• Kusine­n
    Sun 16 May 2021 07:51
    3205 visningar
    40 svar
    40
    3205

    Vilket pojknamn?

    Jag är lite trött på Axel och Arvid då det varit vanligt så länge, och väl var väldigt vanligt för 15-20 år sedan. Carl hette så många i min egen generation (inte det absolut vanligaste men ändå vanligt) så det känns lite "tidigt" på barn då jag antar att en hel del pappot fortfarande heter det (men det börjar bäl bli morfar/farfargenerationen till de barn som föds kanske, är född på 70talet). Finn är inte ett favortnamn, så personligen skulle jag välja Bo eller Henning av dessa. Fina namn tycker jag. Blir Bosse fortfarande smeknamn tro, eller finns det någon modernare variant?

  • Kusine­n
    Wed 9 Jun 2021 08:58
    #21
    Anonym (Skärpning) skrev 2021-06-08 22:35:30 följande:

    Henning, Finn, Bo.. snälla döp inte ditt barn till något sådant namn. Vill du att ha en liten Bosse verkligen? De andra namnen är också riktiga gubbnamn. Välj något fint istället, något som låter vackert både i tal och skrift. Kanske lite svårare med pojknamn än med flicknamn, men ett exempel är Noa/Noah, det låter som en snygg kille, en som alla tjejer blir kära i. Lite skillnad mot Bosse där (eller Bo lika illa) och Finn och Henning låter som äldre herrar, författare i 60 års åldern. Eller kanske en läkare i samma ålder, hursomhelst är det inte några vackra namn direkt.


    Det vanliga är att barn får namn från sina föräldrara mor och farföräldergeneration - dvs gubb- och gubbnamn. Sen tillkommer ju förstås också namn från andra kulturer och från poulärkulturen. Men det är helt normal med gubbnamn (fast kanake snarare gubbar i 80årsåldern än 60).
  • Kusine­n
    Fri 11 Jun 2021 08:05
    #24
    Anonym (Skärpning) skrev 2021-06-09 10:10:12 följande:

    Haha ja sant. Men finns många fina namn som inte känns som att det är gamla tantnamn (på tjejer då) som till exempel Claudia och Kassandra. De låter i mina öron unga, men är det också gamla namn från tanter som har blivit moderna igen?


    En och annan äldre Claudia finns det väl, men båda dessa namn är snarare exempel på inspiration från andra kulturer/språkgrupper än att de är tagna från föräldrarnas mormorsgeneration. (Väldigt många namn från föräldrarnas mormorsgeneration är förstås också tagna från andra språk, men jag tror du fattar vad jag menar).
Svar på tråden Vilket pojknamn?