Svar på tråden Ingen hjälp av soc nekad ersättning m.m.
 • Tis 13 jul 23:09
  293 visningar
  27 svar
  +1
  Inlägg från Mortiscia80 Visa alla inlägg

  Ingen hjälp av soc nekad ersättning m.m.

  Min uppfattning är att nej, han har inte rätt till pengar bara för att han ligger illa till just nu. Han skötte inte den överenskommelse som fanns, läkaren anser att han är för "frisk" eller nåt för att få ett intyg. Det sägs att man måste vara frisk för att orka vara sjuk, med tanke på hur mycket man måste kämpa med olika instanser och det stämmer säkert. Men soc ska (egentligen) inte ge pengar för att de tycker synd om en person, utan det baseras på lagar och regler, och när man ser på fakta är det väldigt enkelt. Tyvärr. Han har enligt dem inte rätt till socialbidrag. Däremot undrar man hur länge han då ska straffas innan han får socialbidrag igen, det ska man kunna ansöka om varje månad på nytt och få en ny chans. Om han då sökt det antal jobb de vill att han ska söka, osv.

  Att vara fattig och ha det svårt är ingen garanti för att få pengar. Det finns gott om uteliggare som kan visa den poängen. Det krävs en motprestation, eller att man på annat sätt kan visa varför man ska få samma fördelar för mindre insats. Gör man ingenting av det så får man ingenting heller.

  Polisen har inte med saken att göra. Det verkar som att soc inte tänker skjuta till några pengar alls i nuläget. Då får man hitta andra lösningar. Ni kanske kan göra billiga storkok ihop så kan han få några portioner mat av dig? Sätt er ner och bena ut vad han har för olika alternativ framåt, lägg fram alla förslag först och sen ser ni vad som är rimligt. Han kanske behöver vidareutbilda sig, eller söka andra slags arbeten än vad han hittills funderat på. Ibland är det så att man inte ens tänker på vissa yrken innan man råkar på dem. Om han inte helt har tappat arbetsförmågan så finns det säkert nåt han kan söka.

 • Tis 13 jul 23:27
  #5
  Tom Araya skrev 2021-07-13 23:25:18 följande:
  De kan aldrig neka till mat och hyra. Däremot kan han inte få fullt försörjningsstöd utan att uppfylla villkoren.
  Jodå det kan de om man inte sköter sina överenskommelser. Socialbidrag är inte en ovillkorlig rättighet.
 • Ons 14 jul 06:45
  #8
  Tom Araya skrev 2021-07-13 23:53:30 följande:
  Som jag försökt att förklara, så är det skillnad på försörjningsstöd enligt riksnorm (för vilket det krävs att vissa villkor är uppfyllda),
  För att få hjälp att behålla bostad och att kunna äta så räcker det i princip med att behovet finns och kontakt med socialtjänsten tas.
  Ett sådant här beslut kan inte bara tas över dagen utan att socialtjänsten gjort allt för att få honom att göra det han bör/måste/avkrävs.
  Du har rätt i att försörjningsstöd inte är en ovillkorlig rättighet, däremot har kommunen i detta en ovillkorlig skyldighet.
  Jag förstår hur du menar nu, men tyvärr är det inte min erfarenhet att det fungerar så. Lång historia, men det känns som att alla handläggare inte följer de riktlinjer som finns, både åt positivt och negativt håll.
Svar på tråden Ingen hjälp av soc nekad ersättning m.m.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.
Svara i tråden...