Inlägg från: Molybden |Visa alla inlägg
  • Molybden

    PCOS?

    rigw skrev 2021-06-12 14:33:21 följande:

    De prover som togs var prolaktin, FSH, LH och TSH. Prolaktin och TSH var normala. FSH och LH visade på "omvänd kvot" vilket tydde på PCOS. Och enligt henne hade ena äggstocken multifollikulärt utseende. Men jag fick inga direkta svar, och hon var lite svår att prata med så hon gav mig ingen definitiv diagnos. Hon sa bara att "allt annars såg bra ut" och gav råd om att ta p-piller för att få regelbundna blödningar. Vet inte så mycket om PCOS, jag trodde det var något man föddes med? Jag har varit extremt stressad det senaste året vilket jag trodde var orsaken till att min mens strulade. Kan man ha PCOS i olika grader? Alltså lätt PSCOS och "svår" PCOS? Jag passar liksom inte in i den klassiska "PSOC personen" som är överviktig med massa hår och finnar osv.


    Man kan definitivt ha PCOS i olika grader. Min livstil påverkar min PCOS så samma person kan ha varierande symtom. Med det sagt så kan jag inte säga huruvida du har det. Det kan ju också ta lång tid innan kroppen hittar balansen efter att man slutat med p-piller. Annars har du ju varit stressad och det kan ju sätta hormonerna ur balans också.

    Alla gyn är tyvärr inte så kunniga när det kommer till PCOS så du kan försöka att träffa en annan för att se vad den tycker. Sen finns det andra tabletter man kan ta för att starta blödningar så börja inte med p-piller bara av den anledningen.
  • Molybden
    rigw skrev 2021-06-13 23:38:21 följande:

    Kan man bli av med sin PCOS om man tar hand om sin kropp med rätt kost, vitaminer och sömn osv? Har du haft PCOS sedan tonåren? Jag hade regelbunden mens innan jag började med p-piller. Dock har jag tyvärr ätit p-piller i ca 10 år och vet inte hur min normala cykel kan ha förändrats under den tiden. Jag ska absolut inte börja med p-piller igen, jag vill försöka få igång en regelbunden ägglossning på egen hand om det nu går. Annars får jag ta tabletter som startar blödningar om mensen upphör helt.


    Man kan inte bli av med PCOS men man kan oftast förbättra sina symtom om man tar hand om kroppen. Jag har haft diagnosen sen tonåren men hade då regelbunden mens. Började med kombinerade p-piller i ca 8 år och fick tillbaka min regelbundna mens direkt när jag slutade. Dock så fick jag tillbaka mina andra symtom så började med en annan sort i några år. Jag slutade med dessa för ca 1,5 år sen och har fortfarande inte regelbunden mens. Troligtvis pga förändrad livsstil då mensen kommer mer regelbundet om jag sköter mig.

    Många med PCOS har insulinresistens och blir bättre av att sköta blodsockret. Vissa har problem med inflammation och tacklar det från den vinkeln. Men bra sömn, kost och vitaminer är det som hjälper många. Man måste tyvärr hitta vad som funkar för en själv. Nu är det inte säkert att du har PCOS men att äta nyttigt och sova bra skadar sällan.
Svar på tråden PCOS?