• Anonym (E)

    Är hon verkligen så sen? Toaletträning barn

    Anonym (Mamma) skrev 2021-07-09 09:37:17 följande:
    När jag gick i skolan blev jag påmind om att gå på toa på rasten. Olyckor hände alltså på vägen hem, på natten eller på fritiden. Aldrig i klassrummet. Jag tänkte att de kunde göra något liknande med min dotter.

    Ingen behöver ta hand om några olyckor, min dotter sköter det själv. Ingen behöver följa med in på toan heller så jag är inte orolig när det kommer till sånt.
    TS, det är tyvärr inte skolans ansvar att påminna din dotter. Hon är alldeles för gammal för att de ska behöva göra det och de har fullt upp med sina riktiga arbetsuppgifter. Sånt gör faktiskt inte ens fsk-personal med barn som ska tränas! Har hon någon diagnos som gör att hon inte tänker på att kissa, att hon inte minns att rutinkissa eller att hon kanske inte ens känner av kroppens signaler att det är dags? Det kan ni träna på hemma, att uppmärksamma henne på hur det känns när man är kissnödig, både lite och mycket. Det är inte normalt att inte vara toalettränad i hennes ålder!
  • Anonym (E)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-07-09 10:52:28 följande:
    Jag tycker att det tillhör att vara medmänniska. Tycker du det är bättre att avbryta hela lektionen för att torka upp? Jag hade förstått dig om det var något som tog lång tid eller var krångligt men det tar bokstavligt 3 sekunder. Testa att säga: tänk på att gå på toa och ta tid på hur lång tid det tar.

    Tror du på riktigt att jag inte har gjort någonting alls?

    Hon är inte diagnosticerad än men hon har garanterat autism (Asperger) Hon får utredas när det blir nödvändigt. Skolan har skyldighet att anpassa även utan diagnos och det är inte så illa att hon kommer behöva en resurs. En diagnos på papper kan ha fördelar men också nackdelar senare i livet därför vill jag se hur det utvecklar sig.
    Du kan tycka vad du vill men så ser verkligheten ut. En lärare kan säkert vara snäll och ställa upp, men det är inte deras jobb att påminna. Faktiskt. Samma där du pratar om "anpassningar", det gäller undervisningen och inget annat.

    Tja, vad ska man tro egentligen? Har du tagit henne till en läkare än för att kontrollera om hon har några fysiska problem t ex? Om ni redan misstänker en diagnos så kan ni prata med BUP för att få verktyg att hantera hennes "glömska", det behöver man ingen diagnos för.
  • Anonym (E)

    Och varför inte ha blöja, blöjbyxor eller potträningsbyxor om hon kissar på sig så ofta?? Det måste ju bli väldigt äckligt för henne, och nu reagerar omvärlden på det också. Om du är orolig att lärarna kommer att behöva avbryta undervisningen för att din dotter kissar på sig flera dagar i veckan är ju det också en god orsak att ge henne rätt "utrustning" så länge.

  • Anonym (E)
    Anonym (J) skrev 2021-07-09 11:37:41 följande:
    Va? Klart att förskolan påminner barnen vid behov!

    Jag tycker som sagt att det är dags att kolla upp, men SÅ ovanligt är det inte och vad är alternativet? Att barnet inte ska omfattas av skolplikten?
    Nej det gör inte vår fsk. Inte om de inte ska gå ut och leka eller till skogen eller nåt, då försöker de ta barnen till toa först.

    Vad har skolplikten med saken att göra...?
  • Anonym (E)
    Anonym (J) skrev 2021-07-09 11:57:10 följande:
    Vad underligt. De har ju en skyldighet att hjälpa barnen i sin utveckling.
    Ja men det kanske rör sig om ett barn per termin som försöker bli blöjfri där, inte hela gruppen på ca 15 barn.
  • Anonym (E)
    Anonym (J) skrev 2021-07-09 12:04:32 följande:
    Nu förstår jag inte vad du menar?
    Det är skillnad på att om de skulle påminna alla barn på rutin att gå på toaletten med jämna mellanrum än om de är sjyssta och försöker påminna ett eller två barn, vilket de tydligen inte behöver göra. En annan sak jag reagerar mer på är att de inte borstar tänderna på barnen, det gjorde man när jag var barn, men jag förstår att de kanske inte har tid.
  • Anonym (E)
    Anonym (J) skrev 2021-07-09 12:34:06 följande:
    Det låter helt galet att de inte möter barnen på deras individuella nivå. Kanske bra för dig att veta att det inte är standard.

    Borsta tänderna gör man ju hemma.
    De har en väldigt fin pedagogik annars så det är svårt att de hur de skulle typ "missköta" den biten då de gör så mycket annat för barnen och har kloka tankar. Men det är väl olika på olika ställen.

    Ja, men om man borstar på morgonen så dröjer det ända till kvällen innan nästa gång, själv föredrar jag om man kan borsta efter lunch eftersom man då får ett jämnare underhåll av tänderna.
  • Anonym (E)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-07-09 12:57:28 följande:
    Jag tror inte att förnedra henne löser någonting. Hoppas du inte behandlar dina barn på det sättet. Hon byter kläder och tvättar av sig direkt så nej det blir inte äckligt. Som jag sa innan de kan påminna henne när de går ut på rast, en person sa att det absolut inte gick så jag svarade på det.

    Omvärlden= en person
    Anonym (ja) skrev 2021-07-09 10:59:41 följande:

    Jag tycker att det tillhör föräldraansvar att inte försätta din dotter i den situationen utan att utreda orsak och eventuell behandling. 

    Om hon har autism kan det hänga ihop med detta att inte känna av sin kropps signaler. Även där bör du ju se till att hon utreds så att hon kan få den hjälp och stöd som hon behöver. 

    Skolan har skyldigheter, men det har även du som förälder. Se till att uppfylla dina nu. 


    Jag har som sagt inte ens tänkt på det här som något konstigt eller märkligt.

    Är läraren så lat får hon som sagt ta en olycka i klassrummet, jag gissar på att det bara kommer hända ett fåtal gånger innan hon inser att det inte är hållbart.

    Vi behöver ingen hjälp från BUP just nu.
    Förnedra...? Hur tror du hon mår när hon kissar på sig hela tiden, framför kompisar både i skolan och i deras hem? Det är om nåt förnedrande! Sluta lägg dina egna värderingar i det här och se till hennes bästa istället.

    Ja, det är EN mamma som sagt till dig. Inbilla dig inte att hon är den enda som vet det här. Hon kommer dessutom berätta för fler av era bekanta om ni har några.

    Det är inte lathet, lärare har NOLL skyldighet att påminna din dotter om att gå på toa. Du som förälder har däremot skyldighet att hjälpa din dotter och ge henne verktygen för att utvecklas.

    Dottern är 6 år gammal med misstänkt diagnos, som du vägrar utreda, och du lyckas inte lösa problemet på egen hand, men ni behöver inte BUP...? Jo, det gör ni. Svälj stoltheten och se till att skaffa hjälp till din dotter!
  • Anonym (E)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-07-09 13:05:46 följande:
    JAG HAR INTE TÄNKT PÅ DET SOM NÅGOT KONSTIGT ELLER ONORMALT DÄRFÖR HAR JAG INTE TAGIT HENNE TILL LÄKAREN!!!!

    Hittas inget fel kommer kissschema rekommenderas något som lärare inte hjälper till med enligt dig.
    Du startade tråden igår kväll. Det var tydligt väldigt tidigt att det här inte är normalt. Det är dags att ringa vården på måndag och fixa en tid för din dotters problem.

    Eftersom du nu vet att lärarna inte hjälper till med ett kisschema får du själv fundera ut olika lösningar för att din dotter ska veta att det är dags att gå och kissa.
  • Anonym (E)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-07-09 18:13:13 följande:

    Att sätta på blöja som straff är att förnedra. Att en vuxen eller äldre barn har blöja är inte förnedring, används det som straff är de det. Ser du skillnaden? 


    Låt henne berätta och prata på, det får stå för henne. Vägrar utreda något som ingen ens har tagit upp? (Tänker på autismen) Måste inte någon åtminstone säga något för att det ska kallas vägra? 

    Då får lärare torka upp efter henne eller ha kiss i klassrummet om de föredrar det. (Är förstås raljerande nu, jag skulle aldrig låta det gå så långt) 


    Törstiga tuppen skrev 2021-07-09 13:08:53 följande:

    Du får nog räkna med att din dotter inte kommer att få följa med kompisar hem. Ingen vill ha läckande skolbarn hemma med risk att det kommer kiss på mattor och möbler. Jag förstår att kompisens föräldrar var upprörda om du inte informerat dem om problemet.


     


    Tror du jag tar en okänd person på FL?s ord på att lärarna inte tillgodoser barnens behov? Jag har mycket svårt att tro att det stämmer, att lärarna hellre skulle torka kiss än påminna. För vad ska de göra om de inte är något fysiskt fel på henne? Påminner de inte blir det olyckor i klassrummet, de kan inte tvinga henne att stanna hemma heller vi har skolplikt i Sverige, 


    Men en blöja är ju inte ett straff! Den enda som gör det till ett straff är du själv i så fall.

    Nej, du vet ju redan själv att det verkar som att din dotter kan ha en diagnos, men du vägrar som sagt att utreda. Du har redan sagt flera gånger att du inte tänker göra det, fast du har misstankar. Det är att vägra.

    Ja då får det väl bli kiss i klassrummet. Och din dotter är den som får stå och skämmas. Eller så hade hon kunnat ha blöja och slippa det, tills hon klarar av att styra sitt kissande.

    Jag vet att det inte ingår i lärares arbetsuppgifter att påminna barn om att gå och kissa. Du behöver inte tro på vad jag säger, det är ju bara att invänta första klass och se hur stora problem det kommer att bli. Och gissa vem som får skulden om lärarna gått med på att försöka säga till men glömmer att göra det...? Och då har du lyckats skapa konflikter i onödan, när det egentligen är ditt eget ansvar att se till att din dotter får hjälp.

    Det är ingen som kommer att tvinga henne att vara hemma. Däremot kommer skolan göra en orosanmälan till soc när de upptäcker att du inte gör något för att hjälpa din dotter. Det är deras skyldighet.
Svar på tråden Är hon verkligen så sen? Toaletträning barn