Inlägg från: Anonym (Edit) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Edit)

    Vågar ni vaccinera er mot covid?

    klyban skrev 2021-06-20 13:23:07 följande:

    Det kan bli så att du får fler liv än ett på sitt samvete, då det är lite för farligt denna COVID-19.
    Men kanske inte anser det är din sak, och fast än du kan bli en smitthärd?


    Nä, man får faktiskt förutsätta att de som tagit sina sprutor är skyddade av sitt genetiska preparat. Annars faller ju verkligen hela poängen med denna kampanj och blir totalidiotisk. 

    Ja visst ja, det finns ju folk som ligger på intensiven i covid19, även efter två sprutor... Och det preparatet uppmuntrar immunsystemet att göra, är att känna igen spikproteinerna, inte själva viruset i sig, så de som tagit sprutan smittar ju fortfarande...

    Ja, du har rätt. Kampanjen är totalidiotisk. 
  • Anonym (Edit)
    Anonym (Gravid) skrev 2021-06-20 13:41:38 följande:
    Det är ju det... vänta och se. Har sett att Pfizer håller på med en för sitt vaccin som började i februari och ska pågå 7-10 månader, och sen följa barnen i 6 mån.

    Men det resultatet blir ju för sent för mig som är gravid nu.

    Jag är inte oroad för egen del, och det är också bara mig det berör då om jag får en biverkning. Men för min bebis är jag mer skeptisk och försiktig och rädd. Jag skulle vilja ta vaccinet, men tänk om det sen börjar dyka upp saker för barnen som varit i magen?
    Ta det säkra före det osäkra och vänta med vaccinet tills barnet är fött och inte ammar längre. Då du är i barnafödande ålder utgör Covid ingen risk för dig, såvida du inte är i riskgrupp på andra sätt? Om du är i riskgrupp så hade jag absolut valt att ta sprutan när barnet var fött och sedan valt ersättning till barnet. 

    Det är inget fel i att vara nyanserad och försiktig när man har ansvar för sitt nyfödda eller ännu ofödda barns väl och ve. Du är inte "antivaxxer" för det.
  • Anonym (Edit)
    Anonym (Gravid) skrev 2021-06-20 13:59:57 följande:
    Jag är över 35 men långt från annan riskgrupp. Min oro är ju att få covid och få barnet för tidigt, som är den risk man sett än så länge vad jag vet.

    Är för vaccin, men som gravid är jag mer orolig för precis allt än annars, både biverkningar och covid.
    Jag är inte för alla vacciner, men jag är för väldigt många vacciner. Mina barn har genomgått det allmänna vaccinationsprogrammet och jag är glad för det.

    Men jag är inte för att ge dessa nya preparat (som bara genomgått nio månaders tester) till unga människor, som inte ingår i någon riskgrupp. 

    Om jag hade varit du, så hade jag hellre sett till att fortsätta hålla avstånd och isolera mig, fram till födseln. Det finns andra vanliga sjukdomar som ger hög feber, som du kan få, som också ger en risk för att barnet föds i förtid och det vill du så klart undvika. 
  • Anonym (Edit)
    Anonym (Gravid) skrev 2021-06-20 13:59:57 följande:
    Jag är över 35 men långt från annan riskgrupp. Min oro är ju att få covid och få barnet för tidigt, som är den risk man sett än så länge vad jag vet.

    Är för vaccin, men som gravid är jag mer orolig för precis allt än annars, både biverkningar och covid.
    Och att vara över 35 räknas inte som någon riskgrupp för just Covid, det är mer när du närmar dig 70 som du börjar bli en riskgrupp. 
  • Anonym (Edit)
    Anonym (Gravid) skrev 2021-06-20 15:53:25 följande:
    Om jag vore gravid och man hade sett att barn vars mammor fått vaccinet inte hade högre risk än genomsnittet att utveckla sjukdomar eller få problem. Då skulle jag ha tagit det direkt.

    Nu finns den ju inte, den forskningsstudien, än. Vad jag vet. Och det är kanske ingen risk. Djurstudier tyder på så. Men det KÄNNS förbaskat läskigt att ta ett vaccin där de studierna inte finns än. Bebisen ska också få antikroppar av vaccinet, men ingen ver hur länge de varar mer än att det nog är kortare än hos den som får vaccinet, för så funkar andra vaccin. Men hur länge? Ingen vet. Eller hur bra de funkar.

    Är så bitter, för jag är så glad för att vara gravid och har längtat så länge för det, så hamnar man i det här läger.
    Jag vet inte vem som säger till dig att du ska kunna dra paralleller från hur andra vaccin brukar fungera, men det kan du inte. Alla tidigare vaccin bygger på att man använder avdödade patogener för att skapa vaccin. När det gäller coronavirus så har man inte kunnat isolera och framställa viruset tillräckligt för att kunna framställa vaccin, man har försökt detta med många coronatyper, som mers och sars men aldrig lyckats på traditionellt sätt. Så istället har man försökt komma förbi detta problem genom att använda en ny teknik: man har tagit fram DNA och mRNA, som tar sig in i cellerna och får cellerna att producera själva spikproteinet, som sitter på coronaviruset. När proteinerna kommer ut i blodbanan lär sig immunsystemet att känna igen spikproteinerna och det är spikproteinerna som kommer att angripas och skapas antikroppar mot, inte viruset. Spikproteinerna har man antagit bara var virusets nycklar för att komma in i cellerna och sprida sig och man har trott att dessa har varit harmlösa. Just nu är många inte helt säkra på det. 

    Men kontentan av det hela är: man kan inte dra några slutsatser som bygger på hur våra tidigare vaccin har fungerat, eftersom detta preparat inte egentligen ens är ett vaccin. Det är ny teknik. 
  • Anonym (Edit)
    Anonym (Moa) skrev 2021-06-20 17:00:15 följande:
    Tycker du inte du sprider lite felaktigheter när du skriver att de godkända Covid-19-vaccinen är helt oprövade?

    När det gäller moral och etik fick Pfizer avbryta en av sina studier i förtid för evidensen var så stark att det var oetiskt att fortsätta ge placebo till kontroll-gruppen.
    Nej, verkligen inte. De är nödgodkända och har inte genomgått de tester som i vanliga fall krävs. 
  • Anonym (Edit)
    Anonym (Gravid) skrev 2021-06-20 16:56:50 följande:
    www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

    ? The Moderna and Pfizer-BioNTech vaccines are mRNA vaccines that do not contain the live virus that causes COVID-19 and therefore, cannot give someone COVID-19. Additionally, mRNA vaccines do not interact with a person?s DNA or cause genetic changes because the mRNA does not enter the nucleus of the cell, which is where our DNA is kept. Learn more about how COVID-19 mRNA vaccines work.?

    Tolkar det som att vaccinet inte går in i själva cellkärnan. Vad jag förstått bryts mRNAet också ned snabbt sedan.

    Vad är det du menar att man sett som visat på annat för spikproteinet? Vad skulle den virusdelen kunna göra?

    Min osäkerhet ligger ju i att man inte kunnat utvärdera det än för en statistiskt stor grupp barn som fötts efter att mamman fått vaccin. Jag tycker annars att principen för det här vaccinet låter bra, att inte behöva använda ett avdödat virus, eftersom det som sagt verkar svärt för vissa typer virus. Det verkar som en metod som kan vara riktigt lovande för framtida liknande influensor/virus ju.

    Men att just det inte finns de här studierna är det som gör mig osäker just nu som gravid. Samtidigt vill jag absolut inte ha covid som gravid heller - det är inte heller riskfritt direkt. Och kan barnet få antikroppar några månader kan det ju vara värdefullt med.
    Det kan vara spikproteindelen som är den del som orsakar den senare och mer allvarliga delen i sjukdomsförloppet, tidigare var man säker på att det bara var en nyckel som låste upp cellen, men nu undrar man om inte proteinet i sig är en patogen. Då kan det vara riskabelt att få de egna cellerna att producera dessa. 

    Jag har också förstått det som att mRNA:et ska brytas ner sedan, och vad det gäller ifall preparatet går in i själva cellkärnan eller ej, vet jag inte och vad det i så fall skulle ha för betydelse. Det man trodde tidigare var väl också att preparatet skulle stanna i den muskel den injicerades i, men så är ju inte fallet, utan det tar sig igenom cellmembran ganska enkelt. 

    Jag förstår att det är bristen på det statistiska underlaget som gör dig osäker på att ta preparatet. Det är samma med mig. 

    Såklart kan ingen garantera att du inte får covid som gravid, hur mycket du än försöker undvika det. Jag förstår att det är ett svårt beslut för dig att ta och jag är inte avundsjuk på din situation. Ingen kan säga hur du bör göra. 
  • Anonym (Edit)
    klyban skrev 2021-06-20 16:55:50 följande:

    Har du missat det finns vaccin som kör beprövade tillverkningsmetoder?
    Udda att du glömde av det.


    Ja, det har jag missat. Vilka är det?
  • Anonym (Edit)
    Anonym (Moa) skrev 2021-06-20 17:27:33 följande:

    Vilka tester har man hoppat över menar du?


    Kan du länka till något?


    Jag kan knappast länka till något som inte finns. 

    Man har inte gjort långtidsstudier.
  • Anonym (Edit)
    klyban skrev 2021-06-20 16:55:50 följande:

    Har du missat det finns vaccin som kör beprövade tillverkningsmetoder?
    Udda att du glömde av det.


    Det är du som har missförstått. Virusvektorvaccin är inte en beprövad tillverkningsmetod. 
Svar på tråden Vågar ni vaccinera er mot covid?