hemma för hennes skull? Hum. Utveckla gärna.
  • Wed 22 Dec 2021 21:28
    Mimosa86 skrev 2021-12-22 15:01:05 följande:

    Hmmm du tänker märkligt. Anledningen att han har högre ekonomi den tiden är ju för att hon tar föräldraansvaret. Hade hon inte gjort det så hade han behövt vara hemma med sina barn med en lägre penning.

    Så hans lön korrelerar ju med hennes föräldraledighet, för den hade ju inte varit möjlig annars. Så varför skulle han då vara i position att ställa krav enväldigt?


    Tack! Exakt!!
  • Wed 22 Dec 2021 21:30
    Mimosa86 skrev 2021-12-22 14:52:17 följande:

    Det finns inget som hindrar honom att ta ut föräldraledighet eller gå ner i tid så att han kan vara mer med sina barn den första tiden med bebis.

    Att vara förstagångsföderska med en nyfödd och samtidigt ta hand om två små barn låter... tufft. Det är skillnad på att vara varm i gemet och få syskon. Men du har ju inte samma erfarenhet som han av barn.

    Men som sagt, vill han att barnen slutar tidigare och är hemma mer så får han gå ner i tid.


    Det är exakt så jag känner. Absolut inte varm i kläderna att ta hand om en liten bebis!! Kommer att vara överväldigande som det är!

    Vi får diskutera om han eventuellt ska gå ner lite tid där i början, när jag är hemma!
Svar på tråden Måste bonusbarnen vara hemma på heltid när jag får min bebis?