Forum Sömn/Dygnsrytm - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • 8- månaders som somnar runt 22, normalt?

  Tis 22 jun 22:34 Läst 15 gånger Totalt 14 svar
  Visar endast inlägg av Katinka89 - Visa alla inlägg
  Tis 22 jun 22:34

  Har 8-månaders dotter, fram till ca 1 månad sedan haft en någorlunda stabil dygnsrytm, sovit 2-3 ggr per dag och somnat för natten runt 19.30. Sedan ca 1 månad haft otroligt jobbiga och långa nattningar, kan ta upp till 2-3h per kväll och oftast kommer hon inte till ro förens runt 21.30, vid det laget är jag helt slut. Innan kunnat ammas till sömns men nu fungerar endast selen där hon kommer till ro efter flera kilometers (känns det som) promenader. Blivit mycket orolig och rastlös inför läggningen, vrider och vänder sig, ålar sig ur ens grepp etc. Försökt att ge extra mycket mat på kvällen för att mätta men avvisar maten. Det jobbiga är också att hon inte heller sover längre på morgonen för att kompensera de timmar hon är vaken på kvällen, utan vaknar kl 7. Jag är helt utmattad efter nattningen och känner att jag inte orkar mer ibland.

  Ni som har/haft barn i denna ålder, brukar sömnen bli mer orolig i denna ålder? Brukar det gå över? Är det en fas i utvecklingen? Eller kan det helt enkelt vara värmen? (Det är över 25 grader på kvällen där vi befinner oss). Tror jag behöver höra att jag inte är ensam i detta för att orka med, och att det kommer bli bättre förhoppningsvis...

 • Tis 22 jun 22:51 #4
  lövet2 skrev 2021-06-22 22:45:52 följande:

  Ja, det är en normal fas i utvecklingen. Tiden runt 8 månader kallas Separationsfasen.

  Alla barn utvecklas olika och inget barn beter sig exakt som något annat, men just Separationsfasen är ganska likadan för de flesta. Sömnen blir orolig, barnet blir ängsligt. Många blir livrädda för att bli lämnade och måste ha mamma eller pappa nära dygnet runt för att inte bli alldeles i från sig. Barn som sovit själva i spjälsängen måste plötsligt sova i föräldrarnas säng. Sedan finns det vissa barn som inte är mest rädda för att bli lämnade utan är mer rädda för främmande människor (att ha med barnet på affären t ex kan bli en katastrof).

  Separationsfasen håller i sig 4-8 veckor, men den går inte bara över plötsligt, utan det blir lite bättre i taget. Kom bara i håg att det då inte blir som det var "förr", utan nu är barnet större och sover på ett annat sätt vid andra tider.

  Att somna 22 på kvällen är inget konstigt. Vissa somnar kl 19 och sover till 04, medan andra somnar vid midnatt och sover till 9. Jag har haft alla sorter. Lyxigast var han som sov 18-06 + 4 timmar på dagen. Värst var nog hon som sov 24-06 och två gånger under dagen. Det var korta nätter och en trött mamma då ...


  Tack snälla för svaret, det var det jag behövde höra tror jag för att orka med :) Då är det bara att invänta förbättringen och ?stå ut? :)
 • Ons 23 jun 17:50 #11
  elin1989 skrev 2021-06-23 14:55:50 följande:

  Nu fungerar förstås alla barn olika men 2 gånger om dagen borde räcka för en åtta månaders. Jag drog ner från 2 till 1 gång när min son var 10 månader. Och jag skulle personligen inte söva ett så stort barn i selen eller med amning, om det inte handlade om väldigt stora sömnsvårigheter, då vet jag förstås inte hur jag skulle reagera eftersom jag inte har upplevt det.


  Hur kommer det sig att du inte skulle söva med amning/ sele?

  Det är mest det att hon somnar av dig själv i selen eller när hon äter och då känns det fel att väcka henne. Låter liksom henne sova naturligt det hon behöver, särskilt med tanke på att sovstunderna är korta, ca 30-60 min. Har läst att barn i 8-månadersåldern ska ha 2-3 timmars sömn på dagen. Är väl den sammanlagda sovtiden som är viktig, inte antalet sovstunder, eller?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll