• Anonym (X)
    Thu 10 Jun 2021 17:29
    4205 visningar
    25 svar
    25
    4205

    Blockerad äggledare - vad göra?

    Är äggledaren helt blockerad så är risken för utomkveds i den ganska minimal för då kan inte ägg och spermier träffas där och ägget bli befruktat. Har du en äggledare med fri passade som ser fin ut så har ni stor chans att bli gravida ändå. Dels så har du ju ägg från den äggstocken på den sidan som den fria äggledaren men sen kan även ägget från andra sidan fångas upp av den friska. Det kan också vara så att ibland kompenserar kroppen och släpper ägg från den friska sidan flera månader i rad. Ibland kan man ha tur med kroppen. Så det är inte så att fertiliteten minskat med 50% för att ena sidan inte funkar.

    Spolning kan ibland hjälpa till att rensa upp blockerade äggledare men inte alltid. I ert fall tolkar jag det som att det inte gick tyvärr. Spolning är det enda man brukar göra för att få bort blockering.

    En blockerad äggledare kan man ha från födseln men man kan också haft en så kallad tyst infektion som gått över i äggledaren. Kan t ex komma från en urinvägsinfektion man gått med lite för länge.

    Att läkaren rekommenderar ivf kan vara för att ni försökt i över ett år, det i kombination med din blockerade äggledare gör att de tycker att det är rätt väg att gå. Ni väljer själva att fortsätta försöka själva eller gå på ivf som kan vara den ?snabbare? vägen om man har tur.

    Lycka till!

Svar på tråden Blockerad äggledare - vad göra?