Inlägg från: Anonym (Hassan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hassan)

    Hasan - associerar till..?

    Uppfattar det som ett religiöst namn men föredrar stavningen Hassan isåfall. Fint namn.

  • Anonym (Hassan)
    Anonym (rk) skrev 2021-06-07 18:49:15 följande:

    Hassan är försvenskat. Hasan är väl den korrekta stavningen. Ungefär som svennar inte kan uttala Ahmed, de säger A-harklar sig-med. Namnet uttalas Amed (med ett speciellt H - ljud men iallfall) Ali kan de heller inte uttala, de flesta säger Aaaali. Korrekt uttal är Ähli. Vad jag menar är att det blir lite fel att fråga här där majoriteten är svenne banan som inte riktigt fixar detta med icke svenska namn. Därför blir ditt exempel "Hasan" som att kasta in en skiftnyckel i ett kugghjulsmaskineri som framgår av några svar.


    Det finns ingen korrekt stavning då arabiska har ett annat alfabet. Men jag som har arabiska som modersmål skulle snarare säga att Hassan är mer korrekt. Arabiskan har ju inte dubbla bokstäver på så sätt, men via uttalet kan man bättre veta hur det bör stavas.

    Sedan uttalar ingen jag känner (på arabiska) någonsin Ahmed som Amed eller Ali som Ähli. Det är inte korrekt..
  • Anonym (Hassan)
    Anonym (rk) skrev 2021-06-07 19:51:43 följande:

    Om du har arabiska som modersmål borde du veta att den arabiska stavningen är "Hasan" (syskonbarn till profeten Muhammad) och betyder på arabiska "den som gör gott, en stilig person" man brukar på arabiska säga "hasan" när någon gör en välgärning mot en annan - hur kommer det sig att du inte vet detta med arabiska som modersmål? 

    Gällande namnet "Ali" så uttalas det "Ähli" som i salah när man säger "wa ala ali Muhammad" det uttalas Ä-hli. Jag har svårt att tro att arabiska är ditt modersmål när du inte har känndedom om så pass enkel arabiska (och även viktig gällande Proftens syskonbarn "Hasan" med mera)


    Jag har ju inte sagt emot detta så förstår inte varför du antog det? Vi uttalar inte det Hasan utan Hassan, stavningen på arabiska är dessutom Hsn.

    Samma sak med Mohammed, det stavas Mhmd på arabiska och vissa stavar det Mohamed, men vi uttalar det på ett sätt så den korrekta stavningen blir mer med två M.

    Wa ala ali Mohammed betyder "Och Mohammeds familj" ungefär, man ber alltså för profeten och hans nära, det stavas med bokstaven Alif och inte med 3ayn, som namnet Ali stavas med. Frågan är om du har arabiska som modersmål?
  • Anonym (Hassan)
    Anonym (rk) skrev 2021-06-07 19:51:43 följande:

    Om du har arabiska som modersmål borde du veta att den arabiska stavningen är "Hasan" (syskonbarn till profeten Muhammad) och betyder på arabiska "den som gör gott, en stilig person" man brukar på arabiska säga "hasan" när någon gör en välgärning mot en annan - hur kommer det sig att du inte vet detta med arabiska som modersmål? 

    Gällande namnet "Ali" så uttalas det "Ähli" som i salah när man säger "wa ala ali Muhammad" det uttalas Ä-hli. Jag har svårt att tro att arabiska är ditt modersmål när du inte har känndedom om så pass enkel arabiska (och även viktig gällande Proftens syskonbarn "Hasan" med mera)


    Hassan var dessutom barnbarn till profeten Muhammed, inte syskonbarn.
  • Anonym (Hassan)
    miselda skrev 2021-06-07 21:22:53 följande:

    Men det skulle stavas med ett s hade jag tänkt, Hasan inte Hassan ........ suck..


    Det är också fint, välj det om du gillar det och bry dig inte om andras åsikter.
  • Anonym (Hassan)
    miselda skrev 2021-06-07 22:49:10 följande:

    Men vad sökte du på då? Hasan eller Hassan?


    Sökte också på Hasan och får fram muslimer, vilket inte är så konstigt då det är ett muslimskt namn. Båda stavningarna Hassan och Hasan är samma namn.

    Är du muslim - Sluta isåfall oroa dig över att namnet skulle förknippas med Islam. Vad är problemet med det?

    Är du inte muslim - Välj ett annat namn för namnet kommer förknippas med Islam, inte så smart om du verkligen inte vill det.
  • Anonym (Hassan)

    Ts, om du vill ha religiösa namn men inte vill att det ska förknippas med Islam av någon anledning så finns det flera att välja mellan. Ett namn jag tycker är fint är Zayn tillexempel, och namnet i sig uppfattas nog inte som konstigt (ovanligt kanske däremot) med tanke på att en känd artist (Zayn Malik) har samma namn.

    Sedan finns det jättefina namn som klingar muslimskt som t.ex Hassan, Hussein, Ali, Hamza, Yasin.. och folk kommer alltid ha åsikter om det och det får man ignorera.

    Många svenskar kan tycka att dessa namn är fula, men t.ex när man hör en del svenskar föreslå arabiska namn så är det ibland sådana namn som i princip ingen arab hade kunnat tänka sig, för att det är gammalt/fult enligt många. Det beror helt på vad man är van vid också ju.

  • Anonym (Hassan)
    Flash Gordon skrev 2021-06-08 14:19:20 följande:

    Så inte ens ett muslimskt namn som Adam, som också fungerar som svenskt namn, är du intresserad av. Det är så pass viktigt för dig att markera avstånd från det Sverige och svenska.

    Varför vill man INTE att ens barn ska ha ett namn som passar i i det samhälle det lever i?

    Och kurder gillar att dansa och festa. Judar är "dessa människor". Och en klassisk svensk tors-hammare är det "fel" på.

    Och du kallar svenskarna för smygrasister?!


    Jag tror inte ens namn som Adam hade funkat heller. Enligt min erfarenhet gillar många oavsett etnicitet att krångla till sina barns namn. För svenskar är det ovanliga stavningar, och för många utländska (trots att de är uppväxta i Sverige) vill de ha en mer unik stavning och väljer att stava så som det låter på arabiska. Det enkla Elias blir Ilyas, Josef blir Yosef, Yusuf, Jonas blir Yunus.

    Dock vill de flesta ha namn man har koppling till, om det så är kultur eller religion. Inget konstigt att man inte vill ha ett fornnordiskt namn som arab. Det som är viktigt är dock att undvika namn som inte låter bra på svenska, men det innebär inte att man måste välja bort alla namn bara för att folk inte är vana vid dem. Man har ju börjat acceptera svenskar som namnger sina barn amerikanska namn trots noll koppling dit, så det är nog dags att börja acceptera utländska som namnger sina barn med namn från deras kultur.

    Håller dock med om att ts kommentarer om andra grupper var riktigt onödiga.
  • Anonym (Hassan)
    Flash Gordon skrev 2021-06-08 14:59:09 följande:

    Elias. Tack. Bra förslag. En familj jag känner där en har muslimska rötter döpte sin son till Elias. Fungerar bland muslimerna. Fungerar bland svenskarna. Men så ville de att deras barn skulle passa in.

    Ett svenskt namn behöver ju inte var ett fornnordiskt namn (även om jag tycker att TS ska döpa sin son till Balle) men när det finns namn som fungerar i bägge traditionerna - varför vill man då med flit markera avstånd från det samhälle man lever i?


    Det är dock inte speciellt många flicknamn tillexempel som fungerar i bägge traditionerna, kommer nu på tre - hur hade det sett ut om alla tjejer från Mellanöstern boendes i Sverige skulle ha dessa namn?

    Pojknamn desto fler, och då de hebreiska namnen som jag personligen tycker är väldigt fina. Håller med om att man bör underlätta för sina barn men när det inte finns många namn att välja mellan eller om man faktiskt tycker om namn som anses vara ovanliga (sålänge det inte blir konstigt i svenskan) i den svenska namnkulturen så får det vara så. Folk vänjer sig.. oftast spelar dessutom inte förnamnet någon roll när efternamnet skriker arabiskt.
  • Anonym (Hassan)
    miselda skrev 2021-06-08 16:07:57 följande:

    Så om du hör någon ropa Adam så tänker du att det är en muslim eller en svensk? Inget bra namn för oss iallfall.Mm, precis men det tycks inte folk fatta..Ehh okej.. har inte hört många som är muslim med det namnet. Kristna araber är det vanligt bland snarare trötta mig.....................Exakt men det är en rasist så ingen ide att prata med hanMen snälla gissa kanske??


    Jag har Adam, Josef och Elias i min närmsta familj.

    Dessa och andra hebreiska namn på profeter är jättevanliga bland muslimer/araber så förstår faktiskt inte vad du menar.
    Anonym (allvar?) skrev 2021-06-08 15:19:35 följande:

    Sluta vara vettig, det passar inte in i tråden. 


    <3
  • Anonym (Hassan)
    miseldaisbest skrev 2021-06-09 14:11:35 följande:

    Aww så fega svennar ni är som anmält mina inlägg som dom spärrat mig i 3 dagar till den 12 juni. Typiskt svennar anmäla bakom ryggen såå fega haha

    Ska säga ni äcklar mig verkligen, jag gjorde denna kontot precis bara för att säga ni är äckliga och jag ska aldrig läsa mer här så jag vinner sista ordet, hejdå!


    Men herregud, skärp dig.

    Det är inte normalt att reagera så kraftigt för att folk inte tycker om namnet du vill ha.. alla kan inte gilla alla namn och vi alla föräldrar har någon gång hört om att våra barns namn inte är fina. Det får gå in genom ena örat och ut genom det andra, inget att bli så aggressiv över.
Svar på tråden Hasan - associerar till..?