• Majsan187

    Vi som försökt en längre tid - första barnet

    Jag vet inte hur många trådar jag läst om att inte bli gravid och få missfall här på familjeliv men jag har aldrig skrivit själv. Dock har många av dessa trådar, och särskilt denna gett en känsla av att man inte är totalt ensam vilket det annars kan kännas som många gånger. Jag är 33 år och jag och min sambo har försökt få barn i ett år. En regelbunden cykel och ägglossning varje månad, blivit gravid tre gånger men alla har slutat i tidiga missfall. Det tredje missfallet fick jag bekräftat igår och jag kände att allt bara rasade. Har försökt hålla uppe hoppet och tron på att det ska lösa sig även om jag inser nu att jag nog gått in i en depression senaste halvåret då det inte tagit sig. Blev först gravid ganska snabbt två gånger när vi började försöka men sen dröjde det 7 månader tills denna gång och detta missfall. Allt känns bara nattsvart just nu och jag vet inte hur jag någonsin ska våga hoppas igen. Tycker jag gjort precis allt jag kan, stressar mindre, slutat träna så hårt (tar bara promenader nu) äter varierat och mer protein, minskat gluten, slutat dricka alkohol och kaffe, tar alla vitaminer man kan tänka sig. Gjorde en privat utredning i våras där allt ?såg bra ut?. Känner att jag griper efter halmstrån för att hitta något som kan vara fel så att jag kan ändra något och ha någon form av kontroll på situationen men vet inte vart jag ska leta längre :(

    Tänker så på alla oss som går igenom det här och känner en sån enorm känsla av orättvisa just nu.

  • Majsan187

    Har läst mycket om trombyl men det tror jag inte de testade för då. Jag fick lite känslan av att de tyckte vi var lite löjliga som sökte hjälp efter bara två missfall som de kallade det. Men det var som att jag hade en känsla av att något var fel redan då. Och då sökte vi ändå privat. Men jag förstår precis känslan av att vilja göra något annorlunda, känns som att då kan man hoppas på något sätt att det kanske var just det som orsakade det. Men först ska man ju ens ha turen att bli gravid igen. Vill helst få tips/råd av en läkare men känns som att man knappt har något att hämta där. De gånger jag velat titta så att allt bara ser okej ut efter missfallen har jag känt mig som en idiot för att jag ens ringt. Mitt TSH-värde låg på 3,9 vilket är normalt men ändå över vad jag läst mig till ska vara optimalt när man vill bli gravid. Till slut fick jag en läkare via nätet att skriva ut det men på fertilitetskliniken kommenterade de inte ens det. Vet att jag greppar efter minsta lilla men har någon testat akupunktur?

  • Majsan187

    Jag kanske skriver helt rörigt. Det är helt nytt för mig att skriva här men jag hoppas att ni hänger med. Kändes skönare än vad jag trodde att få skriva av sig lite för även om jag har vänner som lyssnar är det ändå en sån stark känsla av att man inte förstår om man inte varit där själv.

    Läkaren skrev ut lägsta dosen levaxin och sen följde jag upp 6 veckor senare genom att testa via Werlabs och då hade det sjunkit till 1,5 alla fall så jag tänker att det är bättre alla fall men jag är så trött som ni skriver att försöka leka läkare själv. Jag har också varit helt besatt av att få tag progesteronkräm och hittade till slut en utländsk sida som man kunde beställa progesterall från men samtidigt kanske man behöver någon form av uppföljning så att man tar det rätt. Men man blir ju desperat att hitta något men jag känner också att jag är så trött på att lägga pengar på alla kosttillskott, tester, privata läkarbesök, alla dessa försök man ändå gör.

    Zonterapi har gått mig förbi, trodde knappt något hade gjort det. Vad är det för något?

    Skönt att höra att så många av er ändå kommit in i någon slags vårdsystem och får hjälp. Det är nästa steg för oss också just nu.

  • Majsan187
    Jenniepennie031 skrev 2021-09-09 20:13:27 följande:

    Tryck på kugghjulet i högra hörnet så kan du citera det inlägg du vill svara på :) Jag är också ganska ny här men det är så himla skönt att prata med personer i samma sits - även om man pratar med nära vänner och familj så är det nog svårt att förstå när man inte genomlevt helvetet själv. Oki, hur lyckades du få läkaren att skriva ut - gick du privat till vårdcentral eller var det i samband med utredningen? Ja man blir riktigt trött på hela skiten. Jag äter folsyra men i övrigt lever jag faktiskt på som vanligt. Eftersom jag blir gravid tänker jag att ett glas vin eller en kopp kaffe emellan graviditeter knappast är orsaken till själva missfallen - men givetvis dricker jag inget vid plus. Försöker även planera in resor osv framåt för att inte känna att livet stannar upp. Men givetvis ligger detta ständigt som en våt filt över hela skiten. Det kan man nog aldrig göra någonting åt


    När jag blev gravid första gångerna levde jag som jag brukade, sprang flera gånger i veckan drack kaffe varje dag och vin då och då så jag vet inte om det här hjälper någonting men till slut försöker jag nästan vad som helst bara för att känna att jag gör något.

    Jag googlade upp en grupp med läkare som var experter på sköldkörteln och man kunde boka tid digitalt och så sa jag som det var att jag ligger inom referens men för högt enligt vad jag har läst och då sa han att jag kunde testa och ta ett nytt prov om sex veckor och se vad som hände. På ett sätt känns det som att jag gjort något fel men tror inte att det kan skada, äter den lägsta dosen.
  • Majsan187
    Soff skrev 2021-09-09 20:38:21 följande:

    Nej då! Ja men precis, känner likadant. Här går alla igenom samma sak liksom. Det var därför jag ville starta den här tråden för oss som både kämpat länge, men som också just kämpat med första barnet länge. Jag önskar att det inte behövdes en sån här tråd såklart, men nu är vi här tillsammans och kan stötta varandra iallafall.

    Förstår verkligen det. Man blir ju totalt utmattad. Man vill ju bara att någon ska ta hand om en och guide:a en i rätt riktning. Man behöver stöd. Det är jobbigt som det är att behöva gå igenom detta, så att dessutom vara den som står och styr längst fram är inte en lätt sak. 

    Precis, samma här. Har varit, som min sambo uttrycker det; "besatt", i att hitta en lösning, och har lagt massa pengar på allt möjligt.. Exakt, jag såg också att man kunde beställa progesteronkräm men jag vågar helt enkelt inte heller experimentera med detta. Tänk om jag BLIR gravid, och så vet jag inte hur jag ska göra sen!? tar jag för lite nu!? tar jag för mycket!? Det hade blivit en sådan stress. Känns verkligen som man vill ha lite guidning där för att det ska kännas säkert. 

    När man får zonterapi så trycker man på punkter på fötterna. Det fungerar lite som akupunktur fast utan nålar skulle man kunna säga, eftersom man använder sig akupressurpunkter. Det finns vissa som påstår att de blivit gravida med hjälp av detta, att det löser upp blockeringar och sätter hormonerna i balans. Men jag vet inte. Jag var desperat och tänkte att det var värt att testa, och jag försöker väl ha ett öppet sinne. Men jag vet inte om det egentligen gör nåt.


    Jag känner samma, är minst sagt besatt. Har ett stort kontrollbehov i vanliga fall och det här känslan av att vara hjälplös stressar mig så mycket. Annars har jag alltid känt att bara man kämpar tillräckligt mycket så löser sig saker, men hör vet jag inte vad jag ska kämpa med :(
  • Majsan187
    Janni91 skrev 2021-09-12 18:37:56 följande:

    Okej, jag förstår. Det låter bra, så tänker jag också. Det har inte varit aktuellt för mig att ta några tester för jag får spottings varje månad och då vet jag att det är kört. Men nu har jag inte det, men det är ju bara pga progesteronet.. <3 


    Har du fått progesteron utskrivet av läkare? Jag har också alltid spotting precis innan jag får min mens, har det minskat/försvunnit för dig av progesteronet? Jag har gjort ett test på mitt progesteron som de sa var bra men tycker ändå jag har mycket av symtomen på just progesteronbrist.
  • Majsan187
    Janni91 skrev 2021-09-12 19:41:30 följande:

    Ja, jag har också symptom på lågt progesteron men de tyckte också att mitt var normalt. Men jag tänker att det omöjligt kan vara optimalt om jag har en lutealfas på 10-11 dagar och spottings så jag gick till en annan klinik och bad om en second opinion. De skrev då ut Cyclogest till mig och jag känner mig mycket mer balanserad och är på ÄL+12 utan spottings eller mental breakdowns så det säger väl ganska mycket? Jag blir lite irriterad över att få diagnosen oförklarligt barnlös när både sköldkörteln och progesteronet inte är optimalt..


    Men vad skönt att höra! Jag känner mig extremt obalanserad, inte minst känslomässigt från ägglossning till mens men tycker det är så svårt att ?stå emot? läkare när de säger att det är normalt. Jag har bara läst om lutinus innan, är detta något liknade?
  • Majsan187

    Är så orolig idag, för en vecka sen så sa de att mitt hcg var nere på 120 efter att ha höjts efter missfallet konstigt nog, de har tittat på 2 vul och tagit prov för att de misstänkte utomkveds. Idag testade jag själv med ett digitalt test för att se när det visar ej gravid så att jag kan få ägglossning och försöka igen. Visar fortfarande 2-3 veckor fast jag började blöda för tre veckor sen nu :( vill bara att allt ska vara ute så att man kan börja om med att försöka. Läst att det kan ta 9 veckor till hcg försvinner men det kan väl inte vara aktuellt när jag fick missfall typ två dagar efter plus. Tidigare missfall har alltid gravtest visat negativt direkt typ. Vet att ingen här har svar men behövde bara skriva av mig lite. Orkar inte att det ska vara något som krånglar så att inte ens missfallet går som det ska :(

  • Majsan187
    Tildasafira skrev 2021-09-19 11:34:25 följande:

    Med tårar i ögonen kommer uppdatering från mig, 5+0 och blodbad. Ännu ett missfall som är för tidigt för vården att registrera. Varför ska jag ens fortsätta försöka? Det är ju helt hopplöst. Idag känns livet riktigt tungt.

    Blir nog lite frånvarande härifrån. Orkar liksom inte mer. Funderar starkt på att ge upp efter 18 försök och ca. 8 tidiga missfall. Men känner jag mig själv rätt kommer jag följa er på avstånd lite då och då. Lycka till alla kämpar där ute, ni är fantastiska<3


    Blir så otroligt ledsen för din skull. Jag har haft två tidiga missfall och nu ett tredje vad jag trodde var ett missfall men visade sig vara utomkveds som jag nu fått cellgiftsspruta mot.

    När jag trodde att detta var det tredje missfallet ringde jag runt i ren panik och aggression och har nu fått påbörja en missfallsutredning trots att jag precis som du inte fått mina missfall registrerade. Nu när jag var på Sahlgrenska så sa hon att hon skulle skicka en remiss men det kan bli svårt för mig att få en då mina missfall inte blivit kollade. Blev så arg då och sa hur ska man kunna få en sån då när ni aldrig ens kollar utan att berätta att jag fått en på ett annat ställe.

    På mitt första läkarbesök så sa hon att troligtvis har du inte brist på progesteron men då frågade jag rakt ut men skadar det med extra och då sa hon nej, så det kändes som att hon kunde skriva ut det bara för att testa.

    Förstår att man inte har kraft och ork och att du behöver pausa men jag förstår också din ilska över att inte få hjälp. Blir så arg och ledsen på att det ska behöva vara såhär. Stor kram till dig.
  • Majsan187
    Steeph skrev 2021-09-27 16:54:42 följande:

    Svarar här till er alla som skrev på min senaste post. Det känns superbra att ägglossningen inte blev så sen och att kroppen verkar vara i fin balans Ägglossningen kom på dag 16, hade positivt äl test dag 14 och 15 och sedan negativt på dag 16 (tempen steg pytte), men hade en större höjning av tempen på dag 17 så chansar att ägget släppte på dag 16.

    Vi kör privat då vi inte får hjälp av regionen för att vi kan bli gravida på egen hand. Så vi betalar allt ur egen ficka vilket känns ganska absurt för visst kan vi bli gravida men det tar lång tid mellan graviditeterna och dessutom slutar dom i upprepade MA? men iallafall så ringde jag tillbaka till Linné kliniken idag och berättade att vi vill starta igång. Så om 10 dagar ungefär börjar jag med sprutorna och recept skulle jag få nu under veckan. Sköterskan jag pratade med var helt underbar! Jag förklarade att vi försökt denna ägglossning också men att vi inte blir gravida så lätt. Hon bad mig ta ett gravtest någon dag innan beräknad mens och är det negativt så är det bara att köra på när mensen kommer. Äntligen känner jag lite lite hopp <3


    Hej Steeph,

    Jag har inte läst så länge i denna tråd så har inte riktigt koll på allas resa. Men jag har själv haft två missfall och har just nu ett utomkveds och det har gått lång tid mellan graviditeterna som då ändå inte lyckats. Har alltid haft som ett sista hopp att vi alla fall skulle få hjälp av att prova ivf. Men det får man alltså inte om man haft missfall? ????
  • Majsan187
    Majsan187 skrev 2021-09-28 07:23:22 följande:

    Hej Steeph,

    Jag har inte läst så länge i denna tråd så har inte riktigt koll på allas resa. Men jag har själv haft två missfall och har just nu ett utomkveds och det har gått lång tid mellan graviditeterna som då ändå inte lyckats. Har alltid haft som ett sista hopp att vi alla fall skulle få hjälp av att prova ivf. Men det får man alltså inte om man haft missfall? ????


    Oj vet inte varför det blev en massa utropstecken. Var inte meningen. Lät så aggressivt skrivet med alla dem.
  • Majsan187
    Steeph skrev 2021-09-28 11:03:49 följande:

    Hej Majsan!

    Jag beklagar <3

    Så här förklarade sköterskan. Då vi hann bli gravida precis vid uppstartsmötet i maj i år så räknas allt om, vilket betyder att vi måste ha försökt i ett år från och med juni 2021 och har sedan rätt att få komma till utredning/samtal om ivf tidigast efter sommaren 2022. Så efter varje missfall måste man försöka minst 1 år innan man får komma på samtal. Får man istället 3 missfall i rad så har man rätt till missfallsutredning men det i sig betyder inte per automatik att man får rätt till ivf ring och fråga dock i din region och se vad de har för syn på det hela lycka till!


    Tack för svar! Hade faktiskt ingen aning om att det var så. Undra om detta utomkveds då räknas som en graviditet trots att det aldrig kom till livmodern. Blir så upprörd över hur svårt det ska vara att få hjälp över lag och att man alltid får känslan av att det bara blir framflyttat. Skönt ändå att höra att det är många i den här gruppen som ändå fått någon form av hjälp när det ibland kan kännas som att man aldrig kommer dit.
  • Majsan187

    Jag blir så arg och ledsen av att läsa hur ni blir behandlade och bristen på empati från vården. Vid mitt utomkveds nu sa de att jag inte ens får försöka igen på minst tre månader pga cellgifterna jag fick och allt bara rasade för mig. Tre månader känns som en evighet när man är i den här situationen av att redan ha väntat så länge och ovissheten i att inte veta när eller om man ens kommer få någon hjälp gör en tokig då man tappar det man har att hålla fast i.

    Ringde runt i panik till alla möjliga gynekologer när jag trodde att mitt utomkveds var ett missfall (det tredje) och hos en fick jag prata med en receptionist som sa men lilla vän vad du måste fått gå igenom och bara den lilla kommentaren gjorde att jag började gråta så mycket, bara att känna att någon visade lite värme för all min kontakt med vården innan har fått mig att känna mig jobbig som ens ringer och jag har inte upplevt någon som helst värme eller förståelse.

    Styrkekram till er alla! Herregud vilka kämpar!

  • Majsan187
    Jenniepennie031 skrev 2021-09-30 09:58:57 följande:

    Fan va ni alla är starka som orkar kämpa <3

    Själv har jag fyra missfall under 2-2,5 års tid i bagaget och fyller 35 snart. Hittar inget fel på utredning och får inte IVF eftersom vi ändå blir gravida en gång i halvåret (än sålänge?). Har dessutom PCO så får hålla på med Letrozol och ÄL-test varje månad för att pricka in rätt - och direkt efter missfallen har det inte fungerar vilket resulterat i långa cykler och ännu mer ångest än man redan har.

    Jag har hittills visserligen mått riktigt dåligt i samband med själva missfallen men ändå orkat leva på som vanligt - jobba, träffa kompisar och innerst inne haft hopp/tro att det ska lösa sig. Nu börjar jag dock känna att jag gått in i en rejäl svacka. Känner mig deppig, livet känns meningslöst, jag börjar tro att det aldrig ska gå, ingen motivation att jobba eller göra nånting alls (men gör det ändå) och känner att jag nästan har gråten i halsen konstant. Jag vet inte hur jag ska ta mig ur detta - just nu kretsar alla mina tankar kring sorgen att det inte fungerar och kanske aldrig kommer göra. Jag kan såklart prata med min kille om det. Ibland känns det bättre för stunden, men nästa dag är jag lika ledsen. Hur gör ni andra för att hitta energi, ork och hopp om framtiden? Känner verkligen att jag är på botten just nu :(


    Åh vad jag känner igen mig i din situation. Att det fungerade så med missfall och ivf var inget jag visste, kände att allt mitt hopp till det nu bara försvann. Tycker det känns så konstigt att man inte ska kunna få ivf om man har haft missfall!
  • Majsan187
    Jenniepennie031 skrev 2021-09-30 20:37:23 följande:

    Ja verkligen konstigt. Är väl dock inget som säger att IVF i sig hjälper - men åtminstone kan man få fler försök på kortare tid. Och om dom nu ska tro på sina egna ord efter vår, och andras, utredningar (vi hittar inga fel, bara att försöka igen, det är slumpen, det flesta i er situation får barn tillslut - till och med flera bla bla bla) så borde ju fler försök lösa problemet, Nej usch, känner mig så uppgiven nu, önskar verkligen ingen denna mardröm vi går igenom allihopa. Hoppas man kan se tillbaka på detta om tio år och vara lycklig att det tillslut gick. Men vägen dit känns riktigt lång - och i mina värsta stunder tänker jag att jag kanske får en massa fler missfall men aldrig några barn.


    Absolut, men jag känner lite samma frustration som du att även om jag har blivit gravid så har det exempelvis gått åtta månader nu till denna, så jag är inte en sån person heller som blir gravid varje gång. Inbillar mig också att de vid ivf, ?väljer? det bästa ägget och att det kanske skulle öka chanserna men jag försöker ju också göra allt för att hitta något hopp.
  • Majsan187
    Bx3 skrev 2021-10-01 02:23:35 följande:

    Hej Majsan!

    Jag läste även ditt förra meddelande och beklagar ditt X. Jag hade ett X i vänstra äggledaren i mars i år, fick cellgift med 6 dagar senare sprack äggledaren och jag fick åka in på akut operation. Så jag vet vad du känner gällande att behöva vänta ytterligare 3mån! Jag grät dagligen i flera veckor, inte över att jag hade hållit på att dö och fick operera bort en äggledare, utan jag grät av två anledningar: rädslan för att jag kanske aldrig kommer bli mamma och över att skjuta upp försöken ytterligare 3 mån.

    Gällande ditt andra meddelande. Jag vill inte ge dig falska förhoppningar och vet inte din historik med graviditeter men vill ändå berätta att jag hade två misstänkta kemiska missfall innan mitt X (jag misstänker att det var X även då men att kroppen spolat bort det själv de andra gångerna). Min läkare på fertilitetsmottagningen är väldigt tillmötesgående och förstående, det var han som tog upp ivf med mig efter Xet och erbjöd det. När man har haft ett X så tror jag att dom ibland ser lite annorlunda på det eftersom det är livsfarligt och större risk att man får det igen om man haft det en gång. Har du pratat med fertilitetsmottagningen? Förlåt om du redan berättat det tidigare, jag läste lite snabbt nu bara i nattmössan.


    Du ska absolut inte be om förlåtelse! Inte lätt att hålla reda på! Många gånger när jag själv är inne och läser är i mina ?sämsta? perioder så jag både läser och skriver slarvigt och osammanhängande för jag är så känslosam. Hittills har jag inte fått komma till en läkare efter X men jag hoppas att jag kan få träffa någon, just nu tycker jag det är en kamp att bara få tid hos någon och väntan gör nästan allt värre för mig. Jag vill känna att jag åtminstone gör något. Aldrig varit så smärtsamt medveten om tid innan allt det här inträffade. Att det känns som att tiden bara springer ifrån en samtidigt som det går så ofantligt långsamt :(
  • Majsan187

    Wow vad roligt att höra att ni är gravida! Som många säger så inger det verkligen ett hopp om att det kan gå bra för någon som kämpat också! Stort grattis till er!

  • Majsan187

    Hej alla,

    Ser att många just nu är inne i ivf-svängen och nu har jag och min sambo tröttnat på all väntan och kommer ev att göra det privat när jag får igen efter mitt utomkveds. Jag har dock för mig att jag läst något om vårdval och vårdgaranti i denna tråden. Är det någon som vet ungefär på vilken sida det var? Var det månader eller veckor sen?

    Förstår om ingen kommer ihåg men tänkte ändå ställa frågan. Ta hand om er alla.

  • Majsan187
    Janni91 skrev 2021-10-17 18:45:15 följande:

    Hej! Jag har använt mig av fria vårdvalet och gått via Kronoberg då Sahlgrenska har väntetid på ungefär ett år, så vi kommer få göra IVF hos Livio i Göteborg istället. Så det blir landstingsfinansierat istället för privat. Om det var mitt inlägg du tänkte på så är du välkommen att citera detta eller skriva privat om du undrar något :) Du kan även söka i tråden högst upp om det var något annat du tänkte då :) 


    Åh tack för ditt svar! Var precis det jag tänkte på! Är så orutinerad här inne så visste inte att man kunde söka i tråden. Kanske skriver till dig privat och frågar om det skulle vara okej. Uppskattar all vägledning man kan få. Har försökt ringa runt till vårdvalet Sahlgrenska osv men fortfarande svårt att veta om man förstått allt helt rätt! Tack för tipsen! :)
Svar på tråden Vi som försökt en längre tid - första barnet